Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj dosłownie na chwilkę pojawiło się u nas słońce a ja miałam nadzieję, że będzie dłużej . Wyszłam zaczerpnąć powietrza i przy okazji związałam trawy, które się rozwiązały i poprawiłam osłony, które mój pies strasznie mi rozwala ;:222 . Niestety Cola bardzo się rozbestwiła i jak się nudzi to najprościej poszarpać agrowłókninę z róż ;:145 . Okryłam co prawda tylko kilka pnących ale wkurza mnie, że ciągle muszę to poprawiać . Zabawki nie do końca zdają u nas egzamin bo Cola interesuje się nimi tylko przez chwilę a potem i tak wraca do demolki ;:223 . Mam nadzieję, że z tego z czasem wyrośnie i zrobi się spokojniejsza. Jakby nie było to jeszcze młody pies :roll: .

Lucynko piesek trochę za bardzo się rozbrykał w ogródku i ubzdurał sobie, że będzie szarpał osłony ;:222 . Wkurza mnie jak diabli ale co z tego, że nakrzyczę jak Cola nie wie o co chodzi. Na gorącym uczynku jeszcze jej nie przyłapałam ;:222 . Modlę się tylko żeby z czasem się uspokoiła bo jak na razie ma sporo energii i przez całą zimę biega po rabatach. Jak się przyzwyczai to biada moim roślinom budzącym się na wiosnę ;:145 . Skrzynki będą pomalowane i na pewno postawię je w kilku miejscach a na nich doniczki z kwiatami . Pomysłów coraz więcej więc czekam na wiosnę ;:138 . Pozdrawiam :wit .

Wiolu Ty to masz głowę ;:138 . Jak ja mogłam zapomnieć, że przecież ludzie sadzą do donic lilie i róże ;:oj . Kilka lilii i ze 2 róże mogłabym spróbować posadzić ;:108 . Nie wiem dlaczego pomyślałam tylko o jednorocznych . Groszek i maciejka będą na pewno i smagliczka nadmorska ładnie pachnie . Mój balkon niestety duży nie jest bo ma 1,5 x 3 m ale zawsze coś. Co prawda pasuje zrobić mu generalny remont z wymianą płytek i barierki no ale nie chcę na razie robić totalnego chaosu. Myślę, że podejmę się odmalowania barierki i to poprawi wygląd balkonu. Zioła to też bardzo fajny pomysł. Oj, będzie nad czym myśleć ;:224 . Pozdrawiam :wit .

Natalko zima rzeczywiście ładna i oby taka pozostała bo ferie za pasem ;:224 . Sansevierie mam i to w ilości 3 sztuk :lol: . Faktycznie są proste w uprawie . Do tego oczywiście jest słynny zamiokulkas. Od kilku lat mam grubosza drzewiastego , którego nigdy nie cięłam i tego roku wiosną podejmę się tego zadania. Latem chcę także wystawić go do ogrodu bo podobno to świetny stymulator wzrostu . Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam :wit .

Pozdrawiam i spokojnej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewelinko, Cola na pewno się poprawi.
Cieszę się, ze robisz jej zdjęcia
Wiesz jak mi miło kiedy ją widzę
Od razu przypomina mi się Flesz.
Powiem Ci, że przez Ciebie mnie też wzięlo na domowe
Tylko, że ja mam bardzo złe doświadczenia ze storczykami
Ile ja ich już nie miałam :roll:
Niestety wszystkie już są na tamtym świecie.
Ale bardzo bym chciała je mieć
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A z mojego doświadczenia wynika, że róże w skrzynkach i donicach to nie jest dobry pomysł. Chyba że tylko wiosną, a potem wsadzić do gruntu. W każdym razie u mnie się nie udawały.
Natomiast z pachnących jednorocznych polecałabym Ci heliotrop. Co prawda trudno wschodzi na parapetach, ale gdy już się zadomowi, to zapach ma naprawdę niesamowity.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj mam paskudną pogodę ;:222 . Nie dość, że co jakiś czas pada deszcz to wiatr wieje jakby chciał głowy pourywać ;:222 . Z pokrywy śnieżnej nie zostało już zbyt wiele ale na szczęście wczoraj zdążyłyśmy z Emilką ulepić bałwana .Radochy było przy tym sporo ale niestety dzisiaj nieszczęśnik leży już na trawniku ;:131 . Prognozy pogody na styczeń przerażają mnie ;:oj . Plus mieszający się z minusem to najgorsze co może być ;:222 . Nie ma rady trzeba pocieszać się zdjęciami ;:224 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu w zasadzie nie da się nie zrobić Coli zdjęcia bo ciągle chce wejść w obiektyw :wink: . Niestety te zdjęcie są wtedy rozmazane i ciężko wybrać jakieś ładne . Z tymi storczykami to tak kolorowo nie jest ;:222 . Najwidoczniej coś im nie odpowiada u mnie . Tylko kilka trzyma się bardo fajnie a te co straciły zbyt dużo korzeni mają brzydkie liście . Chyba za szybko się cieszyłam z okazji :roll: . No nic, nie dam za wygraną i postaram się wskrzesić te przecenione miernoty. Może potrzebują więcej czasu ?? Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wandziu z uprawą róż w pojemnikach ludzie mają różne doświadczenia. Ja na razie nie mam żadnego i chciałabym spróbować ;:108 . Jeśli już to zdecyduję się na takie malutkie odmiany polecane właśnie do donic. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Zawsze mogę przesadzić róże do gruntu ;:131 .O heliotropie słyszałam ale nie chcę sama go wysiewać bo znając mnie to nawet nie wyjdzie z nasion ;:306 . Wiosną zakupię sadzonkę na rynku i zobaczymy czy faktycznie tak pięknie pachnie jak mówisz :wink: . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko to ja już wolę te ostatnie zdjęcia, co prawda Cola na śniegu radosna i wolna pięknie wygląda ;:167 ...ciekawa jestem czy na wiosnę wróci na wytyczone ścieżki :D Jednak wolę tą wspaniałą zieleń, kwiaty a biały powojnik przecudny...wiesz jaka jest jego nazwa :D Ewelinko wspominaj, bo masz co nam pokazać. Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ewelinko, ja też nie mam dobrego doświadczenia z uprawą róż w donicach.
Nie raz sadziłam z konieczności, ale tylko na max kilka miesięcy, żeby np. przygotować miejsce w ogrodzie. Nigdy mi jakoś rewelacyjnie w tych donicach nie rosły i obawiała bym się, gdybym miała je zimować.
Wiem, że niektórzy uprawiają tak róże i to z powodzeniem, więc musisz poczytać odpowiednie wątki :lol: Wydaje mi się, że podstawą jest naprawdę duża donica...

Piękne zdjęcia wspominkowe zapodałaś :D Powiem Ci, ze chociaż na razie ciesze się z zimy i związanego z tym odpoczynku od ogrodu, to jednak tęskno za takimi widokami ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, zgadzam się z Marysią. ;:108 Ty naprawdę masz co pokazywać. ;:63 ;:63 Swój ogród ubrałaś w przepiękną bogatą szatę. ;:138 ;:138
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pogoda jest okropna ;:222 . Pada deszcz a zamiast śniegu jest lód i coś w rodzaju lodu :roll: . Trzeba uważać żeby nie wywinąć orła . Nic tylko siedzieć w domu i czytać książki ;:131 . Razem z dziewczynami ściągnęłyśmy już ozdoby świąteczne i rozebrałyśmy choinkę , teraz to już tylko oczekiwać na wiosnę ;:224 . Wczoraj rozmawiałam z eMem i dostałam przyzwolenie na założenie kolejnej rabaty ;:138 . Tło stanowią tuje, które już tam rosną a poza nimi nic prócz tawuł , które trzeba przesadzić. Pomyślałam by posadzić tam kilka róż i jakoś wzięło mnie na takie w kolorze moreli, pomarańczy . Do wiosny jeszcze chwila tak więc na pewno coś wybiorę .

Marysiu ja też zdecydowanie wolę zieleń i inne kolory ;:224 . U mnie zima niestety poszła w siną dal i jest okropna pogoda. Temperatury oscylują w granicach zera i lekkiego plusa co oczywiście oznacza deszcz i ślizgawkę. Nie takiej zimy się spodziewałam ;:185 .Co gorsza taka pogoda jest dla naszych roślin gorsza niż mrozy ;:222 . Z utęsknieniem czekam na wiosnę .Pozdrawiam :wit .

Wiolu zmartwiłaś mnie :( . Może faktycznie nie powinnam sadzić róż do donic bo mogę je zmarnować . Szkoda by było :roll: . Chyba jednak lepiej postawić na jednoroczne a róże sadzić do gruntu . Powiem Ci, że aktualnie ja też tęsknie za takimi widokami. Czas szybko leci więc zanim się obejrzymy będziemy zarobione po pachy ;:306 . Pozdrawiam :wit .

Lucynko bardzo dziękuję ;:196 . Jeszcze sporo chciałabym zrobić i kto wie, może w tym sezonie popracuję na kolejnych arach. Pozdrawiam :wit .

Pozdrawiam i udanego dnia życzę :wit .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Ewelinko, masz tę samą pogodę co ja, strach wyjść żeby się nie wywrócić i coś sobie nie uszkodzić. ;:202
Cola się rozbisurmaniła na zimowych fotkach i do tego psoci myśląc że to zabawa. ;:306
Ciężko będzie wrócić do biegania po ścieżkach, zwłaszcza gdy zakwitną Twoje cudne cebulowe. ;:224
Wspominkowe fotki pozwalają przetrwać czas oczekiwania na prawdziwą pachnącą wiosnę. ;:oj ;:63
Niech kolejny Rok okaże się dla Was zdrowy i urodzajny,pełen tylko radosnych wyzwań. ;:4 ;:167 ;:cm
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Popracujesz, ;:108 popracujesz ;:108 , Ewelinko. ;:196
Przecież Ty nie odpuścisz sobie możliwości zagospodarowania wolnych hektarów ;:185 , ;:131 spać byś nie mogła.
Tak pięknie i bogato zaaranżowałaś swój ogród w niesamowicie krótkim czasie ;:215 , że należy się spodziewać kolejnych cudnie zaprojektowanych i urządzonych zakątków. ;:303 ;:303
Miłego dnia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ładnie u Ciebie, Ewelinko i zimą i latem ;:215
Widać, że Cola nie zwraca uwagi co do pory roku, o każdej porze potrafi się bawić w ogrodzie. ;:333
Skrzynki po owocach na pewno ciekawie obsadzisz, już się nie moge doczekać zdjęć. Tez lubię takie wykorzystywać, nawet te maleńkie np po mandarynkach.
Wszystkiego dobrego ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne zdjęcia z sezonu ;:108 To już z niecierpliwością czekam na relację z zakładania nowej rabaty :D ale jeszcze trochę poczekam... ;:224
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatniej nocy miałam -12 stopni a śniegu niewiele także rośliny miały ciężką noc. Dzisiaj ma być podobno trochę cieplej ;:218 . Zobaczymy. Pierwsze co przeczytałam dzisiaj na forum ( akurat w wątku Moniki) była informacja o niepewnej przyszłości tego forum . Przyznam się, że strasznie smutno mi się zrobiło ;:185 . Nie mam pojęcia co to będzie jeśli faktycznie dojdzie do likwidacji forum ;:145 . To forum było, JEST dla mnie inspiracją! Bez forum nie miałabym nawet ułamka wiedzy, którą posiadam teraz. To dzięki forum powstawał mój ogródek i powstaje nadal. Na pewno będę tęskniła za zaprzyjaźnionymi wątkami , za wspaniałymi ludźmi których tutaj poznałam, za maniaczkami róż, lilii , hortensji . Za tymi , którzy kochają wszystkie kolory i za tymi, którzy mają swoje ulubione. Za tymi, którzy każdą wolną chwilę spędzają na swoich działkach i dzielą się swoim doświadczeniem . Słowem, będę tęskniła za Wszystkimi z którymi spotkałam się wirtualnie i nie miałam okazji spotkać się w realnym świecie. Jeśli zamkną nasze forum to chciałabym Wam podziękować, że byliście ze mną i tworzyliście to wszystko. Uwielbiam Was ;:162 ;:168 .

Stasiu Cola faktycznie rozszalała się bardzo mocno i trochę boję się o moje cebule ale czas pokaże ile z nich przetrwa. Oby jak najwięcej. Na wiosnę czekam z utęsknieniem i mam nadzieję, że przyjdzie jak najszybciej . Bardzo dziękuję i wzajemnie ;:196 :wit .

Lucynko bardzo Ci dziękuję za te pochwały ;:196 . Mam do zagospodarowania jeszcze sporo terenu ale wszystko w swoim czasie. Martwi mnie tylko czy będę mogła to pokazać na tym forum :( . Czas pokaże. Pozdrawiam :wit .

Beatko skrzynki są bardzo ładne i można je ciekawie zaaranżować ;:108 . Mam już sporo pomysłów i zobaczymy co z tego wyniknie. Czas pokaże czy będę mogła pochwalić się nimi tutaj na forum :roll: . Cola szaleje bo jest młodym psem . Mam nadzieję, że z wiekiem trochę się uspokoi :wink: . Pozdrawiam :wit .

Natalio oby forum przetrwało to na pewno zobaczysz jeszcze nie jedno moje ogrodowe zmaganie ;:224 . Pozdrawiam :wit .

Pozdrawiam i spokojnej nocy życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko nic nam nie zamkną! będziemy dalej się spotykać na FO!
Pozdrawiam! :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, u mnie było -16, a zapowiadają nawet do -19.. Jak zwykle mam nerwy na samą siebie, że tak wiele róż pozostawiłam bez agrowłókniny.. Ale cóż. Powinniśmy się już przyzwyczaić, że prawdziwe mrozy są końcem stycznia i w lutym. W ubiegłym roku było to samo.
Nie wiem co jest grane z informacją o zamykaniu forum. Coś tu poczytałam, coś tam.. a tak naprawdę żadnych konkretów i powodów takiej decyzji.. ;:185 Szkoda by było. Wiele osób zaczęło swoją przygodę z ogrodnictwem dzięki pokazywanym tu ogrodom i pasji ludzi.. nawet tych, których tutaj już niema.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”