Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Witaj Marysiu :wit piękne lato pokazujesz, ale i zimowe słonko śliczne ;:215 , a wiesz u nas już ptaszki coraz to radośniej śpiewają, w mieście zimy jest mało, ale na działeczce mam sporo śniegu, więc rośliny nadal kołderkę mają, pozdrawiam weekendowo ;:196
mili17199
100p
100p
Od: 23 lut 2016, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Marysiu piękne róże i lilie u ciebie w ogrodzie.
Gosia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu, a będziesz miała dla mnie ze trzy nasiona czerwonych maków?
Super te stopniowane rabaty. ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

I znów różyce ;:138 Dobrze, że u Ciebie nadal lato a nie środek zimy.
Zanim nadejdzie wiosna trzeba przetrwać jeszcze przedwiośnie. Jak czytałam w szkole tą powieść, to jakoś nie docierało do mnie, że taka pora roku istnieje. Teraz rozumiem doskonale opisy Żeromskiego i szczerze nie lubię przedwiośnia. Na szczęście to krótki czas i zazwyczaj pierwsze kwiaty osładzają nam te dni.
Odnośnie skrzynek pocztowych masz rację. Jest ich niewiele i wysłanie choćby kartki z życzeniami kończy się wizytą na poczcie. Ja nie narzekam,bo u moich rodziców na osiedlu jest poczta i przechodzę koło niej codziennie. Listy można też zostawiać w punktach pocztowych np w Kolporterze.
Tym bardziej cenne będą roślinki z nasionek od Ciebie. Nie dość, że z serca to jeszcze z jakim poświęceniem dostarczone ;:168

Na wieś jadę, jutro zrobię rekonesans bo na prace jakiekolwiek za zimno. Ale za tydzień bielenie drzew owocowych i cięcie porzeczek już zaplanowane ;:108
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Marysiu a niech straszą, z takim śniegiem to mi mrozy nie straszne ;:306 . Rośliny raczej też nie ucierpią . Z tą różanką to powstrzymam się na pewno na początku bo obiecałam, że szaleć tam bardzo nie będę. Na początku ograniczę się do drzew i krzewów żeby zrobić jakieś ramy a potem za x lat będą i inny rośliny ;:224 . Dobrej nocki :wit .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,co porabiałaś w taki piękny dzień ,ja dzisiaj nie byłam w ogrodzie ,ale w poniedziałek chciałabym sie wybrać ,bo cieszy mnie ,że praca w ogrodzie mi się posuwa,na wiosnę będzie mniej :uszy bo muszę wsadzić cylindry ,a potem pomidory ,strasznie się napaliłam,wczoraj przyjechały cylindry,więc już wszystko jest oprócz rozsady ;:306 Twoje rośliny w ogrodzie tworzą cudowne obrazy,takie lubię i ciągle się zachwycam ,pozdrawiam i dobrej nocki ;:196
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jak pokazujesz takie większe perspektywy swojego ogrodu, to widać jak miło można się w im zagubić :) Mi też najbardziej spodobała się ta biała, a z poprzednich zdjęć na Rumba, ma płateczki, jakby je ktoś musnął umazianym w farbie palcem.
U mnie cały dzień było słonko i cały dzień spędziliśmy w ogrodzie, jakby był kwiecień nie styczeń ;:138 Czuję, jak mi się podładowały bateryjki! W dodatku mierzyłam i wytyczałam nowe rabaty i oczami wyobraźni już je widziałam takie ukwiecone i piękne ;:167
Marysiu podziwiam rozmach w serowarstwie, ja tak skromniutko robię zawsze z dwóch, trzech litrów mleka, bo nie mam dostępu do dobrego wiejskiego mleka od krowy. Zawsze się boję, że z kupnym będzie coś nie halo i zamiast zjeść trzeba będzie wylać ;:131. Ser koryciński to mój ulubiony, bo jest prosty i smaczny i jak tylko mleko jest ok, to zwykle serek się udaje ;:210
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, piękna ta biała róża na ostatnim zdjęciu, niby pojedyncza, a lekko tajemnicza ;:167 :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielny mroźny poranek!

Lucynko nigdy nie próbowałam ukorzeniać tej róży mimo, że bardzo spodobała mi się od pierwszego wejrzenia u Iwonki Zielonej JagodyObrazek inni jakoś mniej się nią zachwycali. Zawsze najwięcej komplementów dostawała Barkarole i Rhapsody in Blue Obrazek
Ja też już tęsknię za dniem spędzonym w ogrodzie szczególnie jak poleżę planując co gdzie zmienię ;:306 bo często siedzieć nie mam już siły ;:223 Miłej niedzieli Luciu Obrazek

Alu wiesz, że ten busz to moja wizytówka Obrazek Słońce grzeje a w górach to już pewnie się opalają ;:3
Miłego niedzielnego dnia ;:196

Iwonko bardzo dobrze że mimo cieplejszego dnia w ogrodach dalej leży śnieg, bo nocami jeszcze mrozi, dzisiaj miałam -10 :shock: Masz rację ptaszki już nie kwilą tylko śpiewają, gruchają...pewnie planują wiosnę! Mile spędzonej niedzieli Iwonko Obrazek

Witaj Mili niestety nie wiem jak masz na imię ;:131 ale dziękuję za miłe słowa i serdecznie zapraszam ;:180

Bea trzech nasionek trudno będzie oddzielić, ale woreczek strunowy jest ;:333 chcesz te pełne czy mix innych kolorów też?
To stopniowanie to zaczynam stosować, bo kiedyś to było sadzenie nasermater, a potem wyrywanie czy przesadzanie Obrazek

Małgosiu wybacz tak wyszło z tymi pocztami, a nasionka tak czy tak będą kiełkować i owocować pod Twoją troskliwa opieką. Chyba od przedwiośnia gorsze jest przedzimie Obrazek a do Żeromskiego żywię sentyment dzięki mojej cioci, która od niego wprowadzała mnie w świat literatury przez duże L i rozbudziła miłość do przyszłego zawodu Obrazek No to miłego pobytu w zimowym ogrodzie, a potem czytałam jedziesz po ziemię bo przez kolejne tygodnie ćwiczyć charakter ;:306 Dobrej niedzieli i nadchodzącego tygodnia ;:196

Ewelinko masz rację zagospodarujesz nowy teren mając już pewne zaspokojenie ogrodowe i trochę doświadczenia czyli możesz się zabawić w projektowanie i tego to Ci nawet zazdroszczę :wink: Miłej niedzieli w gronie rodzinki ;:168

Martusiu dzień był tak piękny, że nawet chciało mi się wysprzątać dół domu! Zima nie sprzyja odwiedzaniu i nie mam motywacji do sprzątania więc czasem już muszę ;:306 Czytam o Twoich cylindrach i nie wiem co to jest to pewnie jakiś termin fachowy! Za miłe słowa o moim ogrodzie dziękuję, bo pochwały z Twoich ust nie padają często, pozdrawiam i miłej niedzieli Obrazek

Agnieszko w moim ogrodzie trudno się zgubić bo to raczej alejka z rabatami po bokach, w moim ogrodzie trzeba się troszkę nachodzić ;:65 Biała piękność to Sally Holmes, której kwiatki są jak białe motyle tak określiła tą róże Iwonka Zielona Jagoda i natychmiast musiałam mieć te motyle w ogrodzie ;:306 Rumba to zupełnie inna róża, tak wesoła jak ten taniec! ma kwiatki w rożnych odcieniach ;:306
Czytałam o Twojej wędzarni i o dniu spędzonym na powietrzu, tylko już w pozycji horyzontalnej i miałam trudne warunki do pisania Obrazek
Prawdziwe sery korycińskie przywoziła mi córka jeżdżąc do teściów do Augustowa i tak je polubiłam że znowu jak poczytałam o nich u Iwonki (wcześniej wymienionej) to zakupiłam sprzęt i dawaj warzyć sery. Rodzinę mam sporą a ja taka typowa mama jestem... więc prawie dwukilogramowy ser szedł na 4 części Obrazek Muszę wrócić do tego na wiosnę bo wtedy mleko jest najlepsze!

Dominiko róża w naturze jest jeszcze ładniejsza, bo jak pisałam wyżej kwiaty przypominają ogromne białe motyle! Cieszę się że dzisiaj zdobyła Wasze serca i mam nadzieję, że tegoroczna zima jej nie zaszkodzi :wink:

To taka dzisiejsza kulka...

Obrazek

i mój pierwszy pomidor

Obrazek

a tu trochę mało widoczne, ale całkiem ładnie rosnące Leycesterie

Obrazek

Dobrej niedzieli!
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu pokazujesz ten cudowny busz do którego dążę ;:108
Cudnie uchwycone.
Widzę ,że u Ciebie na parapetach wiosna ja mam tylko szczypior z cebuli :lol:
Ale dzisiaj oknem podobnie jak w górach mróz, słońce i resztki śniegu, nad ranem - 10 pola identyczne, oczywiście płaskie ;:173
Miłej niedzieli ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Julciu ale traf! ja u Ciebie Ty u mnie :;230 szczypior u mnie też jest ale w kuchni, a te maleństwa w pokoju pod troskliwą opieką ;:306 U mnie słońce ciepłe i ostre i z -10 zostało już -4, cudny dzień zimowy! Przez to dość często świecące słońce nie odczuwam tak dotkliwie zimy jedynie wolałabym więcej ruchu, bo w ogrodzie trochę boję się zmarznąć. Moja krtań źle znosi przeziębienia ;:oj ale te dwie godziny to pochodzę sobie codziennie ;:65
Dobrego niedzielnego odpoczynku Julciu ;:196
jagusia111

Post »

Marysiu już pomidory ;:oj . Chyba przewidujesz baarrrrdzo wczesną wiosnę.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Pomidor? :shock: Ja dzisiaj karczochy sieję, o pomidorach jeszcze nie myślę.
No i wynalazłaś bardzo ciekawą roślinę, pierwszy raz się z nią spotykam, piękna, szkoda tylko że tak ciężko ją przezimować, ale znając Ciebie pewnie spróbujesz :D
Miłej niedzieli :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

To u Ciebie jeszcze zima całą gębą. U mnie dużo cieplej, w nocy max. -3, w dzień -1 lub 0.
Widać, że już niecierpliwie czekasz na wiosnę i zaczynasz siać ;:63 Koło zielonego przychówku zawsze miło się chodzi. Są dni kiedy wiosnę się czuje w powietrzu, coraz częściej świeci słoneczko- aż chce się działać. Rhapsody masz cudną, moja kilkuletnia aż tak cudnie nie kwitnie. Ale ja ją i tak lubię, za zapach, za piękne kwiaty. Puste różyczki zachwycają mnie prawie od początku, chociaż przecież ilością płatków nie powalają. Wydawałoby się, że daleko im do tych pełnych, falbaniastych. A tymczasem one nadrabiają delikatnością i ulotnością. Są delikatne i urocze ;:63 .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - wracam do tych żółtych lilii - to się cieszę, że nie mam tych co zanikają. Uspokoiłaś mnie bardzo, że te żółte majowe liliowce trzymają się dobrze. Tak bardzo mi się podobają.
A maki to tylko czerwone, niekoniecznie pełne - jeśli masz oczywiście tak posegregowane - na razie nie podeszłam takich nasion. A jak zobaczyłam u Ciebie na jednym z ostatnich zdjęć te cudne pąki - to postanowiłam spytać czy masz na rozdanie...
Oj, jakoś nie wierzę, że kiedykolwiek sadziłaś byle jak - a stopniowanie to już wyższa szkoła jazdy, bo czasami rośliny osiągają troszkę inne wymiary niż by się początkowo wydawało. Także - wielki szacun za takie widoczki! ;:303
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”