Zielone pokoje, Ibrakadabra i Półdiablę Weneckie, cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielone pokoje, Ibrakadabra i Półdiablę Weneckie, cz. 8

Post »

Trafiłaś na jakiegoś rzeźnika a nie weterynarza! Mój kocurek kiedyś zaliczył lot z trzeciego piętra, poobijany był konkretnie, ale wyszedł z tego bez szwanku. Trzymam kciuki za Zlatanka.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie!
Deszcz, deszczyk, deszczunio ;:138. Jego dźwięki były przez całą niedzielę najpiękniejszą muzyką, lepszą niż słowicze trele. Pluskał, kapał, chlupotał, bębnił i dzwonił. Calusieńki dzień!
Dzięki temu ranek wstał cudny, ogród wykąpany, zieleń zieleńsza i humor dużo lepszy. Wyobrażam sobie jak mogłyby wyglądać zielone pokoje gdyby taki deszcz przelatywał co kilka dni. Cały Monty Don mógłby się w nim schować i zgubić ;:224.
A ponieważ i Zlatankowi już znacznie lepiej, i pan tapicer wreszcie jutro zabierze kanapę do renowacji - radość moja nie ma końca.
No i świetnie się z takiej wilgotnej ziemi wyrywa chwasty... ;:224.

Aniu Annes, masz rację. Róże już tuż tuż. Pięknie przezimowały i, oprócz kilku zdechlaków niegodnych wzmianki, oblepione są pąkami. Jeszcze takiej mnogości pączków na swoich różach nie widziałam ;:oj. Co prawda (mimo oprysku) bruzdownica zdążyła się dobrać do trzech róż: Goethego, Ascota i A Shropshire Lad (coś te róże szczęścia z życiu nie mają), ale cała reszta wygląda cudownie. Oczywiście pierwsza kwitła Nevada, ale ona się niejako nie liczy. Teraz o pierwszeństwo bije się Young Lycidas z Agness Schillinger.
Wiem, że lubisz stare przedmioty, ja też, swoim muszę tylko nadać elegantszy wygląd. Zafascynowała mnie nowa seria farb do drewna, ceramiki i metalu w pastelowych fajnych odcieniach i zabawiam się w malowanie.
Za pozdrowienia dzięki. Deszczyk też wywołałaś.
Dla Ciebie rododendron Album Novum.

Obrazek

Obrazek

Witaj, Yoll!
Szuwarek, kiedy tylko wyrósł z tzw. szczenięcego wieku zmienił się we wsiowego zakapiora z upodobaniem do pijackich póz. Wiecznie ma mordkę podrapaną, uszy ponadgryzane. Nie wiem, kiedy się to dzieje, bo kiedy go widzę zachowuje się i wygląda jak po ciężkim spożyciu ;:224.
Przegląd drzewek zrobię w najbliższym czasie, a na razie Twoje ulubione drzewko - dereń pagodowy Cornus controversa "Variegata".

Obrazek

Lisico!
Cóż mam powiedzieć na temat Kaszebe Rundy... Podziwiam zamiłowanie do masowych imprez i tego natłoku ciał, kasków, ram i kół. Podziwianie urody Kaszub mnie, borsukowi, bardziej podobało by się w ciszy i spokoju oraz w bardzo kameralnym towarzystwie. Ale skoro to lubisz... ;:224. Trzeba Ci zrobić gablotkę na te medale.
Aha, szkoda, że nie rozdawali Wam tych koszulek z napisem Kaszebe Runda. Podobają mi się.
Tobie dedykuję piwonię majową w pięknym kolorze.

Obrazek

Izo lemonko, w balii i innych donicach odpływ musi być, szczególnie w tych pod gołym niebem. W innym przypadku po ulewnym deszczu rośliny by się potopiły. Moja balia ma wywiercone w dnie otwory. Tu akurat podstawki nie trzeba, bo balia stoi na pokrywie od nieczynnego szamba. Po donice odstawka jest potrzebna i to dosyć głęboka, bo ziemia w pojemnikach szybko wysycha, a i przelać je łatwo. Szkoda byłoby drewnianej podłogi.
Iglaki radośnie sadziłam kupiwszy dom, kompletnie nie zastanawiając się nad ich podziemnym życiem. Byliny jakoś sobie radziły. Zimy były śnieżne, wiosny deszczowe, więc nie było źle. Problem zauważyłam po wielu latach, kiedy zaczęły mnie fascynować róże. Generalnie z iglakami trzeba uważać, bo chyba wszystkie wytwarzają z czasem grubą wykładzinę korzeni i duszą sąsiednie rośliny. Zdecydowanie najgorsze są duże tuje. Ich macki sięgają ponad 2 metry od pnia. Wielu iglaków się pozbyłam (np. jałowców, które z wiekiem stawały się brzydkie), ale sporo jednak zostało, bo jakoś nie wyobrażam sobie ogrodu bez tych zimozielonych akcentów. Ziemię na rabatach jednak co jakiś czas przekopuję, wywalając kłęby korzeni... ;:224.
Dzięki za pochwalę zielonych pokoi. To, że są przy domu, to niesamowity plus dodatni ;:215.

Obrazek

Aprilku, żeby uchwycić jeża czy inny cud natury trzeba mieć aparacik zawsze w kieszeni. No i w miarę możności kasować tylko nieudane zdjęcia ;:306.

Obrazek

Elwi, genralnie mebelki ogrodowe maluję na biało. Ta ławka na ganku musiała mieć inny kolor niż elewacja. Poza tym błękit to mój ulubiony kolor, więc się i przez ogród przewija... ;:224.
Będąc w nastroju "szuwarkowym" też się tak malowniczo prezentujesz ;:218?
Tak właśnie prezentuje się Filozof ;:306.

Obrazek

Krótka przerwa na zmianę tematu.
A póki co: Basia ciągle pyta co to?
Ja ciągle odpowiadam, że to sisyrinchum ;:306.

Obrazek
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Loki, tak się składa, że życie to pasmo zysków i strat. Ważne, żeby tych zysków jednak było więcej. I jednak chyba tak jest... ;:224.
Dla Ciebie irys amerykański Black Knight.

Obrazek

Krysiu ;:196, prawda, że Zlatanek dzielny? Odpłacił doktorkowi za drakońskie traktowanie. Ale kto mi kotka tak urządził pewnie się nigdy nie dowiem. Chyba że Zlatanek przemówi ludzkim głosem w Wigilię... ;:224. A poziom mojego stresu? Bluzka włożona na lewą stronę. Dobrze, że w poczekalni u weta nikogo nie było i mogłam szybko odzienie doprowadzić do ładu...
Coraz częściej się słyszy, że się jakieś żuliki kręcą po obejściach. Ja kiedyś wracając z miasta zauważyłam swój bardzo ciężki magiel wyciągnięty prawie do furtki. Szczęście, że ktoś złodziei spłoszył...
Zobacz jak wygląda Twój i Małgosi Pepsi bodziszek żałobny. Podzieliłam się nim z Basią.
Za to przez pierepałki a kotem brązowa tojeść chyba zakwitnie w wiaderku...

Obrazek

Małgosiu Pepsi
, rtg wykonywał najbardziej znany i drogi doktor w Pruszczu. Niestety, tylko on dysponuje potrzebną aparaturą. To ten doktor, którego podejrzewam o złe leczenie Wicka. Po incydencie ze Zlatankiem ma u mnie jeszcze gorsze notowania ;:222.
Całe szczęście, że kotek leczony jest przez uroczą delikatną młodą lekarkę.

Obrazek

He, he, Margo, właśnie to powiedziałam pani weterynarz, że kot nie na darmo nosi imię Zlatanek. Nie może być gorszy od swojego wielkiego patrona ;:108.
Sama nie wiem, jak to się dzieje, że kiedyś było więcej czasu na wszystko, a teraz gonię jak pies za własnym ogonem i nic nie jest zrobione na czas i do końca.
a taką goryczkę upolowałam na targach, ma 11 kwiatów ;:oj.

Obrazek

Natalio i Kasiu, doktor się wściekł, że śmiałam kota leczyć u kogo innego, nie u niego i pewnie dlatego wymyślił to skierowanie i tak się ostro obszedł z kotkiem. Ale to ostatnia nasza wizyta u niego.
A kotek, który ponoć ma siedem żywotów, dość szybko wraca do formy. Już jest żwawy i wesoły, a krwiak maleje w oczach. Dzięki za dobre życzenia dla zwierzaka.
A Twój, Kasiu, to chyba lotokot ;:oj.

Obrazek

Serdecznie Was pozdrawiam - Jagi
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Mam psy i koty i dobrze wiem co to jest bieganie do weterynarzy ;:60 . Bardzo współczuję Zlatankowi.
Złoczyńcę na pewno spotka zasłużona kara.

Jagódko dzięki za pokaz derenia pagodowego w całej okazałości. Podoba mi się oryginalny, trochę japoński pokrój tego drzewka. Pasowałoby do rododendronów i azali. Ile lat ma Twoje drzewko? Czy szybko rośnie?
Rododendron Album Novum ma piękne, w subtelnym kolorze kwiaty. Bardzo ładnie się prezentuje.
Bodziszek żałobny też mi się podoba. Ładną fotkę mu zrobiłaś.

Nawet ja się z deszczu ucieszyłam. Borówki i Rh już domagały się wilgoci.

Lisico,
gratuluję udziału w rajdzie ;:100 . Ile kilometrów przejechałaś? Podziwiam Twoją kondycję fizyczną .
Ruch to niski cholesterol i ciśnienie, czyli zdrowie.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jogódko kompozycja w balii wspaniała ;:167 Uwielbiam smagliczki! ;:215
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witam! :wit

Wątek poweselał, Kotek Wenecki zdrowieje, deszczunio leje aktualnie nad Gdańskiem.
Skoro smutki odpłynęły, można wystąpić z oficjalnym komunikatem.

;:150
Dnia 24 czerwca, w samo południe rozpocznie się Świętojański Zlot Ogrodniczy w kaszubskim ogrodzie Lisicy. Serdecznie zapraszamy wszystkie okoliczne Ogrodniczki (Ogrodnicy też mile widziani).

Szczegóły logistyczne podam wszystkim zainteresowanym na PW. Zapowiada się świetne spotkanie, przeszkodzić nam może tylko gradobicie, lub inna klęska żywiołowa.
Na zachętę - widok majowego ogrodu.

Obrazek

Teraz kilka słów odpowiedzi.
Madziu, masz przenikliwe oko. Oczywiście, zdjęcie Kaszub było z sierpnia. Zamieszczam takie, jakie mam pod ręką, aby promować naszą piękną krainę.

Jolu, przejechałam 65 km, ale nie odległość na Kaszebe Runda jest największym problemem. Najgorsze są nieustanne podjazdy. Zagadkowa sprawa: robimy koło, wracamy do punktu startu, a cały czas jedziemy pod górę!

Jagi, irys Black Knight rzeczywiście wygląda jak Czarny Rycerz, brakuje mu tylko karego konia. Jeden kwiat, a tworzy niesamowitą atmosferę!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Będąc w nastroju "szuwarkowym" też się tak malowniczo prezentujesz ;:218?
Obawiam się, że prezentuję się o niebo gorzej ;:171
Dzięki za foto filozofa, ale wolałabym, żeby sypnął znowu złotymi myślami, albo grupowo wkręcał żarówki, zamiast bomblować na hamaku ;:306
Cieszę się, że Zlatankowi już lepiej ;:215 Z moim kicykiem przerabiałam rajdy weterynaryjne, zanim 4 z kolei postawił prawidłową diagnozę :evil: Potem już tego czwartego się uczepiłam i wszystkie zwierzaki tylko tam leczyłam.
Fajny irysek Black Knight ;:108 Podobno masz więcej irysów, tak ćwierkały ptaszki... ;:224 Pokazuj ;:65
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jagi! ;:196
Z przerażeniem przeczytałam o Zlatanku, a potem o rzeźniku, który zwie się weterynarzem ;:222 Weterynarz wybierając ten zawód powinien kochać zwierzęta, a czasami mam wrażenie, że jest wręcz odwrotnie :twisted: Raz miałam okazję spotkać na swojej drodze podobnego i teraz omijam ten gabinet szerokim łukiem.
Zielone pokoje wyglądają fantastycznie ;:138 Wszędzie czyściutko, rabatki uporządkowane ;:180 Bardzo przyjemnie się ogląda takie widoczki.
Ławeczka w błękicie ;:333 Swego czasu nawet myślałam o tym kolorze, ale ostatecznie wybrałam biel.
Ciekawa jestem, która z Twoich róż będzie tą pierwszą? ;:224 Czyżby Young Lycidas? U mnie lada moment zaszaleje, bo pąkami mógłby obdzielić jeszcze sąsiadkę Wisley 2008
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Dziękuję za iryska... Podziwiam także goryczki ? ja dwa razy próbowałem różne i dwa razy znikały. Coś im u mnie nie pasuje... Kapituluję już...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Rzeczywiście zabiegana jesteś więc nie dziwne, że czas na forum ograniczony ;:173 . Nie przejmuj się, zimą nadrobisz ;:306 . Pastelowy ganek bardzo fajnie się prezentuje ;:333 . Szkoda mi Twojego Zlatanka, mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Skierowanie dla kota :shock: , tego nie słyszałam ;:218 . Zielone pokoje pięknie wyglądają ;:138 . U mnie też sucho i czekam z niecierpliwością na deszcz. Pozdrawiam i deszczu z nieba życzę :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Jagi!
Czytam, że Zlatanek znowu przysporzył zmartwienia swojej Pani ;:4 Kąpiel kota w doniczce czy w jakimkolwiek naczyniu ogrodowym widzę po raz pierwszy! ...co za niespotykany kot!

Witaj Lisico!
Gratuluję kolejnej rowerowej imprezy, chłopcy z orkiestry chyba rok temu stali w innym miejscu i na trawie :;230 Na taki zlot gdyby było bliżej chętnie poleciałabym ....chciałaby dusza do raju!

Pozdrawiam Szanowne Panie i mam nadzieję, że lato dopisze ;:4
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witam :wit

Marysiu, szkoda, że skałki podkrakowskie nie graniczą z Kaszubami, bo Ogrodniczy Zlot Świętojański zapowiada się bardzo interesująco. Byłoby nam miło Cię gościć!
Tymczasem wygląda na to, że nasza rodzima frekwencja dopisze prawie w 100%. Znak zapytania unosi się tylko nad Krysią :twisted: , ale może uda Jej się jednak poukładać sprawy i stawić na Kaszubach.

A teraz przedstawiam kota, który zepsuł mi cały dzień! :twisted: :twisted:
Zniknął na prawie 40 godzin, przyprawił mnie o niepokój, potem smutek i najczarniejsze myśli, wreszcie łzy i rozpacz, po czym..... ;:oj ;:oj
pojawił się na tarasie nie wiadomo skąd, z całą kocią obojętnością, bez słowa wyjaśnienia ani przeprosin.

Kot Risto (podobny do rysia):

Obrazek

Obrazek
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Witaj Jagi :wit . Zielone pokoje, jak zawsze piękne i wypielęgnowane ;:63 . Zastanawiam się, jak Ty to robisz ;:224 .
Dereń pagodowy to piękne i ciekawe drzewo, ale u mnie po kilku latach zmarzł i dałam sobie spokój ;:108 .
Koty policzyłam i obejrzałam, wszystkie są :D .
Pogoda jest piękna, ale susza też już jest na moich piaskach. Ma niby padać od jutra, ale 1 mm nie załatwi sprawy. Pewnie będzie tylko ponuro i wilgotno, przez co markotno ;:222 . Podlewanie więc czeka, nie ma zmiłuj ;:131 .
Czytanie odłożyłam na jesień, ale też buszuję w 2 bibliotekach i nieraz czytam po 2 książki w jednym czasie. Czasem coś kupię w internecie, jak mi mało, a potem oddaję do biblioteki ;:7 .
Teraz do zmroku wolę być w ogrodzie. Jest w nim tyle zapachów, że o kolorach nie wspomnę ;:173 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jagi, śliczny kociak! Ma takie inne futerko :) Ślicznot!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lisico współczuję łez wylanych właściwie niepotrzebnie, koty zawsze chodziły własnymi drogami. A jak raz zasmakował, to ...? ;:306 Spotkanie jeszcze trwa? że nie ma Gospodyń tego wątku, może jeszcze kogoś dokooptujecie ;:306 Pozdrawiam obie Panie ;:168 ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”