Słoneczne rabaty
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Słoneczne rabaty
Sabinko, avatar
Różane zakupy piękne. Trochę mnie Twój wpis o naparstnicach zmartwił myślałam ze będą z roku na rok a jednak trzeba będzie dosiewać co roku aby się kwiatami cieszyć.

- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chcę być pod 30 tkę . ;-)
- merymg
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

"Mam problem.. Przeglądnęłam dzisiejsze zamówienia ( które jeszcze mają przyjść) potem przeglądnęłam miejsce na rabacie i jakoś totalnie nie chce mi się to wszystko zgrać "
Sabinko, Czyżby ogródek się kurczył?

Małgoś
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Sabinko jak miło Cię zobaczyć
Śliczna jesteś
Do tego inteligentna,mądra,zabawna....urodziłaś dwójkę dzieci?
Przyjechały dziś do mnie lilie,super cebule,może jutro je posadzę?
Miłego weekendu

Do tego inteligentna,mądra,zabawna....urodziłaś dwójkę dzieci?
Przyjechały dziś do mnie lilie,super cebule,może jutro je posadzę?
Miłego weekendu

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Witam
, ledwo żywa, ale mega zadowolona.
Zacznę może od tego, że dzisiaj uwinęłam się z nasadzeniami, to i owo "przyciaśniłam"
I będzie miejsce na zamówione jeżówki i byliny od Stasi
Powsadzałam też moje doniczkowce, powtykałam lilie i nawet znalazłam na tyle czasu żeby obejrzeć zaćmienie Słońca
Dzień wykorzystany do maksimum i mówię to tym dobitniej że pracę skończyłam grubo po 17
Drugą sprawą jest zmieniająca się prognoza. Wszyscy straszyli mrozami (szwagier z uśmiechem na twarzy powiedział, że na nic moje sadzenie bo ma być -10 i śnieg), a przed momentem sprawdziłam co przyniesie nam weekend i okazuje się, że Matka Natura zrezygnowała ze śniegu na poczet delikatnego deszczu i niewielkich przymrozków nad ranem. Cytując wieszcza: To lubię!
Dorotko, jak ja ci zazdroszczę ziemi.. dosłownie, ziemi. Jak wkładałam te sadzonki od ciebie , bryłka doskonałej czarnej ziemi, w moje gliniaste podłoże to aż mi było żal tych roślin..Takiej zamiany to się nie spodziewały
Marto/Koziorożec, 7 krokusów?
no wiesz co? takie niedopatrzenie. Musisz koniecznie to zmienić, przecież te pchełki potrafią dać tyle radości
Dziękuję za miłe słowa;:168
April, teraz to nie wiem co napisać.. Poważnie.. Moją wiedzę ogrodniczą uważasz za "ogromną"? Kochana, jeszcze trzy lata temu sadziłam tulipany na wiosnę (kupione na wyprzedaży na allego) i myślałam że tak ma być
Moja wiedza odnośnie róż zamykała się w stwierdzeniu: o jaka piękna różowa/czerwona/ żółta różyczka
A lilie rozgraniczałam na pachnące i te nie pachnące
Większość mojej wiedzy pochodzi z forum i pilnego obserwowania tego co już u mnie rośnie.
Co do rozjazdu moich zamówień i rzeczywistego miejsca na rabacie. Dzisiaj po odrobinie gimnastyki umysłowej wszystko ułożyłam tak jak ma być
..
CDN...

Zacznę może od tego, że dzisiaj uwinęłam się z nasadzeniami, to i owo "przyciaśniłam"

Powsadzałam też moje doniczkowce, powtykałam lilie i nawet znalazłam na tyle czasu żeby obejrzeć zaćmienie Słońca

Dorotko, jak ja ci zazdroszczę ziemi.. dosłownie, ziemi. Jak wkładałam te sadzonki od ciebie , bryłka doskonałej czarnej ziemi, w moje gliniaste podłoże to aż mi było żal tych roślin..Takiej zamiany to się nie spodziewały

Marto/Koziorożec, 7 krokusów?

April, teraz to nie wiem co napisać.. Poważnie.. Moją wiedzę ogrodniczą uważasz za "ogromną"? Kochana, jeszcze trzy lata temu sadziłam tulipany na wiosnę (kupione na wyprzedaży na allego) i myślałam że tak ma być

Co do rozjazdu moich zamówień i rzeczywistego miejsca na rabacie. Dzisiaj po odrobinie gimnastyki umysłowej wszystko ułożyłam tak jak ma być

CDN...
- nifredil
Rozana, już nie raz pisałam.. Z pięknego, królewskiego miasta Krosna
Beatko,
Przemek, ty przystopuj z tymi komplementami, bo zacznę się zastanawiać czy aby na pewno jesteś tu dla roślin
Aneczka, nasz wiek to stan umysłu.. i uwierz mi ja podobno 15 nie przekroczyłam
W OBI mają Glorię Dei. Mężuś przed momentem dzwonił, bo w drodze z pracy wstąpił za swoimi sprawami, a pamiętając, że moja Gloria jest w opłakanym stanie dzwonił czy wziąć jedną na dosadzenie.. Ciekawa jestem czy wybierze ładną sadzonkę
Ewo, mnie te zgniłki naparstnicowe nie zmartwiły, a wkurzyły i to konkretnie. Dlaczego piszą na opakowaniu "naparstnica trwała" skoro ona wytrzymuje tylko 2 lata?
Małgoś, zaczepiaj, kochana, jak tylko spotkasz..Tylko krzycz głośno, bo ja jak gdzieś idę to ludzi nie widzę, nawet tych znajomych
Upchnęłam wszystko
Nie wiem jak będę to plewiła, ale ważne, że nie będę musiała szukać miejsca u sąsiada
Annes, no iwesz.. tyle komplementów na raz to nawet od męża nie usłyszałam
Aniu mam trójkę dzieciaczków, urodzonych ściśle co dwa lata i obchodzących urodziny (od najmłodszego do najstarszego) w lipcu, sierpniu i wrześniu. To się nazywa wyczucie
ja swoje lilie dzisiaj wsadziłam.. Mam dosyć. Od jutra pozostaje mi błogi wypoczynek
Dorotko

Doniczki, które zaczynały przejmować kontrolę nad klatką schodową..

obudził się pierwszy trzmiel, był jeszcze bardzo zaspany i zamiast latać leniwie gramolił się z kwiatka na kwiatek.

pas krokusowej radości..

dla porównania: tak to wyglądało w ubiegłym roku

Bo najważniejsze to odpowiednio wszystko rozparcelować.. lilijki w trakcie kombinacji zwariowanej ogrodniczki

Beatko,

Przemek, ty przystopuj z tymi komplementami, bo zacznę się zastanawiać czy aby na pewno jesteś tu dla roślin

Aneczka, nasz wiek to stan umysłu.. i uwierz mi ja podobno 15 nie przekroczyłam

Ewo, mnie te zgniłki naparstnicowe nie zmartwiły, a wkurzyły i to konkretnie. Dlaczego piszą na opakowaniu "naparstnica trwała" skoro ona wytrzymuje tylko 2 lata?
Małgoś, zaczepiaj, kochana, jak tylko spotkasz..Tylko krzycz głośno, bo ja jak gdzieś idę to ludzi nie widzę, nawet tych znajomych

Upchnęłam wszystko

Annes, no iwesz.. tyle komplementów na raz to nawet od męża nie usłyszałam

Dorotko

Doniczki, które zaczynały przejmować kontrolę nad klatką schodową..

obudził się pierwszy trzmiel, był jeszcze bardzo zaspany i zamiast latać leniwie gramolił się z kwiatka na kwiatek.

pas krokusowej radości..

dla porównania: tak to wyglądało w ubiegłym roku

Bo najważniejsze to odpowiednio wszystko rozparcelować.. lilijki w trakcie kombinacji zwariowanej ogrodniczki

Ale doszło na tą rabatę
Z liliami to się naprawdę postarałaś

Z liliami to się naprawdę postarałaś

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ależ piękna ta kamienno-murowana rabata
A na tej drugiej jakie jogurciaki Ci porosły

A na tej drugiej jakie jogurciaki Ci porosły

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
O mateczko!
Już widzę jak cała rodzina się bije o miejscówkę na leżaczku przy rabacie liliowej.
No to będzie szał ciał.
A co tam jeszcze będzie, oprócz lilii?

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Sabinko spracowana ale szczęśliwa?
Lilie rozplanowane
Jednak mrozu nie będzie to może już powsadzamy to co rośnie w doniczkach.

Jednak mrozu nie będzie to może już powsadzamy to co rośnie w doniczkach.

- nifredil
Tulap, z liliami to zawsze jest tak, że gdzie nie pójdę tam dokupię kilka.. no więc się uzbierało
Zuza, dzieło mojego męża. Ta druga też będzie murowana, jak dobrze pójdzie i będzie na tyle czasu to w tym roku
Póki co są te nieznośne płyty chodnikowe jako prowizorka
Aneczko, zapytaj lepiej czego tam nie ma
No więc tam mamy (póki co) Na tyłach róże Louise Odier, John Davis, Mme Plantier, Souvenir du Docteur Jamain Juki, Jaśmin, hortensję Annabelle, żylistek Strawberry Field, budleję biedronową nn. Kolejny pas nasadzeń to: irysy i liliowce oraz róże: Mary Rose, Chopin, Doris Tysterman, Berolina, Piano J.W. Goethe, Poulman, Rhapsody in Blue, Cornelia , do tego margerytki, chaber górski, anemon biały, ostróżki, naparstnice i na samym skraju rajskie jabłuszko, żeby dawało odrobinę cienia na piaskownicę
Pierwszy rząd: róże: Eden Rose, Bonica, Pastella, Pomponella, Ascot, Mister Lincoln, Senteur Royaleoraz orliki, lawenda, szafirki, krokusy, tulipany. Do tego wszystkiego dodaj sobie powsadzane na chybił trafił żonkile i lilie
i jeszcze mam zostawione miejsce na powojniki na tył i jarzmianki i jeżówki. Nie pytaj jak tego dokonałam, bo sama sobie się dziwię
Alu, chyba tak już wszystkie mamy, że jak się napracujemy, tak, że ręce wiszą do kolan, to na twarzy uśmiech od ucha do ucha

Zuza, dzieło mojego męża. Ta druga też będzie murowana, jak dobrze pójdzie i będzie na tyle czasu to w tym roku

Aneczko, zapytaj lepiej czego tam nie ma

Alu, chyba tak już wszystkie mamy, że jak się napracujemy, tak, że ręce wiszą do kolan, to na twarzy uśmiech od ucha do ucha

- merymg
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 14:22
Sabinko, widzę, że Ty niczym mrówka się uwijasz
Ja dopiero co "zakubkowałam" swoje lilije u Ciebie juz mają miejscówkę
Pasmo krokusowe urocze, bije od niego slońcem i słodyczą 

Małgoś
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sabinko na pasie krokusowej radości w tym i w tamtym roku stoją takie same doniczki -co to za roślinki? ilość lilii powala 

Pozdrawiam Ela
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Ja sadzę lilie w wiadereczkach po kilogramowym serku rodzinnym.
Oczywiście są na dnie nawiercone dziury.
Sabinko chyba rzeczywiście nie będę dopytywać jak Ty tego cudu dokonałaś, bo a nóż i mnie strzeli taki pomysł do głowy i będę dalej dosadzać i dosadzać.

Sabinko chyba rzeczywiście nie będę dopytywać jak Ty tego cudu dokonałaś, bo a nóż i mnie strzeli taki pomysł do głowy i będę dalej dosadzać i dosadzać.