Witajcie!
Kolejny piękny dzień za nami, niestety nie było mi dane podziałać dzisiaj w ogrodzie, niedawno wróciłam
W środę jednak liczę na dobrą pogodę bo planuję urlop. W czwartek wyjeżdżamy na kilka dni i chciałabym przed wyjazdem jeszcze uporządkować 2 rabaty i pociachać to i owo
Zazdroszczę wszystkim, którzy mogą sobie dawkować przyjemności z prac ogrodowych każdego dnia?mi zostaje tylko chwila po pracy i niektóre weekendy, ale celebruję każdy moment z dziką rozkoszą
Martuś, ogródek masz nieduży, a czasu mnóstwo. Dasz radę, za tydzień będziesz miała po porządkach

Jedyne zmartwienie, to gdzie upchać te wszystkie róże
Juliet, kos podobno częściej o poranku, więc wstawaj co świt i wysłuchuj! Chętnie się dowiem gdy zaśpiewa u Ciebie, potem może przyleci do mnie

Wiosnę w sercu MAM i JA
Agnieszko, witaj! Bałaś się sekatora powiadasz? Ja się bałam, że mnie poniesie za bardzo

Muszę sobie rozkładać prace w czasie, ogród duży, a czasu niestety mniej niż bym chciała. Myślę, że każdy pracuje swoim tempem, rytm natury każdego ogrodu jest nieco inny i trzeba się dostosować

Pozdrawiam serdecznie!
Joasiu, cisy i bukszpany są takie wdzięczne, że kilka godzin na cięcie 2 razy w roku można na nie poświęcić. Myślę, że mimo wszystko przyjemna praca, choć wymaga doświadczenia i nie wiem jak mi pójdzie z tym formowaniem?zobaczymy. Nauczę się
Gardenia to dla mnie duże wydarzenie co roku, otwiera sezon i przybliża wiosnę, więc bardzo się cieszę, że to już wkrótce! Pozdrawiam!
Kasiu, glicynię można już ciąć. Zwykle jest to koniec lutego, ale przy tej pogodzie można już działać. Moja już delikatnie ciachnięta, wyrównam w środę. Nawożenie później, ale cięcie jak najbardziej. Pozdrawiam!
Madziu, w mojej ocenie jakość produktów metalowych w necie jest bardzo słaba. Tak jak wielokrotnie pisałam, najczęściej są wykonane z cienkich rurek, pustych w środku. Chińszczyzna, która nie wytrzymuje ciężaru roślin i silnych wiatrów. Wiele osób skarżyło się, że te podpory łamią się po kilku sezonach lub odkształcają. Dlatego ja od początku wybrałam miejscowych rzemieślników i produkty ich wykonawstwa. Moje pergole i podpory są wykonane z grubych prętów o grubości 8-10 mm, lita stal.
Inna kwestia to ceny. Ja zawsze wysyłam projekt do wyceny kilku wykonawcom i wybieram najtańszy. W rezultacie za pergole wykonane ze stali płacę mniej niż za chińskie jednorazówki dostępne w marketach. Wyślij zlecenie do innych, 750 zł to jakiś kosmos. Moja altana tyle kosztowała.
W temacie Hakuro - nie mam nic do tych drzewek, tyle tylko, że mi zupełnie nie pasują na froncie. Sadzone były 3 lata temu, gdy tam nic więcej nie rosło. Gdy pojawiły się łuki różane, cisy?..średnio mi się tam podobają, mówiąc oględnie. Ale M je lubi, więc na razie zostają. Mają mokro, tnę je kilka razy w roku to ładnie rosną, ale jak kiedyś padną ;-) ... to posadzę wiśnie umbraculifiera
Lukrecjo 
Mi też brakuje rozmów o ogrodach w pracy, nie mam z kim dzielić się tą pasją. Mam jednak Was, po pracy i to mi wystarcza
Asiu, spokojnie?zdążysz. Masz nieco mniejszy areał do ogarnięcia i bardziej elastyczny czas pracy. Ja jestem uziemiona codziennie na 8-9 godzin i dlatego muszę działać planowo i nieco wcześniej niż reszta
W środę planuję jeszcze porządki, a potem wrzucam luz na kilka dni
Jonatanko, nic odkrywczego nie napisałam

Dziękuję!
Ula, i jak, poszalałaś z grabiami? U mnie grabie czekają na przypływ energii u M'a, bo ja już nie mam czasu na trawnik.
Iwonko, odpoczęłaś w SPA to teraz musisz wziąć wolniejszy rozruch żeby relaks za szybko nie wyparował

U mnie pogoda sprzyja, więc działam?.ale tak jak pisałam, każdy ogród ma mikroklimat, rytm, który wyznacza zakres prac wiosennych. Nie wszędzie można sobie pozwolić na cięcie w tym samym czasie, w innym momencie topnieją śniegi, zakwita forsycja, śpiewają kosy ;-) Trzeba się wsłuchać w ogród i dostosować działania do natury
Jeśli chodzi o opryski - Promanal, czy inny preparat olejowy (ja używam Treolu) można stosować na wszystkie rośliny. Ja opryskuję róże, bukszpany, cisy. Oprysk wykonuje się w stanie bezlistnym, zanim zaczną pękać pąki.
Pozdrawiam serdecznie!
cdn.