Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Ale czad ze zdjęciem księżyca i ogrodu w wieczornym ujęciu. Chyba strzelę sobie jako tapetę na kompie. Pozwolisz? No ja nie mogę ;:oj

Dalijki są piekne, nie zależnie od odmiany. Mam takie same w donicy przy wejściu i na jednym parapecie, no i czekam na rozkwit tych z mojego wysiewu. Niestety nie mają jeszcze pączków ;:145
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Witaj Milenko! Działeczka cudna, taka dopracowana. Ja po nieobecności nadrabiam zaległości w pieleniu. Skrętnik cudny :tan , podarowany od Ciebie już zaczyna kwitnąć . Dzisiaj tą pogodą jestem zmęczona , nocka nie przespana, więc sama rozumiesz jak mogę się czuć. Dosłownie jak po weselisku do białego rana. pomału wracam do normy.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58

Post »

Witaj Milenko, za zdjęcia księżyca oraz mamy drozdowej należy Ci się ;:196 ;:196 ;:196
Super Ci wyszły te zdjęcia.
Masz piękny trawnik, wygląda na bardzo zadbany ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gorący bry wieczór :wit Wybaczcie, że dziś nie odpowiem indywidualnie, ale bardzo się cieszę, że do mnie zaglądacie i bardzo za to dziękuję ;:4 Na te wszystkie komplementy zdecydowanie nie zasługuję, choć nie będę fałszywie kłamać - przyjemnie się je czyta :D
Rano przywitał mnie pierwszy kwiat sadzonej 2 miesiące temu z gołym korzeniem Louise Odier. Zapach piękny, choć dość delikatny. Ma jeszcze kilkanaście pączków.

Obrazek

Obrazek

Kolejna niespodzianka - lilia :)

Obrazek

Obrazek

Wypatrzyłam też kwiaty na pięciorniku wciśniętym pod płotem, praktycznie w głębokim cieniu:

Obrazek

Jeszcze jedno zdjęcie dalii Hartenaas (zakochałam się w niej ;:173 )

Obrazek

Anabellka będzie kwitła (o ile najpierw całkowicie nie zjedzą jej ślimaki ;:222 )

Obrazek

Budleja Black Knight być może też :)

Obrazek

Jeden z powojników przerósł już 170 cm bogen i nie wie co dalej ze sobą zrobić :) Niestety mrówki mają na nim fermę mszyc (a ja głupia do niedawna żyłam przekonana, że mrówy zjadają mszyce ;:124 :D)

Obrazek

Ponieważ Flammentanz w tym roku nie pokryje zbyt wiele pergoli, może chociaż przezimowana Sundaville upiększy ją trochę (ma kilka pączków):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rabatka, z której jestem wyjątkowo niezadowolona - nic mi na niej nie pasuje... Gaura, rozchodnik variegata, trzmielina pnąca, dalej dwie skalniaczkowe rośliny (ukwap i sedum siebolda), dziurawiec variegata, poziomka i trzcina variegata :shock: Po prostu popłynęłam z tą rabatką totalnie :D

Obrazek

Posta pisałam i pisałam... mam przegrzane zwoje mózgowe - praca w pełnym słońcu na rozgrzanej do czerwoności kostce chyba nie była dziś dobrym pomysłem ;:14
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko ostatnie zdjęcie ...rozchodnik zabierz on ładnie rozrasta się w kępy i potrzebuje miejsca... :)
piękna róża...czuję jej zapach :) lilie kwitną ;:oj moje jeszcze w pąkach...
zastanawiam się nad pięciornikiem to on tak wygląda...moje ma inne listki... ;:131
;:oj ;:oj
..wspaniały księżyc... a widoczek ...tajemniczy bardzo... ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj :wit Milenko, ale piekną masz lilię, jaka to odmiana ? Ona duża nie rośnie? Ile ma pączków do kwitnienia ;:167 ;:167
Budleje dwa lata temu kupiłam na jesieni i zimy nie przetrwała, wiec cieszę sie ze jest u Ciebie to sobie na nia popatrzę i będzę podziwiać. A już ma pączki :tan
Pozdrawiam i miłego dnia życzę. ;:196
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Powojnika popryskaj przeciw mszycom i będzie po sprawie. U mnie mszyce siedziały na hortensji ogrodowej ;:oj Chyba pierwszy raz odkąd mam ogród. Ale już się z nimi rozprawiłam, zanim one rozprawiły by się z paczkami kwiatowymi :evil:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kosmos się sieje doskonale, już dawno nie kupowałam nasion, a siewki muszę plewić, żeby nie zagłuszyły wszystkiego innego :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Post »

Milenko powiem Ci że u mnie te lilie już prawie przekwitły

one są oczywiście najwcześniejsze, i muszę koniecznie dzisiaj zdjątko zrobić

bo codziennie sobie mówię żeby zrobić, i mija następny dzień

a one się rozwijają pąk po pąku, i zaraz będzie kicha,

u Ciebie pięknie one są uchwycone, w ogóle masz bardzo duże zdolności w robieniu zdjęć ;:oj ;:oj

miło popatrzeć na wszystko co jest cyknięte przez Twoją łapkę ;:215 ;:215
Pozdrawiam, Agata.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Milenko, piękne zdjęcia księżyca, wczoraj na nasz patrzyłam, taki dziwny, zamglony, a w nocy burza dziwna, straszna, myślałam, że wojna, dosłownie non stop widno i waliło, takiej chyba nie pamiętam jak żyję, a trochę żyję :wit
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Fajna mini rabatka z trawkami, bardzo mi się spodobała ;:333. Mrówki niestety przechowują jaja mszyc, więc efekt jest zupełnie odmienny do tego o którym myślałaś ;:112 U mnie mrówy okupują głóg ;:145
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu - tę pseudo-rabatkę z rozchodnikiem i gaurą zakładałam w pośpiechu, jak przyszły rośliny, wszystko rośnie za blisko siebie... Chyba muszę zrobić nową albo tę poszerzyć i poprzesadzać, ale może poczekam do wiosny :) Pięciornik to podobno pięciornik - ale też nie jestem pewna. Twój też teraz kwitnie?
Sylwuś - nie mam pojęcia, co to za lilia, była tu przede mną :wink: Słyszałam, że budleje lubią przemarzać - zobaczymy, jaka będzie zima, może akurat się uda? Podlałam je rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw jakiś miesiąc temu, może dzięki temu jedna ma pączki?
Aniu - fakt, mszyce to pikuś w porównaniu do innych szkodników. Już raz dostały ;:163 nie ma ich dużo, ale muszę powtórzyć.
Ewo - żałuję tylko, że nasiona kosmosu chyba były oszukane, miał być pełny, a wyszedł jakiś dziwny - niektóre są dwukolorowe, ale na pewno nie pełne :roll:
Agatko - lilie już przekwitły? ;:oj To czym Ty je karmiłaś? Fotkę zrób koniecznie! Zdjęć niestety nie potrafię robić, chciałabym wyczuć lustrzankę, ale już dawno się na nią pogniewałam. Ale miło czytać, że Ci się podobają ;:196
Iwonko - u mnie spokój, dawno już nie padało i nie grzmiało, ale nic nie szkodzi :) Dziś była pierwsza noc bez rosy na trawie, a niestety od poniedziałku podobno znowu ochłodzenie.
Madziu - na rabatce z trawami najpierw posadziłam miskanta zebrinusa, potem dokupiłam trzcinę i trzcinnnika, chciałam posadzić wszystkie przy studni, ale M. zaprotestował (lubi na niej siedzieć i by przeszkadzały). Więc rosną tylko dwie. Nie uważasz, że trochę dziko wygląda rozmieszczenie traw na brzegach? Może powinnam trochę ją zaokrąglić na brzegach (rozszerzyć), czyli znowu usuwanie darni, a tak tego nie lubię :? Kiedyś jednak na pewno się za to wezmę :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Milenko, znów musiałam kilka stron nadrobić, ale pędzi ten Twój wątek ;:oj
Cudne zdjęcia, cudnego ogrodu. A te nocne z księżycem ;:180
Skrętniczek jak sztuczny tyle kwiatów ma!
Pozostałe kwitnące też, u mnie wczoraj zakwitła pierwsza biała lilia i róża - podobno Casanova ale jest zupełnie biała, zdjęcia wkleje po południu bo nie zabrałam karty do pracy :(
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Mnie też zachwyciły lilie. Fantastyczny kolor mają. To chyba jakaś karłowata odmiana? W trawowej rabacie masz taką łaciatą trawkę. Jaka to odmiana? Długo już ją masz?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu :wit Zdjęcie skrętnika z burzą kwiatów to z ubiegłego roku, aktualnie dopiero zaczyna :) Lilie są piękne prawda? ;:173 Zaraz lecę do Ciebie oglądać Twoje :)

Dziś kilka zdjęć z kieszonkowego ogródka mojej Mamy :)
Kwitnie posadzona w tym roku Viola - kwiaty ma wręcz granatowe, bardzo wspięła się w górę (mimo kiepskiego miejsca - ma bardzo mało ziemi i niestety nic nie da się z tym zrobić):

Obrazek

Rosnący obok niego w tak samo kiepskim miejscu Polish Spirit - to jego 3 sezon. Jak dla mnie jest totalnym rozczarowaniem - co roku kwiatów mało i małych:

Obrazek

Tu obydwa razem:

Obrazek

Róża, która miała być Osirią, ale wygląda zupełnie inaczej ;:24 Macie może pomysł, co z niej wyrosło?

Obrazek

Obrazek

Spory krzak hortensji rosnącej za płotem, w pełnym słońcu - mam uzgodnioną z Mamą wymianę za Rhapsody in Blue :D Nie znam jej nazwy, raz kwitła - z rodzaju piłkowanych, kwiat bodajże cały biały. Iglaczek po lewej stronie - to ten, którego wykopałam u siebie spod tarasu, przyjął się i cieszy się drugim życiem :)

Obrazek

Obrazek

Coś złego dzieje się z rododendronem (to ten rosnący w donicy) :(

Obrazek

I na koniec cudo marketowe, na które nie mogę się napatrzeć. Róża nn, kwiat nie pachnie, w 3 sezonie wzrost ok. 1,80 m; mniej więcej tyle samo szerokości, pędy sztywne. Aż mi serce pęka, że rośnie za płotem, przy psiej spacerowej ścieżce, w tym roku wyjątkowo jeszcze dzieci jej nie poobrywały... A w ogródku u Mamy niestety nie ma dla niej miejsca :( Również będę wdzięczna za sugestie co do odmiany ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

U mnie niestety dojrzałam mączlika szklarniowego i mszyce na największym rododendronie (chyba to mączlik - spód młodych listków oblepiony malutkimi białymi motylkami). Poza tym wyjątkowa plaga komarów, kleszczy (wyjątkowo małych) i nadal upalnie bez kropli deszczu.

-- Pt 21 cze 2013 23:50 --

Madziu :wit mówisz o tej większej po lewej stronie? To miskant zebrinus od Marty - Koziorozca :) Sadzony wiosną, z dorodnego kłącza.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”