Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 7
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 7
Aniu, Agnieszko, tutaj zawsze jest udany pobyt. Nie ludzie są najważniejsi, ale sam ogród. Można tu spędzać czas w pojedynkę albo we dwójkę i nigdy nie ma się dość.
- Helios
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Widoki faktycznie zapierające dech w piersiach. Czy wiesz od kiedy ten ogród istnieje? Oko, jak Ty to nazywasz, bajeczne. Nie wyobrażam jednak sobie utrzymania takiego ogrodu bez "siły najemnej".

A jak zakupy?
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Wandziu, przepiękny ogród, więc chętnie tam zaglądasz, bardzo podoba mi się trawa Hakonechloa - wielka złota grzywa,
wypoczywanie w takim otoczeniu przynosi radość,
wypoczywanie w takim otoczeniu przynosi radość,
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Wandziu ależ wspaniale spędziłaś weekend
W takim pięknym ogrodzie można spędzić cały dzień....i to jeszcze mało ...tyle piękna , aż serce się raduje
Przepiękne widoki i Ty ślicznie wyglądasz wśród kwiatów 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Helenko, właśnie miałam do ciebie pisać na pw, ale mogę i jawnie.
Najpierw jednak odpowiem na pytanie.
Otóż ogród ten istnieje 30 lat. Właśnie w tym roku jest jubileusz i będą w Warszawie wystawiać się na wystawie "Zieleń to Życie". A więc kawał czasu, prawda? Pracowników jest tutaj sporo. Co pewien czas widzi się, jak wykonują rozmaite czynności. Chętnie odpowiadają na pytania. Ja akurat zaczepiłam pana, który ścinał przekwitnięte róże, i choć coś tam wiedziałam na ten temat, to jednak chciałam się upewnić. No i nauczyłam się poprawnie ścinać.
Z inną panią rozmawiałam o werbenie patagońskiej itd.
A teraz co do zakupów. Hortensji dla ciebie nie kupiłam, bo ta odmiana była tylko na placu w 5-litrowych doniczkach w cenie 40 złotych. U mnie dziewczyny kupowały ją po 28 zł. A więc doszłam do wniosku, że nie ma sensu wieźć stamtąd, skoro tu jest taniej, pawda?
Inne odmiany były tańsze, w mniejszych pojemnikach, ale ta tylko w dużych. Wiem, że troszkę cię zawiodłam, ale chyba dobrze zrobiłam, prawda?
Zwkwiat, oj tak, zawsze przepełnia mnie radość w takich miejscach. Jeśli będziesz Zosiu miała możliwość, przekonaj się o pięknie tego ogrodu. Mnie najbardziej podoba się on we wrześniu, a więc niedługo
Agness, dziękuję kochana
A czy ty tutaj jeszcze nie byłaś? Zabierz tu swoje córki, jeśli tylko macie taką możliwość. Działanie terapeutyczne tego ogrodu jest naprawdę bezcenne.
Najpierw jednak odpowiem na pytanie.
Otóż ogród ten istnieje 30 lat. Właśnie w tym roku jest jubileusz i będą w Warszawie wystawiać się na wystawie "Zieleń to Życie". A więc kawał czasu, prawda? Pracowników jest tutaj sporo. Co pewien czas widzi się, jak wykonują rozmaite czynności. Chętnie odpowiadają na pytania. Ja akurat zaczepiłam pana, który ścinał przekwitnięte róże, i choć coś tam wiedziałam na ten temat, to jednak chciałam się upewnić. No i nauczyłam się poprawnie ścinać.

A teraz co do zakupów. Hortensji dla ciebie nie kupiłam, bo ta odmiana była tylko na placu w 5-litrowych doniczkach w cenie 40 złotych. U mnie dziewczyny kupowały ją po 28 zł. A więc doszłam do wniosku, że nie ma sensu wieźć stamtąd, skoro tu jest taniej, pawda?
Inne odmiany były tańsze, w mniejszych pojemnikach, ale ta tylko w dużych. Wiem, że troszkę cię zawiodłam, ale chyba dobrze zrobiłam, prawda?
Zwkwiat, oj tak, zawsze przepełnia mnie radość w takich miejscach. Jeśli będziesz Zosiu miała możliwość, przekonaj się o pięknie tego ogrodu. Mnie najbardziej podoba się on we wrześniu, a więc niedługo

Agness, dziękuję kochana

- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po prostu bajecznie! Zawsze bardzo podobały mi się trawiaste ścieżki wśród obfitych rabat.
Wandeczko, a ja jak należy ścinać róże? Ja też niby coś tam wiem ale podziel się proszę wiedzą, jaką zdobyłaś.
Wandeczko, a ja jak należy ścinać róże? Ja też niby coś tam wiem ale podziel się proszę wiedzą, jaką zdobyłaś.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Na trawę Hakonechloa już wcześniej gdzieś zwróciłam uwagę, a potem u niej zapomniałam
Ale jest niesamowita 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Wandziu ogród jak marzenie, relacja wspaniała, opatrzona ciekawym komentarzem, a Ty wśród floksów wyglądasz uroczo. 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu co ty właściwie jeszcze kupiłaś oprócz forget me not?Czy trzeba ja na zime zabezpieczać,wiesz coś więcej na jej temat?
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Wandziu, dobrze zrobiłaś. Ta hortensja jest w miarę dostępna, więc nie ma problemu z jej kupieniem.
Może wreszcie namówię M na wyjazd do Twojego Centrum. Niestety w mojej najbliższej okolicy kupienie czegokolwiek w rozsądnej cenie jest niemożliwe. Nawet szkółka w (Duet) w Emilianowie miała wiosną jakieś abstrakcyjne ceny.
Czekam aż się pochwalisz swoimi nabytkami i poinstruujesz jak prawidłowo przycinać róże. Ciągle mam niedostatek wiedzy.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny cz.3
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wielką przyjemność zrobiłaś mi tym zdjęciem hakonechloa.
Mam na ich punkcie bzika, kupiłam kilka ale jeszcze są zadołowane w doniczkach.
Nie myślałam że u nas też potrafią osiągać takie rozmiary, co ja zrobię za 10 lat ?
Mam na ich punkcie bzika, kupiłam kilka ale jeszcze są zadołowane w doniczkach.
Nie myślałam że u nas też potrafią osiągać takie rozmiary, co ja zrobię za 10 lat ?

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Hakonechloa
śliczna....
A ja ja straciłam tej zimy

A ja ja straciłam tej zimy

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
To jak Krysia straciła swoją to moje 3 mikrusie od pana S tez na pewno nie przeżyja tej zimy,nie ma szans przy tej wielkości.
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Jest relacja z wyjazdu
Jak ja kocham takie zdjęcia, jeszcze z opisem. Bardzo podoba mi się ta werbena patagońska. Co ciekawego się o niej dowiedziałaś? Kupiłaś hortensję piłkowaną
Ciekawa jestem czy przezimuje u Ciebie. One są wytrzymalsze niż ogrodówki ale też trzeba dobrze okrywać.
Szkółka w Emilianowie ostatnio niemal umiera, nie ma nic ciekawego. A tam kupowałam pierwsze iglaki 3 lata temu jak kupiłam działkę. Koreanka do tej pory nie szyszkuje
choć ma już dwa metry
Trawki hakonechloa mam dwie doniczki właśnie zakupione i teraz głęboko się namyślam gdzie je posadzić
Pozdrawiam i zazdraszczam wyjazdu

Szkółka w Emilianowie ostatnio niemal umiera, nie ma nic ciekawego. A tam kupowałam pierwsze iglaki 3 lata temu jak kupiłam działkę. Koreanka do tej pory nie szyszkuje

Trawki hakonechloa mam dwie doniczki właśnie zakupione i teraz głęboko się namyślam gdzie je posadzić

Pozdrawiam i zazdraszczam wyjazdu

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Wando i ja czekam na informacje o cięciu róż. Wizytę miałaś super, a Ty sama wyglądasz jak kwiatuszek wśród floksów.