Zielona radość :)
- Ewiczka52
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 lut 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielona radość :)
PiotrekP
Nie narzekaj na jesień ,bo to cudna pora roku -jesienne róże ,wrzosy ,kolorowe liście i oczywiście "babie lato.
Myślę ,że w tym roku będzie piękna jesień przynajmniej tak wyczytałam . Do tej pory w moich okolicach cudna pogoda. Tylko sucho. Uroczystości "owocobrania " się udają . Jablka i śliwki w okolicach Łącka obrodziły i będzie dużo Sliwowicy.

Pozdrawiam Ewula
- maliola

- Od: 26 cze 2012, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
plany super ale nie zazdroszczę, czyli z mojego projektu nici
chyba, że ustawię się w kolejce - tylko najpierw poproszę o ofertę bo nie wiem czy mnie stać 
- usa1276
- 1000p

- Od: 22 sty 2012, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotruś mam do ciebie pytania odnośnie wrzosów bardzo mi się podobają i chciała bym mieć kilka u siebie w ogrodzie
jaką muszą mieć mieć glebę,czy trzeba je nawozić i czy podcinać,szukałam w necie ale zdania są podzielone.
Będę wdzięczna za odpowiedz
dodam iż chciała bym je posadzić w towarzystwie z jasną zieloną żurawką.
jaką muszą mieć mieć glebę,czy trzeba je nawozić i czy podcinać,szukałam w necie ale zdania są podzielone.
Będę wdzięczna za odpowiedz
- PiotrekP

- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Dziękuję Wam
zdradzę trochę tajemnicy , będzie tam woda ale w jakiej postaci to nie powiem
Dzisiaj było pierwsze skrobanie samochodu , niestety trawnik zacznie już żółknąć ale myślę że niedługo spadnie pierwszy śnieg
Wrzosy powinny mieć glebę kwaśną i przepuszczalną, powinny... z powodzeniem uprawiam jednego wrzosa na glebie cieżkiej i lepiej wygląda niż te na kwaśnej. Kwiaty ma większe ale szybciej przekwita.
Nawożę wrzosy 2 razy do roku polifoską 20stką , zakwaszają mi glebę od razu. Podcinane są wiosną i na zimę szczelnie okryte gałązkami świerkowymi.
Z żurawkami będą się gryźć ale co kto lubi
Dzisiaj było pierwsze skrobanie samochodu , niestety trawnik zacznie już żółknąć ale myślę że niedługo spadnie pierwszy śnieg
Wrzosy powinny mieć glebę kwaśną i przepuszczalną, powinny... z powodzeniem uprawiam jednego wrzosa na glebie cieżkiej i lepiej wygląda niż te na kwaśnej. Kwiaty ma większe ale szybciej przekwita.
Nawożę wrzosy 2 razy do roku polifoską 20stką , zakwaszają mi glebę od razu. Podcinane są wiosną i na zimę szczelnie okryte gałązkami świerkowymi.
Z żurawkami będą się gryźć ale co kto lubi
- grazynarosa22

- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Jak nic-ciurkadełko pewnikiem

Strasznie mnie intryguje co Ty tam masz zamiar zrobić, pokaż jak najszybciej zdjęcia. A przez kompostownik to ja sobie do ogrodu całe stada nornic sprowadziłam i teraz mam za swoje. Na szczęście od tego lata sąsiad pozwolił mi na swojej pustej działce składować resztki roślinne i mam nadzieję pozbyć się tego dziadostwa. Przez ubiegłą jesień i tegoroczną wiosnę połowę cebulek mi zjadły. 
- drewutnia
- 1000p

- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Miejsce do siedzenia z daszkiem,jak to się tam zwie(mam dziury w mózgu
)?
trafiłam?
trafiłam?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Tak , trawnik masz NIESAMOWITY !!! 
Piotrek, ja rozumiem, że rok szkolny dla studentów właśnie się zaczął, ale mnie tu ciekawość zżera co Ty tam masz zamiar zrobić.
- PiotrekP

Przepraszam że dopiero teraz ale praca praca praca... studia to najmniejszy problem. Z robotami u siebie stoję i tak to odłożę do wiosny.
W tym kole będzie woda , mini fontanna wypływająca z ziemi. grazynarosa22, zgadła
W tym kole będzie woda , mini fontanna wypływająca z ziemi. grazynarosa22, zgadła
Czyli poczekamy do wiosny aby zobaczyć efekt. A pracy niestety wszyscy mamy dużo. Chyba należy się cieszyć że jest, gorzej gdyby jej nie było wcale.
Gratuluje ogrodu.
Mam pytanie, czy zabiegi pielęgnacyjne trawnika o których pisałeś można wykonywać na trawie jednorocznej? Ma czerwcu zakładałem trawnik. Pierwsze nawożenie mieszanką Florovit zrobiłem po 3 tygodniach od wysiania trawy. Troch się bałem żeby nie spalić, ale po bardzo szybkim wykiełkowaniu (po 3 dniach!) trawa rosła ładnie przez 2 tygodnie a potem się zatrzymała. Nie wiem czym było spowodowane to nagłe wyhamowanie. Innych negatywnych oznak nie zaobserwowałem. Glebę mam bardzo gliniastą ale pod trawnik nawieziono ok 15-20 cm ziemi czarnej. Przez sezon wykonałem 3 nawożenia, 4 jesiennym nawozem przed 2 tygodniami. Trawnik był wałowany raz na 3 tygodnie i koszony 2 razy w tygodniu. Jestem zadowolony z jego wyglądu, ale zawsze może być lepiej, dlatego postanowiłem się wpisać:). Zastanawiam się czy na moim trawniku mogę wykonać pozostałe zabiegi o których mówiłeś czyli aerację, wertykulację czy piaskowanie. Może poczekać z tym do wiosny? Będę wdzięczny za poradę i jeszcze raz gratuluje "dywanu".
Mam pytanie, czy zabiegi pielęgnacyjne trawnika o których pisałeś można wykonywać na trawie jednorocznej? Ma czerwcu zakładałem trawnik. Pierwsze nawożenie mieszanką Florovit zrobiłem po 3 tygodniach od wysiania trawy. Troch się bałem żeby nie spalić, ale po bardzo szybkim wykiełkowaniu (po 3 dniach!) trawa rosła ładnie przez 2 tygodnie a potem się zatrzymała. Nie wiem czym było spowodowane to nagłe wyhamowanie. Innych negatywnych oznak nie zaobserwowałem. Glebę mam bardzo gliniastą ale pod trawnik nawieziono ok 15-20 cm ziemi czarnej. Przez sezon wykonałem 3 nawożenia, 4 jesiennym nawozem przed 2 tygodniami. Trawnik był wałowany raz na 3 tygodnie i koszony 2 razy w tygodniu. Jestem zadowolony z jego wyglądu, ale zawsze może być lepiej, dlatego postanowiłem się wpisać:). Zastanawiam się czy na moim trawniku mogę wykonać pozostałe zabiegi o których mówiłeś czyli aerację, wertykulację czy piaskowanie. Może poczekać z tym do wiosny? Będę wdzięczny za poradę i jeszcze raz gratuluje "dywanu".
- misiaczekm

- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Czekamy na fotorelację budowy fontanny!!
- PiotrekP

majre, witaj 
Dziękuję za pochwały. Nie lubię doradzać w takich sprawach jak nie widzę gleby na żywo ale coś napiszę. Wykonaj na rocznym trawniku tylko aerację powierzchniową (grabienie). Wertykulację płytką i "głęboką" zostaw na kolejny rok tak jak i piaskowanie.
misiaczekm, będzie tylko nie wiem kiedy
drewutnia, czasu brak ale w zimie to nadrobię jak nie będzie co robić, chyba że będę odśnieżał działki, chodniki, itd.
.
Trochę świerzych fotek po "odświerzeniu" ogrodu.

Jutro ciąg dalszy
Dziękuję za pochwały. Nie lubię doradzać w takich sprawach jak nie widzę gleby na żywo ale coś napiszę. Wykonaj na rocznym trawniku tylko aerację powierzchniową (grabienie). Wertykulację płytką i "głęboką" zostaw na kolejny rok tak jak i piaskowanie.
misiaczekm, będzie tylko nie wiem kiedy
drewutnia, czasu brak ale w zimie to nadrobię jak nie będzie co robić, chyba że będę odśnieżał działki, chodniki, itd.
Trochę świerzych fotek po "odświerzeniu" ogrodu.
Jutro ciąg dalszy