Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

Reniu u mnie przed chwilką spadło może z 5 kropel deszczu. Cóż to dla roślin tylko jeszcze bardziej wołają o wodę. Liczyłam, że wieczone podlewanie mnie ominie, ale się przeliczyłam. Od wczoraj zaczęłam podlewać truskawki, bo mi ich żal :cry:
Ja jak byłam w ogrodach Kapias róże były w pąkach, jedynie pomarszczona kwitła. Na róże się nie skusiłam, na razie opłakuję moje które straciłam.
Kupiłam wtedy kilka żurawek ( musiałam wypełnik puste miejsca po tych co wymarzły) kupiłam berberysa, hortensję Astrid.

Aniu od wczoraj myślę o Tobie, ściągnęłam Cię do siebie. Dlaczego myślę, bo tego roku cały czas dziękuję, pamiętasz w zeszłym sezonie namówiłaś mnie na cebulki przybyszowe lilii. Rok temu zakwitła tylko jedna. A w tym roku z tego co widzę to będzie większość kwitła. Lilie pięknie przezimowały ( chociaż w innym miejscu kilka starych zmarzło).
Cieszę się , że gożdziki rosną, kwitną, ja też je bardzo lubię.
Aniu, a czy przezimował Ci słonecznik pełny, mnie wymarzł.

Moje petunie własnoręcznie wysiewane, mam 4 kolorki, pozostałe dwa jeszcze w pąkach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem jak gęsto posadziłaś liliowe maluchy,ale jeśli tak jak ja,czyli w redliny jak kartofle, :;230
to dobrze by było wykopać je po kwitnieniu i rozsadzić.Ja tego nie zrobiłam i miałam w tym roku problem.
U mnie króluje podagrycznik,powrastał między wystawiające nosy lilijek,musiałam wiosną wykopać wszystkie ,usunąć podagrycznik i posadzić na nowo.Chyba dwa dni to robiłam. :roll:
Muszę sprawdzić słonecznik,u mnie rośnie tak z tyłu rabatki,miałam go przesadzić na przód,ponieważ nie jest wysoki,ale jak zwykle zbrakło czasu.Oczywiście spróbuje go podzielić i odesłać ci z powrotem. :wink:
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu jak dostałam cebulki nie były zbyt duże takie maluchy, wtedy pan poradził mi aby zrobić rowek i je po prostu wysiać. Teraz mam naprawdę liliowcowy gąszcz w rowkach ilości 3 sztuk :;230 po kwitnieniu wszystko wykopię , nie wiem czy uda się pogrupować kolorystycznie. Cieszę się bardzo bo w zeszłym roku kwitła mi tylko lilia, a tego roku nie zliczę, oj będzie bardzo kolorowo.
Ja jeszcze o słonecznik nie pytałam siostry, ona miała dużą kępkę ode mnie, dwa lata temu właśnie od niej pozyskałam sadzonki dla Krysi- Christin. Poczekaj na razie nic nie dziel.

Wczoraj wieczorkiem i w nocy padał deszczyk, wszystko pięknie podlane :heja :heja przydałoby się go jeszcze trochę, aby ziemię nawilżył głęboko, bo na razie to tylko mokro jest tak na wierzchu.
Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Dorotko wszystkie maluchy bez względu na płeć, czy rasę są ciekawe świata :D
Niestety trochę to potrwa, ale poza tym są takie słodkie ;:196
Podziwiam twoje petunie, bo nie przypuszczałam, że można w domu wyhodować takie dorodne sadzonki ;:oj
Chyba, że ty masz takie zdolności ;:333
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Orliki imponujące.
Szczególnie widok z góry ;)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko szkoda tylko, że te maluszki trzeba tak pilnować.
Już drugi raz eksperymentuję z petuniami, tego roku naprawdę mi wyszło. Nie pikuję tak jak zalecają, ja sadzę po kilka maluszków razem.
Czy mam zdolności, chyba takie same jak każdy przeciętniak, niczym się nie wyróżniam.

Priam orliki to już wspomnienie, szkoda, że tak szybko przekwitły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Czekam z utęsknieniem na deszcz. Dziś na dodatek pompując wodę ze studni, zepsuła się pompa, cos w niej przeskoczyło, oby tylko mąż dał radę naprawić.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PADA,PADA od 6 rano super mi podlewa, raduję :tan :tan się razem z moimi roślinkami.
Już nałapałam kilka wiader deszczówki, będzie na zaś.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U Ciebie Dorotko patelnia i sucho , bo masz piaski , a rośliny jednak sobie radzą i pięknie kwitną . U mnie glina i gdy sucho , to robi się skorupa pękająca , że wbić szpadla nie idzie . Widzę ,że masz mydlnicę bazyliowatą ...poproszę o sadzonkę . Mam białą piwonię ...chcesz ? Po przekwitnięciu oczywiście ...sierpień jest najlepszą porą na sadzenie piwonii .
U mnie pada , przejaśnia się , słoneczko się wychyla zza czarnych chmur , by ponownie się za nie schować . Przed chwilą był rzęsisty deszcz , już mam napełnione wiadra wszelakie i bekę na 1000 litrów . Zapasy muszę mieć , bo podlewania sporo w czasie upałów , a w szklarence mam już maleńkie pomidorki ;:138 .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko a u nie wciąż sucho....mam nadzieję, ze i tu w końcu dotrze deszczyk....
Przepiękny ten pierwszy goździk :D.....no i piwonie....wspaniałe....moich większosć sadzonych w zeszłym roku nie przetrwała zimy ;:145
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko pada z małymi przerwami, właśnie w takiej przerwie chciałam szybko posadzić astry i cynie, już założyłam rękawiczki miałam w ręce kołek, a tu jak nie lunie. Może po południu wykorzystam jakąś przerwę w opadach (bo cały czas mam nadzieję, że doleje porządnie) i posadzę.
Dostaniesz sadzonkę mydlnicy, ja ją sama wysiewałam. W ogóle historia tej roślinki u mnie jest dziwna. Kilka lat temu kupiłam sadzonkę w Biedronce, nie wiem czy zginęła, czy ją nie wyrwałam. Dwa lata temu wysiałam, posadziłam ładne sadzonki, a wiosną co zrobiłam myśląc, że to chwasty wyrwałam. W zeszłym roku kolejna próba, posadziłam dokładnie oznaczając, udało mi się nie wyrwać, bo na początku jej listeczki naprawdę przypominają jakiegoś chwaściora.
Białą piwonię mam, także bardzo dziękuję.
U mnie pomidorki w foliaku na razie kwitną, posadziłam do gruntu odmianę karłową i na niej widzę wiele zawiązków.

Agnieszko przydałoby się, aby deszcz popadał kilka dni. U mnie piaski więc wody potrzeba wiele, rzadko kiedy zdarza się żeby stały kałuże. Według mnie na razie mokro ziemii jest tak do 10 cm, przydałoby się aby wody przelało się dużo głębiej.
Gożdziczek to moje wysiewy, jedna kępka po zimie tylko przetrwała. Piwoni mam kilka kolorków, nie wszystkie kwitną widzę, że trzy są bez pąków. Miałam ogromne kępki na starej działce, teraz zastanawiam się czy wszystkie przeniosłam, robiłam to w złym terminie bo na początku maja. Po dwóch latach od posadzenia mają po kilka kwiatów.
Pozdrawiam Dorota
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52

Post »

Dorotko u Ciebie tak pięknie i kolorowo ;:138 Petunie sama siałaś i masz piękniejsze od moich,które już duże kupiłam ;:108 U mnie nadal pięknie pada :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Co do mydlnicy to ja zrobiłam dokładnie to samo.
I tak byłam dokładna, że nawet śladu po niej nie zostało. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,ile kwiatów u ciebie,nawet petunie swoje masz juz pieknie ukwiecone.Co to są za kwiatki w takim różowym kolorze pod petuniami?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo petunie siałam pod koniec stycznia, nasionka bardzo nierówno kiełkowały. Jeszcze czekam na jeden kolorek, mają być różowe, już mają pąki więc lada dzień się okaże ;:108
U mnie z małymi przerwami ładnie padało, mam podlane wszystko, dziś dzień odpoczynku od noszenia konewek.

Grażynko szkoda, że na opakowaniach nie pokazują liści, tylko same kwiaty i człowiek robi głupstwa.

Małgosiu kwiatki o które pytasz to margaretki, własnego wysiewu, mam jeszcze jasno różowe, ale brzydko wyszło zdjęcie, więc nie pokazałam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Takich głupot to ja już zrobiłam całe mnóstwo.
Nie mówiąc już o przekopanych cebulkach. :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”