W. o...zwierzętach gospodarczych cz.1

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych

Post »

U wielu zwierząt w sytuacji kiedy jest podwyższony poziom stresu - psychicznego lub biologicznego, płody mogą ulec wchłonięciu. Taka strategia przetrwania.. Nie bardzo jednak wiem co by mogło powodować taką sytuację u ciebie.. Warczy i gryzie to coś nie tak hm. Może jak dostanie towarzystwo to się sytuacja zmieni ale ciężko powiedzieć..Czy ona ma cały czas coś do skubania? Siano stale dostępne?
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p
Od: 27 sie 2011, o 22:50

Post »

Grom ją wie :evil: ma siano, wodę, zboże, jabłka, marchewki, zieleninę i chleb suchy i karmę dla królika miniaturki taka witaminowa troszkę jej dosypuje. Szczerze to niektóre króliki miniaturki mają gorzej. Ona jest jedna dlatego dopieszczana a teraz tak dziękuje nam ;:124 he he he
Kasieńka
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A który to dzień po zapłodnieniu. Moja królica kiedyś urodziła dopiero w 34 dobie już myśleliśmy ,że nic z tego choć wydawała nam się gruba.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loeb, no szkoda, że daleko mieszkasz... :roll:
zielonookakate pisze:Grom ją wie :evil: ma siano, wodę, zboże, jabłka, marchewki, zieleninę i chleb suchy i karmę dla królika miniaturki taka witaminowa troszkę jej dosypuje. Szczerze to niektóre króliki miniaturki mają gorzej. Ona jest jedna dlatego dopieszczana a teraz tak dziękuje nam ;:124 he he he
A może jest zapasiona? Koza jak jest za bardzo obżarta (upasiona) to ma poważny problem by zajść w ciążę. Ale nie wiem jak jest u królików...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p

Post »

Dzisiaj jest 33 dzień. Ja wiem czy zapasiona? :roll: Raczej nie normalnie wygląda a przynajmniej tak mi się wydaje.

-- 29 cze 2012, o 11:44 --

A jak prawidłowo rozpoznać że ją zapasłam bo mi się wydaje że nie :roll:
Kasieńka
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Nie mam pojęcia jak to jest z królikami..... :roll:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Z królikami jest jak najbardziej tak samo. Jeśli samica jest zapasiona to prawie na pewno nie zajdzie w ciąże lub przyjdzie jej to bardzo trudno. Zapasione króliki można poznać po dużym wałowatym podgardlu o którym pisaliśmy wcześniej oraz po faldach tłuszczu z boków. Na odchudzanie klasyczna dieta z siana lub zielonki i wody :D zielonookakate a masz olbrzyma czy średniego jakiegoś? Bo czasem okres ciąży wydłuża się nawet o kilka dni, tak samo jak czasem może się rozwiązać wcześniej.
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p

Post »

Mam mieszańca srokacza i ona ma duże podgardle farmland zobacz zdjęcia ostatnio pisałam o nim i zamieszczałam zdjęcia jak wyglądało najpierw a jak teraz. ;:224
Kasieńka
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym jej to zboże skasowała, mieszankę dla królików oraz chleb suchy też. To są kaloryczne rzeczy, dobre w zimie, na przedwiośniu, jak trzeba grzać. Na lato starczy zupełnie woda + zielonka + trochę siana do skubania i jakieś gałązki z jabłoni np do obgryzania [jabłoń, grusza, wierzba -tak, śliwa - absolutnie nie]. Faktycznie może być za tłusta jak jej tak dogadzasz, nie wszystkie zwierzaki mają umiar w jedzeniu. Jabłka też bym teraz skasowała, kawałek marchewki od czasu do czasu wystarczy, ale jak tak się pasła to marchewę też można chwilowo odpuścić.. [moja ostatnia króliczka mini nieznosiła marchewki, i 8 lat w zdrowiu przeżyła;)na sianie zielonce, patykach i granulacie z lucerny, z niewielkimi dodatkami innych produktów]
Awatar użytkownika
zielonookakate
100p
100p

Post »

Dziękuję bardzo ;:138 bo nie chciałam jej na pasztet przerobić ;:185
Więc od jutra wielki post w imię zdrowia :;230 i zobaczymy co z tego wyjdzie ;:63
Kasieńka
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, ile kur zmieszczę w kurniku o powierzchni około 3 m2 ?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zależy od rozmiaru kur, oraz tego jaki wybieg.
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

Spokojnie zmieścisz 10 kur, takich standardowych niosek z wylęgarni. Pod warunkiem że masz wybieg przynajmniej 3 razy większy niż ten kurnik.
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Potrzebuję Waszego fachowego oka :wit Do mojej koleżanki zawitał ( po prostu rano zauważyła go wśród swoich kurcząt) małe kurczę. Nie wiemy skąd i co to za rasa :roll: nie jest podobny do żadnych kurcząt, które widziałyśmy i tak, jakoś bardzo dziwnie chodzi, nie tak jak zwykłe kurcze, czyli łapkami tak ciup-ciup-ciup i biegnie a tak jakby zgina łapki w kolanach chmm... coś podobnie jak bocian. Oooo, matko! A może to mały bocian? ;:oj Zachowuje się normalnie, je wszystko co reszta kur, tylko wcale nie chcę wyjść z kurnika a najchętniej by siedział w dłoni człowieka :D

Zdjęcia są nie wyraźne, bo mały cały czas się kręcił i trudno było uchwycić odpowiedni moment. Ale może ktoś rozpozna co to za ptak?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Twixi
100p
100p
Od: 19 kwie 2012, o 18:55

Post »

Romaszko, nie wiem co to, ale mi się podoba. :D Było kupione z innymi pisklętami ?

Chyba już przepadły moje jajeczka przepiórcze w inkubatorze. Musiałam
wyjechać na kilka godzin, rodzina nie dopilnowała i miały prawie 40 st. C ;:145
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”