Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie tu.ja cz.3

Post »

Widzę u Ciebie istne szaleństwo z tymi cebulowymi, chyba dobrze, że tak późno moje wsadziłam do ziemi.
U mnie w niektórych miejscach stare krokusy wypuściły liście :shock: , zobaczymy co zrobią na wiosnę.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żeby nie było za dobrze niedziela była już typowo listopadowa. Dzisiejszy dzień również :(
Wczorajszy dzień ciepły i słoneczny spędziłam w Gdańsku. Muszę Wam powiedzieć, że byłam zachwycona. Widziałam inny Gdańsk, raczej nieznany turystom. Żałowałam, ze nie miałam przy sobie aparatu. Miałam przymusowy spacer w okolicach Akademii Medycznej. Przemierzałam ciche uliczki zabudowane starymi willami w ogrodach, potem były domy z pruskiego muru tzn. czerwona cegła plus drewniane belki a nawet całe drewniane choć mocno stare i zaniedbane - wyglądały cudnie przy tej pogodzie. W powietrzu pachniała jesień...Rozmarzyłam się...Bywałam już wcześniej w tych okolicach. Niestety zawsze w przykrych okolicznościach, zawsze szybko, biegiem - nie zwracałam uwagi na to co dookoła. Poza tym byłam wtedy bardzo młoda, nawet mała :wink:

Witaj Magdo! Dzięki za odwiedziny. Jestem troszkę zaniepokojona wschodami cebulowych, ale nic na to nie poradzę.
Ewo - masz rację! Pogoda zwariowała to i rośliny również i nie można im się dziwić. Oby tylko nie zrobiły falstartu.
Też tak myślę Krzyśku, że pierwszy rok będzie egzaminem i zdecyduje o tym co tam będzie rosło :wink:
Jolu - za to jaka piękna ta Twoja chryzantema!
Tak- goryczka ma właśnie taki lazurowy kolor - cudny! Oranio ze wszystkich cebulowych krokusy chyba są najbardziej wytrzymałe na zawirowania pogodowe...
Witaj Grażynko-księgowa na mojej skromnej działce. Dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że Ci się podoba. Zapraszam częściej. Ten storczyk ogrodowy zastałam już na działce i tylko zaczęłam troszkę dbać o niego. Według mnie jest bezproblemowy. Jeśli będą wiosną nowe siewki to możesz go również mieć. Zdjęcia w fazie kwitnienia na pewno są w moich wątkach ( lipiec-sierpień). Postaram się jednak podesłać Ci na pw - jak znajdę czas by przejrzeć swoje fotki .

By rozjaśnić szary dzień moje ulubione nasturcje:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Izuniu :) Goryczka śliczna!! Nie mam żadnej i za radą Krysi zimą postanowiłam się rozejrzeć za goryczkami lubiącymi kwaśne podłoże.
Cieszę się, że nie ma jeszcze trzaskających mrozów, ale jest stanowczo za ciepło i rośliny powariowały :lol: :lol:
Stronka z trawami podana przez Jolę Graj :)
http://trawki.pl/?p=p_7&sName=trawy,-tu ... ty-ozdobne

Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Moniko za stronkę. Ciekawe jak duże są te sadzonki, bo ceny wydają się być bardzo przystępne. Tak - piórkówki są śliczne. Mi wpadło w oko też kilka turzyc.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Iza,znalazłam faktycznie w lipcu zdjęcia storczyka.W jakiej ziemi rośnie i w jakim miejscu względem słońca.Dzięki,chętnie skorzystam wiosną.Pozdrawiam Grażyna
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Izo, zajrzyj do Joli Graj :) Jola zamieściła zdjęcia otrzymanych sadzonek.
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Asssika
100p
100p
Od: 26 paź 2009, o 19:25

Post »

ojej !!!! jak się cieszę jestem tu nowa podpatruję troszeczkę i co widzę , PRAWIE SĄSIADKA - OGROMNIE się cieszę i pozdrawiam, czy mogę pochodzić troszkę po ogródku? Joanna
czasami nie cel jest ważny ale by do niego dążyć...

Moja walka z wiatrakami?
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Asiu to ja też jestem prawie twoja sąsiadka. :wit
Widzę,że bywasz a Pasłęku,to moje rodzinne miasto.
Mieszka w nim moja siostra i forumowiczka naszego forum ElzbietaaG.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Izuś sporo bylin kwitnie jeszcze u Ciebie.
Chryzantema igiełkowa za 1 zł ładniutka... - gdzie ją będziesz trzymała w zimie?
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Hej Izo, Ta goryczka wyglądała tak niewinnie stulona, ale to mała zadziorka, te piego-cętki...Piękna roślinka.
Rzeczywiscie u Ciebie rośliny czują wiosnę zamiast jesieni. Ale pamiętam już taki rok, ze tak było. Tulipany powychodziły, ale mróz je potem powstrzymał i zatrzymał. Najgorsze są przymrozki wiosenne, majowe. Te zimowe wahania z ciepłem, nie są tak niebezpieczne. No, oczywiście nie mówię o skutej lodem zimie. Ta zawsze przetrzebi słabsze rośliny.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich cieplutko. U mnie zapowiada się kolejny słoneczny dzień ( na szczęście).
Grażynko - storczyk rośnie jak widziałaś pod samą brzozą. Tam raczej jest świetlisty cień, słonko tylko przez godzinę, dwie. W jakiej ziemi trudno mi powiedzieć. Jest tam sterta kamieni i cegieł porośnięta czym popadnie i nie widać wcale podłoża. Tak było jak kupiłam działkę i tak jest nadal.
Moniko - dzięki. Do Joli zajrzałam. No cóż sadzonki nie wyglądają zbyt okazale, ale przecież to już koniec listopada...
Witaj Assiko-prawie sąsiadko na Forum! Świetnie, że do mnie trafiłaś. Zaglądaj jak najczęściej. Bardzo się cieszę, że coraz więcej osób z naszego regionu trafia na Forum. Może uda nam się stworzyć fajną grupę ogrodomaniaków. Liczę na spotkaniu w realu.
Aniu na Ciebie zawsze można liczyć.
Witaj Zyto! Chryzantema wciąż dekoruje balkon, ale mam zamiar na dniach posadzić ją w ogrodzie. Oczywiście zetnę kwiaty i przykryje jedliną. Może przezimuje...
Aga to moja pierwsza goryczka i oglądam ją z ciekawością prawie codziennie. Na mnie też sprawia wrażenie delikatnej i kruchej. To chyba jednak trochę złudne...Z racji tego, że to rośliny górski to muszą być "twardziele". Trzeba im tylko dobrać odpowiednie stanowisko. Mam cichą nadzieję, że przezimuje u mnie bo mam ogromną chęć na całą kolekcję goryczek.

Już tradycją się stało, że rośliny mnie zaskakują. Odkryłam pod liśćmi taki widoczek:
Obrazek Obrazek - to wychodzą moje cyklameny ;:138
Posadziłam jedną bulwkę w zeszłym roku. Zakwitła jesienią 2 kwiatkami i miała kilka listków. W tym roku długo nie było nic widać i już myślałam, że po nich. Wymarzły lub wyschły. A tu proszę - NIESPODZIANKA. Chociaż na łany kwiatków raczej liczyć nie mogę. Najważniejsze, że żyją. W przyszłym roku podkarmię i lepiej o nie zadbam. Może jeszcze coś z nich będzie :roll:

A tak irysy holenderskie pchają się na świat ( mimo jesieni )
Obrazek
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jakie fajne cyklamenki... ;:63 widać, że im u Ciebie dobrze, bo ponoć one nie takie chętne do współpracy :)
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Izuś - ja w ubiegłym roku swoje chryzantemy, gdy przekwitły zabrałam do zimnego budynku gospodarczego... - przetrwały zimę więc posadziłam je na wiosnę do ogrodu... zakwitły i niektóre jeszcze kwitną.
Mam następne chryzantemy zakupione w tym roku, one nie były zahartowane i przemarzły... więc zastanawiam się czy postąpić z nimi tak jak z ubiegłorocznymi, czy wsadzić te nowe do ziemi?
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Witaj Izo, pamiętasz, jak rok temu 'zaraziłaś' mnie ajanią ? Tak pięknie, żółciutko u Ciebie kwitła .
Obiecałam zgłosić się wiosną po wieści o niej :

Amlos pisze:Ciekawi mnie tylko, jak przezimuje ? Będę wiosną ciekawie wyglądać wieści oTwojej ajanii.
Może przeoczyłam , ale przeczytałam 10 ostatnich stron i nie znalazłam jej zdjęcia. :( Można prosić o info czy przezimowała
i czy tej jesieni także zakwitła ? Posadziłam swoją w sierpniu i niestety nie doczekałam się rozwinięcia malutkich pączusiów :cry:
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu - jesteś bardzo łaskawa :D One raczej mizerne są :( Piękne kępki widziałam u kilku osób na Forum. Zastanawiam się czy nie mają za sucho w tym miejscu...
Nie wiem Zytko co Ci poradzić. Ja niestety nie mam żadnego budynku gospodarczego, nawet garażu gdzie bym mogła przechowywać rośliny. Tak więc albo ogród, albo ciepła piwnica w bloku...Jest w tej chwili mnóstwo odmian chryzantem. Z tego co wiem nie wszystkie przezimują w gruncie. Ja metodą prób i błędów właśnie takich poszukuję dla siebie. Za takie śmieszne pieniądze ( 1zł, 2zł ) można zaryzykować.
Witaj Aniu! Miło, że odwiedziłaś mnie po długiej przerwie :wink: Nie znalazłaś zdjęć ajanii, bo wciąż jeszcze nie kwitnie. Zimę ładnie przeżyła. Straciła chyba troszkę na ładnym pokroju. Wygląda jakby były dwie rośliny obok siebie. Pąków ma sporo i mimo tak ciepłego listopada nie chcą się rozwinąć. Myślę, że nie zdążą...Ja swoją kupiłam w zeszłym roku prawie kwitnącą. Może była podpędzana...Producenci mają swoje sposoby. Tak wyglądała ajania kilka dni temu:
Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”