W.o...Maluszkach, dzieciach. 1cz.(2006.08-2008.10)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzieciaczki rosną jak na drożdżach.
Filipek oczywiście też.

Jego "minki"

Obrazek

W huśtawce

Obrazek

Przymiarka "babcinego" kapelusza

Obrazek

Pierwsza letnia kąpiel

Obrazek

Ulubiony tor na działce

Obrazek
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p
Od: 30 kwie 2008, o 21:02

Post »

Basia świetnie tam u tych dinozaurów :D My też się tam wybierzemy w wakacje z synkiem :D

Dorka śliczna ta Twoja córeczka ;:226

Gabriela a Filipek pozuje jak model i świetne minki robi ;:215
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Clear pisze:DorkaWD moja starsza córa też była na piersi i zaczełam dosyć wczesnie wprowadzać jej nowości w menu ;) Ale najpierw zaczęłam podawać jej samo jabłuszko póxniej była marchewka :wink: Ile ma malutka ?
Clear, Malwka ma 4m-ce i 18 dni
Obrazek
Zaczęliśmy od marchewki bo podobno powinno się zaczynać od warzyw, które są mniej słodkie niż owoce :roll: ale w sumie myślę, że co lekarz to teoria :lol:
Nie jest ze mną w zgodzie tak wczesne podawanie stałych pokarmów... no ale trudno, już to zrobiłam :? Konsekwencją tego była tylko marchewkowa qpka (śliczna ;-) )
Dzielę jej ten słoiczek z marchewką na trzy razy, czasami jest jej mało a czasami zostawia. Nie grymasi, nawet jej to smakuje... hmmm... chyba każdemu kto by był przez 4 miesiące o mleku smakowałaby marchewka :lol: Na spacerki zabieram jej buteleczkę z soczkiem lub herbatką. Malwie pić się chce a wystawianie piersi na spacerze bywa kłopotliwe :? nie zawsze znajdzie się wolna ławka w parku, a nikt matce karmiącej miejsca nie ustąpi - nie te czasy! Więc pozostaje buteleczka z soczkiem.
Clear, pamiętasz co dalej podawałaś? Lekarz nam coś wspominał o ekspozycji na gluten... ale to było po szczepieniu, Malwa płakała, ja ją próbowałam uspokoić i ubrać jednocześnie i wiele z tego nie zrozumiałam ;? Pewnie muszę się jeszcze wybrać do przychodni.
W przyszłym tygodniu Malwa spróbuje deseru z jabłka, marchwi i winogron - oj ale będzie uczta zmysłów :lol: Pewnie mój kanibalek malutki zje ten deserem wraz z łyżeczką :lol:

KaRuś, dziękujemy za serdeczności!!! Malwka przesyła marchewkowy buziak!

RoksiSK, a co u Krzysia? Zaniedbujesz nas... czujemy niedosyt informacji o Twoim przystojniaczku :roll:

Gabrielo, udał ci się wnuczek! Mały wędrowniczek z niego... nadążasz za nim po tych ścieżkach?

Arwenko, dziękujemy ;-) Przekaże wyrazy uznania tacie, bo Malwa to skóra z ojca zdjęta :lol: A co u Was słychać? Następna nas zaniedbuje... oj... poprawcie mi się tu ;:124
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

posmyraj Malwkę od ciotki po piętkach...
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agaxkub pisze:posmyraj Malwkę od ciotki po piętkach...
Sama ją posmyraj, adres znasz ;-)
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

uhm.... i znowu masz racje...
ale w między czasie możesz chyba zrobić to za mnie? jak ładnie poprosze?

nie moge odwiedzić małej księżniczki bez kolejnej pary bucików, a te jeszcze nie gotowe :?
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Dorciu, ciesz się, że Malwce smakuje takie dziecięce jedzenie.
Moja Oliwcia, za nic na świecie nie jadała przetartych marchewek i innych specyfików przeznaczonych dla niemowląt.
Pierwsze co jej smakowało to tarte jabłko, potem dodawałam jej banana. Gdy miała ok 4 m-ce dawałam jej do jedzenia chrupki kukurydziane.
Teraz ma 10 m-cy i je prawie to co wszyscy czyli wszelkie zupy, ryż, gotowane mięsa, Danonki, twarożek, domowe pasztety ..... Nie podaję jej tylko smażonego mięsa i innych ciężko strawnych potraw.
Ale co mam zrobić jak ona ''dzidziusiowego'' jedzenia nie toleruje :wink:

Wszelkie nowe potrawy staram się jej podawać ostrożnie i obserwuję potem dziecko czy wszystko w porządku. Jak dotąd mała toleruje wszystko.

Wiem, że naraziłam się tym karmieniem nie jednemu pediatrze, więc idąc do lekarza nawet się nie przyznaję co jej daję :oops:
Awatar użytkownika
Clear
50p
50p
Od: 20 mar 2008, o 11:31

Post »

Ja bym nie ryzykowała z winogronami... teoretycznie dzieci nie są na to uczulone ale mogą być problemy z brzuszkiem ( ból brzuszka) Poczekaj do skończenia 5 miesiąca z tym owocem.
Teraz podawaj jej jabłuszko i marchew można podawać kleik ryżowy. Pamiętam że moja córcia wtedy 4 miesięczna dostawała jabłko , marchew i własnie kelik ryżowy pomieszany z papką owocową. Później były winogrona. Mięsko zaczełam jej podawać dopiero jak skończyła 6 miesięcy. Też byłam zdania że pierś w pełni jej wystarczy. Z glutenem uważaj i trzeba dokładnie czytać etykiety bo wblerw pozorom niektóre słoiczki mają zawartość glutenu :? Nie wiem jak teraz przestrzegają tych norm ale kiedyś ( 9 lat temu) często się spotykało gluten w słoiczkach :roll: Nie jestem pewna ale chyba mozna podawać już jagody po skończeniu 4 miesięcy. Z młodszą córką nie miałam żadnych problemów, jadla wszystko i na nic nie była uczulona ze starszą musiałam uważać. Gdzie widziałam specjalne przepisy dla maluszków takich właśnie jak Twoja córcia. Jak poszukam to Ci wyslę na PW :wink:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

DorkaWD pisze:
Gabrielo, udał ci się wnuczek! Mały wędrowniczek z niego... nadążasz za nim po tych ścieżkach?
Ha... dobre pytanie :P
Muszę, a Filip potrafi naprawdę szybko "biegać" - na czworakach oczywiście.
Na tym torze uwielbia turlać butelki po wodzie mineralnej, i nigdy z niej nie zbacza - no chyba że zauważy ścieżki z kamyków.
To tez jego ulubione miejsce.
Trawnika nie lubi, nie wiem czemu ?
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p

Post »

A moja Ula jest uczulona na pomidory , truskawki i pomarańcze :? Szkoda bo bardzo lubiła zupkę pomidorową :( Ale mam nadzieję, że z czasem jej miną te uczulenia i będzie mogła wszystko wcinać :wink:
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te Arwenka... a gdzie fotki? hę? ;-)

My mieliśmy na początku podejrzenie o skazę białkową :? na szczęście te zmiany skórne okazały się tylko reakcją na dużą zawartość chloru w wodzie. Od czasu gdy stosujemy kosmetyki z oilatum Malwką ma skórę jak przysłowiowa "pupcia niemowlaka" :lol:
Teraz jest sezon truskawkowy i jak czasem nie opamiętam się i zjem za dużo (np. kobiałkę dziennie) to Malwie wychodzi coś na buzi :( W mleku jakiś alergen z truskawek musi być :evil:
Myślicie, że za jakiś czas jej przejdzie to uczulenie? Może za rok jak już sama będzie je wcinać to nie będą dla niej alergiczne (???)

Clear, winogrona białe są bezpieczne dla Malwy ;-) W zeszłym tygodniu piła soczek (HIPP) jabłko + winogron i wszystko było O.K. Więc przypuszczam, że po deserku też będzie O.K.
Jak do tej pory to Malwa wcinała Zupkę z marchwi z gerbera, młodą marchew z Hipp i marchew z ryżem z BoboVita. Testujemy różne firmy. Sama nie gotuję jej zupek. Powód? Nie mam skąd wziąć o tej porze roku świeżej i ekologicznej marchwi :? Na jesień będę mieć swoją to zacznę gotować ;-) Więc proszę o przepisy - przydadzą się :lol:

Bo ja wiem Tulipanko czy wszystkim lekarzom podpadłaś ??? :lol: Skoro dziecko jest zdrowe i ma apetyt to chyba jest dobrze ;-)
Moja siostra jak była ciut starsza od Malwy to zjadła kilka plasterków szynki (podobno, ja nie pamiętam :oops: ) i żyje! Powiem więcej jest zdrowa :lol:
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p

Post »

Dorka pytasz się gdzie fotki dzieciaczków moich ? Gdzieś tam wklejałam już raz parę stron wcześniej :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arwenka pisze:Dorka pytasz się gdzie fotki dzieciaczków moich ? Gdzieś tam wklejałam już raz parę stron wcześniej :D
Stare... nieaktualne...
Mamuśka, z pewnością masz coś nowego ;-)

P.S. Mamy gola!!! ;:87
Awatar użytkownika
Arwenka
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Dorka no oczywiście że mam świeże fotki Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Clear, BARDZO DZIĘKUJĘ za książkę!!
Super, sprawa! Teraz już wiem jak i kiedy mogę wprowadzać nowości do diety Malwy!
DZIĘKI!! ;:79

Arwenko
, jak patrzę na Twoją Ulkę to nie chce mi się wierzyć, że ona ma dopiero półtora roku :shock: Taka z niej dorosła panienka ;-) To chyba przez te cudne oczęta :lol:

Ostatnio Malwa przetrwała kilka razy cały spacer w wózku! Kupiłam jej taką miękką, ceratkową książeczkę z canpol (to chyba jest zabawka do kąpieli bo pod wodą nabiera kolorów). Malwa potrafi bardzo długo bawić się nią, ogląda na wszystkie możliwe sposoby, mamla ją, gryzie, a na koniec jak się już zmęczy to przytula sobie tą książeczkę do policzka i zasypia. Jak ktoś zajrzy do wózka to mówi "o qrczę! ona czyta :o " Zdolna bestia! Za chwilkę notebooka będzie musiała mieć na spacerach >:D
Obrazek

No i proszę z takim ekwipunkiem chodzimy na spacer ;-)
Więcej miejsca w wózku zajmują zabawki niż Malwa ;) Teraz mój Aniołeczek może iść na spacerek...
Obrazek Obrazek

Malwa i mama
Obrazek

Przesyłamy POZDROWIENIA dla forumowych ciotek i wujków Obrazek
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”