Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Jadziu - te szklane kule ;:oj Żadna wróżka takich nie ma - w twoich widać całą prawdę, one muszą wymyślać :)
Ślimaki u nas też grasują, chociaż nie w takich ilościach jak u ciebie :(
Miłego dnia :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu Kochana no super te bliźniacze krople "do góry nogami"
O pogodzie nie piszę, bo mamy taką samą. Jak tak dalej pójdzie to wszystko zgrzybieje, bo już widzę pojedyncze niepokojące objawy.

Zdjęcia jak zwykle urokliwe.
Ja w tym roku jeszcze nie używałam niebieskich granulek, ale ja stosuję te eko. Jedynie tej podgryzionej serduszce zrobiłam kordon z drobnego, żółtego piasku i nie wiem, czy to skutek, czy zbieg okoliczności, ale od tamtej pory nic jej liści nie podgryzlo. I jak na razie stosuję metodę mechaniczną usuwania tych dziadów.
Dobrego, słonecznego, bezdeszczowego dnia życzę ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Suuper. krople wody sfotografowałaś.. ;:63 ;:63
roze szybkie, juz tak pięknie kwitną. ;:333
Ja nie mam takich szybkich.A na dodatek zobaczyłam już mszyce na nich i skoczka. :twisted: :twisted: :twisted:
Jutro muszę je preparatem opryskać.Mam nadzieje,ze pomoże. :(
Cudny rodek i czosnek. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam wszystkich milutko i cieplutko ,ale i deszczowo. No i żeby nie było zbyt miło, bo 2 dni bez deszczu jakżeby mogły być to znów od godziny pada ;:222 Z mniej ciekawszych wiadomości to takie ,ze pojawił sie Kwieciak i Ogrodnica niszczylistka .Tego pierwszego nie napotkałam widziałam tylko uszczyknięte pąki,które są jego dziełem , jednak pierwsza ogrodnica została odizolowana od roślin i tak już zmaltretowanych deszczem.Gdyby tego było za mało to Zwiotowe igraszki też dzisiaj zauważyłam na paru różach ;:174 Z radośniejszych wiadomości to taka ,ze moja Therese Bugnet też ma już nabrzmiałe pąki i widać kolorek :heja Slimaki dalej w natarciu, jednak w trochę mniejszej liczbie jak na razie.Przez tych drani zdeptałam sobie cudna rutewkę Splendide White :evil: No cóż ma jakieś 5 cm wysokości to nie trzeba wiele jak się źle nogę postawi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zmaltretowana Maigold i Omoshiro

Obrazek

Obrazek

ANIU te cudne kropelki były na oparciu ławeczki przy grilu .Wybrałam tylko dwie, bo były od największej do najmniejszej ,ale te dwie były wyraźne .Teraz pada i pryskanie nic nie pomoże chyba ,ze macie ładna pogodę. Trzeba sobie sprawić Maigold czy Theresę Bugnet one to sprinterki czy np takie jak ma Daysy albo Nevadę, a terenu dla nich masz sporo . Wczoraj pierwszy raz spotkałam u siebie takiego owada ojjjj trochę się naszukałam jego imienia

Obrazek

Obrazek

BEACIU kochana skorupki jajek też dają tamę ślimakom ,ale nie wszystkie rośliny lubią wapno, dlatego też nie wszędzie je sypię.Posypałabym mączką bazaltową, ale jak ;:202 jak dziennie deszcze to nic by nie dało.U mnie też w większości pozostaje ręczne usuwanie, a przydałaby się taki odkurzacz, który by je wsysał :;230

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU wróżka Jadzia ma tylko takie szklane kule na oparciu ławeczki :;230 ;:180 Ciekawe czy u Ciebie też teraz pada

Obrazek

Obrazek

ADRIANNO witam Cię serdecznie w mojej oazie Różanych kwiatów mam juz sporo nawet wielgachny ukwiecony na maxa krzew, cóż z tego kiedy nie mam jak się nim nacieszyć, a tak cudownie pachnie szczególnie w słońcu aromat roznosi się na calutki ogródek ;:167

majowe miłostki :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARIUSZU u nas tez mało słonka zresztą chyba wszyscy na to narzekamy .Najpierw za mało deszczu, a teraz jest go nadmiar i jak tu ogrodnikowi wygodzić :;230

Obrazek

Obrazek

IWONKOAmelkę uściskałam i wycmokałam od cioci- babci Iwonki ;:180 Masz rację u Marysi [mar] to dopiero plaga i to każdego roku beznadzieja ;:222, ale to utrapienie ekologicznych ogródków ;:224

Obrazek

Obrazek

BASIU co najmniej pół roku muszą być i gdy widać ,ze juz są przyrosty .No cóż zawsze możesz wysypać z doniczki i obadać co słychać w korzonkach. Mszyce są w tym roku nie do opanowania jest ich takie mnóstwo ,ze szok a niektóre łodygi wprost oblepione tymi gadzinami ;:222

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU masz rację to potężny facet ten mój Maigold a kolce ma również bardzo potężne bo to spinossisima.U mnie w ogródku są zaczarowane kropelki :;230 Gdyby nie ten ciagły deszcz to cieszyłby ogród kwiatami bo jest ich już sporo a tak wszystkie utytłane w deszczu za chwilkę zgnije ;:222 i ani nie nacieszymy się tymi kwiatami ;:174

Obrazek

Obrazek

BEATKOkochana [beaby] też wolałabym słoneczny tydzień jednak cóż nasze życzenia Dzisiaj w TV oglądałam domy po przejściu tornada w lubuskim tragedia. Ciekawe czy juz zdążyłaś obejrzeć fotki .Mile spędzonego urlopu ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

życzę wszystkim miłego wieczoru ,a jutro słonecznego dzionka ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Jadziu ależ masz dużo wypasionych pąków różanych, już nie narzekajmy na pogodę, trudno...ale jak te wszystkie róże buchną kwieciem oj to się będzie działo, co rok szaleje kwieciak, czy bruzdownica a i tak jest na czym oko zawiesić ;:173 Znowu wypatrzyłam u Ciebie nową Miodunkę, śliczne ma listeczki, takie srebrne całe? ;:196
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jadziu różyczki u Ciebie w blokach startowych, moje czekają na słońce, Maigold, śliczne zdjęcie, cudnej urody ta pannica https://images90.fotosik.pl/184/a04fdf35745e3719.jpg i prymulka wyjątkowej urody https://images92.fotosik.pl/186/7c556f839d71c714.jpg .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny ten cali . taki mało spotykany kolorek.I miodunka jakaś inna, bardzo ciekawa.
No wlanie, nie mam jak dać oprysk na róże, bo co raz deszczyk przeleci, potem słonko. itp
Moze jutro ponoć już opadów ma u mnie jutro nie być.: :roll:
Te slimary sa okropne. ;:222
U mnie wczoraj maż złamał piwonie.3 lata miała i cieszyłam eis, ze mam 2 paczki, w końcu zobaczę co to za jedna pani. No i masz już zobaczyłam złamane gałązki..
Dzisiaj zdeptał mi 2 funkie. bo sobie coś z listewek pomalował,a deszcz zaczai padać, wiec sobie je schował pod okap w funkie pionowo.
A, Patriot jeszcze w małych kłach( zawsze tak późno mi wychodzi ) i nie bardzo jest widoczny, to nogę na nim postawił.
A listewkę oparł o Funkie Christmas Tree i polowe jej liści złamał.:twisted: :twisted: :twisted:
Ja tydzień temu pieliłam i chyba tyłkiem złamałam jedyny pak kwiatowy pierwszy raz kwitnącej hortensji pnącej.I tez już w tym roku nie zobaczę jak kwitnie. a miała pierwszy raz pak kwiatowy. ;:223

Róże już masz ładnie zapaczkowane.
Przecudna ta primula. ;:215
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jadziu patrzę na Twoje różyczki i myślę sobie, że ja to jeszcze muszę poczekać, wszystkie mają ładne pączki ale jeszcze daleko im do kwitnienia, a teraz się ochłodziło i ma się ochłodzić jeszcze bardziej, to znowu wszystko stanie, ale to nic, własciwie to mnie na razie nie martwi, bo trochę nasadziłam się póki mokro i chłodno, to roślinki lepiej się przyjmą ;:108
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Jadzinko Droga, nawet nie chce mi się pisać o tej pogodzie. Znowu leje, gdyby było zimno, to przynajmniej kwieciak by nie szalał, a tak... Mam tyle zapączkowanych róż, ale i maliny czarne są całe w pąkach i jeżyna - i jak tak dalej pójdzie, to z tego wszystkiego będą nici.

Na działce dzisiaj nie byłam, bo i po co. No, może bym powalczyła ze ślimorami, ale nie będę zdrowia tracić.

Śliczne kwitnienia u Ciebie, będzie piękny spektakl ITOH-ów, moje dopiero raczkują. Szkoda tylko tych strat wyrządzonych przez te szkodniki.

Życzę ;:3 ;:3 ;:3
;:196
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Pada sobie deszczyk pada, deszczu już za wiele ,jednak pójdę do ogródka, bo mi tam weselej :wink:

Witam wszystkich miłych gości w ten kolejny prawie zapłakany dzionek Jednak nie calutki dzień padało i zdążyłam zrobić parę obserwacji w ogródku. Dotyczy to szczególnie tych niemiłych niechcianych gości. Wczoraj już pisałam ,ze w paru miejscach wysypałam skorupki i tam ślimaków nie ma, myślałam ,ze to tylko zbieg okoliczności ,wiec rano wysypałam w różne miejsca nagromadzone skorupki różnie pogniecione szczególnie przy chryzantemach ,liliach i jednorocznych ostróżkach . Potem zaczął padać deszcz ,więc poszłam do domu .Gdy tylko przestało padać poszłam na przegląd ogródka i byłam mile zaskoczona takimi zjawiskami :heja Zdjęłam te ślimaki z tych skorupek i położyłam na chodniku ,żeby je poobserwować, ale one ani drgnęły ,wiec je zostawiłam i poszłam na dalszy obchód .Podchodzę po jakimś czasie, a one dalej w tych samych miejscach czyli bez chemii zadziałało. Przyglądałam sie też walce ,a raczej bliskiemu spotkaniu Gigantów .Zastanawiałam się kto komu dołożył bo i ten ciągnął śluzem, a winniczek przewrócił się na skorupkę, ale potem odzyskał wigor ,jednak musiałam ich obu usunąć z pola walki poza ogródek. No to na tyle przydługiego wstępu :oops:

Obrazek

Obrazek

IWONKO u nas wciąż leje z małymi przerwami na trochę słoneczka .Też miałam dzisiaj posadzić roślinki które dostałam od Krysi[Krychna] ;:196 ,jednak wciąż leje to nie ma sensu wychodzić .Będzie to zadanie na rano o ile będzie pogoda.Róże już tuż tuz a to pierwsza taka wyrywna

Obrazek

Obrazek

ANIU Kali ma cudny burgundowy kolor ;:167 to była miłość od pierwszego wejrzenia i musowo musiał u mnie zagościć nawet wiedziałam gdzie go posadzę ,bo on niski dorasta do 1m .No tak to jest gdybyśmy nic nie robiły nie byłoby też szkód a tak zawsze cos nam sie przytrafia myślę ,ze roślinki nam to wybaczą i jeszcze się podniosą a te moja pannę musowo trza było obfocić, a zakwitła na wyżynach

Obrazek

Obrazek

DAYSY Maigold jest cudna, a kupiłam ją jako pnącą oranżową .Jakież było moje zdziwienie jak nie zakwitła w pierwszym roku i już ją chciałam wywalić, jednak w następnym roku zakwitła jako pierwsza i zaczęła szaleć .Niestety musiałam ja przesadzić bo właśnie robiliśmy miejsce grilowe, ale to juz wtedy wiedziałam kim ona jest, bo wiadomo FORUM .Szkoda mi jej ciąć ,bo podoba mi sie taki wielkolud w tym miejscu a za chwilkę zakwitnie w tym miejscu zapączkowana ,ale rosnąca za ogródkiem Etude i będzie wyżej niż Maigold. Ta rośnie na pokrzywowisku ,nie pryskana, nie podlewana i nie dokarmiana, a daje sobie świetnie radę .Wiosną obcinam zbyt długi pędy , stare pąki ,trochę koryguję i to wsjo

Obrazek

Obrazek

KRYSIU kochana ;:196 zrobię Ci sadzonkę tej miodunki ,a dostałam ją od Irenki bo za miodunkami to ja tak średnio, jednak muszą być, bo wiosną pszczółki potrzebują jej nektaru .W tym roku jednak moje miodunki się nie popisały, a ta ze względu na cudne listki zostaje, ale ona się mocno rozrasta

Obrazek

Obrazek

BEATKO kochanie wymyśliłam dzisiaj dla tych drani zaporę[oczywiście kiedyś to wyczytałam dziewczyny też mi pisały ] Fakt nie wygląda to zbyt rewelacyjnie, ale lepsze od granulek i zdaje egzamin. Jednak skorupki muszą być w większe kawałeczki pokruszone. Kiedyś miałam takie drobniutkie to nie zdawały egzaminu, a te owszem szczególnie na oslizłe i małe z domkami ,chociaż winniczek też się przykleił do nich

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak, Jadziu - dzisiaj otwierają mi się Twoje fotki. ;:215
Ja w ubiegłym roku na ten żywokost od Ciebie to na doniczkę założyłam nawet miedziany drut przed ślimakami. Teraz mam go w gruncie i na razie jest ;:138
Brawa dla Thereski bo szybciutko się pozbierała by zakwitnąć ;:303
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu Kochana pada deszczyk, pada
Ogrodnika wkurza
Tu mu zgnije siewka mala
A tam znowu duża
A co nie ugnije, to ślimak dobije.

To tak mi się zrymowalo po Twoim wstępie i ze złości, jak patrzę przez okno.

Śliczne te różyczki.

Życzę ;:3
;:196
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Widzę, że róże u Ciebie już szaleją na całego ;:138 ;:138 , u mnie zrobiło się zimno i różyczki jak zamówione, ani drgną oprócz kwitnącego wcześniej dueciku :wink: i dzisiaj widziałam już kwiatki na Rosa Sp."Altaica. Kilka cieplejszych dni i wszystko szybciutko rozkwitnie.
Tylko ślimakom taka pogoda pasuje, wszędzie ich pełno i wszędzie ażurowe liście ;:222 szczególnie upodobały sobie języczkę pomarańczową u Ciebie chyba też ;:131 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Powiem ci Jadziu, że i u mnie plaga ślimaków :( właśnie wróciłem z ogrodu, ale u sąsiada jest ich więcej, Dałem mu niedawno sadzonki sałaty - u nas mają już główki, a u niego ... z ziemi wystają tylko kikuty żyłek. Jak dba, tak ma. Tylko ja dla nich dawałem flance, a nie dla ślimaków :;230
Idę znowu na działkę - w deszczu dobrze sadzić rośliny - łatwiej się przyjmują :)
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

U mnie ostatnio zimno, pada , siąpi i leje na zmianę. Już mam dosyć takiej pogody.
Róże też jakby się zatrzymały.
Ale u Ciebie zaczyna się już różany spektakl. Brawa dla pierwszych różyczek.
Tej wiosny też miałam dużo ślimaków, zebrałam ich już setki, oszczędzam tylko winniczki.
Zdjęcia jak zwykle cudne i pełne detali. Super krople ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”