Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019

Post »

U mnie krokusy też się otwierać za bardzo jeszcze nie chcą ale czekam cierpliwie ! :D Swoją drogą to sporo ich u Ciebie :D
Frate
50p
50p
Od: 26 mar 2017, o 10:42

Post »

W końcu oficjalnie dołączam do wątku :) Zazdroszczę smakowitego rozpoczęcia sezonu :) Wiosna w natarciu, chodź weekendowe "wichury" nie odpuszczają... Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś u mnie też nadal zimno i wieje. A z tą dzielnością to tak nie do końca, bo wczoraj na zakupach jednak się mi do rąk przykleiły dwie paczuszki niebieskich irysków - bo tak sobie pomyślałam, a co będzie: jak te z zeszłego roku mi nie wylezą :;230
Ja też usunęłam już dwa duże jałowce z działki, zostało jeszcze kilka - nie lubię ich za to, że są takie kłujące i trudne w przeróbce.

Ja na szczęście nie mam na działce wielkich drzew (największe to te dwie moje papierówki), ale są posadzone w północnej części działki więc nie przeszkadzają, w wręcz dają w lato fajny cień.

Dobrej pogody życzę i serdecznie pozdrawiam ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zbyszku ciemierniki polecam. Jak dobrze wybierzesz im miejsce, to są w zasadzie bezproblemowe. Mam ich mniej niż bym chciała, ale chyba 10 sztuk bym naliczyła.

Obrazek

Obrazek

Janku według opisu ta dalia dorasta do 35 cm czyli idealnie nadaje się do uprawy w donicach czy skrzynkach. A balkon masz słoneczny? Ja niestety nie. Dalie lubię i bardzo mi się podobają, tylko nie mam warunków by przechowywać karpy zimą. Dlatego zrezygnowałam z większej uprawy w gruncie, jednak czasem kupię coś do donic i traktuję jak jednoroczne. Ciemierniki są super. Chciałabym kupić gdzieś tybetańskiego. Widziałam u Danusi i od razu wpadł mi w oko.

Seba krokusów sporo, bo od 10 lat co roku dosadzam kolejne. Taki bzik i nic na to nie poradzę ;:224 Wystarczył jeden słoneczny dzień i buchnęło kolorem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Witaj Frate w moim wątku. Miło, że się ujawniłaś lub ujawniłeś. Jeszcze milej byłoby gdybym znała Twoje imię, jeśli to nie tajemnica. Zapraszam do zaglądania i czytania. Na pewno zjawię się z rewizytą by zobaczyć Twoje "pole walki" :wink:

Beatko ;:196 dzięki, że mi przypomniałaś o tych irysach holenderskich. Przecież planowałam zgapić Twój pomysł. Ja wiem, że z ta dzielnością i rozwagą bywa różnie. Wiem z autopsji. Raz czy dwa nic nie kupię tylko pooglądam, a innym razem nie umiem się oprzeć i pakuje do koszyka - jak te lilie dzisiaj w Biedronce ;:223 Chociaż czekam na przesyłkę kilkunastu lilii. A to przecież dopiero połowa marca. Nie mam pojęcia gdzie je wszystkie posadzę. Drzewa trzeba doceniać . Mam ich całkiem sporo. Owocowe trzymam dość nisko, ale klimat robią. Szczególnie w te upalne lata cień jest na wagę złota. I ja życzę Ci działkowej pogody w weekend!

Pogoda wciąż niespecjalna, ale wiosna coraz bliżej. Staram się codziennie choć godzinę poświęcić na sprzątanie zeszłorocznych "śmieci". Efektu WOW nie ma, ale jestem coraz bliżej końca. Wkrótce trzeba będzie ciąć róże. Forsycja w wazonie już kwitnie, a na działce też pąki coraz większe. Powojniki też upominają się o cięcie. Niektóre mają już 2-3 cm pąki liściowe. Szczególnie wyrywny u mnie jest Innocent Blush. Pokazały się też iryski żyłkowane. Widziałam też kilka zawilców greckich z pąkami :tan Żeby tylko było więcej słońca, to i cieplej będzie. A wtedy nastąpi eksplozja kwitnień. Co roku czekam na to widowisko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to dzisiejszy zakup w B.:
Obrazek
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Balkon mam od południowego wschodu więc słońce jest długo.Ciemiernika tybetańskiego ma Sadzawka.Ja właśnie od nich dostałem tylko nie są to duże rośliny i
będzie trzeba jakiś czas poczekać aż rozrosną się.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Witaj Izo! Zaglądam do Ciebie po dłuuuuugiej przerwie :oops: Zachwyciły mnie kępy szafranów, kwitnące kosaćce 'Katherine Hodgkin' (u mnie w tym roku same listki) i białe ciemierniki! Brawo za dalię ;:333
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękny zakup ;:63 zauważyłam że białe lilie zawsze najmocniej pachną, ciekawe czy z tą też tak będzie?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękny ciemiernik ;:108
Kępy krokusikowe , duże to i ładniej wyglądają.
Śliczna lilia.Ja chyba wszystkie lilie ;:167
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Izuś masz rację ciermieniki tak naprawdę są bezproblemowe, podobnie jak piwonia jak zaakceptuje miejsce to nie ma bata kuszą a szczególnie białe kwitnące w śniegu w pełni zasługują na nazwę róża Bożego Narodzenia. Mój tata zawsze kochał te białe cudeńka ale mnie się wydaje, ze ostatnio dopiero ciermierniki zostały docenione w naszych ogrodach.

Wiosna idzie, idzie ale z wiatrem, trudno poczekamy na słoneczko, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku na tak usytuowanym balkonie można poszaleć z roślinami. Zazdroszczę ciutkę, bo u mnie nie dość że słońca niewiele to jeszcze wietrznie. Dzięki za namiary na Sadzawkę. Przejrzałam ofertę i teraz walczę ze sobą - czy i co kupić ;:224 Ten ciemiernik to 3-letnia siewka czyli faktycznie maleństwo. Sama nie wiem...

Witaj Florianie! Nie mam pojęcia jak długa ta przerwa była, ale cieszę się że wróciłeś. Dziękuję za miłe słowa. Uwielbiam krokusy i wszelkie inne maleństwa wiosenne, więc sadzę je co roku i z niecierpliwością czekam na wiosnę.

Natalio czy piękny to się okaże gdy lilia zakwitnie. Chociaż według mnie nie ma brzydkich lilii, tylko czasem kolor jest nietrafiony. Z zapachem też może być różnie. Azjatki nie pachną, ale są zdrowe i bezproblemowe. Jednak w zeszłym roku z takiego samego opakowania wyrosły mi 3 białe lilie orientalne, a te pachną cudownie. Po cichu liczę na taką samą pomyłkę, bo takie pomyłki (na plus) to ja lubię ;:224

Anabuko witaj! Miło, że podobają Ci się moje kwiatuchy. Wiosną wszystko wydaje się ładniejsze.

Aniu jak miło, że jesteś znów na FO i wpadłaś z odwiedzinami. Co do popularności ciemierników to pewnie masz rację. Zupełnie ich sobie nie przypominam z dzieciństwa czy młodości. Odkryłam je dopiero kilka lat temu. Najpierw widziałam w gazecie ogrodniczej, potem na forum i na pewnej działce niedaleko mnie. Musiałam je mieć! I mam :tan Ciekawa jestem skąd je miał Twój tato.

Pogoda wciąż kiepska na działkowanie. Ponuro, wietrznie i mokro. Aż mnie skręca. Wiosna nas poszczuła i się wycofała. Wszyscy wokół marudzimy i narzekamy ( ja też :oops: ) - taka chyba nasza natura. A powodów raczej nie ma do narzekań na wiosnę. O tej porze w naszym kraju to z zasady przedwiośnie a nie wiosna. Pewnie, że chciało by się już grzebać w ziemi i podziwiać kwiatki. Nie oczekujmy jednak zbyt wiele to nie będzie rozczarowań. I tak jest nieźle. Przejrzałam zeszłoroczne fotki z marca. To co kwitnie u mnie teraz, to w zeszłym roku kwitło dopiero na koniec marca. Czyli "wiosna" przyszła 2 tygodnie wcześniej niż w zeszłym roku. Jeszcze kilka lat wstecz to za porządki wiosenne brałam się pod koniec kwietnia... Zima coraz krótsza i coraz cieplejsza niestety...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek - róża "Queen Elizabeth" zaskoczyła mnie wielkimi pąkami i pierwsza pójdzie pod sekator

Obrazek - a ta piwonia zawsze pierwsza startuje, inne ledwo widać z ziemi :shock:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

To prawda, wiosna coraz wcześniej, chociaż zdarzają się anomalie ;:108 Można się tylko próbować przyzwyczaić... ;:131
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Aklat
100p
100p
Od: 17 wrz 2018, o 20:18

Post »

Ile krokusów! Zachwycająco to wygląda, szczególnie jak można podziwiać kolejne rozkwitające kwiaty.
Aneta
Początkująca ogrodniczka
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko mówią, że do wszystkiego można się przyzwyczaić ;:224 Chociaż szczerze mówiąc wolę mieć 4 pory roku niż tylko dwie - mokrą i suchą :lol:

Witaj Anetko w moich skromnych progach! Miło, że podoba Ci się moja wiosenka. Niestety mam nieuleczalnego bzika na punkcie wiosennych kwiatów i co roku dosadzam nowe.

I przyszła wiosna, ze słonkiem. Nareszcie! Sezon wiosenny zaczęty na dobre. Posadziłam te lilie z B. oraz rośliny zamówione w S...e. Paczka przyszła akurat 21 marca :tan Idealny termin. Kupiłam ciemiernik tybetański, przylaszczkę "Forest pink" i epimedium "Akebono". Czekam jeszcze na lilie i piwonię Bartzellę ( mają być w poniedziałek). Przymierzałam się do niej od kilku sezonów. Trochę cena mnie zniechęcała, ale teraz udało się zamówić w świetnej cenie i mam nadzieję, że sadzonka będzie mimo to przyzwoita.
Wystarczyło kilka słonecznych dni i pojawiły się owady, oczywiście najwięcej jest mrówek :evil: Widziałam jednak tez motyle, trzmiela i jakieś pszczółki. Krokusów mam dużo i na różnych stanowiskach, więc jeszcze wciąż kwitną podobnie jak ranniki czy przebiśniegi. Jednak pojawia się już sporo innych maleństw wiosennych, a dzisiaj nawet zakwitły pierwsze najwcześniejsze tulipany :tan Większość powojników już przycięłam, część krzewów również. Niestety dopadło mnie jakieś choróbsko. Pewnie mnie przewiało gdy "walczyłam" na rabatach. I musiałam ciut przystopować z pracami :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek - korona cesarska :shock:

Obrazek - puszkinia

Obrazek - śnieżnik

Obrazek - zdrojówka rutewkowata
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

O jacie Iza u Ciebie już tulipany kwitną :shock:
U mnie dopiero krokusy się rozwinęły, kokorycze zaczynają no i sasanki co niektóre otworzyły kwiat...chyba u mnie zimniej
Zdrówka życzę :wit
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Rozumiem wszystko ale już tulipany ????? :shock: :shock: :shock:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”