Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las ......i róże. Cz 7

Post »

Witaj :wit . Z tego co czytałam o tej odmianie to właśnie toleruje półcień. Nie będzie to jakiś głęboki półcień tylko delikatny ale jednak nie przysłowiowa patelnia. Mam nadzieję, że da radę ;:108 . Bardzo dziękuję za cenne informacje o tym ukierunkowaniu pędów ;:108 . Dla mnie to wszystko jeszcze jest czarna magia bo większość róż posadziłam w zeszłym sezonie i jeszcze nie osiągnęły sporych rozmiarów . Poczekamy co pokażą dalej ale marzą mi się takie piękne krzewy. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April zdjęcie ciemiernika cudne. ;:oj Werbena lubi zasadowe podłoże, może dlatego nie możesz doczekać się siewek. :?: Naparstnice masz wyjątkowo dorodne, u mnie dość niskie, a biała też sporo słabsza od innych. Hiacyntowe donice przepiękne, ;:138 muszę odgapić. :) Rudaski słodkie, ;:167 dobrze, że zawarły pokój. Obie pobudowałyśmy domy na słabej glebie i dlatego będziemy się cieszyć zdrowiem, bo czeka nas stałe przebywanie na świeżym powietrzu i używanie mięśni. :D
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Tak, wysiewałam sama, a nasiona były z Plantico. I oczywiście, że kwitły w następnym roku :) Pozwolę sobie wstawić zdjęcia u Ciebie. Potem je usuń, żeby nie zaśmiecały Twojego wątku. To zdjęcia moich wysiewów.

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ewelino, ja też róże mam od niedawna. Generalnie ogród mam od niedawna. Wiele dla mnie jest jeszcze czarną magią. Ale przy pomocy koleżanek jakoś idzie. Najbardziej przeraża mnie cięcie róż. Ciągle mam wątpliwości ;:306
Trzymam kciuki, dasz radę. Z pewnością będziesz miała piękne krzewy.

Soniu, z ciemiernikami eksperymentuję, bo przecież mam kwaśno. Czekam tylko aż ziemia rozmarznie i dostaną dolomit.
Werbena też lubi zasadowe? Nie wiedziałam.
....Obie pobudowałyśmy domy na słabej glebie i dlatego będziemy się cieszyć zdrowiem, bo czeka nas stałe przebywanie na świeżym powietrzu i używanie mięśni. :D.... Rozbroiłaś mnie tym zdaniem :;230 Obyś miała rację ;:215

Dorotko, kupiłam nasiona naparstnicy :tan Twoje zdjęcia mnie zmotywowały. Też chcę mieć takie jasne, lawendowe i białe naparstnice. Szkoda że dopiero w przyszłym roku się przekonam o kolorze ;:224
Zdjęć absolutnie nie usuwamy, są śliczne. Dziękuję
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit . Jakoś nie widać, żebyś była początkująca ;:224 . Masz już cudny ogród ;:108 . Z tym cięciem to i ja mam problem ;:306 . Wiele róż tej wiosny będę cięła po raz pierwszy i tylko wielkokwiatowe wiem jak ciąć ;:224 . Z resztą zobaczymy najpierw co przezimowało. Czytałam o czymś takim jak kulkowanie i może uda się niektóre pędy tak powyginać ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Jola, jeśli zależy ci na białej naparstnicy to szukaj nasion tylko białej. Chyba też można dostać ją z firmy Plantico. W ubiegłym roku miałam tylko białą. Bardzo rzuca się w oczy ze swoją mocno czerwoną gardzielą, chociaż moim skromnym zdaniem jest słabsza i niższa niż te różowe ;:108
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Jolu, nie mogę oderwać oczu od twoich kociaków! Przecudne są ;:167
Róże to już giganty u ciebie :D Naparstnice dostałam od koleżanki w tamtym roku. Po raz pierwszy mam je u siebie. Zależało mi na białych a jakie będą to się okaże jak zakwitną :lol:
Pozdrawiam
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie czytam post Sabinki i potwierdzam jej opinię o białych kwiatach. Też mam wrażenie, że białe są często słabsze genetycznie. Nie dotyczy to tylko naparstnicy, U mnie zawsze szybciej ginęły, lub słabiej się przechowywały rośliny w białym kolorze. Mam słabość do białego, więc zawsze kupowałam ich więcej, później okazywało się, że jeśli cebule to albo nie przetrwały albo mniej przyrastały i słabiej kwitły. Jeśli nasiona to słabiej kiełkowały. W ubiegłym roku siałam Kobeę białą i niebieską, z niebieskiej jakieś nasionka wzeszły a białej ani jedno nie wykiełkowało. Kolorowe pierwiosnki pięknie zimują a białe wszystkie mi wypadają. Mimo to nie poddaję się.... w tym roku powtarzam ten sam eksperyment ;:333 .
Aprilko lecę pobuszować po Twoim ślicznym ogrodzie ;:108 .
Z cięciem róż przerabiam to samo co roku ;:306 , już teraz zaczęłam od literatury, i dochodzę do wniosku, że im więcej czytam, tym mam więcej wątpliwości ;:224. Ach te Twoje rudzielce, wyściskałabym je jak swoje, a że nie mogę, to zrób to w moim imieniu ;:333 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Cześć Jolu! Twój ogród przed i po to dwa światy, naprawdę nie mogę się nadziwić, jak Ci to wszystko bujnie rośnie. Śliczna kępa ciemiernika, kiedy moje takie będą...
Mam pytanie o kamienne donice przy domu - masz tam jakieś ocieplenie, izolację termiczną?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, to będziemy się wiosną wzajemni wspierać w prawidłowym cięciu różObrazekżeby potem coś zakwitło ;:306
Ja kulkowania też próbuję, z różnym skutkiemObrazek

Sabinko, szukałam białej naparstnicy ale nigdzie nie ma. Może jeszcze się uda przed terminem wysiewów. W sklepach jeszcze niewiele jest. Czyli potwierdzasz moją opinię że białe są słabsze? Bo się zastanawiałam czy to przypadek. Ale jak widać, niestety nie. Ale różowe też uwielbiam. Szukam jeszcze takich morelowych bo wyglądają ciekawie.

Renatko witaj i dziękuję w imieniu moich FuterekObrazek
No widzisz, ogrody nam dojrzały już trochę, możemy się cieszyć większymi roślinami. A pamiętam jak tworzyłyśmy i poszerzałyśmy rabaty. Jak się martwiłyśmy kiedy to urośnie ;:306
Muszę kupić więcej rozplenic, bo te twoje mnie zachwyciły.
Ciekawa jestem koloru twoich naparstnic ;:65

Daysy, czyli u ciebie białe roślinki też gorzej, nie tylko naparstnice Obrazek Dobrze że stawiam w ogrodzie na niebieski, choć nie wiem jak to się dzieje ale na razie przeważa różowyObrazek
Podziwiam cię że mimo wszystko ciągle próbujesz i się nie poddajesz. Lubię biel, bardzo. Ale często przekwitając wygląda niezbyt estetycznie. Szczególnie róże.

Tamaryszku drogi. Temat naparstnic a ty tutajObrazek
Nie przyjechałaś jesienią po siewki, to będą czekać wiosną. Mam nadzieję, że przetrwają, bo u mnie mało śniegu było jak do tej pory. Teraz sypie trochę i bardzo się z tego cieszę, bo mrozy zapowiadają. Już dziś rano było -9 . A ja dopiero wychodzę z choroby. Dwa tygodnie mnie mocno trzymał jakiś fatalny wirus Obrazek
Izo, w ogrodzie jeszcze mnóstwo do zrobienia ale efekty zaczynam już dostrzegać i jest to bardzo motywujące.
Ciemierniki podsypujesz dolomitem? Bo ja swoje tak.
A kamienne donice są ocieplone 5 cm styropianem, takim jak do elewacji. Plus folia kubełkowa, żeby nie przeciekało po bokach.

Wszyscy wspominają a mi jakoś trudno. Ale trzeba jakieś obrazki wstawić bo to przyciąga gościObrazek
Więc trochę wiosny bo to najbliższe naszemu sercu

Obrazek Leonardo da Vinci

Obrazek Agnes Schiliger

Obrazek Himmelsauge

Obrazek Rose de Rehst

Obrazek Indigoletta

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i czekamy na święta....

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj :wit . Mam nadzieję, że nie będzie tak źle z tym cięciem ;:306 . Piękne ozdoby na Wielkanoc ;:333 . Twój Leonardo wygląda zjawiskowo ;:oj a jak Ci rośnie Indigoletta b niby pnąca ?? Ja mam i puściła mi jeden długi bat na 1,5 m ale jest strasznie sztywny . Kwitła tylko kilkoma kwiatami ale bardzo ładny ma kolorek to trzeba przyznać ;:215 . Łany tulipanów wywołały u mnie jeszcze większą tęsknotę za wiosną ;:224 a tutaj powrót zimy . No nic, czekamy cierpliwie ;:65 .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Jolu.
Jak magnes przyciągają mnie ogrody gdzie są róże, wię i u Ciebie nie może mnie nie być. :D

Na ostatnich zdjęciach pokazałaś Himelsauge. Jesteś z niej zadowolona?
Ja mam dwie. Druga kupiona jako Russeliana a jak się potem okazało to inna nazwa Himel ... :evil:
Nie spodobała mi się, wręcz rozczarowałam się nią. Myślę nad pozbyciem się chociaż jednej.

Ten Twó leśny ogród to mistrzostwo świata. Chylę czoła przed tym co dokonałaś ;:333
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino, Leonardo bardzo lubię za dobre kwitnienie, choć kolor trudny do dopasowania, taki cukierkowy. Mam tam 4 krzaczki na rabacie.
A Indigolettę kocham za zapach. Niestety bardzo nietrwała na rabacie, iilością kwiecia nie powala. Ja ją tnę do wazonu. Wtedy jest najładniejsza. Często brana za sztuczny kwiat ;:306 Ona ma niestety tendencje do wypuszczania batów. W zeszłym roku puściła u mnie nawet 4 metrowy. Im mocniej przycinasz, tym dłuższe baty puszcza ;:224 Mam w sumie trzy sztuki i nie potrafię z niej zrezygnować ;:170
Tej zimy to jeszcze tydzień i będzie cieplej, podobno ;:224

Wiola, witam cię w moim leśnym ogrodzie. U mnie z różami skromnie, bo mimo że jest ich ponad setka, to z pewnością nie zauroczą tak jak na słonecznych rabatach, w dobrej ziemi u innych ogrodniczek. Twoje też piękne. Pobieżnie zerknęłam i już wiem że chcę twój wątek zgłębić dokładniej. Fajnie że zajrzałaś :tan
Himmelsauge pasuje mi do leśnego ogrodu. Owszem, byłam zawiedziona wielkością kwiatów. To było pierwsze kwitnienie, więc liczę że krzak się zagęści i zmężnieje. U mnie trudne warunki, rośnie pod dużą sosną. Więc i tak jest nieźle. A czym cię rozczarowała? Jakie miałaś oczekiwania?
Odmiana Russeliana zaginęła/wymarła, niestety często pod jej nazwą jest Himmelsauge. Ale to wciąż ta sama róża.
Wielkie dzięki za pochwały ;:180 dodają skrzydeł Obrazek

Obrazek Eden Rose

Obrazek Bantry Bay

Obrazek inny kwiatek :;230

Obrazek bambusy, ciekawe czy przetrwają zimę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Rododendron Blue Tit

Obrazek

Obrazek róża Jacqueline du Pre

Obrazek Tuscany i Gipsy Boy
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jolu stworzenie ogrodu w lesie, szczególnie różanego to nie lada wyczyn. Jesteś wielka. ;:180
I jeszcze na dodatek rozkochałaś mnie w swoich świątecznych dekoracjach. Niby takie proste, klasyczne a za serce mnie chwyciły, że już po raz kolejny tu zaglądam, by na nie popatrzeć. Pięknie!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, April!
Och, jak ja bym chciała, żeby już był April ;:224. Zapraszasz go tymi zajączkami :;230. A tymczasem znowu nawaliło śniegu!

Napisałaś: "U mnie z różami skromnie, bo mimo że jest ich ponad setka, to z pewnością nie zauroczą tak jak na słonecznych rabatach, w dobrej ziemi u innych ogrodniczek."
Święta prawda i tak jak u mnie. Słoneczne rabatki wprawdzie są, ale ta ziemia :evil:! To, co w żyznej rośnie bez łaski i kwitnie jak szalone, u nas musi być nieustannie karmione "schabowymi", a i tak efekt będzie daleki od oczekiwanego ;:222. W sumie, to Ty i tak możesz mówić o sukcesie różanym, bo w lesie to zasadniczo rosnąć nie powinny...
A Twoje - i owszem ;:333.

Za to koty masz nadzwyczajne. Każda ich majestatyczna poza to dla rzeźbiarza materiał na pomnik Kota Władcy Ogrodu ;:oj.

;:196 Jagi
PS. Świetnie uchwycona sójka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”