Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

No cóż Piotrek ja tego cięcia nie przeżywam, jeszcze nie wiem czy w ogóle będę to ciął, w końcu to nie moje. Kolega jeszcze nawet nie wie że, ja coś knuję. Najpierw będę musiał Go jakoś przekonać do mojego pomysła, a z tym będzie cięęęężżżka sprawa, jak się da namówić to będę działać, a jak nie to jego strata. Dlatego wpierw chciałem się Was poradzić, czyli weteranów już mocno zaprawionych w winoroślowych sprawach. :) PS. Kiedy zaczynasz temat zawieszek, że tak skromnie się zapytam? :oops:
Pozdrawiam Józef
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nie przejmuj się kolegą,mój też taki był.Nawrócił się ,jak po 7,czy 8 latach od posadzenia nie zrobił ani jednej butelki wina.Nie wiem,czy z tych mioteł co "wyprowadził" przez te lata ,da się coś zrobić?
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć :)
Mój pierwszy post na forum :roll:

Mam pytanie dot. winorośli- mogę jeszcze w tym momencie przyciąć roślinkę? Mrozów nie widać.
Odmiana nieznana, ale ciemne owoce. Rośnie jak potrzepana ;)
Ma już sporo lat i została zaniedbana. Przycinana była na krótko z każdej latorośli :shock: (3 oczka za gronem, mnóstwo pasierbów), dzięki czemu krzew jest tak gęsty, że szok. Cięcie było bez ładu i składu- po protu skracane latorośle na 2-3 oczka i na tym koniec. Masakra.
Jeszcze 2 lata temu owoców było mnóstwo. W tym roku niewiele.

Od kilku godzin czytam i oglądam internety i mam wrażenie, że idzie roślinkę sensownie wyprowadzić, aczkolwiek nie wiem czy pora odpowiednia. Ciąłbym tak, jakby miała przypominać rozsądnie prowadzoną od początku winorośl (oby), a wszystko co drobne na ognisko.
Przy okazji bym coś sztobrów natworzył i może jakiś na wiosnę się uda ukorzenić, to bym miał radochę, że sam ją rozmnożyłem :)

Działać, czy dać sobie spokój w tym roku i czekać do wiosny? ;:124

Pozdrawiam wszystkich serdecznie! :)
Piotrek
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

No co do kolegi to ja nie mam powodów żeby się nim przejmować, gościu wobec mnie jest w porządku, uczynny,czasami jakąś flaszkę można z nim obalić bez alkoholową oczywiście. ;:198 Przykładny działkowiec, jego działkę można brać za przykład, jest zadbana, czysta, jedynie te winorośle pasują do całości jak kwiatek do kożucha.Wino od niego też piłem, ot taki mocniejszy kompot, ale nie wypadało mi krytykować. :) Nie wiem czy Wy też to macie, otóż od trzech lat od kiedy wyhodowałem sobie przez przypadek sadzonkę Bety, to postanowiłem popróbować przygody z winoroślami. W tym roku dosadziłem jeszcze 13 szt. i w sumie będę miał 17 winorośli, więc przedtem nie zwracałem uwagi na sposoby prowadzenia tych działkowych winorośli, w tej chwili mnie to po prostu irytuje gdyż patrzę na na to wszystko dość krytycznym okiem, ot takie skrzywienie zawodowe.
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

tamburyn Tnij teraz częściowo, na wiosnę doszlifujesz. Tylko wybierz dzień, jak nie będzie padać.

Nie będzie mieć roślina takiego szoku, jak się ją przytnie etapami.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Dzięki! :)
Mam przeogromną ochotę się za to wziąć choćby za chwilę i czekanie z całością do wiosny chyba by mnie poskręcało ;:124
Wezmę wstążki i jakoś to poznaczę na teraz i na przyszłość. Łatwiej się będzie odnaleźć.

Jak to ciąć? Od góry do dołu (od najmłodszych przyrostów do tych najstarszych [już na wiosnę]), czy może teraz zacząć usuwać od dołu krzewu i na wiosnę wyprowadzanie miejsc z których polecą latorośle?
Piotrek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

tamburyn; Nie zaleca się obecnie tak krótkiego cięcia latorośli nad gronami. Takie cięcie przez kolejne lata może być właśnie przyczyna obniżenia plonowania. Po takim cięciu liczba płodnych pąków ma latorośli zostaje radykalnie zredukowana. Ponadto stosunkowo wczesne cięcie powoduje, że z niewielu pozostawionych poniżej miejsca cięcia pąków prawie zawsze wybijają pędy syleptyczne (przedwczesne) i pasierby. Tym samym roślina sama dokonuje kolejnej redukcji liczby płodnych pąków na właściwej łozie. W konsekwencji dochodzi do tego że w znacznej części, owocowanie w kolejnych latach jest na pasierbach lub słabych i słabo zdrewniałych pędach syleptycznych. Proponuje zacząć ciąć latorośla w kolejnym sezonie za 8-10 liściem powyżej ostatniego grona.

Kilka postów wcześniej zamieściłem linki, które pomogą Ci przy cięciu.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

Dokładnie tak jak piszesz kapitanie :)
Do tej pory krzak był cięty tak jak kiedyś, dawno temu Pan w sklepie kazał. I ten "sposób" był powtarzany co roku, aż doszło do takiego zagęszczenia po tych pasierbach, że palca nie przeciśnie. Krzew wygląda bardzo kiepsko, ale zamierzam Mu pomóc.
Z tego co pamiętam, wydaje mi się, że da radę to jako tako wykonać. Jak będzie źle, to zacznę trzaskać foty, żeby Wam się nie nudziło ;)

Zrobiłem sobie w tym roku mały ogródek z agrestami, porzeczkami, borówkami, malinami i następnym celem są winorośle :roll:
Zacząłem czytać wątek na forum i uznałem, że zanim wprowadzę je do siebie, chcę pomóc tej jednej zapomnianej koło domu rodziców.

Tylko jak ją zacząć ciąć, żeby było jak najlepiej?
Kapitanie, rysunki widziałem :) Od której strony zacząć wycinać? Od najmłodszych, czy najstarszych łóz?
Piotrek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

tamburyn Najlepiej jak zrobisz zdjęcie, bo w ciemno trudno cokolwiek radzić,
ja jeszcze od cięcia winorośli ekspertem nie jestem, ale kapitan na pewno tak.

Ja tnę w znacznym stopniu kierując się intuicją, ale z kolei trudno to wytłumaczyć, choć staram się mieć w głowie zasady cięcia.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Witam :wit Od kilku lat mamy winorośla, którymi zajmuje się moja mama. W tym roku, drugi raz z rzędu, plonu prawie że nie było. Wszystko poszło w liście. Poza tym winorośla zostały zaatakowane przez jakąś chorobę, która objawia się poprzegryzanymi liśćmi. Jeśli dobrze pamiętam to na ich spodzie był sobie jakby taki biały nalot lub takie jakby nitki. Wracając do tematu: moja mama nie zna się za bardzo na tych roślinach. Niezbyt umiejętnie je przycinała i wyszedł miszmasz ;:14

Zobaczcie proszę na te zdjęcia i powiedzcie czy da się to jeszcze jakoś przyciąć :?: Dodam jeszcze, że podczas wegetacji bardzo rozrastają się liście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aaa niestety nie pamiętam odmian. Wiem, że pierwsza roślina od lewej ma zielone, spore owoce, druga też jest zielona, ale owoce mniejsze, a trzecia ma takie czerwone, małe owoce :)

Będę wdzięczny za pomoc ;:131
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tamburyn pisze: Kapitanie, rysunki widziałem :) Od której strony zacząć wycinać? Od najmłodszych, czy najstarszych łóz?
A przeczytałeś? Podejrzewam, że nie. Gdybyś przeczytał to byś wiedział, że łoza to łoza i nie ma starszej i młodszej łozy.
Michał poczytaj posty do tyłu.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

McMArchewka pisze: Zobaczcie proszę na te zdjęcia i powiedzcie czy da się to jeszcze jakoś przyciąć :?
Co ma się nie dać... jeśli chodzi o re-formowanie nawet najbardziej zapuszczonego krzewu winorośli, to prawie wszystko się da się naprawić. To bardzo "plastyczna" roślina jeśli chodzi o formowanie - w ekstremalnym wariancie można by nawet zaryzykować przycięcie krzewu do 1 ramienia (gałąź) zakończonego 1 dłuższą łozą (najmłodszy - tegoroczny pęd) a i tak raczej to nie zaszkodzi krzewowi.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p

Post »

kapitan pisze:
tamburyn pisze: Kapitanie, rysunki widziałem :) Od której strony zacząć wycinać? Od najmłodszych, czy najstarszych łóz?
A przeczytałeś? Podejrzewam, że nie. Gdybyś przeczytał to byś wiedział, że łoza to łoza i nie ma starszej i młodszej łozy.
Całego słownictwa dot. winorośli uczę się od dzisiaj, wiec w pewnym momentach może mi braknąć odpowiedniego sformułowania.
Oglądałem i czytałem :wink:

Zrobię fotę tak jak sugeruje jokaer.
Piotrek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obawiam się, że zdjęcia nie wiele pomogą. Przy tak zagęszczonym krzewie nie da się za bardzo odróżnić co jest co, a już na pewno nikt nie oceni zdrewnienia i jakości łozy. Trzeba poznać zasady cięcia, nauczyć się odróżniać drewno, łozę z latorośli, łozę z pasierbów i pędów syleptycznych.
Piotr
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Ponieważ, jak mówi przysłowie: "jeden obraz lepiej wyjaśni niż 1000 słów a jeden filmik na youtubie lepiej niż 1000 obrazków", to podam może linki do takich filmików, traktujących o naprawianiu zapuszczonych (nadmiernie rozrośniętych) krzewów winorośli w ogródku. Komentarze słowne niestety w językach obcych, ale można nawet z samego oglądu "akcji" trochę się zorientować na czym polega reanimacja zaniedbanego krzewu.
Pierwszy filmik w wersji rosyjskiej (od ok 3 minuty gość pokazuje co usuwać a co zostawiać):
http://www.youtube.com/watch?v=fHM14kQerwI
http://www.youtube.com/watch?v=abqBgWcVXnw

Jak dla kogoś bardziej zrozumiały jest angielski to jeszcze coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=lU2Ovh7wFJs
Pozdr.
Jarek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”