Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Nie wiem co robię źle. Mają piaszczyste podłoże przepuszczalne, rzadko podlewam, rosną w pełnym słońcu.
Może to podłoże jest zbyt jałowe?
- wydaje mi się, że przyczyn "zastoju" we wzroście Twoich Adenium, faktycznie musisz upatrywać w składzie podłoża. Możliwe, że Twoje podłoże jest zbyt jałowe i za mało podlewane. Czy dokarmiasz Adenium jakimiś nawozami ? W warunkach jakie stwarzasz swoim roślinom do prawidłowego wzrostu, Twoje Adenium powinny bardzo ładnie rosnąć.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieczysław Dzisiaj będę przesadzać moje rośliny i mam kolejne pytanie.Wiem w jakim podłożu rosną Twoje okazy i że bardzo im to służy.Moje podłoże składa się z mieszanki ziemi do kaktusów,grubszego żwirku kwarcowego,włókna kokosowego,seramisu,perlitu i skorupek cedrowych.Jest odpowiednie czy raczej nie?Pytam ponieważ mam jeszcze sporo tej mieszanki do wykorzystania .I jeszcze jedno pytanie a raczej prośba ..Czy mógłbyś zerknąć na poprzednią stronę na moje Adenium obesum to ostatnio zakupione? Teraz jest łyse więc dokładnie widać pokrój i tu mam pytanie.Powinnam na wiosnę przyciąć ten wystający pośrodku pęd do wysokości pozostałych czy zostawić tak jak jest?
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje podłoże składa się z mieszanki ziemi do kaktusów,grubszego żwirku kwarcowego,włókna kokosowego, seramisu, perlitu i skorupek cedrowych.Jest odpowiednie czy raczej nie?
- skład podłoża wygląda na dobry i przyjazny dla Adenium, powinno dobrze rosnąć. Moja zasada przy sporządzaniu podłoża dla Adenium - ma dostarczać wodę do korzeni Adenium i po pobraniu wilgoci przez korzenie dość szybko przesychać, żeby nie powodować zastoin wody, które mogłyby być przyczyną zagniwania korzeni. Nie zapomnij o drenażu,2 - 3 cm z grubego keramzytu lub grubego żwiru na spodzie doniczki.
Powinnam na wiosnę przyciąć ten wystający pośrodku pęd do wysokości pozostałych czy zostawić tak jak jest?
- Wydaje mi się, że ten najwyższy pęd - jest już trochę późno, ale możesz przyciąć nawet teraz, na wysokości lub jedno dwa "oczka" niżej niż wysokość pozostałych pędów. Wszystkie pędy będą miały "jednakową szansę" - wszystkie gałązki w równym stopniu będą pobierać substancje odżywcze.
Mieczysław
Lady H
500p
500p

Post »

Moje nieboraki rozebrane do golasa,wykąpane i teraz się suszą.Doniczki wyparzone,pęd przycięty i jutro będą posadzone :) Jestem dobrej myśli ponieważ na ogołoconych kikutach zaczynają się pojawiać nowe listki :tan .Ale żeby nie było mi za dobrze na maluchach z moich wysiewów dopiero teraz zaczynają być widoczne skutki najazdu tych paskud ;:214 .Ale co tam...W sobotę kolejka walka ;:163
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje sadzonki Adenium korzystają ze słonecznej pogody i wygrzewają się w promieniach słonecznych:

Obrazek

- temperatura w słoneczne dni oscyluje w pobliżu 40 st C, sonda termometru umieszczona jest na środkowej roślinie w pierwszym rzędzie:

Obrazek

- wydaje się, że takie temperatury odpowiadają tym roślinom, nie zaobserwowałem poparzeń, zwiędnięć liści. Rośliny mają liście w żywym kolorze zieleni, dość ładnie "obrastają" w nowe młode gałązki, po przycięciu. Podłoże dość szybko i równomiernie przesycha.
Dzisiaj temperatura znacznie niższa, 26 st C.
Mieczysław
Awatar użytkownika
magusik
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 mar 2013, o 16:05

Post »

Obiecane zdjęcie Adenium, po przycięciu w lipcu

Obrazek
Pozdrawiam, Rafał
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś musi tym Twoim sadzonkom brakować, że tak słabo krzewią, a w zasadzie nie krzewią się po przycięciu. Może mają zbyt jałowe podłoże, mało naturalnego światła, brak "dokarmiania"? Na fotce, którą pokazałem w poprzedniej mojej wypowiedzi, większość moich Adenium jest również po dość późnym przycięciu. Moje rośliny bardzo ładnie krzewią się, nawet tworzą po trzy - cztery nowe gałązki z uśpionych pąków, oczywiście nie na wszystkich przyciętych gałązkach. Moje, tak jak widać na fotce, stoją na obudowanym balkonie w pełnym słońcu od wiosny. Jak będę miał możliwość, zrobię kilka fotek pojedynczych roślin i wstawię w wątku.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

blooming Adenium grafting
Two yellow varieties

Obrazek Obrazek

Adenium variegated varieties

Obrazek Obrazek

and blooming varieties 'Flash Dance'

Obrazek Obrazek
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
Lady H
500p
500p

Post »

U mnie już 3-ci dzień pada i zero słońca.Moje adeniaki które oczyściłam ze starego podłoża i wymyłam wciąż nie mogą wyschnąć bo taka duża wilgotność w powietrzu :(
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irena Smirnova pisze:blooming Adenium grafting
Two yellow varieties
Adenium variegated varieties
- ;:138 piękne kwiaty, bardzo ładnie wybarwione i jeszcze dodatkowo "pełne". Kwiaty Adenium wariegate, same w sobie bardzo ładne, a przebarwione liście dodatkowo upiększają roślinę ;:215 . Kwiaty i liście tworzą ładna spójną kompozycję ;:333 .
Irena Smirnova pisze:and blooming varieties 'Flash Dance'
- oczekuję fotki z kwiatem w pełni rozkwitniętym.
Lady H pisze:Moje adeniaki które oczyściłam ze starego podłoża i wymyłam wciąż nie mogą wyschnąć bo taka duża wilgotność w powietrzu :(
- podpowiem, weź ręcznik papierowy i osusz rośliny, przyspieszysz proces suszenia - wysychania roślin, a tym samym zabezpieczysz rośliny przed możliwością powstawania procesów gnilnych, oraz będziesz miała możliwość wcześniejszego wysadzenia roślin w podłoże, co zapewne im się dobrze przysłuży.

Obiecane fotki moich przyciętych Adenium:

Obrazek

- na roślinie pokazanej na fotce niżej, próbowałem zaszczepić siewkę Adenium - albinosa, niestety bez powodzenia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
ann88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sie 2014, o 10:14

Post »

aner pisze:To są adenia 3 tygodnie później...
Bardzo proszę nie cytować zdjęć, a jedynie fragment wypowiedzi. Zdjęcia z tego cytatu usunąłem, norbert76

Witam, podjęłam kilka prób ukorzenienia gałązek Adenium, jednak jak do tej pory - były to nieudane próby. Przyglądam się jednak od jakiegoś czasu zdjęciom, które co jakiś czas dodaje Pani na forum i nie mogę wyjść z podziwu, z jaką łatwością przychodzi Pani pielęgnacja swoich roślin - zarówno tych z nasionek, jak i z ukorzenionych gałązek ( no i przede wszystkim ukorzenianie gałązek ).

Czy byłaby możliwość aby opisała Pani dokładnie, w jaki sposób zajmuje się swoimi roślinkami? Ziemia, nawozy, nasłonecznienie, częstotliwość podlewania itd. ?

Będę naprawdę bardzo wdzięczna, bo pomimo iż staram się stosować do rad podawanych na forum (a śledzę je naprawdę długi czas), moje mizeroty średnio sobie radzą (no i gałązki nie udało się jak do tej pory ukorzenić) :(

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i gratuluję pięknych roślinek :)
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Flash Dance - oczekuję fotki z kwiatem w pełni rozkwitniętym.
This is the first bloom of this variety . Now it is very hot and the flowers bloom very slowly. I hope that will be enough force to fully open flower. Sometimes the flowers fall.

I promised to show an interesting cultivar that changes color.
In the photo is the same flower. The photos taken at intervals of one week.
Unfortunately I do not managed to make more photos when the flower was completely pink.

Obrazek Obrazek
Mój Rajski zakątek
AleksandraBdg

Post »

Irena,
przez Twoje rośliny zakochałam się w szczepionych Adenium. Masz cudowne rośliny, pięknie kwitnące.
Czy Adenium Variegata to "Superba" ? Zamówiłam taką i wygląda dokładnie jak Twoja ( liście i kwiat)?
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

AleksandraBdg pisze:Irena,
przez Twoje rośliny zakochałam się w szczepionych Adenium. Masz cudowne rośliny, pięknie kwitnące.
Many thanks
AleksandraBdg pisze:Czy Adenium Variegata to "Superba" ?
Yes, variegated cultivar called 'SuperBa'.
AleksandraBdg pisze:Zamówiłam taką i wygląda dokładnie jak Twoja ( liście i kwiat)?
Did you get your order? As adeniums crossed the border? I would like to know how plants pass through customs office. I want to send my plants in Poland.
Mój Rajski zakątek
AleksandraBdg

Post »

Irena,
Adenium już po 7 dniach od wysłania były u mnie w domu. Miałam wykupiony tylko certyfikat fitosanitarny.
Doszły w dobrym stanie. Korzenie zdrowe, w tej chwili jedna z roślin ma już pąki kwiatowe- niestety jeszcze bez liści.
Osobiście jestem bardzo zadowolona. Pod koniec sierpnia mam w planach kolejne Tajlandzkie zakupy :)
Adenium SuperBa i One in siam.
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”