Na Polnej... comeback...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na Polnej... comeback...

Post »

kogra pisze:Widzisz Gabi ja doszłam do wniosku, że pryskanie chemią daje takie same rezultaty jak pryskanie środkami naturalnymi z małą przewagą tych drugich.
A to ze względu na szkodliwość dla środowiska.
I już postanowiłam, że w przyszłym sezonie prewencję zaczynam wcześniej niż w tym roku.
To powinno dać lepsze rezultaty na przyszłość, chociaż pewno nie obejdzie się bez dodatkowej dawki czosnku z szałwią i skrzypem. :uszy
Śliczna ta chryzantema, chociaż mała następczyni przyćmiewa wszystko. :D
Grażynko, ja zrobię tak jak napisałam... jesienią i wiosną jeden raz... M będzie robił opryski na drzewa ( te niestety muszą być, bo inaczej zgnilizna i rdza gruszy zjadłyby wszystko).. to przy okazji prysnę i róże... i to wszystko.
Ale przygotuję też sobie pachnące eliksirki dla nich...
JAKUCH pisze:Gabi wiadomo ,że taki pomocnik :wink: w ogródku zawsze mile widziany .Im szybciej sie nauczy tym lepiej, bo niedługo będzie pomagać babci w pieleniu czy przycinaniu .Śliczna ta Twoja wnusia ;:167 chryzantemy również .U mnie dopiero w tym roku zakwitły po raz pierwszy zawilce, a przez 3 lata je wciąż sadziłam .Widocznie miejsce im nie pasowało i dopiero jesienia wybrałam im dogodne miejsce

Jadziu,
na razie ten pomocnik kochany nie pomaga, ale raczej psoci... jej ulubioną zabawą jest wrzucanie babcinych kamyczków do oczka robiąc przy tym tak figlarną minkę że śmiać się chce...
Chryzantemka fajna, ale to niedawny zakup... nie mam takich na stałe... a nie... są, ale jeszcze nie kwitną... to takie późne są.
Moje zawilce bardzo się rozrastają i na dodatek rozsiewają... ale siewki fajne są... takie ciemne.. lubię takie kolorki.
jol_ka pisze:Gabi jaki piękny kwiatuszek na ostatnim zdjęciu :D Babcia musi być dumna z takiej pomocnicy!

Różyczki Ci już żadne nie kwitną, czy po prostu nie pokazałaś? Zawilce śliczne, muszę je zdobyć do swojego ogrodu :D
Dumna babcia... oj dumna... :wink:
Jolu jakieś różyczki tam kwitną, ale rzadko chodzę na działkę bo ciągle leje... tak czekam na Novalisa, bo miał dużo pąków i nie wiem co zastanę jak pójdę jutro zobaczyć... mam pełno zdjęć, ale przeterminowanych... na zimę będzie... :)

anabuko1 pisze::wit
Wnusia urocza, pomocnica rośnie ;:108
Normalnie nie mogłam oderwać oczu od tej pierwszej dalijki,śliczna jest,takie żywe kolorki ;:333
hibiskus bagienny śliczny, podobny do mojego trochę :D
Aniu, to nie dalia... to chryzantema... pisałam o niej wyżej...
Hibiskusy mi w tym roku strajkowały i dobrze kwitnie tylko ten czerwony... miło że zajrzałaś... ;:168

Ewciu, dobrze że zadałaś to pytanie, bo i ja się dowiedziałam... ;:333

Aguś moje cyklamenki... o ile dobrze pamiętam.. to neapolitańskie... syn. bluszczolistne.... fajnie się rozrastają i rozsiewają.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotka350 pisze:Jeszcze całkiem sporo kwitnie :)
A wnusia śliczna ;:333 Rośnie młoda ogrodniczka.
Może jakieś różane fotki wstawisz... :)
Dorotko, dzięki...
Fotki wstawię, ale jakoś nie mogę się zabrać do tego... kurcze, ten ciągły brak czasu... zna ktoś przepis na wydłużenie doby ???... ;:306
wanda7 pisze:Gabi, jeszcze słówko o Stephanii. Uprawiałam ją w donicy od zeszłej wiosny. W tamtym roku kwitła pięknie, stale powtarzała, no i była zdrowa. Zimowała w piwnicy. W tym roku to zupełnie jakby inna róża. Zakwitła owszem w czerwcu, ale potem mimo nawożenia to już było słabiutko i liście miała po prostu czarne. Stale je obskubywałam, ale plamistość szerzyła się nadal. Teraz przesadziłam ją do gruntu, może będzie lepiej.
Co do oprysków przeciwgrzybowych to ja już zaniechałam, bo nie ma znaczenia czy opryskuję, czy nie. U mnie to nic nie daje
Wandziu, zobaczę jak będzie u mnie rosła... chciałabym aby była zdrowa... a co... kurcze... musi być zdrowa...
Dzięki za opinie...
Helen pisze:U mnie też mączniak zaatakował niektóre azalie, róża pnąca - poliant dostała plamistość i już prawie liści nie ma.
Gabi wnusię masz przuroczą , już z grabkami chodzi to jest nadzieja że pomoc kiedyś będzie. :D
Helenko, u mnie też pojawił się mączniak i to na różach które nie powinny go złapać... no cóż... takie to lato wredne było... ;:224
Miło że mnie odwiedziłaś...

Idę dzisiaj na malutką imprezkę, ale obiecuję że najdalej jutro wstawię jakieś zdjęcia... miłej soboty i niedzieli życzę wszystkim... ;:4
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Gabiś czekamy na obiecane fotki :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu... widzisz jak to jest... nie zawsze uda się to co zaplanuję... ;:306
Ale wczoraj obfociłam to co kwitnie, więc fotki jak najbardziej aktualne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże będą wieczorem.... jak się nic nie zmieni... :wink:
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u Ciebie jak zwykle kolorowo:) pamiętasz jak nazywa się ta jeżówka, która u Ciebie kwitnie na czerwony kolor?? zdjęcie z gazanią jest odpowiednie na dzisiejszy dzień , bo przypomina mim słońce a dziś tylko szare chmury :(
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gabrysiu jestem u Ciebie, zachwycam się Twoim ogrodem i na 14-tej stronie widzę, że masz Harrison's Yellow. Napisz proszę coś bliżej o niej. Kupiłam ją w tym roku na wiosnę, jeszcze mi nie kwitła. Ponieważ jestem niecierpliwa, to chciałam zasięgnąć o niej informację, że tak powiem - z pierwszej ręki.
A teraz wracam na 14-ta stronę by delektować się widokami z Twojego ogrodu.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gardener1987 pisze:A u Ciebie jak zwykle kolorowo:) pamiętasz jak nazywa się ta jeżówka, która u Ciebie kwitnie na czerwony kolor?? zdjęcie z gazanią jest odpowiednie na dzisiejszy dzień , bo przypomina mim słońce a dziś tylko szare chmury :(
Aniu, u mnie też dzisiaj było beznadziejnie... wprawdzie deszcz tylko czasami siąpił, ale troszkę to utrudniło prace w ogródku.
Nie wiem czy pytasz o jeżówkę Hot Papaya... ale tylko ona kwitnie na czerwono... te inne to mają takie dziwne kolory pomiędzy czerwonym a koralowym.
daysy pisze:Gabrysiu jestem u Ciebie, zachwycam się Twoim ogrodem i na 14-tej stronie widzę, że masz Harrison's Yellow. Napisz proszę coś bliżej o niej. Kupiłam ją w tym roku na wiosnę, jeszcze mi nie kwitła. Ponieważ jestem niecierpliwa, to chciałam zasięgnąć o niej informację, że tak powiem - z pierwszej ręki.
A teraz wracam na 14-ta stronę by delektować się widokami z Twojego ogrodu.
Witaj Daysy... miło że wpadłaś...
Ta róża na 14 stronie to niestety nie moja.... to zdjęcie innej forumki...
U mnie żółtych róż nie znajdziesz... jakoś nie przepadam za takim kolorkiem...

Teraz obiecane zdjęcia kwitnących róż... jeszcze... :heja
Tym razem nie podpisane i to będzie taki mały test znajomości róż dla Was... zgadujcie co to za pięknisie... będzie sporo zdjęć...
Podzielę je na serie po pięć, aby było łatwiej policzyć...

Seria pierwsza...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

seria druga...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i seria trzecia...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Myślę że nie będzie to trudne do odgadnięcia... a więc.. kto pierwszy ?...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sróbuję Gabi...Może mi się uda ... ;:218
Seria pierwsza:
Crocus Rose
Elmshorn
Leonardo da Vinci
Czyżby Eden Rose?
Seria druga...drugie zdjęcie
Hansestadt Rostock?
Seria trzecia:
Rhapsody in Blue
Novalis?
I to by było na tyle jeśli chodzi o mnie. Te dwie ostatnie to nie mam pojęcia :roll:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko... seria pierwsza dwa strzały dobre... Crokus R, i Elmshorn.
druga jeden... Hansestadt... i trzecia oczywiście dwa dobre... Rhapsody i Novalis... ;:138
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Gabi ja tam jestem noga w rozpoznawaniu, jedyne czego byłam pewna to Novalisa :;230
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Gabi..... ale masz śliczne róże..... ;:oj
Fajny pomysł z tym zgadywaniem.... :;230
Pytałaś mnie o jakość sadzonek.... :D jestem zadowolona ;:108 poza tym ceny są dobre i jest tam sporo
pozycji, które bym chętnie kupiła.... tylko nie mam gdzie sadzić. A tak już jest, że ciągle mi się coś nowego podoba, ;:173
a najbardziej, te w szkółkach zagranicznych...... :;230
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No cóż może i ja spróbuję swoich sił :;230 W pierwszej serii za Elmshornem- Pomponella ,Giardina .Druga seria oczywiście Hansestadt Rostock ,?,LL,Degenhard Trzecia seria oczywiście Rhapsody ,Novalis ,chyba Muzykanci ,?,?
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

GABRYSIU....zapisuję się w Twoim ogodzie aby i pasje podglądać.......a teraz idę na spacer
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale mnie nie było u Ciebie :roll:
Przez te wszystkie zawirowania, i upływ czasu zgubiłam połowę wątków.
Czytałam wypowiedzi na temat Stephane. U mnie w zeszłym roku była bardzo zdrowa. W tym roku teraz złapała plamy, ale liście ma wszystkie. Także nie wygląda źle. Natomiast mniej kwitła niż w zeszłym roku. Przynajmniej tak mi się wydawało
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Gabi przepiękna kolorowa jesień w Twoim ogrodzie. Mnóstwo kwiatów kwitnie, a róże jakie okazałe i piękne ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”