Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Re: Sylwekw zakłada ogród

Post »

iwciach pisze:Przybiegłam się po Twoim ogródku i jestem pod wrażeniem Twoich tulipanów, a ROYAL ACRES trafił od razu na moją listę chciejstw.
Ta odmiana ma piękne kwiaty.
Kasia_Tomek pisze:Twoja tulipanowa opowieść bardzo mnie wciągnęła.
Już zaczynam żałować, że tak mało tulipanów zakupiłam na przyszły sezon. Trzeba będzie temu zaradzić, bardzo przydatne są Twoje fotki z podpisami odmian. :D
Miło mi słyszeć, że moje tulipany się podobają. Przyznam się, że robię więcej niż tylko fotografowanie - prowadzę sobie pierwsze notatki o tym, które odmiany
w jakim okresie kwitły i które lepiej a które gorzej się rozmnożyły.

W przyszłym roku będzie więcej spostrzeżeń bo przecież dokupiełm kolejne odmiany a z niektórymi będzie to już drugi sezon obserwacji.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwku skalniaczek masz fajny,a obecnie roślinki już podrosły.
Rzuciła mi się w oczy twoja zadbana trawa.Ja też taką miałam ...ale mam atak szczurowatych,
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

....i ja trafiłam pierwszy raz do twojego ogródka :)
...o matko jakie piękne tulipany :wit
pozdrawiam
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

Pokaż fotki nowych odmian tulipanów ktore zakupiles na nastepny sezon :) ?
sylwekw

Post »

Helen pisze:Sylwku skalniaczek masz fajny,a obecnie roślinki już podrosły.
Rzuciła mi się w oczy twoja zadbana trawa.Ja też taką miałam ...ale mam atak szczurowatych,
Dziękuję ale skalniaczek to już przeszłość :-) a i tak wątpię czy on naprawdę był fajny.
Jeśli chodzi o trawę to jeśli naprawdę uważasz, że jest zadbana to musisz wiedzieć, że wszystkie pochwały należą się mojej żonie. One wykonuje wszystkie prace, kompletnie wszystkie: koszenie, nawożenie, pielenie, aeracja - mi nawet nie da kosiarki dotknąć :-)

lora pisze:....i ja trafiłam pierwszy raz do twojego ogródka :)
...o matko jakie piękne tulipany :wit
pozdrawiam
Dziękuję, tulipany to moja najnowsza choroba :-)
4rafko4 pisze:Pokaż fotki nowych odmian tulipanów ktore zakupiles na nastepny sezon :) ?
Będą będą tylko juz mi sie tyle zaległości narobiło w moim własnym wątku, że nie wiem od czego zacząć.
Czekają na dokumentację:
1) Akcja ratunkowa różaneczników - to jeszcze z wiosny
2) Wyprawa w Alpy
3) Nowe tulipany
4) Relacja z sierpniowej wizyty w naszym ogrodzie i kolejnych w nim zmian.
... kurcze dobrze, że się jesień zbliża będzie więcej czasu na komputer :-)
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sylwku po kolei :D poczekamy :D .
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47

Post »

Ja sobie nie daje rady ze wszystkim w ogrodzie.Zamówiłam do pomocy pewną firmę, która 4 razy w sezonie pielęgnuje trawnik(prowadzi nawożenie, oprysk na chwasty, wentylacje, areacje).
Mój trawnik i tak jest bardzo zniszczony przez mysiory , więc zastanowię się nad dalszą współpracą.Chociaż nie mogę powiedzieć, poprawili kondycję trawki
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
Kasia_Tomek
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 08:32

Post »

No to zapowiada się ciekawa tulipanowa opowieść w przyszłym roku, bo przecież będzie ich duuużooo więcej :D
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No to poleciałeś po bandzie :shock: ! I masz moje ostatnie chciejstwo : ICE CREM.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06

Post »

Sylwku zakupy niesamowite ;:111 A ICE CREM ;:224 ;:224 ;:224 -z niecierpliwością będę oczekiwać na twoje wiosenne zdjęcia- dopiero będzie widok jak te cudeńka zakwitną ;:87
sylwekw

Nowe odmiany tulipanów

Post »

iwciach pisze:No to poleciałeś po bandzie :shock: ! I masz moje ostatnie chciejstwo : ICE CREM.
Też się cieszę ... a jednocześnie trochę mnie martwi, że to już ostatni mój sezon kiedy mogłem tak swobodnie sobie wybierać wśród wielu odmian leżących bezpośrednio na półce a nie w sprzedaży wysyłkowej (w przyszłym roku opuszczam Holandię na stałe) - ale jest tez pozytywny aspekt, wreszcie będę mógł na bieżąco i regularnie zajmować się naszym ogrodem.
Ice Cream zrobił na mnie duże wrażenie na zdjęciu opakowania ale już mnie tutaj forumowicie ostrzegli, że on aż taki piękny może nie być a na dodatek podobno bardzo źle znosi deszcz. Zobaczymy wiosną.

anka_ pisze:Sylwku zakupy niesamowite ;:111 A ICE CREM ;:224 ;:224 ;:224 -z niecierpliwością będę oczekiwać na twoje wiosenne zdjęcia- dopiero będzie widok jak te cudeńka zakwitną ;:87
No tak z zakupami zaszalałem :-) - w tym sezonie 32 odmiany kupiłem i łącznie z odmianami z poprzedniego sezonu jest ich ponad 60. Z takim dorobkiem wrócę do naszego ogrodu. Oby tylko nie spotkało mnie to, przed czym niektórzy mnie przestrzegają tu na forum a mianowicie stopniowy zanik różnorodności odmianowej, czyli, że po latach (nie wiem ilu :-) te wyszukane odmiany mogą stopniowo wracać do swojej podstawowej "bazowej" formy. Ale na razie jeszcze tym się nie martwię.

Na wiosnne zdjęcia też nie będę mógł się doczekać, zwłaszcza, że w tym sezonie tulipany zdominowały całkowicie tą małą rabatkę którą tutaj pielęgnuję. Większość roślin, które ubiegłej wiosny zakłócały ich ekspozycję już jest wywieziona do Polski.

Dodam tylko, że u mnie już wszystkie cebulki tulipanów posadzone (kilka fotek pokażę dziś wieczorem).

Będę też wypatrywał porównania kwiatów z cebulek tych samych odmian ale z mojego tegorocznego rozmnożenia z kupionymi w tym sezonie nowymi. Helmar, Horizon, Monte Carlo, Estella Rijnveld - zakup tych czterech powtórzyłem.

Helmar - bo bardzo mi się podoba a rozmnożyły się w zasadzie na minus (mniej zebrałem niż posadziłem)
Monte Carlo - bardzo podoba się zarówno mi jak i mojej żonie i mimo, że rozmnożyły się mniej więcej 1:1 postanowiłem dokupić.
Horizon - w tamtym roku kwiaty były kompletnie niepodobne do tych ze zdjecia na opakowaniu i chciałem się przekonać, czy to jakaś wpadka producenta przy pakowaniu czy coś innego.
Estella Rijnveld - w pełnym rozkwicie kwiató dla mnie zjawiskowy - rozmnożył się znacznie na minus więc dokupiłem.

Zatem tuliapny już posadzone, teraz mam trochę hiacyntów do wsadzenia, muszę przejrzeć swojej lilie i powsadzać od nowa no i w kontekście cebulowych trzeba będzie czekać na wiosnę :-)

Zabawna sprawa, dalie w mijającym sezonie wsadzałem do doniczek i doniczki były w ziemi. Ostatnio robiłem mały "remanent" i się okazało, że korzenie (bulwy) jednej dalii "wyszły" dołem przez dziurkę w doniczce i bulwa rozrosła się poza doniczką :-).
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27

Post »

Sylwek piękne zakupy, ciekawy jestem tej odmiany ice cream, i niebieskich, ;:138
sylwekw

Post »

Szczerze powiedziawszy nie łudzę się, ze te niebieskie będą takie jak na opakowaniu ale jeśli choć trochę takie to już będę zadowolony
x_P-42

Re: Nowe odmiany tulipanów

Post »

sylwekw pisze: Zabawna sprawa, dalie w mijającym sezonie wsadzałem do doniczek i doniczki były w ziemi. Ostatnio robiłem mały "remanent" i się okazało, że korzenie (bulwy) jednej dalii "wyszły" dołem przez dziurkę w doniczce i bulwa rozrosła się poza doniczką :-).
Sylwku, czy zostawisz te dalie w donicach, kiedy przeniesiesz na zimowanie? W jakiej wielkości donice wysadziłeś te dalie? ;:7
sylwekw

Post »

Pola

Plan jest taki aby je z tych donic wyciągnąć na zimę ale czekam aż nadziemna cześć padnie :-). W sumie z chęcią bym już je wyciągnął z tych doniczek ale chyba jeszcze trochę za wcześnie
Tak więc raczej nie będzie problemu.
Doniczki były plastikowe, chyba 5 litrów .. zrobię fotkę to pokażę.
Spośród kilkunastu dalii tylko jedna tak wyrosła.

A tutaj dwie fotki (obiecane rano) podczas rozkładania i przygotowywania tulipanów do przykrycia warstwą ziemi.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”