Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.7

Post »

Wczoraj przeszłam się między różami-na razie uszkodzeń nie widać. Ale to jak zwykle okaże się wiosną, kiedy rozgarnę kopce. Na ND widziałam uszkodzone czubki pędów, ale nie mam zamiaru teraz tego ruszać. Generalnie wydaje się, że nie jest źle :D
Rano było -10.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moni, takimi widoczkami się ratujemy, żeby przetrwać :wink:
Zachwyciła mnie Twoja Comte de Chambord; pięknie wypełniona. Kupowałaś ją w polskiej szkółce?
Będziesz jeszcze sadziła bukszpan, czy wykonałaś plan jesienią?
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś masz piękne elementy dekoracyjne w ogrodzie..... ławka i jej otoczenie zapiera dech w piersiach....coś wspaniałego ;:167
Ogólne krajobrazy bujne, ukwiecone.....piękne.... ;:167
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O tak ... ;:108 !!! Ja np. uwielbiam te wszystkie pergole i trejaże u Moni. Dają niesamowity akcent w ogrodzie :uszy .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Moniczko jak pooglądałam oferty na floksy, to zamówiłam kilka różnych.
Mam nadzieję, że ładnie mi się rozrosną. :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moniko nie ma wśród nas mistrzów fotografii, ja przeglądając swoje dzieła przypomniałam sobie jakie miałam problemy z rozstrojonym aparatem do sporo zdjęć wcale nie nadaje się do prezentacji.
Mnie chodziło o te cudne widoki pełne kolorowego kwiecia, i te pergole i trejaże okwiecone, i ławeczki ozdobne, to wszystko stanowi o całym klimacie ogrodu, który u Ciebie jest wspaniały. Wszyscy to powtarzają więc uwierz w to ;:215 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, nie mogę się doczekać nowego sezonu, żeby zobaczyć jak to wszystko u Ciebie się rozrosło.
To nic, że zdjęcia mogą się powtarzac. Ja mogę na nie patrzeć non stop
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

vertigo pisze: Aniu, mój ogród ciągle niedokończony, ale może kiedyś doczekam się, że będzie taki jak tego oczekuję :lol: ;:306 Przez to, że czasami różowy nie pasuje do drugiego różowego, wciąż przenoszę, przesadzam, wykopuję i wszystko rośnie wolniej, bo nie może się dobrze zadomowić. W tym roku powinno już być mniej zmian, tylko kosmetyka, więc mam nadzieję, że w końcu rośliny zaczną rosnąć :lol:
Moni, u mnie w sumie też podobnie, ile ja się naprzesadzam tych biednych róż.. wciąż przez to nie mam okazałych krzewów, nie mają kiedy się zbudować, bo ciągle je przekopuję ;:223
W tym roku niestety dalsze przekopki, doszłam do wniosku, że i za domem muszę posadzić tło ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ewamaj66 pisze:Wczoraj przeszłam się między różami-na razie uszkodzeń nie widać. Ale to jak zwykle okaże się wiosną, kiedy rozgarnę kopce. Na ND widziałam uszkodzone czubki pędów, ale nie mam zamiaru teraz tego ruszać. Generalnie wydaje się, że nie jest źle :D
Rano było -10.
Ja też myślę, że będzie dobrze ;:3 . Na razie prognoza wskazuje, że będzie ciepło - oby już bez mrozów :D . Wczoraj na szybie samochodu usiadła mi osa - ospała, ale już wybudzona. Widać, że owadom też się już pomyliły pory roku :lol:
Obrazek

-- N 09 lut 2014 08:33 --
AnaAn pisze:Moni, takimi widoczkami się ratujemy, żeby przetrwać :wink:
Zachwyciła mnie Twoja Comte de Chambord; pięknie wypełniona. Kupowałaś ją w polskiej szkółce?
Będziesz jeszcze sadziła bukszpan, czy wykonałaś plan jesienią?
Tak, Comte de Chambord jest bardzo ładna i kupiona kilka lat temu w krajowej szkółce - u Chodunów :D Kilka razy zmieniałam jej miejsce, ale widać, że to silna róża i daje sobie dobrze radę.
Bukszpany jeszcze będę dosadzać :lol: Do rabatek przed ławeczką brakuje mi jeszcze ok.30szt., ale już nie miałam gdzie kupić, bo wszędzie w okolicy wykupiłam wszystko ;:306
Czekam na wiosenne dostawy :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AGNESS pisze:Moniś masz piękne elementy dekoracyjne w ogrodzie..... ławka i jej otoczenie zapiera dech w piersiach....coś wspaniałego ;:167
Ogólne krajobrazy bujne, ukwiecone.....piękne.... ;:167
Witaj, Aguś :wit
Lubię kwieciste rabaty, choć muszę je jeszcze uporządkować w tym sezonie. Okazuje się, że nie tylko róże trzeba przenosić, bo mają inną barwę lub wzrost niż przewidywałam, ale i byliny - same floksy mogą być niższe lub wyższe i np. niektóre niższe muszę przenieść bliżej przodu ;:173 To tak, żeby mi się nie nudziło :lol: O wiele łatwiej założyć ogród zimozielony z krzewów iglastych niż angielski z róż i bylin ;:173
Obrazek

-- N 09 lut 2014 08:40 --
Rozeta pisze:O tak ... ;:108 !!! Ja np. uwielbiam te wszystkie pergole i trejaże u Moni. Dają niesamowity akcent w ogrodzie :uszy .
To prawda, architektura ogrodowa spełnia ważną rolę w ogrodzie. W tym roku metalowepodpory zmienią miejsce, ale to zaraz wiosną, żeby latem zdążyły zarosnąć pnączami.
Chciałabym więcej murków w ogrodzie, ale to jeszcze musi zaczekać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze::wit Cześć Moniczko jak pooglądałam oferty na floksy, to zamówiłam kilka różnych.
Mam nadzieję, że ładnie mi się rozrosną. :D
Na pewno będą piękne. Prawdę powiedziawszy najładniejze są te starsze odmiany - mają większe kwiaty i szybciej się rozrastająw kępy. Ja bardzo lubię floksy i mam ich bardzo dużo w ogrodzie.
Obrazek

-- N 09 lut 2014 08:47 --
edulkot pisze:Moniko nie ma wśród nas mistrzów fotografii, ja przeglądając swoje dzieła przypomniałam sobie jakie miałam problemy z rozstrojonym aparatem do sporo zdjęć wcale nie nadaje się do prezentacji.
Mnie chodziło o te cudne widoki pełne kolorowego kwiecia, i te pergole i trejaże okwiecone, i ławeczki ozdobne, to wszystko stanowi o całym klimacie ogrodu, który u Ciebie jest wspaniały. Wszyscy to powtarzają więc uwierz w to ;:215 ;:196
Dziękuję, Majeczko ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Monia, nie mogę się doczekać nowego sezonu, żeby zobaczyć jak to wszystko u Ciebie się rozrosło.
To nic, że zdjęcia mogą się powtarzac. Ja mogę na nie patrzeć non stop
:lol: ja też jestem ciekawa ubiegłorocznego nasadzenia i efektu, czy spełni moje oczekiwania ;:173
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AniaDS pisze:
vertigo pisze: Aniu, mój ogród ciągle niedokończony, ale może kiedyś doczekam się, że będzie taki jak tego oczekuję :lol: ;:306 Przez to, że czasami różowy nie pasuje do drugiego różowego, wciąż przenoszę, przesadzam, wykopuję i wszystko rośnie wolniej, bo nie może się dobrze zadomowić. W tym roku powinno już być mniej zmian, tylko kosmetyka, więc mam nadzieję, że w końcu rośliny zaczną rosnąć :lol:
Moni, u mnie w sumie też podobnie, ile ja się naprzesadzam tych biednych róż.. wciąż przez to nie mam okazałych krzewów, nie mają kiedy się zbudować, bo ciągle je przekopuję ;:223
W tym roku niestety dalsze przekopki, doszłam do wniosku, że i za domem muszę posadzić tło ;:224
Jeśli tło, to ciemnozielone - ładnie oddaje urok innych roślin :uszy
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym sezonie czekają mnie małe przeróbki ogródu - dadzą zdecydowanie lepszy efekt, więc już decyzja zapadła. Trzeba tylko teraz znaleźć na to czas, a z tym nieco gorzej. Co najważniejsze - muszę tego dokonać już teraz, na wiosnę i to jak najszybciej, zanim rośliny się wybudzą, żeby mogły zacząć rosnąć w siłę już w nowym miejscu.
Potrzebuję dokupić sporo roślin - kilkanaście cisów jako kontynuację żywopłotu, kilkadziesiąt małych sadzonek bukszpaników i byliny. Zobaczymy, może już w srodku lata będzie widoczny efekt ;:173
Póki co wspomnienie ubiegłego sezonu...
Eden Rose
Obrazek

Bailando
Obrazek

Obrazek

Berleburg
Obrazek

Serenade
Obrazek

Larissa
Obrazek