Rabatki Konstantego część 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 5

Post »

Olgo-czyli idealna pogoda na wyjście na Granaty!Czy Klara daje się przywiązać przed sklepem?Bo wiesz jakie miałam doświadczenie z Twoim poprzednim psem...
Cały dzień spędziłam w pracy,w sumie nie bardzo wiem jaka była pogoda.Przy mgle bardziej odczuwało się zimno,a rano i wieczorem spowijała na przystanku tramwajowym.Linia nr 8 chodzi teraz do Cichego Kącika,a tam mgły więcej od Rudawy.Przed chwila wróciłam i poprosiłam sąsiada by zawiesił mi wyżej karmnik dla sikorek,jest wyżej,jest stabilniej i lepsze miejsce widokowe dla kota.
Kogro-tak mam taka wąska grządkę pod murem przy tułaczach pstrych i pies tam nie zachodzi co ważne.Jutro po porannych zajęciach zasadzę.Pytanie nr 2 czy szczawiki Deppego wyjąć z donicy i wsadzić do papierowej torebki na zimę,bo fioletowe zimują w swojej doniczce dobrze,to wiem,a ktoś z zielonymi radził po wysuszeniu właśnie tak.Czy nie Olusia?Moje szczawiki już dawno w piwnicy,widziałam,że wysuszone.
Ambo,Zosiu i Tosiu-wzajemnie! ;:4 Kostek właśnie myje uszy przed snem i wionie świeżym szczypiorkiem.
Elsi-kaloryfery są stare,ale zawory mają nowe,no i przed sezonem sprawdzono czy działają.Dla mnie jest trochę za ciepło.Łososiowy,który pąki zrzucił ma dwa malutkie z nowego rzutu.Ja ich nie ruszałam.Zasilić je nawozem do kwitnących?
Rydze w górach rosną,na Huculszczyźnie zbierałam je także,lepsze świeże jak marynowane.Może w przyszłym roku wybierzemy się na nie razem?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Myślę, że i te zielone dobrze w doniczce przezimują.
Wiosną jak wyjmiesz to trochę przesuszysz i na nowo posadzisz.
Zielone strasznie się mnożą, więc lepiej je trzymać z daleka od innych roślin i grządek.
Nawet najmniejsza cebulka wypuszcza wiosną.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dziękuje Ewciu za cenne wskazówki ,bo ja niestety w tych sprawach jestem zielona .Jutro trawkę jej przyniosę bo szczypiorku chyba nie lubi tak jak Kostek ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewo chciałabym bardzo, jeszcze nie wiem na ile dni i kiedy zawitam do Krakowa bo prace porządkowe przed zimą jeszcze trwają, tęsknię bardzo za Wnusią.

Cierniowej Korony już nie mam żadnej bo wyniosłam je podczas zmiany tynku w dwóch pokojach i na śmierć zapomniałam nie tylko o nich.
9 lat temu miałam podobną sytuację z innymi pomieszczeniami w których kładziona była gładź (wtedy wymarniały na słońcu) większość nie uratowałam.
W tym roku wyniosłam Chińską Różę - taką pod sufit sięgającą do cienia za mieszkanie i też liście słońce spaliło i obleciały nawet młode gałęzie.
Obcięłam i kikuta do piwnicy wstawiłam - zobaczymy czy liście odrosną.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

EwkaEs pisze:Priamie bardzo się cieszę,że dostałeś w stosunkowo krótkim czasie od ukończenia studiów pracę.Gratuluję,bo znam losy naszych absolwentów i wiem,że to rzadkość.Uważnie śledzę konkursy fotograficzne w których bierzesz udział i "lajkujemy".Ciesze się,że moje jesienne fotki przypadły Ci do gustu,robione z doskoku....
Na razie to tylko staż, ale to też bardzo mnie cieszy. Siedzenie w domu męczy człowieka i jak to się potocznie mówi "dziadzieje". Za wszystkie głosy, a szczególnie te na http://www.laskochanas.pl - DZIĘKUJĘ :tan Wiem, że gdy człowiek ma pracę, dom i ogród to ciężko znaleźć dla siebie czas a co mówić o robieniu zdjęć. Tym bardziej podziwiam ;)

ps. o żyworódce słyszałem, ze im mniejsza doniczka tym mniejsza rośnie.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo - dziewczynki strasznie się cieszyły, że Kostek myje uszy i musiałam im piętnaście razy pokazywać jak się koty myją :lol:
Fajnie, że detal ma szansę pozostać na skalniaku. Będzie moim ulubionym elementem - po zegarze słonecznym
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Popadująco witam,lekko mgielnie.
Ambo-on to chętnie na skype zademonstruje.Wczoraj wieczorem detal nadal leżał,a odbiór prac konserwatorskich już we wtorek!
Jest zadziwiająco ciepło jak na zbliżający się koniec listopada-8-10 stopni.Chyba się przyjęła na zimowanie lawenda i truskawki.
Na placu jeszcze świeże rydze,wprawdzie podrożały z 8 na 12 zł.
W "Biedronce" zygogaktusy vel grudniki,najwięcej ciemonróżowych,kilka białych i ze dwa czerwone,łososiowych w tym roku brak,tym razem bez ozdobnych nie koniecznie gustownych osłonek,ale za 8 zł sztuka.Nie kupiłam,wszystkie te kolory kaktusów bożenarodzeniowych mam z lat ubiegłych.
Jadziu-fakt inne koty były chętne tylko na młody owies lub trawkę,szczypiorkożercą jest tylko mój Sybirak.Zjada tez zieloną cebulkę i kiełki czosnku.
Kogro-u mnie fioletowe są takie mocne-dar Evluk,a może z racji zacienienia Podwórkowego?Dzięki.
Zyto-ja straciłam różę chińską dużą(Kostek się po niej w młodości wspinał jak po drzewku) w wyniku ubiegłorocznego ponad czteromiesięcznego zaklejenia folią okien na czas remontu.
Rozumiem,że na razie liczymy na spotkanie osobiste i nie wysyłać nasion papryczek?
Priamie-niestety już się nie dowiem w jakim wieku ta żyworódka,ale doniczkę ma słusznych rozmiarów.Już do niej kolega zaglądał czy aby nie ma dzieciątek,na razie zadowolił się szczepką innego sukulenta,ale zapowiedział,że wróci.I wiem,że wróci,zawsze wpada po załatwieniu spraw u konserwatora wojewódzkiego i zawsze wychodzi z czymś skubniętym z moich doniczek.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

A czemu to Szanowna Pani Doktor nie odpowiada mi na post ...hę ...? ;:145 ;:145 ;:145 ;:145 ....nie zauważyła , czy ki pieron ?
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sorry Jagodko-mam nadzieję,że czujesz się już lepiej?Przeczytałam i odpisując zgubiłam,bo mi przerwali...Dużo pracy teraz mam-przygotowanie sprawdzianów,przegląd zaawansowania prac,sprawozdania roczne,wizytacja i jeszcze znajoma ze Lwowa przyjeżdża uzgadniać przyszłoroczną konferencję.A w domu posprzątać,ugotować,wyprać,wyprasować czego nie lubię...Za choinką niedługo trzeba się rozglądać,może pojechać w te strony co w roku ubiegłym?
Ekipa konserwatorów działa od końca lipca w tym roku,już prawie skończyli.Potem bardzo duże sprzątanie zwłaszcza części wspólnych nieruchomości.Ale jak już będzie po,wszystkie drzwi zamknięte,ciepło nie ucieka,żadnych obcych....to naprawdę zrobi się miło.
Moje grudniki jeszcze kwitną,nie wiedziałam,że są też żółte.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewo papryczki poczekają na nasze osobiste spotkanie w realu.
Mam taką nadzieję. Już tęsknię za Jagodą i Krakowem.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

A wiesz , że przerywanie jest nie wskazane :;230 ...a tak na poważnie czułam się względnie ...do tej pory ...od wczoraj coś nie tego :roll: . Ale będzie dobrze ...głowa mnie bardzo boli od południa i serce się wyrywa ...nie wiem za kim , za czym , chyba do ogrodu , a tu zimno , jak diabli i mglisto ;:145 .
Ewuś ...natłoku zajęć współczuję ...ale Ty to chyba lubisz , prawda - bo ja zawsze się lepiej czułam , gdy miałam sporo do załatwienia spraw naraz ;:108 ....swoista adrenalina .

Szlumbergery mam dwie białe , czerwoną i ostry róż ...maleńka , a myślałam , że będzie żółta , bo miałam od Evluk/ Ewuni ona miała chyba jeszcze koralową . Żebym znów coś nie pokręciła z tymi kolorami . Ostry róż miałam dużą , to chol...się połamała , a dostałam od Ewki właśnie żółtą i też sama z siebie sflaczała , to znaczy oderwały się tuż , przy ziemi zdrewniałe jakby łodyżki ;:145 .
Zazdroszczę Ci kontaktów z Lwowem - piękne miasto ...byłam tam trzy razy ...Spotkałam nawet starszego Pana - Polaka ...który mówił mi że zobaczył samochód z polską rejestracją i czy możemy porozmawiać ...za stary jest , by wracać do Polski ...ale kontakt z Polską ma poprzez prasę . Wiesz , zwyczajnie mi się zrobiło go żal ...wiem , co to tęsknota i co on musiał przeżywać przez tyle lat .
Pozdrawiam serdecznie :wit ;:196 ;:167 .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagodko-chyba na ten rok zakończyłam sezon ogrodowy,ekipa prawie z kamienicy wyszła,zasadziłam ostatnie zapomniane cebulki,narzuciłam gęsto liści.Dalie podeschły w sobotę oddaję wszystkie trzy braciom,tam będą miały więcej słońca i lepsze warunki rozwoju.
Zapowiadają znaczne ochłodzenie,we wtorek minus siedem,jak się utrzyma ubranka zimowe na krzewy przygotowane.A może opady śniegu tuż tuż?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Północne Czechy zasypane śniegiem, więc kto wie ?
Może jutro obudzi mnie śnieżek ?
Ja swoje róże potrzymam do regularnie niższych temperatur - niech się hartują za wczasu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak na razie zimę oglądamy w TV / Rosja, Niemcy / ale już niedługo i u nas ;:218
Dobrze że jesteś już po remoncie :uszy więc zima nie straszna. U mnie też zniknęły wczoraj rusztowania
z tarasu. Moi fachowcy zaczęli robotę w sierpniu a potem zniknęli na 3 miesiące, zostawiając rusztowania.
Pojawili się pod koniec listopada i całe szczęście zakończyli remont dachu i komina. :uszy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No u mnie już pada śnieg.
Termometr spadł do 2 stopni nad zerem.
A jak Ewka u Ciebie, dobrze, że zakończył się ten wiekowy remont.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”