Moja kolekcja

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: moja kolekcja

Post »

Miałaam kiedyś identyczną. Długo stała i nie działo się z nią nic-jak sztuczna. Nie puszczała i nie niszczała. W końcu zżółkł jej jeden listek, potem, niestety, wszystkie po kolei. Walcz o nią szybko, bo moja nie przeżyła. Ja niestety nie wiem jak Wam pomóc :( Mam Alocasię Calldorę-również nie mogę się z nią dogadać-marnieje w oczach, jedynie jej potomna roślina-chodowana od małego już u nas ma się dobrze. Może to kwestia zmiany warunków-chodowlane-transport-sklep-dom...? :( Szkoda ich. To piękne rośliny!
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

meandrzejew :wit
Kilka razy już odwiedzałam Twój wątek, ale brakowało mi czasu, aby pochwalić Twoją kolekcje.
Najbardziej wpadła mi w oko Twoja monstera.
Widzę, że również masz przedszkole fiołkowe. :uszy
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Awatar użytkownika
APe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 23:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko -z moją dzieje się to samo, też zauważyłam żółknięcie liści.Całe lato stała na południowym parapecie i nic jej nie przeszkadzało,nawet nadmierne nasłonecznienie(jak zapomniałam rolet opuścić)rosła pięknie do podziwu.Teraz też stoi w tym samym miejscu i nie podejrzewam ,że ma za zimno,bo pod parapetem jest kaloryfer.Myślę(może mylnie)że to faza spoczynkowa.Przyjdzie wiosna to od korzenia wypuści nowe liście.
Pozdrawiam, Anna
-------------------------------------
Moje kwiatki:)
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Marylu, mam właśnie zamontowane plastiki. Na tym parapecie stoją też fiołki i im nic nie dolega, z tym, że one nie są tak duże jak alokazja.

Celinko/Trzynastko, dopiero jak ją kupiłam to się dowiedziałam jaka to grymaśna roślina.

Basiu/Chrapko, ja ją kupiłam z ponad miesiąc temu. Do tej pory nic się nie działo. Ale też nie miała identycznych warunków, jak u producenta.

Aniu/Stokrotkanio, dziękuję za zaproszenie do Ciebie. Na pewno skorzystam. A w imieniu monstery (nie)dziękuję :)

Zaczęła żółcieć od strony okna, więc pomyślałam, że jej zimno (tak zresztą internet doradził). Przestawiłam ją pod ścianę, naprzeciwko okna. Dziś patrzę, a ten liść całkiem padł :( Spróbuję ją ponawozić, może o to chodzi?
Mam cichą nadzieję Aniu/Ape, że mi roślina odbije na wiosnę.

Dodam, że sprawdziłam alokazji korzenie. Zero jakiś widocznych robactw, korzenie ładne białe. Więc mam cichutką nadzieję, że jak napisała Ania/APe roślina może odbić wiosną.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Postanowiłam przejść z kwiatkami na hodowlę "na knocie".
Na pierwszy ogień poszedł zamioculcas. A skoro i tak wywalałam liście z doniczki, to zerknęłam czy się przyjęły.
;:138 :heja :tan Wszystkie liście mają zalążki bulwy i korzenie.
Obrazek

A tak prezentuje się obecnie zamioculcas
Obrazek

Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

;:138 dla maluchów, ja nieciepliwa jestem to kupiłam doroslą roślinę, to super fajny kwiat, znosi wiekszy cień niż inne, nie wymaga częstego podlewania (co u mnie nie stanowi problemu) i lubi ciaśniejsze doniczki. :D
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Widziałam uprawę fiołków "na knota" wydaje się że jest trochę roboty na początek.
Później jest laba :?: Fajnie to wygląda. ;:63 A knot z rajstop?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Gratuluję super ukorzenione :)
Awatar użytkownika
Migotka
500p
500p
Od: 22 mar 2011, o 00:25

Post »

Nie poradzę w sprawie alokazji, bo nie mam tej rośliny, ale teraz taki czas dla roślin, że marnieją..byleby do wiosny dotrwała to zapewne pięknie odbije :) gratuluje ukorzenionych listków zamioculkasa, u mnie dwa moczą się w wodzie bo dzieciaki odłamały, dałaś mi nadzieje, że może się przyjmą :)
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Witajcie:
fiskomp - te listki są z odłamanej i wyrzuconej do kosza gałązki. Wzięłam ją w ramach eksperymentu z ukorzenianiem tej rośliny.

Marylu - niestety trochę roboty jest. Zobaczę jak to się będzie sprawdzać. A knocik z podkolanówki (takiej rajstopowej)

Aniu - (nie)dziękuję w imieniu tych mikroskopijnych korzeni.

Asiu - ja liście wsadziłam do ziemi i często je podlewałam. Ta bulwa ma dopiero ok. 1 miesiąca. W necie wyczytałam, że ok. 4 miesiące trwa samo wytwarzanie bulwy do rozmiarów odpowiednich dla danej rośliny.

Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Zauważyłam zalążek czegoś nowego (mam nadzieję, że to będzie nowa gałąź) rosnącego u fikusa.
Obrazek

Obrazek

Są jeszcze dwa takie małe wystające na pniu fikusa, ten akurat jest z nich największy.

Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli do Ciebie zawitała wiosna ;:63
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit

Witaj Moniczko , ale super roślinki na knotach ;:138
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p

Post »

Marylu, w niektórych kwiatkach jest wiosna i jakieś nowości/przyrosty są. Ale stwierdzam, że albo ja jestem nieudolną ogrodniczką, albo to nie jest pora na kiełkowanie pestek (wybieram to drugie rozwiązanie :) ). Mam od 2 miesięcy wsadzonych kilka pestek: awokado (to mi dawno temu rosło jak szalone), mango, brzoskwinie i nic z nich nie wyrasta. Daję im czas jeszcze do np maja, jak nic się nie pojawi, pestki lądują w koszu.

Teresko, dobrze że w filmie instruktażowym kobieta pokazywała to co mówi, bo z moim rosyjskim jest bardzo słabo. Zrozumiałam tylko, że niteczku rozciągajutsja, namaczajutsja i wsadzajutsja... a reszty ni w ząb :)
Znalazłam na all..go ofertę z pojemniczkami (100 sztuk). Wychodzi taniej (nawet już z przesyłką) niż jakbym się wybrała do apteki, więc zaraz składam ofertę i przelewam kaskę.

Jak się obrobię z pracami domowymi, to pstryknę foto czerwieniejącym się pąkom u sinningi. Kochany kwiat.
Zastanawiam się jeszcze nad kupnem prymulek (będą w przyszłym tygodniu w biedr... i tes...) ale nie wiem co po przekwitnięciu zrobić z rośliną. Do tej pory wyrzucałam do ogrodu rodziców (tam poleciały też żonkile i hiacynty), ale bym chciała przechować takiego kwiatka dłużej niż 1 sezon.

Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja jestem starym nieudacznikiem do sadzonek.Wyginęły mi dwie dorodne dostawy liści i sadzonek skrętników. Listki fiołków tez nie przyjęły mi się ;:223 Ale o dziwo pestki z mandarynki czy cytrynki właśnie się pokazały. Najbardziej cieszy się moja matula,zawsze chciała mieć swoja cytrynkę z pestki. Dożyła 92 lat i ma na parapecie własne maleństwo ;:3
Życzę Ci powodzenia w uprawie na knota ;:196 , tez chciałam kiedyś spróbować, ale nie te lata na rozczarowania, będę śledziła Twoj postępy :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”