Phalaenopsis henrykus cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Phalaenopsis henrykus cz.2

Post »

Witam Wszystkich burzowo ;:180 .
Miałem dzisiaj bardzo poważną i ostateczną rozmowę z moim storczykiem-niespodzianka.Po raz kolejny zawiódł mnie,znowu zasusza pączki ;:96 .
Jeżeli nie otworzy jeszcze chociaż jednego,pożegnamy się.
Zresztą popatrzcie,tak wygląda Obrazek trzy pączki już suche.

A mogło być tak pięknie Obrazek

Popatrzcie jaki on jest maleńki Obrazek

Może ktoś z Was ma jakiś pomysł na tego uparciucha?

Teraz przyjazny storczyk,kwitnie chętnie i często a przecież mógłby obrazić się na mnie,bo jakoś nie przepadam za nim :oops: ,nie przemawia do mnie.Trochę mi go przez to żal.
Może chociaż Wy powiecie mu parę miłych słów. ;:109 Obrazek

Obrazek Obrazek

No i pojedynczy kwiatuszek Obrazek

Teraz,Justynko,fotka dla Ciebie ;:109 :nie ten "kropek" ale jednak ...

Proszę uprzejmie: Obrazek
Szkoda tylko,że nie utrzyma trzech wcześniejszych kwiatów.Te pokazywane kilka dni temu już zasychają.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Henryku jest wspaniały, i nie powiem, bardzo chętnie widziałabym takiego u siebie ;:108
Czy nie ma zbyt ciepło? Teraz to wg mnie jedyne logiczne wytłumaczenie jeżeli w systemie korzeniowym wszystko gra :?
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Henryku, powiem szczerze, że nie wiem co myśleć o tym pierwszym storczyku, czy Ty nas nie wkręcasz ? Nie wiem czy on jest prawdziwy, czy Ty znów czegoś nie przerobiłeś ? ;:224
Jak ten piękny, cętkowany storczyk może do Ciebie nie przemawiać :!: :?: Jest śliczny, a Ty chyba ;:167 nie masz ;:187
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Henryczku Twój centuś jest cudny - jak możesz go nie doceniać?
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Henryku jak możesz nie przepadać za tą uroczą panterą, jest śliczny i to mu powtórz :D
A maluch albo jak pisze Kasia albo za mała wilgotność ,ja swoje maluchy wszystkie a mam już ich sporo obkładam wierzch doniczki spagnum cudnie rosną .Wypuszczają nowe listki ,korzonki ,przedłużenia i cały czas kwitną .O i teraz mi przyszło do głowy może jest przelany bo czasami tak to się obiawia nie wiem czemu :roll:
Awatar użytkownika
gosiiiaczek
500p
500p
Od: 11 sty 2011, o 12:11

Post »

piękny ciapek...jak do Ciebie nie przemawia, to ja go chętnie adoptuję :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Mniam mniam ;:152 .... na tą niespodziankę to mam niezłą chrapkę... nawet mnie te żółknące pączki nie odstraszają... Przychylam się do opinii koleżanek - panterka jest cudna, pochwal ja i ode mnie, a Tobie za to że do Ciebie "nie przemawia" ;:78 :wink:
Piękne zdjęcia - oczywiście!
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzecz w tym,że sam storczyk wygląda b. zdrowo:piękne,grube i zdrowe korzenie,nawet te zewnętrzne,a ma ich z 8,zielone i soczyste.Liście sztywne i zdrowe.Stoi w pokoju na kwietniku,obok ten właśnie kwitnący nakrapiany,temperatura tuż obok 23-25 st.Niby wszystko ok a jednak coś mu nie pasuje,czegoś musi mu brakować.

A ten "nielubiany",cętkowany?Ja chyba nie lubię zimnych barw,nie podobają mi się rododendrony,lubię azalie.

Lucysiu,z :wit na ;:167 :tu nie ma żadnej ściemy,grama retuszu.Jeżeli kłamię to niech wyrosną mi takie ;:53
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Henryku cudne wszystkie cztery ;:138 ;:138
Niespodzianka cudowna Obrazek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Heniu, jeśli nie ma ściemy [ z Tobą to nigdy nic nie wiadomo i nie pisz do mnie Lucysiu :pogon :lol: ], to powiem Ci, że ten storczyk jest dla mnie jakiś niesamowity :shock: Taki mroczny, a zarazem piękny ;:108 .Widocznie jest również kapryśny, a Ty musisz dojść do tego jak mu dogodzić. Powodzenia, trzymam kciuki za następne kwiatuszki ;:196
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kuurczę, takie cudo Ci się trafiło?! :D Rewelacja, nawet dla tego jednego kwiatuszka warto go trzymać! :)

Ja mam takiego jednego phal., który, jak się spóźnię nieco z podlewaniem, obraża się i zasusza pąki, bądź całe odgałęzienia - może i ten Twój śliczny "niespodzianek" tak ma, że lubi więcej wilgoci i jest wrażliwy na przesuszenie? [Innego pomysłu nie mam :;230 ]

A co do cętkowanego- mi się strasznie podoba; nawet mam trochę podobnego, ale i tak Ci go zawsze zazdroszczę ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucyno,u mnie,z tym dogadzaniem płci odmiennej bywa bardzo różnie :oops: .Dowodem Twoja reakcja na,w moim mniemaniu,takie piękne zdrobnienie Twojego imienia.
Henrysiu...ach,jak to ładnie brzmi! :heja

Agnieszko,dzięki.Zerknąłem w notatki.Zawsze podlewany był co 6 dni,ostatnio po 9-ciu,ale żeby aż taka mimoza z niego była?...
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Henrykbb pisze:Agnieszko,dzięki.Zerknąłem w notatki.Zawsze podlewany był co 6 dni,ostatnio po 9-ciu,ale żeby aż taka mimoza z niego była?...
Henryku- zabiłeś mnie tym zdaniem! Zapisujesz każde podlewanie?? Pełen szacun ;:180

Dawno u Ciebie nie byłam i wiele musiałam nadrobić, w tym wątku jestem pierwszy raz :oops: Muszę koniecznie pochwalić Twoje fotki, bo są naprawdę piękne! I kwitnienia jak najbardziej też- tylko pozazdrościć :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Masz załatwione :lol: , od dziś jesteś dla mnie Henrysiem, choć wolę Henryczku ;:224
Henrysiu, czy Ty też prowadzisz notatki moczeń storczyków ? Trzy dni spóźnienia z podlewaniem to dużo, Agnieszka chyba dobrze wyczuła przyczynę ;:108
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Nie wiem czy dobrze go wyczułam, ale może warto spróbować więcej go podlewać przez jakiś czas ;) Ogólnie rzecz biorąc, storczyki potrzebują przecież więcej wody jak produkują pędziki i jak kwitną- osobiście nigdy się tego nie trzymałam, zwracałam raczej uwagę na porę roku ;), ale po nauczce z moim białym staram się w te kwitnące lać więcej wody. I częściej- tak, żeby tylko lekko przesychały.
Ten mój biały ogólnie dość szybko przesycha- w którymś momencie wiosną przekładałam ciągle moczenie z dnia na dzień, bo coś tam, i zaskoczyło mnie, że nagle zasuszył trzy spore odgałęzienia obsypane kwiatami, dość krótko po ich otwarciu. I to mi dało do myślenia. Teraz staram się trzymać go raczej mokro. Zresztą zauważyłam, że mam kilka storczyków, które lubią mieć ciągle zielone korzenie.

Mam nadzieję, że mu nie zaszkodzę moimi pomysłami ;)

Henryku, a pokazałbyś go całego? On jest chyba raczej drobny, typ miniaturki..?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”