No to przydadzą się na coś innego.
Oj, i tu mnie zmatwiłeś. Kupiłem borówki to w zasadzie całe łodygi zielone. Gdzieniegdzie tylko od dołu widać, że pomału drewnieją. Znaczy że jak nie zdrewnieją przed zimą to kaput?Oby tylko zdążyły zdrewnieć.
Oj, i tu mnie zmatwiłeś. Kupiłem borówki to w zasadzie całe łodygi zielone. Gdzieniegdzie tylko od dołu widać, że pomału drewnieją. Znaczy że jak nie zdrewnieją przed zimą to kaput?Oby tylko zdążyły zdrewnieć.
romekp pisze:O ile dobrze się orientuję kwasy organiczne nie mają właściwości zakwaszających
Dodam jeszcze, że taki prosty hydroksykwas, jak najbardziej organiczny, jak kwas szczawiowy, tworzy z wapniem nierozpuszczalny w wodzie szczawian wapnia. W glebie więc wiąże jony wapnia przesuwając równowagę jonową w kierunku zakwaszenia.humifikacja ? rozkład materii organicznej (roślinnej) połączony z powstawaniem specyficznych związków organicznych ? kwasów humusowych, które kształtują właściwości fizyczne, chemiczne i fizyko-chemiczne gleb, torfów (gęstość, struktura, odczyn, właściwości sorpcyjne i in.)
Super sciągarolnikt pisze:W tej tabelce: http://www.sbs.krakow.pl/images/borowka.gif Chandler jest ujęty.