Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Z tymi wiatrakami to niestety po paru latach okazało się, że nie jest to do końca ekologiczne rozwiązanie. Po pierwsze prąd wychodzi drugo. Drogo ekologicznie. Co prawda wiatr odwala robotę węgla, ale... Ale trzeba wiatrak zbudować, a potem prawie bez przerwy remontować. Produkcja części do wiatraka wcale nie jest ekologiczna. I zużywa dużo prądu :evil:
Drugi powód jest bardziej nieoczekiwany i chyba w sumie dużo boleśniejszy. Wiatraki ustawia się tam, gdzie wieją w miarę stałe wiatry. I to są DOKŁADNIE te miejsca, które ptaki wykorzystują w swoich corocznych wędrówkach. Czytałam, że trupy ptaków zabitych łopatami nie liczy się już na sztuki, tylko na kilogramy....
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

ABEILLE ? Witaj Wiesiu ! Dziękuję, bardzo lubię jesienne klimaty... Dziś ogród wygląda zupełnie inaczej ? wszędzie tony śniegu...Też ładnie...Jutro wkleję zdjęcia.

HALINA - Halinko, jestem z tych krzewów bardzo zadowolona ! Ciekawa jestem, jak u Ciebie będzie z fotergilią ? moja kosztowała wyjątkowo drogo , jak na liściasty krzew.

IZA ? Dziękuję Izo ! Mój perukowiec też był malutki , ale bardzo się rozrasta. Będę go brutalnie przycinać wiosną . Co skończy się kiepskim kwitnieniem...
A mostek osypany śniegiem wygląda malowniczo ? widzę go przez okno salonu...Trochę się martwiłam ,że jest za duży , ale teraz myślę ,że stanowi jakby ozdobną rzeźbę, szczególnie jak na powyginanych czarnych prętach leży warstewka bielutkiego śniegu...

RIANE ? Witaj Spostrzegawcza Agato ! Oczywiście, zdjęcia nie wszystkie są ?ostatnie?, ale staram się nie pokazywać rzeczy, których już nie ma w ogrodzie. Uznałam, że skoro dopiero wprowadzam swój ogród na FO , mogę pokazać i coś z poprzedniego sezonu.
Co do Twojego pytania ? ponieważ oba krzewy są młode i zostawiłam trochę miejsca na ?rozrost? ( pewnie za mało...) , zapełniam dziury roślinami tymczasowymi. Tu akurat są zmarznięte kanny, na dole miały nagietki. Już zostały wyrzucone...Nie będzie kann w moim ogrodzie w ogóle... Tu krzewy mają się połączyć , a u ich stóp...jeszcze nie wiem co będzie. Może nachyłek.

ANDZIA ? Jak miło ! Mam nowego gościa ! Dziękuję za pochwały. Aniu, ciekawa jestem , jak odpoczywasz w ogrodzie ? Bo ja głównie pracując...Ale wychodząc, wystarczy ,że stanę na tarasie i popatrzę... ? od razu buzia się uśmiecha ! Ale za chwilę zaczynam się krzywić, bo zauważam szczegóły ? tu chwasty ... tu jakaś dziura na rabacie...i w ogóle to dlaczego te rośliny tak wolno rosną ???
Ciekawa jestem Twojego ogrodu, na pewno wkrótce zawitam do Ciebie !
I pytaj o wszystko, dyskutuj o wszystkim ? bardzo to lubię !

FELA ? Feeluuu...! No, wiesz...Jeśli atmosfera taka nieprzyjazna , to BARDZO mi przykro...Nie tak miało być...
Mam nadzieję, że troszkę żartujesz...Pamiętasz, co pisałam na początku..? Jeszcze nie tak dawno nie odróżniałam bylin od jednorocznych , pewnie nikt nie uwierzył... Jak czytam rozmowy naszych fachowców o różach czy liliach, to czuję się taka malutka...ale zadaję pytania, licząc na wyrozumiałość. Zresztą nigdy na tym forum nie spotkałam się z inną , niż życzliwa , reakcją .

GORYCZKA ? Krysiu , w tym też może coś być...Pewnie zwracałaś uwagę na system korzeniowy po wyjęciu z doniczki...?
A może rację ma Wiesia... Miała podobne doświadczenia, jak Ty.

Tak na przekór temu, co za oknem...
Dalia

Obrazek

niecierpek

Obrazek

powojnik tangucki

Obrazek

begonia wieczniekwitnąca

Obrazek

tawuła

Obrazek

róża okrywowa Amber Cover

Obrazek

róża - nie wiem ,jaka...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LALCIA - dziękuję za odwiedziny ! Fotergilia warta grzechu...

RIANE - to okropne , co piszesz, Agato...Ludzie za szybko zachłystują się swoimi nowymi pomysłami...Wygląda na to, że wiecej z tego szkody , niż pożytku.

Oj, te wklejone przed chwilą zdjęcia jakieś beznadziejne...Ale już nie mam czasu poprawiać, muszę się pouczyć włoskiego , bo mnie wywalą z grupy !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więcej jak więcej. Prąd jest. Tylko przy całym zachłystywaniu się ekologią trzeba niestety liczyć. Liczyć wszystko. Nie tylko ile dwutlenku węgla produkuje sam wiatrak podczas wytwarzania kWh. Również koszt budowy, transportu części na miejsce, konserwacji, demontarzu jak już się zużyje, koszty paliwa (tu akurat niskie, wiatr wieje :) ), koszt transportu paliwa, koszt utylizacji odpadów. Ile takich kWh maszyna wyprodukuje w czasie swojego żywota. Jakie inne szkody poczyni. Np. koszty dla środowiska przy budowie zapór wodnych, czy właśnie te biedne ptaki przy wiatrakach. Przy okazji trzeba wspomnieć, że dzisiejsza technologia ogniw słonecznych też nie zachwyca. Bardzo drogo, bardzo krótko działa, często trzeba wymieniać, mała wydajność (tylko kilka procent energii słonecznej umiemy zamienić w prąd, jesteśmy daaaaaleko w tyle za roślinami).

Jak się to wszystko doda to wychodzi, że najbardzie ekologiczne są.... elektrownie atomowe. Już nawet wojujący ekolodzy powoli zaczynają to rozumieć. I zaczynają promować. Może nawet kiedyś przestaną napadać na pociągi ze zużytym paliwem :wink: .
Agata
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Izo :wit
Ogród w jesiennych barwach jest zachwycający ale ta zimowa sceneria też robi wrażenie ;:108
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć :wit
Ale piękne kolorowe fotki :)
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

tym razem przygnał mnie twój podjazd, czy mogłabyś pokazać jak sobie radzi z tym białym puchem :D
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Tamaryszku, oczywiście, że żartuję, ale też nie mogę być dla partnerem w Waszych rozmowach. Niemniej jednak pozostaję wiernym słuchaczem i uczniem. Bardzo mnie ucieszyło dziś, że podpisujesz kwiatki. Często czytałam o niecierpku i jak dotąd nie wiedziałam jak on wygląda. A tu proszę, jaki śliczny kwiatek! Najbardziej jednak podobają mi się jego liście, ich pokrój i piękny kolor niebieskawo ? zielono - czerwony. Są bardzo podobne do liści mojego echium, które niestety chyba umiera. Tak strasznie mi go żal, to był moj faworyt. Na domiar złego nigdy po raz drugi nie spotkałam go w sklepie. Czy niecierpki są też w innych kolorach? Masz jeszcze jakieś inne zdjęcie tej roślinki?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niecierpki są białe, różowe, fioletowe plus wszystkie stadia pośrednie, czerwone, pomarańczowe (albo prawie) i o ile dobrze pamiętam to zdarzają się też dwukolorowe, np. różowo-białe. Nie spotkałam żółtych ani niebieskich, ale kto wie? :wink:
Agata
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dziękuję Agato. Czy wszystkie mają taki piękny kolor liści niezależnie od koloru kwiatów?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

RIANE ? witaj Agato ! Widzę,że jesteś obyta w tym temacie. Ja tylko czasem przeczytam artykuł na ten temat, jeśli pojawi się w Polityce, którą czytuję regularnie. Ale te same argumenty widziałam. Jednak przed elektrowniami atomowymi jest jakiś irracjonalny lęk...
Chociaż - czy irracjonalny ? Koszty składowania odpadów czy ewentualnej awarii....

GONIAK - Witaj Małgosiu ! Dziękuję !

DAWIDBANAN ? witaj Dawidzie ! Troszkę chciałam rozweselić czarno ?biały krajobraz dookoła nas...

DODGERS ? witaj Adamie ! Miło mi Cię powitać po raz pierwszy ! Mam nadzieję,że nie ostatni...Dziękuję za dobre słowo.

AGRAZKA ? witaj Grażynko ! Podjazd mamy wyłożony koską Bauma, zjazd do garażu jest sporo w dół. Jak widać na zdjęciu, podgrzewane są tylko pasy. Można ustawić grzanie stałe lub określone godziny. ( zwykle ustawiamy od 5 rano,żeby spokojnie wyjechać do pracy i na wieczór ). Jeśli opady śniegu są ciągłe, to grzeje się cały czas. Naturalnie , wszystko zależy od ilości opadów. Jeśli jest kataklizm śniegowy , trzeba odgarnąć, przede wszystkim wywieźć to ze środka i boków. Rozwiązuje to też problem oblodzenia. Generalnie ? jesteśmy BARDZO zadowoleni. Pracy jest naprawdę niewiele.

Więc trochę zimowych zdjęć...

Obrazek

Obrazek

Tu śpią rododendrony...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

FELA - witaj Felu ! Akurat to zdjęcie niecierpka nie oddaje, według mnie, jego pełnej urody...Bardzo lubię te kwiaty, tym bardziej ,że jest to jedna z nielicznych roślin, które bujnie kwitną w cieniu przez całe lato bez przerwy.
Co roku mam te kwiaty na tarasie w donicach ( ale sadzę też w ziemi ) , taras mam od płn.-wsch. strony. Dzięki tym kwiatom i begoniom taras jest kolorowy.
Jest mnóstwo odmian niecierpka ( impatiens ) - większe i mniejsze , o liściach błyszczących i matowych , o kolorze zieleni od jasnej do ciemnej , także o takich złamanych odcieniach ,jak ten na zdjeciu,lekko bordowych.
O kolorach kwiatów już napisała Agata.
Są gęste i nie sprawiają kłopotów. Nie powinno się ich podlewać gdy jest zimno ( 10 st.C ), bo wtedy nie pobierają wody.
Rosną w cieniu i półcieniu, u nas są jednoroczne.
Nie znam nazwy tej akurat odmiany, zwykle kieruję się przy wyborze kolorem kwiatów ( w tym roku kupiłam ogromne do Białego Ogrodu...cudo )
Nie wiem, na ile kolor kwiatów jest związany z kolorem liści, raczej to kwestia odmiany.
Na pewno coś sobie dobierzesz ! A zdjęć poszukam...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
x-d-a

Post »

Witaj Tamaryszku, pięknie u Ciebie, kolorowo, letnio :P
Myślę o zdjęciach z niecierpkami, różami i begoniami, oczywiście, bo zimy nie lubię...
Sama właściwie zdjęć zimowych nie robię; czasami chętnie je obejrzę w forumkowych ogrodach, ale mam nieodparte wrażenie, że ogrody zasypane śniegiem są bardzo do siebie podobne...
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

Niecierpki są super, u mnie kwitł od maja do października... i postanowiłam kupić więcej w tym roku.. i zastanawiałam się też czy można samemu wysiać je z nasionek... :roll: ?
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli pozwolicie wstawię link firmy z mojej miejscowości, która produkuje m.in. niecierpki :) . Można zobaczyć ich różnorodność. Ogólną ofertę mają dość ciekawą, choć nie wszystkie odmiany kwiatów są u nas w sprzedaży detalicznej.
http://www.vitroflora.com.pl/page.php?lang=0&cat=190
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”