Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Annuska aż palpitacji serca dostałam oglądając zdjęcia Twoich kwiatuszków.
Jak możesz to napisz coś o masdevalli bo ja mam wrażenie że stoi u mnie w miejscu-trzymam ją w akwarium żeby miała wilgotno przez cały czas i ciepło.A może masz coś na ten temat w swoim wątku tylko ja przegapiłam?Pozdrawiam.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Jolu, o tym nie słyszałam :shock: Ale nie wiem, czy mój ma tak samo, bo codziennie rano dostarczam mu wodę poprzez pryskanie :roll: Ale o tych listkach już słyszałam, tylko akurat to było o Phal. gibbosa, że czasami na zimę zrzuca liście i do tego zakwita później :lol: A to po prawej to nie pędzik - korzonek wychodzi :wink: Myślisz, że u vandy to jednak będzie pęd i zakwitnie? :shock:

Grażko, ja swoją obecnie trzymam na parapecie zewnętrznym na północno-wschodnim oknie i nie dociera tam w ogóle bezpośrednie słońce, także ma dość ciemno i wilgotno, bo codziennie spryskuję podłoże, a co jakiś czas też kąpię. Z tego co wiem, to Masdevallie właśnie bardzo lubią warunki chłodno-wilgotno, ruch powietrza, no i wakacje na dworze. Domyślam się, że Twoja Masdevallia ma po prostu za ciepło. Jeśli masz możliwość, to najlepiej wystaw ją na dwór, przycienioną czymś :) Życzę powodzenia w uprawie i kwiatów :lol:
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Aniu jestes pewna ze to korzonek ? ;:224 , a u Vandzi to bedzie dzidzius ;:86 , gratulacje :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Jolu, jestem pewna :lol: Od czasu zrobienia zdjęcia już trochę urósł i idzie w dół, jak wszystkie inne korzonki :wink:
Ja tam nie mam nic przeciwko kwiatom, ale to chyba nie jego pora :roll:
A ty jesteś pewna, że to będzie dzidziuś na vandzie? :shock: Bo ona jeszcze dwa keiki oprócz tego czegoś wypuszcza... :shock:
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Aniu to cos u Vandzi to za bardzo okragle jest jak na paczek i prawie jestem pewna ze to keiki, ale nigdy nic nie wiadomo. :lol:

jeśli chodzi o Phalaenopsis parishii to powiem ci ze möj lobbii kwitnie bez jakiej kolwiek przerwy. W tej chwili przedluza pedzik i otworzy mu sie juz 8 kwiatek na tym pedziku. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Jolu, no właśnie ja nie jestem taka pewna, czy to keiki też ze względu na końcówkę - tamte dwie mają taki ostro zakończone,
a u jednej (najmniejszej :lol: ) to już nawet listki widać :roll: Szkoda tylko, że zdjęć nie mogę im zrobić, bo jeszcze za małe są i ukryte między korzeniami :(
Ja nie wiedziałam, że Phalaenopsis'y z sekcji Parishianae mogą przedłużać pędy :shock: Twój Phal. lobbi musi teraz super wyglądać :shock:
A właśnie, gdzie ty schowałaś jego fotki, hehe? :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Phal. parishii ładnie rośnie. a Vandy czasem mogą puszczać keiki. to coś na zdjęciu to raczej nie pęd, bo pędy nie wyrastają między korzeniami. też bym chciała takie przecenione Vandy. a pąk Massdevalii już spory jest.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, dziękuję :) Vanda chyba będzie miała 3 keiki, bo ta ze zdjęcia już zaczęła rozchylać czubek :? Szkoda trochę, bo wolałabym, żeby zakwitła :( A Masdevallia dzisiaj otworzyła swój pączek :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Massdevalia na pewno jest cudna. a Vanda kiedyś na pewno zakwitnie, jak nie w tym roku, to w przyszłym.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Dusiu, mam nadzieję, że Vanda w tym roku zakwitnie, bo jestem ciekawa jej kwiatów :wink:

Jak obiecywałam:
Anusska pisze:Baryczko, Asiu, Jolu, oficjalnie obiecuję Wam, że pokażę na forum fotki kwiatów mojej Masdevalli, jak zakwitnie ;:208
To pokażę fotki :lol:

7. Masdevallia przed dwoma dniami miała taki pączek, który przypominał otwarty dziób bociana :wink:

Obrazek

A dzisiaj już kwitnie! Ma pomarańczowe kwiaty z delkatnym, różowym meszkiem :roll: Ale wbrew temu, co pisała Jola o bliźniaczce mojej Masdevalli, moja nie pachnie :(

Obrazek Obrazek

8. Phal. javanica wypuszcza, oprócz listka, pięknego korzonka ;:138

Obrazek Obrazek

9. A Phal. pulchra szaleje korzonkowo, z czego jestem bardzo zadowolona, bo po korzonkach pewnie kiedyś przyjdzie pora na kwiaty ;:183 Których zresztą z upragnieniem wyczekuję i codziennie pędu u niej wypatruję :wink:

Obrazek Obrazek
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Tak, stanowczo muszę przyznać, że na mojej liście chciejstw na dobre zadomowiła się Masdevallia. Piękne kwiaty, a ten różowy meszek wygląda jakby kwiat był posypany brokatem :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na mojej też widnieje ta nazwa :)
Musze tylko trochę miejsca u siebie znaleźć.

Aniu- Twoje roślinki są śliczne, gratuluje nowych listków i korzonków. A Masdevallia jest piękna! Czy ma jakieś szczególne wymagania? Traktujesz ją jak inne storczyki?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Massdevalia jest piękna, a botaniczne Phal. puszczają ładne korzonki i listki. żeby mojej bellinie też tak ładnie rosły... ale na korzonki lueddemaniany na szczęście nie mogę się uskarżać, mają zielone czubki. co do Vandy, one najczęściej puszczają pędy na wiosnę. przy indukowaniu kwitnienia przyda się, jak w nocy będzie chłodniej niż w dzień. można np. postawić przy uchylonym oknie. ale jak nie w tym roku puszczą pędy, zrobią to na 99% na wiosnę, więc w lato zobaczyłabyś kwiaty. a te malutkie Vandy, co ja też mam, zakwitną za 4-5 lat, więc jeszcze dłużej trzeba będzie czekać.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Aniu, Masdevallia jest PRZEPIĘKNA :shock: :shock: taki ma wręcz fluorescencyjny kolorek, może będzie świecić w nocy :lol: a tak na poważnie to gratuluję kwitnienia, naprawdę śliczny kwiatuszek :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu masdevallia pokazała swoje piękne oblicze ;:2 Ależ u Ciebie się dzieje- storczyki rosną jak na drożdżach- korzonki , listek, keiki . No no :lol: masz rękę do nich. :D :)
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”