Storczyki Anusski
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Annuska aż palpitacji serca dostałam oglądając zdjęcia Twoich kwiatuszków.
Jak możesz to napisz coś o masdevalli bo ja mam wrażenie że stoi u mnie w miejscu-trzymam ją w akwarium żeby miała wilgotno przez cały czas i ciepło.A może masz coś na ten temat w swoim wątku tylko ja przegapiłam?Pozdrawiam.
Jak możesz to napisz coś o masdevalli bo ja mam wrażenie że stoi u mnie w miejscu-trzymam ją w akwarium żeby miała wilgotno przez cały czas i ciepło.A może masz coś na ten temat w swoim wątku tylko ja przegapiłam?Pozdrawiam.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
Jolu, o tym nie słyszałam
Ale nie wiem, czy mój ma tak samo, bo codziennie rano dostarczam mu wodę poprzez pryskanie
Ale o tych listkach już słyszałam, tylko akurat to było o Phal. gibbosa, że czasami na zimę zrzuca liście i do tego zakwita później
A to po prawej to nie pędzik - korzonek wychodzi
Myślisz, że u vandy to jednak będzie pęd i zakwitnie? 
Grażko, ja swoją obecnie trzymam na parapecie zewnętrznym na północno-wschodnim oknie i nie dociera tam w ogóle bezpośrednie słońce, także ma dość ciemno i wilgotno, bo codziennie spryskuję podłoże, a co jakiś czas też kąpię. Z tego co wiem, to Masdevallie właśnie bardzo lubią warunki chłodno-wilgotno, ruch powietrza, no i wakacje na dworze. Domyślam się, że Twoja Masdevallia ma po prostu za ciepło. Jeśli masz możliwość, to najlepiej wystaw ją na dwór, przycienioną czymś
Życzę powodzenia w uprawie i kwiatów 

Grażko, ja swoją obecnie trzymam na parapecie zewnętrznym na północno-wschodnim oknie i nie dociera tam w ogóle bezpośrednie słońce, także ma dość ciemno i wilgotno, bo codziennie spryskuję podłoże, a co jakiś czas też kąpię. Z tego co wiem, to Masdevallie właśnie bardzo lubią warunki chłodno-wilgotno, ruch powietrza, no i wakacje na dworze. Domyślam się, że Twoja Masdevallia ma po prostu za ciepło. Jeśli masz możliwość, to najlepiej wystaw ją na dwór, przycienioną czymś

- Anusska
- 1000p
Jolu, no właśnie ja nie jestem taka pewna, czy to keiki też ze względu na końcówkę - tamte dwie mają taki ostro zakończone,
a u jednej (najmniejszej
) to już nawet listki widać
Szkoda tylko, że zdjęć nie mogę im zrobić, bo jeszcze za małe są i ukryte między korzeniami 
Ja nie wiedziałam, że Phalaenopsis'y z sekcji Parishianae mogą przedłużać pędy
Twój Phal. lobbi musi teraz super wyglądać 
A właśnie, gdzie ty schowałaś jego fotki, hehe?
a u jednej (najmniejszej

Ja nie wiedziałam, że Phalaenopsis'y z sekcji Parishianae mogą przedłużać pędy

A właśnie, gdzie ty schowałaś jego fotki, hehe?

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Anusska
- 1000p
Dusiu, mam nadzieję, że Vanda w tym roku zakwitnie, bo jestem ciekawa jej kwiatów 
Jak obiecywałam:

7. Masdevallia przed dwoma dniami miała taki pączek, który przypominał otwarty dziób bociana
A dzisiaj już kwitnie! Ma pomarańczowe kwiaty z delkatnym, różowym meszkiem
Ale wbrew temu, co pisała Jola o bliźniaczce mojej Masdevalli, moja nie pachnie 

8. Phal. javanica wypuszcza, oprócz listka, pięknego korzonka

9. A Phal. pulchra szaleje korzonkowo, z czego jestem bardzo zadowolona, bo po korzonkach pewnie kiedyś przyjdzie pora na kwiaty
Których zresztą z upragnieniem wyczekuję i codziennie pędu u niej wypatruję 

Jak obiecywałam:
To pokażę fotkiAnusska pisze:Baryczko, Asiu, Jolu, oficjalnie obiecuję Wam, że pokażę na forum fotki kwiatów mojej Masdevalli, jak zakwitnie

7. Masdevallia przed dwoma dniami miała taki pączek, który przypominał otwarty dziób bociana

A dzisiaj już kwitnie! Ma pomarańczowe kwiaty z delkatnym, różowym meszkiem

8. Phal. javanica wypuszcza, oprócz listka, pięknego korzonka

9. A Phal. pulchra szaleje korzonkowo, z czego jestem bardzo zadowolona, bo po korzonkach pewnie kiedyś przyjdzie pora na kwiaty

- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na mojej też widnieje ta nazwa 
Musze tylko trochę miejsca u siebie znaleźć.
Aniu- Twoje roślinki są śliczne, gratuluje nowych listków i korzonków. A Masdevallia jest piękna! Czy ma jakieś szczególne wymagania? Traktujesz ją jak inne storczyki?

Musze tylko trochę miejsca u siebie znaleźć.
Aniu- Twoje roślinki są śliczne, gratuluje nowych listków i korzonków. A Masdevallia jest piękna! Czy ma jakieś szczególne wymagania? Traktujesz ją jak inne storczyki?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
Massdevalia jest piękna, a botaniczne Phal. puszczają ładne korzonki i listki. żeby mojej bellinie też tak ładnie rosły... ale na korzonki lueddemaniany na szczęście nie mogę się uskarżać, mają zielone czubki. co do Vandy, one najczęściej puszczają pędy na wiosnę. przy indukowaniu kwitnienia przyda się, jak w nocy będzie chłodniej niż w dzień. można np. postawić przy uchylonym oknie. ale jak nie w tym roku puszczą pędy, zrobią to na 99% na wiosnę, więc w lato zobaczyłabyś kwiaty. a te malutkie Vandy, co ja też mam, zakwitną za 4-5 lat, więc jeszcze dłużej trzeba będzie czekać.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Aniu, Masdevallia jest PRZEPIĘKNA
taki ma wręcz fluorescencyjny kolorek, może będzie świecić w nocy
a tak na poważnie to gratuluję kwitnienia, naprawdę śliczny kwiatuszek 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu masdevallia pokazała swoje piękne oblicze ;:2 Ależ u Ciebie się dzieje- storczyki rosną jak na drożdżach- korzonki , listek, keiki . No no
masz rękę do nich.

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam