Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Nie wiem dlaczego, ale nie widzę zdjęć z pierwszych postów na tej stronie :( Mogę tylko wierzyć na słowo gościom, że piękne kwiatki serwowałaś :)
Zimą mnie zaskoczyłaś, ale ropuszką również ;:oj U mnie zimy już nie ma, wiosny jeszcze nie ma to i pewnie działkowa ropucha śpi w najlepsze.
Puszkinia wygląda dorodnie - mocznika chyba nie potrzebuje... :wink: Szczerze mówiąc nigdy go nie stosowałam, od lat wczesną wiosną sypie nawóz dedykowany cebulowym. Czy pomaga? Trudno obiektywnie stwierdzić. Są rośliny wypasione, ale są i "biedy"... ;:224
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Izuś, nie wiem dlaczego nie widzisz tych zdjęć, ja je wszystkie widzę, może użyj innej przeglądarki ;:7 A na poprzedniej stronie widzisz?
Te ropuszki byly trzy, a może nawet było ich więcej, ale ja spotkałam trzy. Też kiedyś stosowałam nawóz do roślin cebulowych, ale ostatnio jakoś zapominam, żeby go kupić i sypię jaki mam.

Obrazek

Dobrej nocy Izo ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halinko trudno się oprzeć jak natkniemy się na stoisko z kwiatkami i zawsze się na coś skusimy. Na szczęście u mnie jest tylko B-nka ;:306 Ropuszki już się pojawiły,ja u siebie ich nie widziałam ze dwa sezony, może to i dobrze, bo się ich boję ;:223
Widać, że śnieg nie straszny dla Twoich pięknych kwiatuszków i dalej pięknie kwitną. ;:215 Moje sasanki są bardzo marne w tym sezonie, będą miały po jednym ,może trzy kwiatki i wczoraj zamówiłam,aby się nimi troszkę nacieszyć :D
Pozdrawiam i miłego dnia ;:3 ;:168
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Te irysy, które kupiłaś, na zdjęciu opakowania - to 'Butter and Sugar' - ale czy to one wyrosną? :wink: To się okaże :) ale trzymam kciuki.
Chciałbym mieć w ogrodzie ropuchy szare :) U mnie tylko ropuchy zielone pojawiały się, ale w tym roku żadnej nie widziałem.
Poskrzypka liliowa nie śpi... Ja zawsze zachęcałem siostrzeńców do zabawy kto więcej czerwonych robaków nazbiera :wink: I niestety czasem potrafili nazbierać jej sporo - więc rzeczywiście warto już ostrzegać żeby oglądać lilie i szachownice
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj z rana:)

Miło pooglądać u Ciebie naturę, wszystko się pięknie budzi.Sasanka pokazała kwiatka, a u mnie kilka sasanek wciąż zamknięte.Brak słonka powoduje ,że nie chcą się otworzyć ;:124
Ropuchy brzydkie ,też się ich boję :lol: Pomyłka w krokusach wyszła na dobre, piękne są te białe, jak takie lampeczki :uszy
Masz już lilie na wierzchu, a u mnie w ogóle jeszcze nie wyszły ;:oj

Miłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Dziś znów biało za oknem ;:145 Mam już tego dość. Tym bardziej, że w prognozie do końca miesiąca widzę tylko jeden dzień bez opadów ;:223 Tyle, że może nie będzie to śnieg, bo temperatura ma być około 10-12? :cry: Żadnego słońca na horyzoncie nie widać ;:185 Oby się nie sprawdziły te prognozy ;:180
Dziękuję za miłe słowa o moich wiosennych kwiatuszkach ;:167

Halinko niechęć i strach przed ropuchami przechodzi z wiekiem ;:108 też kiedyś piszczałam na całą okolicę, jak ją przypadkiem dotknęłam grzebiąc w ziemi bez rękawiczki ;:306 Teraz nie robi na mnie większego wrażenia, a wręcz lubię je obserwować.

Karolu, dziękuję za nazwanie moich irysów, bardzo ładnie się nazywają, jeśli to rzeczywiscie one. W każdym razie na pewno są irysami, bo mają małe białawo zielonkawe wąskie listki. Czas pokaże czy faktycznie będzie ta odmiana.
Pierwszą w tym roku poskrzypkę znalazłam 30 marca. Ale zanim pomyślałam o zdjęciu, już bylo po niej :lol:

Aniu, ropuszki są pożyteczne, też sie ich kiedyś bałam, a raczej brzydziłam ale mi z wiekiem przeszło ;:306
Ta pomyłka dotyczyła irysków, ale nawet się cieszę że nie są żółte :D
Moje wszystkie lilie też jeszcze w ziemi, albo wystawiają noski ale te na zdjęciu z poskrzypką to lilie św. Józefa, one wcześniej wypuszczają pęd kwiatowy.

Aż przykro wstawiać takie fotki ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam lepszej pogody niż u mnie ;:168

P.s. niedawno spotkałam zmodyfikowane przysłowie, które jak ulał pasuje do obecnej sytuacji:
Kwiecień Plecień wciąż przeplata, wiosnę z zimą, zero lata :;230 ;:306
Pozdrawiam, Halszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, Twoje rabaty tak pięknie już są ukwiecone, że serce boli, gdy się widzi te cudeńka pod śniegiem. ;:167
Wspaniale już rozkwitły pierwiosnki, tulipany, puszkinie, hiacynty i sasanki ;:138 ;:138
Niech wreszcie ta wiosna spóźnialska przegoni zimowe klimaty i pozwoli cieszyć się kwitnącymi w słońcu rabatami. ;:303
Trzymaj się cieplutko i zdrowo. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ropuszonka jest nawet piękna w tej swojej brzydocie. :)
Piszesz o zabiegach wokół hortensji ogrodowych. Ja to już nie mam do nich cierpliwości. Podjelam ostateczną decyzję, że w tym roku w końcu je wywalę, bo już od kilku lat nie kwitną (pąki im przemarzają w czasie zimnej Zośki). A okrywać i odkrywać nie mam siły ani ochoty. Woziłam się z tą decyzją od dawna. Ale teraz... basta.

Portrecik ciemiernika super!
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko ja mimo wieku to dalej tych ropuszek się boję i nie tylko, bo i kotów też ;:306 Może to śmieszne, ale jestem chora jak widzę wzrok kota i to tak było od małego dziecka, że ciągle od nich uciekałam ;:oj
Serce rozrywa się na kawałki patrząc na te piękne kwiatki w tym śniegu.U mnie już zginął i drugą dobę pada deszcz, tak też ma być cały tydzień ;:145
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Halszko najpierw piękne prymulki, cebulice, sasanka, ;:oj a potem zmaltretowane śniegiem. ;:174
Niech irys wyrośnie tak piękny jak na zdjęciu. ;:108 Posadziłam w tym roku u siebie malutkiego, różowego syberyjskiego. :tan
Zazdroszczę ropuch, u mnie od dwu lat się nie pokazują, choć wodę wystawiam w wielu miejscach.
Życzę ciepła i słońca. ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pierwiosnki, sasanki, hiacynty, tulipany oj te kwitnienia bardzo cieszą.
A tegoroczny kwiecień bawi z nami się w ciuciubabkę .Trochę ciepła. A więcej zimna.
Ech, ech...
Pozdrawiam Halinko ;:196
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halszko
Tulipanki i pierwiosnki ;:333
Gościa takiego nie widziała już przeszło rok odkąd zaskrońca na działce kiedyś zauważyłam.
Dawniej żab było sporo teraz coraz mniej przynajmniej u mnie.
Za to bez skorupowych ślimaków zatrzęsienie. ;:134
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po kilkudniowej przerwie :wit
Przyznam, że początkowo nic nie pisałam, bo już wydawało mi się nudne pisanie o zimnie, deszczu i śniegu. Popadłam w jakąś czarną dziurę i tak dotrwałam do początku tego tygodnia :( W środę wykorzystując trochę cieplejszy dzień z niespodziewanym słoneczkiem pojechałyśmy z kuzynką do oddalonego o około 30 km parku leśnego, gdzie znajduje się siedlisko allium ursinum. Wcześniej upewniłam się co oznacza częściowa ochrona roślin :wink:

Zobaczyłyśmy takie widoki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zbiory były obfite, spacer po tym pięknym miejscu fantastyczny :heja a po powrocie sporo roboty ;:108

Co prawda mam w ogrodzie mały zakątek z czosnkiem niedźwiedzim, ale wystarcza go tylko na doraźne podjadanie zielonych świeżych listków z twarożkiem lub jajecznicą.

Tymczasem w ogrodzie ...
Obrazek

Obrazek

Z niewielkiej, ale jak się wydawało zdrowej kępki pierwiosnków zostało mi tyle ;:174
Obrazek
Cała nadziemna część rośliny ugniła u podstawy ;:145 został korzeń i to co widać na zdjęciu. Przesadziłam tę bidę w bardziej suche miejsce, może ją uratuję ;:7

Sporo moich hiacyntów wygląda mizernie ;:174
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucynko, dziękuję za ciepłe słowa i dobre życzenia ;:196 Niech się spełnią, bo już naprawdę mam tego dość, okazuje się, że przyszło mi mieszkać w najzimniejszym miejscu w kraju :cry: Dziś znów mieliśmy chwile z deszczem i śniegiem na zmianę ze słońcem wyglądającym zza chmur.

Obrazek

Wandziu, przyznam Ci się, że też jestem bliska takiej decyzji, ale jeszcze powstrzymuje mnie fakt, że ogrodówki mam od niedawna i zbytnio się nimi nie nacieszyłam. Ciągle wydaje mi się, że potrafię uchronić je przed przymrozkami ;:7

Halinko, niestety, wszyscy chyba mamy dość tego kapryśnego kwietnia ;:124 Trzeba mieć nadzieję, że choć maj nas nie zawiedzie :D

Obrazek

Soniu, dziękuję mam nadzieję, że iryski będą zgodne ze zdjęciem, bo mam już fioletowe i niebieskie więc nie chciałabym dubli :D Chyba, że byłyby różowe ;:303

Aniu, dobrze Cię znów widzieć ;:168 Niech się już ten kapryśny kwiecień skończy, a maj niech będzie tradycyjnie najpiękniejszym miesiącem ;:3

Ewciu, ja jeszcze ślimaków nie spotkałam, ale na pewno się pokażą jak zwykle ;:14 Znów trzeba będzie z nimi walczyć.

Pozdrawiam serdecznie, życzę miłego, słonecznego weekendu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, a ja myślałam, że to ja mieszkam na biegunie zimna. ;:306
Ciągle biegam z tymi doniczkami i kartonami, ale na nic to się zdaje, bo więcej narobię szkód jak pożytku ;:223 Jak coś nie przydepczę to okrycie dotyka rośliny i tak przymarznie. Dzisiaj chyba dam sobie na wstrzymanie, już co będzie ;:oj
Pięknie wygląda czosnek niedźwiedzi w tym parku, mam też całkiem ładną kępkę. Kupiłam narcyze babcine, a dostałam czosnek niedźwiedzi ;:223
Kwiatki mimo zimna też pięknie kwitną ;:215
Pozdrawiam cieplutko i miłego weekendu ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, nie marudź, kochana, bo mimo że ja nie mieszkam w zimnym rejonie, to jednak mam bardziej spóźnione kwitnienia, szczególnie tulipanów i narcyzów. ;:108
Twój ogród mieni się kolorami wiosny ;:333 i tylko trochę więcej słońca, a buchnie feerią wszelakich barw. :tan
Na hiacynty nie narzekaj, ;:185 bo są bardzo ładne. ;:215 A bielutka sasanka - cudo! ;:138 ;:138

Czosnki niedźwiedzie utworzyły cudowny dywan pod leśnymi drzewami! :roll: ;:303 ;:303

Zdrówka ;:167 i słonka ;:3 życzę na niedzielę i na kolejne dni. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”