Witajcie po kilkudniowej przerwie
Przyznam, że początkowo nic nie pisałam, bo już wydawało mi się nudne pisanie o zimnie, deszczu i śniegu. Popadłam w jakąś czarną dziurę i tak dotrwałam do początku tego tygodnia

W środę wykorzystując trochę cieplejszy dzień z niespodziewanym słoneczkiem pojechałyśmy z kuzynką do oddalonego o około 30 km parku leśnego, gdzie znajduje się siedlisko
allium ursinum. Wcześniej upewniłam się co oznacza częściowa ochrona roślin
Zobaczyłyśmy takie widoki.
Zbiory były obfite, spacer po tym pięknym miejscu fantastyczny

a po powrocie sporo roboty
Co prawda mam w ogrodzie mały zakątek z czosnkiem niedźwiedzim, ale wystarcza go tylko na doraźne podjadanie zielonych świeżych listków z twarożkiem lub jajecznicą.
Tymczasem w ogrodzie ...
Z niewielkiej, ale jak się wydawało zdrowej kępki pierwiosnków zostało mi tyle

Cała nadziemna część rośliny ugniła u podstawy

został korzeń i to co widać na zdjęciu. Przesadziłam tę bidę w bardziej suche miejsce, może ją uratuję
Sporo moich hiacyntów wygląda mizernie
Lucynko, dziękuję za ciepłe słowa i dobre życzenia

Niech się spełnią, bo już naprawdę mam tego dość, okazuje się, że przyszło mi mieszkać w najzimniejszym miejscu w kraju

Dziś znów mieliśmy chwile z deszczem i śniegiem na zmianę ze słońcem wyglądającym zza chmur.
Wandziu, przyznam Ci się, że też jestem bliska takiej decyzji, ale jeszcze powstrzymuje mnie fakt, że ogrodówki mam od niedawna i zbytnio się nimi nie nacieszyłam. Ciągle wydaje mi się, że potrafię uchronić je przed przymrozkami
Halinko, niestety, wszyscy chyba mamy dość tego kapryśnego kwietnia

Trzeba mieć nadzieję, że choć maj nas nie zawiedzie
Soniu, dziękuję mam nadzieję, że iryski będą zgodne ze zdjęciem, bo mam już fioletowe i niebieskie więc nie chciałabym dubli

Chyba, że byłyby różowe
Aniu, dobrze Cię znów widzieć

Niech się już ten kapryśny kwiecień skończy, a maj niech będzie tradycyjnie najpiękniejszym miesiącem
Ewciu, ja jeszcze ślimaków nie spotkałam, ale na pewno się pokażą jak zwykle

Znów trzeba będzie z nimi walczyć.
Pozdrawiam serdecznie, życzę miłego, słonecznego weekendu