Moja już dojrzała działka cz. 14

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja już dojrzała działka cz. 14

Post »

Witajcie kochani :wit
No nareszcie ogórki posiane, dziś od tego zaczęłam co by nie zapomnieć jak ostatnio ;:306 , potem jeszcze coś posiałam, coś popikowałam i do domciu. Szaro dziś cały dzień, ochłodziło się, ale to dobrze, niech posadzone roślinki i siewki się przyjmują ładnie.
W międzyczasie przyszły roslinki od Gosi clem, rozmnożyły się w drodze do mnie, no ale to maj, miesiąc zakochanych, to wszystko wtedy jest możliwe ;:306 , przyszły też śliczne przetaczniki od Jadzi, no tyle prezentów na raz, jestem szczęśliwa :tan
Udało mi się znaleźć dom dla psiaka i gołębi. Zmarł u nas pan w niedzielę i zostawił swój cały dobytek, a raczej inwentarz, czyli koty, psy i gołębie, rodzina nie zainteresowana, a my sąsiedzi bardzo, szkoda zwierzaków.Psiak miły, grzeczny, serce pękało jak patrzyło się na niego, tęskniącego, ale udało się psiak będzie miał dom i mam nadzieję, że będzie mu tam dobrze, gołąbki też już mają zapewnioną nową miejscówkę, a kociaki zostały mi, ale mam już kilka, więc i te przygarnę ;:108
No i chwalę się
Tu kwiatuszki od Małgosi i Jadzi :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palecznik chiński, kwitnie, ciekawe kiedy w końcu doczekam się sinych paluchów ;:oj

Obrazek

Takie coś mi się ładnie od zeszłego roku rozrosło nad oczkiem, po potarciu roslinka wydziela fajny zapach, kojarzy mi się to z jakąś przyprawą, ale co to to nie wiem

Obrazek

Żarnowca na nóżce prowadzę

Obrazek

Ptaszki wysiały nasionko, a mi szkoda było wywalić, no to też na nóżce go poprowadziłam

Obrazek

Pierwsza piwonia ;:138

Obrazek

Oliwnik zakwitł, ależ on cudnie pachnie ;:oj

Obrazek

Teresko sama nie wiem jak to się dzieje, że jeszcze mi się coś mieści ;:306 Dziękuję w imieniu wnusia mojego ;:196
Elu no dziękuję ;:306 , udaje mi się to jakoś , wiesz jeszcze chyba coś się zmieści, a musi, bo dziś kolejne roślinki do mnie przyjechały , a parapet, jakiś taki pusty, smutny się zrobił ;:306
Basiu sama ciekawa jestem co z tego wyjdzie, mam nadzieję, że fajnie to wyglądać będzie ;:215
Mariuszu no właśnie, ja ciągle mam tak, że jak coś zobaczę, a nie mam, to już oczka się śmieją do takiej roślinki, muszę ją mieć i już, choroba to jakaś ;:306
Aniu moje wcześniejsze trytomy też nie mają zamiaru zakwitnąć, trudna to roślinka chyba w uprawie, nie lubi być zbyt mocno zawilgocona, ta posadzona jest w suchszym miejscu, myślę, że będzie jej dobrze, a zresztą to prezent, dany szczerze, tak myślę, to na pewno będzie się pięknie rozrastać ;:215
Iwonko żywe żabki to zaskrońce mi wyłapują, choć czasem też jakieś widzę, a upycham roślinki, upycham, bo tyle chciejstw , mówisz czarną magię, no odgadłaś mnie jak nic ;:306
Jadziu chyba faktycznie masz rację, pomyłka, to Firletka, dziękuję ;:196
Marysiu ładne sadzonki przyszły, też zadowolona jestem ;:215 ale masz rację, jak przeglądałam, to zła byłam, że tyle tego, a brak w magazynie, no nic to, będę chciała jeszcze kilka roslin, ale będę polować na nie . Współczuję ślimorów, u nas jak na razie jest ich mało, chyba wyschły przez tą suszę, no i dobrze.
Wszystkim życzę ciepełka i niech w końcu ten deszcz choć na chwilę odpuści ;:3
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Iwonka kolejne roślinki ;:oj szalejesz hehe. Piwonia śliczna, a że pierwsza to jeszcze bardziej cieszy. Pogoda nie dopisuje zbytnio, ale dla nowych nasadzeń dobra :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko, jakieś te dni majowe zamiast coraz dłuższe, to one coraz krótsze. Na wszystko brakuje mi czasu, a już najmniej mam go dla forumowych Przyjaciół, dlatego rzadziej zaglądam do zaprzyjaźnionych ogrodów, a później mam mnóstwo do odpracowania.
U Ciebie właśnie odpracowałam zaległości, poznałam Twego wnusia-jubilata i inne wesołe dzieciaczki, popodglądałam Twoją działeczkę, która bogato i coraz piękniej rozkwita, jednym okiem zerknęłam na sprezentowanego węża, drugim na dzieci pani dzik, zastanowiłam się przez chwilę, jak pomieścisz nowe nasadzenia, ale tylko przez chwilę, bo przecież wiem, że kolanem dociśniesz a zmieścisz.
Niech Ci pogoda figli nie płata, by wszystko pięknie się przyjęło i niech rosnąc oraz kwitnąc cieszą Ogrodniczkę. ;:138 ;:138 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko niech zdrowo ;:196 ;:196 rosną roślinki i cieszą Cię swoimi kwiatkami chociaż takimi niewielkimi że trzeba przed nimi klękać :;230 Jednak wszystkie płożaki są śliczne jak kwitną takimi poduchami .No to tego dobra miałaś co wsadzać :;230 U mnie wykiełkował wreszcie pierwszy ogórek i kolendra.Ciekawe jak bedzie smakować zielona bo taka w ziarenkach jest bardzo perfumowana ale dodaje aromatu szczególnie kiełbasie czy ogórkom
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko ciekawa roślina znad oczka, czy musi mieć wilgotne podłoże? no i ten palecznik super jakby miał paluchy :;230 Przyznaj się masz działkę z gumy :;230 Żarnowiec ma ładny kolorek! Mam starego oliwnika i kwiaty są coraz wyżej...i nie czuje zapachu :wink:
No to skoro nie chcesz już też deszczu to życzę słoneczka ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonka, dotarłam do Twojego ogródka.
Podziwiam różnorodność wszelakiego ogrodowego dobra i zastanawiam się gdzie TY to wszystko mieścisz?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ciekawie wygląda ten żarnowiec.
Oliwnik zakwitł i jeszcze pachnie to ;:215
piwonie cudnie juz kwitna.Ja jeszcze czekam.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak przykro jak się patrzy na ten potop w południowych rejonach Polski, cierpią ludzie, rosliny, zwierzęta, oby już w końcu to się skończyło i zaświeciło słonko.
U nas nie pada, jest całkiem fajnie i dość ciepło, chociaż ja dwa dni w pracy, to nie bardzo odczułam to, teraz dwa dni wolnego i ma się ochłodzić, ale na pewno i tak nie będzie źle, oby ;:108
Aniu piwonie powoli zaczynają kwitnienie a Oliwnik cudnie słodko pachnie, kiedyś wyczytałam taką ciekawostkę, że w Persji uważano, że wonne kwiaty oliwnika mają tak pobudzający erotycznie wpływ na kobiety, że kiedy drzewka te kwitły, mężczyźni zwyczajowo trzymali żony i córki pod kluczem. ;:oj nie wiem jak to jest ale zapach cudowny ma ;:215
Ewciu cieszę się, że nie zapomniałaś mnie ;:196 , dziękuję, że jesteś.
Marysiu ona chyba nie ma wilgotnego podłoża, co prawda nad oczkiem rośnie, ale na lekkiej górce. Oj bardzo bym chciała mieć działkę z gumy, nie mam na razie, ale kiedyś może się doczekam takiej ;:306 Marysiu ja Oliwnika mocno tnę, nie pozwalam mu się piąć wysko, to wąchać kwiaty mogę do woli :wink: , Tobie też ;:3 życzę.
Jadziu uwielbiam te poduchy mam kilka z floksówi innych, ale ciagle mi mało ;:306 , moje ogórki dopiero do ziemi poszły więc jeszcze poczekam na wschody ;:108
Lucynko, no nie inaczej, kolanem, kolanem, zmieści się wszystko, a tak poważnie, to sama wiesz, jedno przekwita, drugie zakwita, wycinam co przekwita i sadzę kolejne ;:306 No tak Mariuszu, na nowe nasadzenia pogoda super, przyjmie się wszystko ładnie ;:215
Mam jeszcze kilka zdjęć na dzisiaj, wszystkiego wczoraj nie pokazłam :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie, Iwonko! ;:138 ;:138
Tyle roślinek, :roll: :roll: niektórych nie rozpoznaję, ;:171 ale nie będę pytać, bo jeszcze chcica mnie najdzie... ;:306
Widzę tunel ogrodowy taki sam jak mój :tan :tan :tan
Dobrego, ciepłego, najlepiej słonecznego weekendu, Iwonko. ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Rarytasiki same pokazujesz, aż się oczka śmieją :tan
To szałwia już tak oszałamiająco kwitnie?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko ja nawet jeszcze nie wystawiłam mojego ciurkadełka jakoś te deszcze mnie odganiają od roboty .Dzisiaj wreszcie i nad Śląskiem zaświeciło słońce i to calutki dzionek aż żyć sie chciało :heja Zaraz mnóstwo motyli się pojawiło i szalały z radości chyba z 6 sztuk naliczyłam oczywiście zaloty również były a jak nie :;230 Masz rację my wszystko zmieścimy choćby kolanem upchać ;:306 Wreszcie i u mnie zakwitł lilak Palibin kurcze jak on pachnie .Poduchy są wszystkie śliczne ale w wielkiej ilości u mnie to tylko kawałeczki bo przecież też wszystko chciałabym mieć :;230 to na wielkie poduchy miejsca niet :;230 ;:3 weekendu
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Przepiękne lilaki.Ten pod lubczykiem cudnie się zapowiada.
I ta zabcia rewelacyjna.Fajnie wygląda nad woda.
Ja dostałam żabcię. .ale malutka.To leżakuje na kamieniu. :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,masz tak dopełniony ogród , aż dziw ,że coś jeszcze zmieścisz ,ale jak to my na wszystko mamy radę ,roślin masz mnóstwo odmian i takie mało spotykane i same śliczności ,u mnie do teraz padało ,aż troszkę zaświeciło słoneczko to trzeba wrócić do ogródeczka ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak się dziś spieszyłam na działeczkę, bo deszcz zapowiadali, chciałam zdążyć przed deszczem, że nie wzięłam przedłużacza do kosiarki, więc trawa skoszona ale jeszcze 3 skarpy do koszenia zostały, przy takiej wilgoci i cieple wszystko rośnie w zastraszającym tępie, a szczególnie trawa i zielsko, posadziłam znowu troszkę roślin, znaczy upchałam kolanami ;:306 i zadowolona ale i obolała wróciłam do domciu.
Lucynko dziękuję ;:196 , pytaj jak wiem to powiem ;:108
Iwonko tak, to szałwia tak ślicznie kwitnie
Jadziu na przyszły tydzień zapowiadają już nawet upały, więc myślę, że i słoneczka więcej będzie. Wiesz i ja już dziś musiałam ślimory poczęstować niebieskimi granulkami, już się pokazały, mokro i u nas ;:108 Lilaki pachną obłędnie, tylko wchodzę na działeczkę,, to zapach oszałamiający ;:167
Aniu mam jeszcze kilka Lilaków, ale młodziutkie, czekam na ich kwitnienie, szczególnie żółtego Lilaka jestem ciekawa ;:108
Martusiu miewści się mieści, a jak nie to kolanami i się zmieści, a tak poważnie to jedno przekwita, drugie zakwita, przekwitłe wycinam i jest widok na kolejne kwitnienia , ;:3 Martusiu życzę, co by ogród obsechł i będziemy Twoje śliczności podziwiać ;:196
Kwitnienia dzisiejsze :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to nasza koleżanka forumkowa Małgosia Ma-Do i jej cudny Dereń, no każde Arboretum może pozazdrościć jej takiego okazu ;:215

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko masz tyle cudnych krzewuszek i innych roślin ,ale dereń rzeczywiście urodny .Mnie ciekawi co to za paprocie rosną pod variegatową krzewuszka cudne mają listki .Upałów nie scem, ale ciepełka jak najbardziej ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”