Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu no miejmy nadzieję, że słonko przyjdzie o zostanie na dłużej :) każdy już chyba tego potrzebuje hehe :) u mnie jakoś te prace idą ale chęci są zawsze większe niż możliwości :)
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet ;:196 :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, dopiero zauważyłam, że jesteś z nami znowu
Bardzo się cieszę
Widzę, że powoli wszyscy zaczynają prace ogrodowe
Ja też ;:138
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O wreszcie otworzyłaś nowy wątek ;:138
Co do cięcia hortensji - u ciebie już mają pączki? Bo moja jedyna bukietowa dopiero mini zalążki ma, a Anabella śpi w najlepsze ;:224 A skoro tak to też już je powinnam obciąć?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wczoraj trochę popracowałam w ogrodzie. Zabrałam się za przesadzenie hortensji Valilly Fraise. Czteroletni krzew ma bryłę korzeniową szerokości i głębokości 50 cm. Nigdy więcej przesadzania. ;:124 Potwornie ciężko było ja wykopać. M się pukał w głowę. :roll: W nowym miejscu dosypałam jej kwaśnej ziemi i gliny do dołka. Mam nadzieję, że przeżyje przeprowadzkę i nie będzie tak przypalana przez słońce. Będzie mieć 4 godziny cienia, za domem. Przesadziłam też jedną borówkę amerykańską, gryzonie zrobiły sobie gniazdo pod nią. Nie wiem czy przeżyje. ;:174

Zuza porządków to niestety nie zrobiłam. Przycięłam parę drobnych traw, tylko te które zasłaniały słońce cebulowym. Pozostałe czekają na cieplejszą aurę, chyba trochę za wcześnie na cięcie. Denerwują mnie fruwające źdźbła miskantów i rozplenic, ale nie da się ciąć, zawilgocone i za zimno dla mnie. Obrazek

Maryniu całkiem przyzwoity dzień, ale miałam mało czasu, więc nie poszalałam za bardzo. Miło, że nareszcie udał ci się wypad na działkę. ;:215 Ja czekam z paleniem na cięcie traw i róż, ten duet pali się świetnie.

Ewuś niech praca okaże się owocna. ;:65

Lucynko trzeba trochę porządkować rabaty.Obrazek Podziwiam niektóre ogrodniczki, które spędziły w weekend kilka godzin w ogrodach. Mnie nawet kawa nie napędza do długotrwałej pracy, tylko słońce wypędzi mnie z domu. Przyjdzie pora, że nabierzesz chęci na grzebanie w ziemi, nic na siłę.

Przemku miło cie powitać. Obrazek Jeszcze nie ruszam miskantów i lawend. Trochę boję się przymrozków, ale jak tylko się ociepli, to po połowie marca ruszam do tych prac. ;:108

Dominiko myślę, że krzew hortensji zachowuje się różnie w zależności od padania światła. Obrazek Pinki Vinki rośnie na rogu domu, pędy rozkładają się w połowie na południe, a druga połowa na zachód. Natomiast rosnące na słońcu są bardziej zwarte, nie muszą szukać słońca.

Martuś mamy podobne upodobania cieplne. :D Słońce napędza nas do działania. Ja mam mniej do zrobienia, :roll: ale twój ogród zdecydowanie większy, to życzę dużo słońca.

Mariusz dziękuję. Obrazek Też nawet bym się zabrała za konkretne prace, ale jak ciepło, to nie mam czasu. Zimno skutecznie mnie zniechęca.

Gosiu muszę być z wami, bo mnie mobilizujecie do aktywności. :D Może jutro po południu uda mi się z godzinę posprzątać, bo liści pełno. Czeka mnie też czyszczenie szmaragdów, ale pomocnik się pochorował, więc wszystko odłożone.

Małgosiu hortensje jeszcze nie budzą się. Cięłam, bo nie mogłam robić niczego innego. Nigdy nie patrzę czy się budzą, zawsze po cięciu odbijają i nie zdarzyło się, żeby były problemy z kwitnieniem. Moje wszystkie przycięte, Anabelki 3-4 cm nad ziemią. Liczę, że będą się mniej pokładać. ;:218
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Jednak zdecydowałaś się przesadzić taką wielką hortensje , szacun ;:180 . Mam nadzieję, że borówka jednak przetrwa ;:108 . Pogoda faktycznie nie zachęca do prac bo albo pada albo jest zimno ;:222. Miejmy nadzieję, że któregoś dnia przyjdzie w końcu zmiana na lepsze. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko musiałam Vanilkę przesadzić, bo rosła w miejscu gdzie od rana było słońce. Wyjątkowo brzydko się przebarwiała. W ostatnie, upalne lata stale była przypalona. Teraz do godziny 10-11 będzie za zachodnią ścianą domu. Jak przeżyje przeprowadzkę, może lepiej będzie wyglądać. ;:218 Poza tym nie pasowała do dwóch Limelight kolorem. Na jej miejsce posadzę Limkę na pniu. Będą wszystkie jednakowe. Jutro wrócę do domu wcześniej, to może choć godzinkę posiedzę w rabatkach.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Sonio mnie też czeka przesadzanie jednej jedynej hortensji :) Dobrze, że jest mała bo by mi się nie chciało.
Jesienią przesadzałem ogromna aronię a ogrodu - nie mogłem jej za nic wyrwać. Ciekawe czy przyjmie się bo "trochę" korzeni jej uciąłem ;:224
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Czytam że przesadziłaś hortensję. Można już? Bo też mam jednym krzakiem wymienić się z Mamą. Bałam się robić to za wcześnie. Myślałam że najlepiej jak już widać że ruszyła z wegetacją.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

No nie wierzę, że Cię zgubiłam Soniu :oops: Wczoraj pisząc u Seby zauważyłam, że masz inny podpis i w końcu znalazłam Twój nowy wątek ;:138
Przykro mi było przeczytać o stratach w tulipanach, u mnie jest to samo :? Dziady nie sypiają zimą i wyżerają nasze cebule, na mojej największej rabacie brakuje wiele cebul ;:145 Jestem już gotowa na jakąś akcję bezpośrednią, odstraszanie orlikami i czosnkami nie pomogło, to chyba pora na pułapki i trutki. Wygrzebałam kilka tulipanów zjedzonych do połowy, pewnie jeszcze jesienią, i z tej jednej objedzonej połówki...wychodzi bokiem pęd :shock: Nie wiedziałam, że tulipan potrafi się odtworzyć z większej łuski, myślałam że tylko lilie tak potrafią. Posadziłam go osobno jako eksperyment i będę obserwować, co z tego będzie.
Kupiłam u jednej forumowiczki badylki z hortensji bukietowych i jak je wypakowałam owinięte w papierowy ręcznik, tak wszystkie w tym mokrym ręczniku wsadziłam do kubeczka z wodą. Planowałam w weekend wsadzić do je torfu odkwaszonego. Dziś jeden rozwinęłam i tam już jest jakiś biały wyrostek. Ale nie na dole, jak się spodziewałam, a z boku gałązki ;:oj Tak się ukorzenia hortensja?
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Soniu,widzę,że nie tylko ja ruszyłam do ogrodu :wink: .
Nie cięłam jeszcze hortensji,ale może to i lepiej,bo dowiedziałam się o Twoim sposobie cięcia i chyba wykorzystam.Bo większość moich rośnie pod ścianą.Więc od strony ściany mogę zostawić wyżej.Nie pomyślałam,że tak można :oops: .Dzięki ;:196 .
Ale jeszcze chyba poczekam,aż pąki napęcznieją trochę.
Co do przesadzania-to na jesieni też to zrobiłam.Bo kolorem i formą kwiatów-jedna hortensja mi nie pasowała do reszty.Zobaczymy,czy przeżyła ;:224 .Przesadziłam też jedną na pniu,bo rosła w gąszczu innych i nawet nie było widać,że tak ją uformowałam.Tylko teraz z jednej strony jest łysawa.Muszę pomyśleć jak ją ciąć,by zrobiła się kula.

Współczuję gryzoni w ogrodzie.U mnie za to w domu buszowały nieźle :evil: .Nie zliczę ile wyłapałam.Równowaga musi być :wink: ;:306
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oj, dopiero co zajrzałam na stronę główną i widzę, że nasza Cymusia ma już wiosenny wąteczek. Czym prędzej się więc zapisuję i oglądam od początku. :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu ja też czekam na słoneczko,a wtedy wyruszam ciąć hortensje,bo ani jedna nie przycięta ;:224
Róże jeszcze chwilka,w czwartek ma być na plusie 12 stopni,już się nie mogę doczekać ;:65
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No i ja właśnie się zorientowałam, że masz Soniu nowy wątek. ;:224
Soniu skoro znalazłaś lepsze miejsce dla hortensji, to szybciej zapomnisz o trudach przesadzania. ;:168
Mam też nadzieję, że wszystkie gryzonie złapiecie. Siedem sztuk to dobry początek. ;:215
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Soniu i ja przyszłam zobaczyć co słychać w Twoim ogrodzie.
Hortensje też już mam przycięte a patyczki powsadzałam przy krzewie może się ukorzenią.
Madziagos dobrze radzi o rozmnażaniu hortensji a mówię to, bo mam od niej właśnie ukorzeniony patyk przez okłady.
Przywiozła mi osobiście więc taki podarunek bardzo się liczy. I chociaż dwa razy zmieniałam jej miejsce rośnie jakby nigdy nić.
Soniu, pięknie wyglądają bukszpany po zimie. Cięcie tak małych krzewów nie jest aż takie kłopotliwe.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Soniu, dzisiaj cięłam wszystkie hortensje i na Limenlight zostawiłam jeden długi pęd. Chcę go ukorzenić Twoją metodą na pniu. Rozumiem, że te oczka, z których wypuści listeczki na całej długości trzeba będzie obciąć? Dobrze rozumuję? A co z górą? Jak zrobić żeby wytworzyła się korona? Może trochę mętnie to tłumaczę, ale mam nadzieję, że mi podpowiesz :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”