Trzykrotka - choroby i szkodniki
Re: Trzykrotka - choroby i szkodniki
Hmm kwiatami zajmuje się dopiero od miesiąca
wcześniej nie miałam żadnych kwiatów bo się balam właśnie takich sytuacji. I dlatego robię te same błędy. Jutro dojdzie mi perlit więc wymieszam ziemie z perlitem i korą dla storczyków. A mogę użyć tej ziemi w której ona jest ? Mam nadzieje że to pomoże.. A co zrobić z tymi dwoma listeczkami? Mam je odciąć ?

- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Liście: suche, żółte, a co najważniejsze zgniłe odcinasz od razu.
Ziemię zawsze wymieniamy na świeżą, nie używamy starej bo mogą być w niej różne patogeny, które mogą sprzyjać pojawieniu się różnych chorób.
Ziemię zawsze wymieniamy na świeżą, nie używamy starej bo mogą być w niej różne patogeny, które mogą sprzyjać pojawieniu się różnych chorób.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dobrze, tak zrobię 

- norbert76
A podlałeś/-aś solidnie po przesadzeniu?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona
Tak, a nadmiar wody z podstawki został wylany.
Tak, a nadmiar wody z podstawki został wylany.
- norbert76
Takie podłoże wymaga namaczania na kilkanaście minut. Poza tym musisz liczyć się z tym, że będzie szybciej przesychać zwłaszcza w słoneczne dni oraz w okresie grzewczym.
Jeśli korzenie były zdrowe, to trzeba zapewnić właściwe nawodnienie. Pamiętaj, że kolejne podlanie jak przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Jeśli korzenie były zdrowe, to trzeba zapewnić właściwe nawodnienie. Pamiętaj, że kolejne podlanie jak przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Bardzo dziękuję za pomoc, trzykrotka doszła do siebie natomiast minął miesiąc odkąd jest u mnie i wystąpił nowy problem, liście zaczynają żółknąć a następnie zasychać na końcach, nawilżenie w mieszkaniu wynosi 60-70%, trzykrotka znajduje się na parapecie okna zachodniego nad kaloryferem, który nie jest włączony, podlewam ją w momencie gdy ziemia jest lekko wilgotna na samym dnie doniczki lub prawie całkowicie przeschnie, poprzez zanurzenie doniczki do połowy w wodzie na 10-15 min a następnie postawienie jej na podstawce i odlanie reszty wody z doniczki po godzinie. Dotyka to również młodych liści. Nie zaobserwowałam żadnych szkodników ani w ziemi ani na roślinie.

- norbert76
Przechłodzenie? Jaką masz temperaturę bezpośrednio na stanowisku, jaką minimalną? Jeśli masz nie więcej niż około 20 stopni, to masz za wysoką wilgotność powietrza. Trzykrotki nie potrzebują aż tak wysokiej.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W pomieszczeniu temperatura wynosi min 23° i dochodzi do 25°, czy jest możliwość że atakuje ją jakiś grzyb?
- norbert76
W pomieszczeniu temperatura może się wahać. Na parapecie bywa niższa, a jeśli uchylisz albo nawet tylko rozszczelnisz, to temperatura będzie niższa. Dlatego ponawiam pytanie, jaką najniższą mogła mieć na tym parapecie? Czy mogła być narażona na niższe wartości?
W każdym razie mi to wygląda na jakiegoś grzyba. Zrobiłbym oprysk Topsinem, zmniejszył wilgotność powietrza i zwracał bym uwagę na temperatury na stanowisku.
W każdym razie mi to wygląda na jakiegoś grzyba. Zrobiłbym oprysk Topsinem, zmniejszył wilgotność powietrza i zwracał bym uwagę na temperatury na stanowisku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Tak zrobię, bardzo dziękuję za radę.
- PanRoslinka
- 100p
- Od: 18 wrz 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- norbert76
Przyczyn może być wiele.
Najlepiej jak uzyskasz dokładne informacje o warunkach uprawy i pielęgnacji albo poczytasz ten wątek.
Najlepiej jak uzyskasz dokładne informacje o warunkach uprawy i pielęgnacji albo poczytasz ten wątek.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- PanRoslinka
- 100p
- Od: 18 wrz 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I znowu ja
powiedzcie co się dzieje - zaczęły obsychać listki mojej Trzykrotce. Co niektóre ( nie wszystkie) ewidentnie pomarszczone i suche jak siano. No już nie kumam jak ją uprawiać. Listki z daleka od wody, nie spryskiwać, podlewać raz na tydzień, a właściwie to moczyć doniczkę w misce żeby sama się "napiła" - tyle wyczytałem. U mnie jest przesadzona w ziemię dla zielonych, wisi tuż koło okna. Fakt, że mam w domu strasznie sucho i np. inne muszę spryskiwać, ale jej podobno nie można. Ki diabeł? Pewnie Norbert odpowie bo raczej nikt inny