Słoneczne rabaty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty

Post »

Melduję, że jestem już u siebie i nic mnie nie zżarło przez cały dzień tylko intensywnie pracowałam na rabatach. A tak, Aneczka postraszyła mnie, że nie chce oglądać śniegu i śnieg sobie poszedł ;:224 Masz kobieto siłę przebicia ;:306 . Tym samym potwierdzam doniesienia Małgosi (serdecznie cię witam moja zgubo ;:168 ), że Krosno jest oficjalnie bezśnieżne.. Czyli na powrót szarobure ;:222
Małgoś jeżówki zamawiałam w Bylinowym Raju....Ale pamiętaj, że wchodzisz na własną odpowiedzialność..dziewczyny wiedzą o co chodzi.. i lepiej miej wcześniej przygotowaną listę ;:224

Martuś, jak pewnie doczytałaś śniegu już nie ma..zniknęło wszystko w ciągu jednej nocy plus kawałek dnia. Łubiny i Naparstnice są niezawodne, też je uwielbiam ;:167 a cieszą tym bardziej, że samodzielnie wysiane.

Aneczko, może i masz rację, szkoda krokusów skoro nie bywasz tak wczesną wiosną na działce..a jakbyś posadziła sobie w skrzynce czy w dużej donicy na balkonie..ty wiesz jak one cieszą oczy na Przedwiośniu ;:108

Witam Bogdanie :wit chyba pierwszy raz mam zaszczyt gościć cię w swoim ogrodzie. Trochę za zimno na zaserwowanie kawki, ale może jakaś herbata z prądem ;:40 Krokusy już całkiem spore, dzisiaj podziwiałam jak porozwijały się im miotełki i muszę przyznać, że tydzień, może dwa, przyzwoitej pogody i pierwsze z nich zakwitną ;:108

April, nawet nie wiesz jak mi ulżyło, że nie jestem sama z dziwnymi pomysłami..Chociaż ciężko określić czy to tak do końca normalne :;230 Czekamy więc razem cierpliwie (taa, jasne) na nowe krokusy.

Tulap, do forsycji jeszcze chwila, chociaż pączki ma już bardzo spore. Sadź krokusy, "trochę" to zdecydowanie za mało :lol:

Aniu, wiesz, pospieszyłam się odrobinę, ale ile można innym zaśmiecać wątki swoimi wywodami ;:173 30 odmian róż..no no będziemy podziwiać. Po przemyśleniu, powiem ci, że wolę mieć daleko do takich szkółek..wiecznie chodziłabym głodna ;:306

Annes, krokusy "rozjaśniają świat", pięknie to ujęłaś, Niby takie maleństwa, że chcąc się bliżej przyjrzeć musimy praktycznie położyć się na ziemi. Jednak mają w sobie taki urok, jakąś magię, że człowiek za każdym razem jak na nie spojrzy to się uśmiecha ;:108

Maryś, u mnie już po śniegu. Wytrzymało zaledwie dwa dni i poszło w ziemię..Jak tak dalej pójdzie, to pierwsze kwiaty zobaczymy szybciej niż nam się wydaje.

Soniu, u mnie te ż było ciepło..wykorzystałam moment i pogrzebałam sobie w ziemi..a co, niech sąsiedzi się utwierdzają w przekonaniu, że choroba postępuje ;:306

Basiu, bardzo mi miło, że mogłam ci poprawić humor. Czasem mam wrażenie, że najwyższy czas odrobinę spoważnieć.. Swoje latka już mam, dzieci, męża.. a w głowie jak było pstro tak jest do dzisiaj. Czasem nawet mam wrażenie, że to się pogłębia ;:224

Panie i panowie, a teraz hit dnia. Przyszła paczka z drobnicą cebulkową.

Obrazek

Przeglądnęłam i oświadczam, że stałam się właścicielką następujących odmian..Piszę, bo pewnie więcej tych nazw nie użyję (mam pamięć jedynie do róż, lilii i powojników..ach jakie to wygodne tłumaczenie ;:224 )
Cesarska korona Aurora 2szt
Kamasja semiplena 1 szt
Snieżnik Alba 10 szt
Mieczyk bizantyjski 10 szt
Szachownica mix 15 szt
Szafirki (Bling Bling, Lady Blue, Siberian Tiger, Blue Spike) nawet nie liczyłam wszystkich, bo w paczce jest różnie od 20 do nawet ponad 30 szt
Krokusy ( Whitewell Purple, Firefly, Grand Maitre, Ruby Giant, Snow Bunting, Ard Schenk, Yalta) z tymi to już jest totalny meksyk, niektórych odmian jest nawet po 40 szt, niektórych tradycyjnie 10
Jak oceniam kondycję cebulek? Ku mojemu zdziwieniu są twarde i jędrne z około centymetrowym kiełkiem. Pewne jest jedno. Zabrałam te krokusy i poszłam wsadzać w rabatę, dobrze, że śnieg stopniał i rozmroził ziemie ;:224 Zmarzłam niemiłosiernie i po posadzeniu połowy wróciłam skruszona do domu..Nie ma co, czekamy na cieplejsze dni, a cebulki do lodówki. (oprócz koron bo cuchną niemiłosiernie)

Zapowiadało się, że będziemy mieć zimę..tak było jeszcze wczorajszym rankiem..(Aniu, Aneczko..cierpliwości..)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz specjalnie dla Aneczki.. śnieg w maju ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:63 I jak to bywa w przyrodzie, dziś po wczorajszych roztopach u mnie czapa śniegowa jak przystało na ferie ;:215 Zapewne i u Ciebie Sabinko "popruszyło" przez noc, więc sadzić dziś nie będziesz :;230 Oferta L.. tez mnie kusiła, ale byłam grzeczna. Natomiast popełniłam tam już spore zamówienie liliowo- liliowcowe.
W BR to ja już bywałam w ubiegłym roku, obecnie kusi mnie oferta Mariusza z Szczytnicy.
;:196
Małgoś
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko a ja chętnie popatrzę na zimowe zdjęcia bo u mnie zero śniegu,praktycznie tylko raz spadł i szybko stopniał.
Kicia jak depcze sobie delikatnie po puszku białym ;:333
Lawenda pod pierzynką ;:108
O widzę,że zjeżdżają powoli Twoje zakupy, jaki kolor korony kupiłaś?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko ten "śnieg" w maju zdecydowanie bardziej mnie urzeka. :D Byłam cierpliwa. :D I nawet mi się podobało. :wink: ...kociamber świetny, kwiat hortensji w śniegu też i jeżówka... no całkiem miła sesja, oby tylko Matka Natura nie fundowała nam już możliwości do robienia kolejnych takowych. :lol:
Powiedz, jesteś zadowolona z tego mixa? Tzn doboru cebulowych?
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jezu,cebule ;:303
I ile ;:173
Śnieg majowy zdecydowanie ładniejszy ;:108
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Po przemyśleniu, powiem ci, że wolę mieć daleko do takich szkółek..wiecznie chodziłabym głodna ;:306
:;230 Sabinko :;230 Błagam, nie poważniej :;230 Ja spoważniałam i zapewniam Cię - Nie warto! ;:185
A'propos cytatu, to ja mam bardzo blisko b. duży sklep ogrodniczy i czasami specjalnie jadę dookoła, aby nie przejeżdżać obok niego :D
Podziwiam samozaparcie w sadzeniu cebulek (oby nie skończyło się katarem) - sąsiedzi z pewnością już wątpliwości nie mają :lol:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Kotek w sam raz do podziwiania :D Jak dotąd nie zdarzyło mi się trafić na rudaska, a uważam, że są śliczne. Muszę pocieszyć się swoim milionem zwierząt o innym ubarwieniu :wink:
Patrząc na zdjęcie forsycji pomyślałam w pierwszej chwili, że u Ciebie JUŻ. Dopiero po chwili odetchnęłam, bo aż takiej różnicy w wegetacji być nie może ;:306 U mnie zgniła pogoda, ciepło, ale mokro i szaro.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dopiero wróciłam do domu po sobotnich sprawunkach, basenie i lepieniu bałwana..niekoniecznie w tej kolejności. Pisałam wczoraj że Krosno jest wolne od śniegu.. hahaha, Natka Natura zażartowała sobie ze mnie i sprawiła mi niespodziankę. Śnieg do łydek ;:oj
Małgosiu, pewnie i u ciebie poruszyło ;:306 ;:306 Dzieciaki wyszalały się niesamowicie, a wśród dzieci również tatuś i mamusia :lol: . Wróciliśmy do domu mokrzy i szczęśliwi..Tęskniłam do taakiego śniegu ;:108 Możesz mi podać jakieś szczegóły co do oferty Mariusza?? Pierwszy raz o nim słyszę ;:224
Annes, nie mam pojęcia jaki to kolor. Napisane tylko, że Korona Cesarska..mam nadzieję, że czerwony lun pomarańczowy, bo żółtych mam trzy ;:224
Aneczko, po pierwsze, dzisiaj Matka Natura zafundowała nam taki śnieg, że już dawno takiego nie widziałam. Sesja dostępna wkrótce ;:224 Co do cebul. Jestem zadowolona, nawet bardzo. Nie zdążyłam na jesień zamówić paczki krokusów z allegro, a zabierałam się za te mixy po 200 szt. Mieliśmy wtedy sporo na głowie i jakoś przeszło bez echa. Teraz była okazja. Za same korony zapłaciłabym 2 dyszki, a nie wspomnę o krokusach i szafirkach, które w sprzedaży detalicznej kosztują odpowiednio 0,50 i 0,80 zł za sztukę..Tutaj za całą paczkę z przesyłką zapłaciłam 37zł ;:108 Jedyne co mnie teraz martwi to fakt, że przez śnieg nie mam jak tego wsadzić :roll:
Tulapku, ja wiem, że jesteś miłośnikiem cebulowych, ale wyczaiłam, że zamówiłeś też różyce ;:224 czyżby zaczątki nowej choroby ;:224
Basiu, dzięki ci Panie, że nie mam porządnego ogrodniczego w okolicy i prawa jazdy..( chociaż to ostatnie coraz częściej by się przydało) jestem pewna, że dzięki temu zaoszczędziłam sporo kasy.. Ty wiesz jakie ja mam szczęście, wczoraj większość wsadziłam, a dzisiaj tona śniegu ;:oj Reszta poszła do lodówki ;:218 . Tylko czekam aż się mąż zorientuje i mi coś powie... nawet w lodówce kwiatki ;:306
Ewo, u mnie biało, do forsycji jak stąd do nieba :;230 U mnie są dwa kociaki. Teściowa przygarnęła je z bazaru. Były maleńkie i zagłodzone, a ludzie traktowali je gorzej niż szczury... Od roku mieszkają u nas, są wysterylizowane, aby nie było corocznych problemów pt. "co zrobić z kociętami". Jeden to rudasek, kocur, typowy pieszczoch i łasuch oraz kotka z charakterkiem trzykolorowa cwaniarka.. Muszę im kiedyś zrobić wspólne zdjęcie ;:224

Lecę przygotować tort dla mojej siostry, ale obiecuję wieczorkiem zdjęcia z zimowego placu boju i może kilka kolorków dla bardziej wybrednych ;:183
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Sabinko przeczytałam jak piekłaś kiełbasę w kominku :;230 Opowiedziałam swojemu M i wcale nie był zdziwiony...mało tego pochwalił pomysł i sam zaproponował żebyśmy może też sobie upiekli w ten sam sposób. Ja co prawda ' nie kiełbasiana ', ale M niech sobie piecze ;:306
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinko a możesz napisać gdzie zamawiałaś ten mix :D
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22

Post »

Zadroszczę śnieżnych szaleństw, na pewno dzieciaczki były szczęśliwe ;:167 . Ja dzis też "kroczyłam" przez śnieżne przestworza, musiałam pozbawić niektóre krzewy ogromnych śnieżnych czap. Wróciłam mokra po kolana. Ale było cudnie ;:63 , zwłaszcza gdy wyszło słoneczko.
-Szkółka bylin w Szczytnicy , musisz napisać z prośą o ofertę.
Miłego pieczenia, nie zapomnij zrobić fotki i pochwalić się dziełem. ;:215
Małgoś
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

czyżby zaczątki nowej choroby
Odwiedź Anie i Dotii,a też zamówisz :lol:
Ogólnie miała być jedna,przez nie skończyło się na czterech ;:173
A jeszcze Mati mi zagraża :shock:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ogród w bieli z chmur urokliwy, ;:173 ale ten w kwiatach bardziej cieszy. Zakupy cebulkowe zwiastują wiosnę. Dobrej nocy. :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem ze zdjęciami. Co prawda dosyć późno, ale jak zwykle z wszystkim zeszło, a później jeszcze wyprawić moją trójkę spać i obowiązkowo dwa rozdziały Ani z Zielonego Wzgórza ;:224 Jak to fajnie, że moje dzieciaki uwielbiają książki, dzięki temu mogę wrócić do swoich ulubionych pozycji, z czasów kiedy się miało pstro w głowie.. :lol: :lol:
Torcik chłodzi się w lodówce, lukrowe róże dosychają ułożone na papierze.. Nie ma to jak solidnie wykonany plan ;:108

Dorotko, pomysł nieco zwariowany.. aczkolwiek się sprawdza ;:306 I smakuje o niebo lepiej niż kiełbaska z grilla, do której jesteśmy wszyscy przyzwyczajeni ;:108
Beatko, obawiam się, że po tych cebulkach pozostał jedynie zapach (szczególnie po koronach ;:306 ) w lilypolu mieli 15 kompletów i działało to na zasadzie: kto pierwszy ten lepszy ;:224 Jakimś cudem się załapałam.
Małgoś, ja też otrząsałam śnieg z krzaczków. Forsycja kłaniała się praktycznie do ziemi, budleja wyglądała jakby miała się za moment podzielić na dwa odrębne krzaczki, a róże..jak je zobaczyłam przez okno, tak zarzuciłam kurtkę i leciałam ratować ;:108 Torcikiem pochwalę się jak wszystko ułożę w jedną całość. Póki co schładzam..
Tulap, ty mi nawet nie mów...znam te ogrody i wiem jak dziewczyny kuszą odmianami..gdybym tylko miała więcej miejsca ;:224
Soniu, podoba ci się zimowy ogród ;:173 więc dzisiejsza sesja cię zachwyci ;:306

A teraz krótka fotorelacja z ataku zimy. Aby pogłębić wasze zaskoczenie i szok dodam, że wczoraj wieczorem.. a właściwie już po północy, kiedy kładłam się spać, za oknem nie było najmniejszego śladu śniegu. Rano natomiast zastałam to:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a około południa zaświeciło słoneczko ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja wiem, że widoki były "przednie" ;:306 teraz coś bardziej prozaicznego ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Sabinko,u mnie też dzisiaj rano taka zima i wieje zimny wiatr,ale rozweseliłaś mnie piękną piwonią ,naparstnicą,łubinem,dzwoneczkami,to jest to co lubię,pozdrawiam ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”