Owocowa różnorodność
Re: Owocowa różnorodność
Moja akebia pięciolistkowa pnie się po młodej śliwie Jerozolimce.Ktoś bardziej doświadczony powiedział,że albo akebia, albo Jerozolimka. Czy ktoś próbował owoców akebi, bo jeśli smaczne to jakoś poodkręcam pnącza akebi z gałęzi śliwy i przesadzę, a jeśli owoce smakowo kiepskie to ''ciachnę'' przy ziemi i problem akebi rozwiązany.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja nie jadłem akebii,ale za to polecam oliwnika baldaszkowatego,owoce są małe czerwone i pięknie nakrapiane, przyjemnie kwaskowate i soczyste,nieco cierpkawe(może gdy przemarzną to się zmieni) smaczne.Wielką zaletą oliwnika baldaszkowatego jest to,że jest oblepiony owocami,które szybko i łatwo się zrywa. W dodatku jego owoce mogą być dostępne prosto z krzaka przez bardzo długo(może nawet do końca roku) no i są bardzo zdrowe.Roślina rośnie bardzo szybko i nie choruje,w dodatku ma ładny pokrój.W zeszłym roku jakoś nie byłem przekonany do tego smaku,ale po tym roku zmieniłem zdanie.Sto razy lepiej wsadzić oliwnik niż Goji,osobiście bardzo polecam.
Witajcie.Czy czereśnie Burlat i Vega to dobre odmiany karłowe ?? I jaką trzeba posadzić obok nich trzecią aby się zapylały??
Pozdrawiam Ewa
Ale jak będą na podkładce karłowej to może szpaki ich nie zauważą?A czy są odmiany czereśni,których szpaki nie lubią?
Pozdrawiam Ewa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kuma pisze:Szkoda zachodu z tymi odmianami, szpaki zjedzą.
"Prorok cy co" - jak to mówił baca z dowcipu... A z wysokich odmian nie zjedzą? U mnie tam szpaki nie jedzą, ani na karłowych, ani na wyższych. Chociaż i szpaków mnóstwo, i czereśni sporo.
Zielonym do góry!!!
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Powiedz Aalal 29, czy ten oliwnik baldaszkowaty, o którym piszesz wyżej
jest samopylny?, oraz czy łatwo go rozmnożyć?
Pozdrawiam.
Darek.
Pozdrawiam.
Darek.
Teraz w tych dniach mam trochę czasu. Chciałabym przesadzić kilka krzewów:agrest, porzeczka i kilka młodych drzewek: wiśnia, siewki gruszy i jabłoni. Jedni mówią,że na przesadzanie za późno. Jedni,że można przesadzać tak długo póki ziemia nie zamarznie. To jak,przesadzać jeszcze czy czekać do wiosny?
Zuzia13 - sadź. Mrozów nie ma, ziemia nie zmarnięta, wilgoć jest więc warunki idealne. Wiosną gorsze są przymrozki , z wilgotnością różnie bywa, trzeba latać, podlewać, Słońce też ostro daje. Ja sadzę jesienią i mam 99,8% przyjęć. Te 0,2% to rośliny, które były uszkodzone, a chciałem im dać szansę zamiast od razu wywalić. Zresztą, w 2012 zima przyszła bardzo wcześnie, bo już w pierwszej połowie października, a ja sadziłem rośliny pod koniec tego miesiąca, w śniegu i wszystko się przyjęło tj. grusze, jabłonie, agrest, borówki i pigwa z owocowych, a z ozdobnych śnieguliczki.
-
Do Geniodekta.
We wczorajszym programie ogrodniczym w TV, jeden fachowiec
pokazywał owoce akebi pięciolistkowej, nawet je jadł, mówił , że smaczne. Jednak
warunkiem do uzyskania owoców, jest posadzenie obok akebi, o innym genotypie
np. akebię trójlistkową.
Pozdrawiam.
Darek.
We wczorajszym programie ogrodniczym w TV, jeden fachowiec
pokazywał owoce akebi pięciolistkowej, nawet je jadł, mówił , że smaczne. Jednak
warunkiem do uzyskania owoców, jest posadzenie obok akebi, o innym genotypie
np. akebię trójlistkową.
Pozdrawiam.
Darek.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem na 100% czy jest samopylny ,bo mam dwa egzemplarze,ale jeden też powinien wydać owoce.Najłatwiej rozmnażać go z nasion,wzrost szybki i bezproblemowy.Darko52 pisze:Powiedz Aalal 29, czy ten oliwnik baldaszkowaty, o którym piszesz wyżej
Pozdrawiam.
Darek.
-
W ubiegłym tygodniu, wniosłem moje Tamarillo pod dach.
Przez cały okres wegetacyjny, ani razu nie zakwitł.
Teraz, gdy stoi w altanie, zebrało mu się na kwitnienie.
Jest szansa na owoc?
Pozdrawiam.
Darek.
Przez cały okres wegetacyjny, ani razu nie zakwitł.
Teraz, gdy stoi w altanie, zebrało mu się na kwitnienie.
Jest szansa na owoc?
Pozdrawiam.
Darek.
Należało szybciej wnieść do pomieszczenia.Jeśli prawie cały listopad był na dworze w temperaturze około 3 lub 4 stopni C i został wniesiony do pomieszczenia gdzie pewnie jest kilkanaście stopni,a może więcej, to ''pomyślała'',że idzie wiosna. Najlepiej oberwać te kwiaty i obniżyć temperaturę w pomieszczeniu do ok. 8 stopni i czekać do wiosny.
On lubi kwitnąć zimą.Wskazane,mieć drugą roślinę,do zapylania.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Witaj Dariusz
Jakimś cudem znalazłam Twój wątek.
Zainteresował mnie Urodlin trójłatkowy.
Zaowocował u Ciebie? Co powiesz o owocach , warto posadzić?

Jakimś cudem znalazłam Twój wątek.
Zainteresował mnie Urodlin trójłatkowy.
Zaowocował u Ciebie? Co powiesz o owocach , warto posadzić?