Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11
Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11
Jak zwykle w twoim ogrodzie aż kipi od kolorów. Masz niesamowicie bujne rabaty. Przepiękne rudbekie. Ja ma jedną, ale chyba inny gatunek. Jest mniejsza i ma cienkie płatki, przez to nie jest tak okazała.
- sweety
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Liliowce i hosty jak widzę, mimo suszy trzymają się dzielnie
U mnie od rana padało. Teraz już świeci słonko, ale i ten deszcz i spadek temperatury spowodowały, że ogród odetchnął. Aż do piątku ma być nieco zimniej. Na szczęście

U mnie od rana padało. Teraz już świeci słonko, ale i ten deszcz i spadek temperatury spowodowały, że ogród odetchnął. Aż do piątku ma być nieco zimniej. Na szczęście

- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Troszkę spóźniona ale i ja melduję sie w nowym wątku. Zdjęcia jak zwykle śliczne ale tak to zwykle jest że z pięknego ogrodu piękne zdjęcia. U nas dziś troszkę popadało ale to za mało nadal jest bardzo sucho i nie widać wcale tego deszczu, dobrze że się choć troszkę ochłodziło to roślinki jakoś może dadzą radę, choć u mnie hortensja Grandiflora coś gubi liście i nie wiem ale jednemu klonikowi palmowemu podsychają listki i nie wiem czy to od suszy czy to coś innego mu dolega

- gajowa
- Od: 11 maja 2011, o 07:34
Podziwiam Twoją ogrodową bujną zieleń i kipiące kolory...jak Ty to osiągasz w takie upały? 

pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Moje wątki
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu,czy te liliowce maja faktycznie taki intensywnie pomarańczowy kolor?Piekne sa./
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie tragicznej suszy nie ma, ale po tej wiosennej w maju i czerwcu wszystko marnie mi wyrosło. Poza ogórkami
Dzika dżungla ogórkowa 

- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02

Witaj Wandeczko, współczuję suszy i rozumiem doskonale, bo i u mnie pogrom na rabatkach.
Aż boję się myśleć, co zastanę po przyjeździe na działkę w piątek

Mimo wszystko zdjęcia pokazujesz piękne, które radują oczy i serce

Życzę Ci kochana spokojnego, dłuższego deszczyku, który podleje wszystkie Twoje, stęsknione wody, roślinki !
Pozdrawiam, nieco zazdroszcząc / ale w pozytywnym znaczeniu

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
heliofitko, niestety, ja nawet "światła w tunelu" u siebie nie widzę. Ciągle u mnie Afryka, choć gdzieś w głębi kraju podobno burze. Biedne te moje trawy, od dołu robią się po prostu suche.
Lineto, to tylko na zdjęciach tak nieźle wygląda. A naprawdę sucha trawa aż chrzęści pod nogami. No nic, staram się jednak zachować optymizm, wszak mamy piękne lato bądź co bądź
kropelko, w te upały każdy chodzi senny, a więc się nie dziwię, że przysnęłaś sobie na parę chwilek
[Iza] rudbekie u mnie wysiewają się od wielu lat same i właściwie każda kępa jest inna. Ale te u mnie to są jednoroczne. Przywędrowały tu za mną z naszego starego ogrodu i stale pojawiają się w nowych miejscach, złocąc różne zakątki.
sweety, no właśnie liliowce i hosty mają zgrubienia na korzeniach, w których gromadzą wodę na "czarną godzinę". Teraz jeszcze na razie sobie nieźle radzą. Ja nie wiem, Aniu, gdzie ty usłyszałaś, że ma być zimniej. Ja slyszałam w radio, że wracają upały. Załamać się można.
Iwonko, witam cię z radością
Moje hortensje też mają od dołu żółte liście, które potem opadają. Niestety, to skutki suszy. Akurat hotensje szczególnie lubią wilgotną ziemię. Nie ma rady, trzeba podlewać, choć powiem ci, że mi się już po prostu nie chce. No bo jak długo można. Niestety ja już nie pamiętam nawet, kiedy u nas normalnie padał deszcz.
Gajowa-Ewa, oj wiesz, tak dobrze to tylko na zdjęciach to wygląda. Gdybym zrobiła kilka fotek podsychającym roślinom, już by gorzej to wyglądało. Powiem ci szczerze, że w tej chwili to już sobie przestaję radzić. Upały są silniejsze ode mnie. Czasem tylko w charakteze ambulansu biegnę do jakiejś poszczególnej rośliny, ale całości nie ogarniam. Może sierpień będzie łaskawszy.
Małgocha, tak, te liliowce są w realu dokładnie takie same jak na zdjęciach. To stara odmiana Sombrero coś tam, coś tam. Mam już je od dziewięciu lat. Dopiero jak się z upływem czasu rozrosły wyglądają ładnie.
ewamaj, to znaczy, że masz teraz u siebie robienie ogórków na zimę. No popatrz, ja nie wiedziałam, że one tak chętnie rosną w upale. U mnie w tym roku marne są hortensje. Szkoda, bo to jedne z moich ulubionych bylin.
Mufko, no właśnie wiem, że ty dojeżdżasz i tylko na zapas możesz podlewać ogród. I wyobrażam sobie, jak z niepokojem myślisz o tym, co zastaniesz. A po przyjeździe pewnie zamiast odpoczywać, ratujesz co się da. No ale mamy już zaraz sierpień. Będzie lepiej

Lineto, to tylko na zdjęciach tak nieźle wygląda. A naprawdę sucha trawa aż chrzęści pod nogami. No nic, staram się jednak zachować optymizm, wszak mamy piękne lato bądź co bądź

kropelko, w te upały każdy chodzi senny, a więc się nie dziwię, że przysnęłaś sobie na parę chwilek

[Iza] rudbekie u mnie wysiewają się od wielu lat same i właściwie każda kępa jest inna. Ale te u mnie to są jednoroczne. Przywędrowały tu za mną z naszego starego ogrodu i stale pojawiają się w nowych miejscach, złocąc różne zakątki.
sweety, no właśnie liliowce i hosty mają zgrubienia na korzeniach, w których gromadzą wodę na "czarną godzinę". Teraz jeszcze na razie sobie nieźle radzą. Ja nie wiem, Aniu, gdzie ty usłyszałaś, że ma być zimniej. Ja slyszałam w radio, że wracają upały. Załamać się można.
Iwonko, witam cię z radością

Gajowa-Ewa, oj wiesz, tak dobrze to tylko na zdjęciach to wygląda. Gdybym zrobiła kilka fotek podsychającym roślinom, już by gorzej to wyglądało. Powiem ci szczerze, że w tej chwili to już sobie przestaję radzić. Upały są silniejsze ode mnie. Czasem tylko w charakteze ambulansu biegnę do jakiejś poszczególnej rośliny, ale całości nie ogarniam. Może sierpień będzie łaskawszy.
Małgocha, tak, te liliowce są w realu dokładnie takie same jak na zdjęciach. To stara odmiana Sombrero coś tam, coś tam. Mam już je od dziewięciu lat. Dopiero jak się z upływem czasu rozrosły wyglądają ładnie.
ewamaj, to znaczy, że masz teraz u siebie robienie ogórków na zimę. No popatrz, ja nie wiedziałam, że one tak chętnie rosną w upale. U mnie w tym roku marne są hortensje. Szkoda, bo to jedne z moich ulubionych bylin.
Mufko, no właśnie wiem, że ty dojeżdżasz i tylko na zapas możesz podlewać ogród. I wyobrażam sobie, jak z niepokojem myślisz o tym, co zastaniesz. A po przyjeździe pewnie zamiast odpoczywać, ratujesz co się da. No ale mamy już zaraz sierpień. Będzie lepiej

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Urocze miejsce na ostatnim zdjęciu
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Fajnie tak posiedzieć pod tym konarem ;)
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Oj rzeczywiście dobrze posiedzieć w miejscu, gdzie jest trochę cienia i chłodku. Teraz w czasie takich upałów najbardziej docenia się urok wysokich drzew. Są jak oaza na rozgrzanej pustyni.
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
fajne miejsce do siedzenia,u Was upal,u mnie deszcze 

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ależ tu kolorowo, cudownie! 

- Mufka
- Od: 11 lut 2009, o 20:02

Bez względu na wielkość ogrodu, w każdym powinno znajdować się chociaż jedno duże, dostojne drzewo!
Jest niezbędne, by dawać latem cień w upalne dni, jesienią szumieć kolorowymi liśćmi, wiosną zachwycać młodą, świeżą zielenią a zimą koronką oszronionych gałęzi

Tak więc, Wandziu, Twój ogród z pięknym, dorodnym Czesławem, jest ogrodem doskonałym...

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Jak oglądam widoczki z Twojego ogrodu Wandziu, to mam wrażenie, że każdy cm kw. został zagospodarowany. Wyobrażam sobie ile pracy musisz włożyć w utrzymanie ogrodu w tak idealnym stanie. Jest po prostu przepięknie i nie czuje się wcale upału.

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3