A to zielone - chyba nie pokazywałeś tego nigdzie wcześniej - z daleka wygląda mi na hebe - jednak to równiez może być ...cos zupełnie innego - konieczne jest zdjęcie z bliska .

O widzisz lilia31 nawet nie musiałem się dopytywać a już mi podpowiedziałaś co to za odmiana dalii. A tak swoją drogą to wczoraj z żoną trochę bardziej globalnie planowaliśmy dalsze kroki w naszym ogrodzie (bo nam ciocia przywiozła w prezencie dwa iglaki i chcieliśmy już wsadzić je tak aby nie trzeba było ich przesadzać za jakiś czas - dlatego jeszcze raz przeszliśmy się po ogrodzie z miarką i narysowanym planem i ustaliśmy między innymi gdzie zrobimy ?iglaczkowy las? - postanowiliśmy też wydzielić takie miejsce, gdzie właśnie będą w dużej grupie różne odmiany dalii ? czy sądzicie, że to dobry pomysł?lila31 pisze:Sylwku śliczne zdjęcia i piękne rośliny.![]()
Bardzo podoba mi się dalia pomponowa w kolorze wrzosowym.
Ciekawie rozwiązałeś klombik z hostami, to obłożenie cegłami jest fajnym pomysłem.![]()
Wrzosowisko wcale nie wygląda na mini i zapowiada się ślicznie, gdy zakwitnie.
Możesz mieć problem z brakiem miejsca, jeżeli wrzosom się spodoba to się mocno rozrosną, i....będziesz znowu przesadzał.
Co planujesz na tej pochyłej części ogródka? Ładnie wygląda tak jak jest w tej chwili, ale chwasty nie odpuszczą, i zaraz się wprowadzą.
Z góry skalniak prezentuje się bardzo ładnie.
Chciałam zapytać co to za roślina posadzona jako obwódka, takie ładne kępy (dobrze widoczna na ostatnim zdjęciu z pierwszej serii).
KaRo nie wiem o którym zielonym mówisz? Te trzy małe kępki wśród wrzosów?? Jeśli o tym mowa to tak, to jest Hebe. A jeśli inne "zielone" to które?KaRo pisze: Wrzosowisko super - skarpę - pochyloną część obsadź szybciutko czymś zadarniającym zanim dopadną ją chwasty i przysporzą Wam wiele niewygodnej roboty.
A to zielone - chyba nie pokazywałeś tego nigdzie wcześniej - z daleka wygląda mi na hebe - jednak to równiez może być ...cos zupełnie innego - konieczne jest zdjęcie z bliska .
Nalewko ... Dziękuję i nie tylko nie będę się gniewał ale wręcz będzie mi bardzo miło, że mój pomysł się komuś przyda.Nalewka pisze: Fajny pomysł z tym klombem dookoła drzewa Dziękuję za instrukcje obrazkowe, czy bardzo będziesz się gniewał, jeśli kiedyś zrobię podobnie u siebie?
Macie własną plażę z leżaczkiem
Dziękuję i w takim razie będziemy równolegle rozwijali nasze ogródki.Miiriam pisze:Ja w tym roku poczatkuję. Z ciekawością więc obejrzałam jak tworzy się inny ogród. Też mam hostowisko, tyle że pod wierzbą płaczącą. Bardzo podoba mi się twój ogródek.
Dziękuję bardzo ale to dużaaaaa przesadaLady-r pisze: Wrzosowisko super firma ogrodnicza nie zrobiłaby lepiej
Oczywiście, już pisałem, że będzie mi miło jeśli mój pomysł się komuś przyda .... tylko dwie sprawy weźcie pod uwagę .... trzeba by się trochę lepiej przyłożyć niż ja i trochę dokładniej (równiej) te cegły ułożyć ...Miiriam pisze:Witaj!
czy mogę wykorzystać Twój pomysł z tą cegłą pod funkiolandią? Ja myslałam o płotku z drewna. ale Twój pomysł jest lepszy.I niesamowocie mi się podoba.
No własnie już mnie tu uświadomiono i cały czas się zastanawiam. Myślę nad sposobem aby tam było ciągle wilgotno ... nie chciałbym ich stamtąd zabierać bo bardzo mi to miejsce odpowiada i się podoba.Pawel Woynowski pisze:Sylwku zastanawiam się na funkiami rosnącymi pod brzozą. Brzoza jest bardzo łakoma na wodę, potrafi osuszać glebę w odległości ok 12 m wokół pnia. Czy w tamtym miejscu, funkie nie będą miały za sucho, one lubią cień i wilgotną glebę.
Bardzo dobrze rosną posadzone w całkowitym cieniu, pod ścianą budynku od strony północnej, lub nad brzegiem oczek wodnych i kaskad również w zacienionych miejscach. Liście mają wtedy bardzo duże, ładnie wybarwione i obficie kwitną.
Dziękuję za info o Śniadku.chatte pisze:Sylwku, nie dziwię się, że nie znalazłeś śniadka, bo ta roslina nazywa się śniedek baldaszkowaty. Po kwitnieniu listki mu usychają i giną, ale na wiosnę pojawi się znowu, bo to roślina cebulowa. Sniedek rozmnaża się przez cebulki przybyszowe, ale też przez siew. Niekontrolowany moze zachwaścić cały ogród![]()
Ta niezidentyfikowana dotąd roslinka przypomina mi jakiś wilczomleczMoze zrobisz zbliżenie tych kwiatków?
Miło patrzeć, jak tworzysz swój ogród, bo idzie Ci całkiem dobrzeJuz masz ładnie, a jak jeszcze obsadzisz wolne miejsca... Duże brawa, za to, co zrobiliście z zoną do tej pory
![]()
![]()
Wilgotno i cienisto, a tego brzoza Ci nie zapewni, ona w zasadzie nie daje cienia, drobne, rzadkie listki przy najmniejszym podmuchu wiatru są wyjątkowo ruchliwe.sylwekw pisze: No własnie już mnie tu uświadomiono i cały czas się zastanawiam. Myślę nad sposobem aby tam było ciągle wilgotno ... nie chciałbym ich stamtąd zabierać bo bardzo mi to miejsce odpowiada i się podoba.
Brzoza nie ma zapewniać cienia. To miejsce jest cieniste od budynku - brzoza jest jakieś 3-4 metry od budynku ale po jego północnej stroniePawel Woynowski pisze: Wilgotno i cienisto, a tego brzoza Ci nie zapewni, ona w zasadzie nie daje cienia, drobne, rzadkie listki przy najmniejszym podmuchu wiatru są wyjątkowo ruchliwe.
O .... widzisz i może tu tkwił mój błąd ... kurcze to ja już taki ślepy jestemchatte pisze: Sylwku, to ŚNIEDEK, przez "e"