Sylwekw zakłada ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wrzosowisko super -skarpę - pochyloną część obsadż szybciutko czymś zadarniającym zanim dopadną ją chwasty i przysporzą Wam wiele niewygodnej roboty.
A to zielone - chyba nie pokazywałeś tego nigdzie wcześniej - z daleka wygląda mi na hebe - jednak to równiez może być ...cos zupełnie innego - konieczne jest zdjęcie z bliska . :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Fajny pomysł z tym klombem dookoła drzewa :) Dziękuję za instrukcje obrazkowe, czy bardzo będziesz się gniewał, jeśli kiedyś zrobię podobnie u siebie?

Macie własną plażę z leżaczkiem :shock: :shock: :shock:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja w tym roku poczatkuję. Z ciekawością więc obejrzałam jak tworzy się inny ogród. Też mam hostowisko, tyle że pod wierzbą płaczącą. Bardzo podoba mi się twój ogródek. :D
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Wrzosowisko super :lol: firma ogrodnicza nie zrobiłaby lepiej.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
sylwekw

Post »

lila31 pisze:Sylwku śliczne zdjęcia i piękne rośliny. :D
Bardzo podoba mi się dalia pomponowa w kolorze wrzosowym.
Ciekawie rozwiązałeś klombik z hostami, to obłożenie cegłami jest fajnym pomysłem. :D
Wrzosowisko wcale nie wygląda na mini i zapowiada się ślicznie, gdy zakwitnie.
Możesz mieć problem z brakiem miejsca, jeżeli wrzosom się spodoba to się mocno rozrosną, i....będziesz znowu przesadzał.
Co planujesz na tej pochyłej części ogródka? Ładnie wygląda tak jak jest w tej chwili, ale chwasty nie odpuszczą, i zaraz się wprowadzą.
Z góry skalniak prezentuje się bardzo ładnie.
Chciałam zapytać co to za roślina posadzona jako obwódka, takie ładne kępy (dobrze widoczna na ostatnim zdjęciu z pierwszej serii).
O widzisz lilia31 nawet nie musiałem się dopytywać a już mi podpowiedziałaś co to za odmiana dalii. A tak swoją drogą to wczoraj z żoną trochę bardziej globalnie planowaliśmy dalsze kroki w naszym ogrodzie (bo nam ciocia przywiozła w prezencie dwa iglaki i chcieliśmy już wsadzić je tak aby nie trzeba było ich przesadzać za jakiś czas - dlatego jeszcze raz przeszliśmy się po ogrodzie z miarką i narysowanym planem i ustaliśmy między innymi gdzie zrobimy ?iglaczkowy las? - postanowiliśmy też wydzielić takie miejsce, gdzie właśnie będą w dużej grupie różne odmiany dalii ? czy sądzicie, że to dobry pomysł?

A widzisz Lila - ja bym chyba chciał mieć ten problem, że braknie miejsca na wrzosowisku - bo jak by mi się tak wrzosy rozrosły to by musiały być śliczne. Ale spokojnie już nie będziemy ich przesadzać, postanowione jest, że jeśli faktycznie ładnie nam się rozrosną to nie będziemy ich przesadzać ale rozbudujemy "wrzosowisko".
A tak w ogóle to ciekawe czy chcielibyście mi pomóc w umiejscowieniu kilku innych elementów ogrodu gdybym tu np. pokazał plan naszej działki z wymiarami itd. ???

No właśnie czy sądzicie, że gdybym na tym pochyłym posadził Dąbrówkę, którą pokazałem kilka postów wcześniej to by pasowała do wrzosowiska ? mi się jakoś wydaje, że ona tam nie pasuje? A może chcecie mi podpowiedzieć czym to zadarnić? Na razie przesadziłem tam odrosty Barwinka Pospolitego, który jest na skalniku ale chyba całego go zabiorę ze skalnika i tam przesadzę. Jednak ciągle pozostanie sporo miejsca na tym skosie. Jest tam posadzone też kilka małych kępek Karmnika ościstego ? ten na skalniku się bardzo ładnie i szybko rozrósł może i tu się uda.

Lilia31 ? pewnie się zdziwisz ale te kępki okalające skalniak (już nie bo kazałem żonce je przesadzić gdyż przesłaniały cały najniższy poziom skalnika) to najzwyklejsze aksamitki ? mamy ich w ogrodzie całe mnóstwo z każdej strony ? żonka bardzo lubi zbierać ich nasionka i w ubiegłym roku nazbierała dużo.
KaRo pisze: Wrzosowisko super - skarpę - pochyloną część obsadź szybciutko czymś zadarniającym zanim dopadną ją chwasty i przysporzą Wam wiele niewygodnej roboty.
A to zielone - chyba nie pokazywałeś tego nigdzie wcześniej - z daleka wygląda mi na hebe - jednak to równiez może być ...cos zupełnie innego - konieczne jest zdjęcie z bliska .
KaRo nie wiem o którym zielonym mówisz? Te trzy małe kępki wśród wrzosów?? Jeśli o tym mowa to tak, to jest Hebe. A jeśli inne "zielone" to które?

Nalewka pisze: Fajny pomysł z tym klombem dookoła drzewa Dziękuję za instrukcje obrazkowe, czy bardzo będziesz się gniewał, jeśli kiedyś zrobię podobnie u siebie?

Macie własną plażę z leżaczkiem
Nalewko ... Dziękuję i nie tylko nie będę się gniewał ale wręcz będzie mi bardzo miło, że mój pomysł się komuś przyda.

A ta plaża to nasz taras :-) ... nie będzie on taki typowy obłożny płytkami tylko jakiś rodzaj bruku - tak sobie wymyśliliśmy - ale na razie nie ma pieniędzy na założenie takiego bruku jak byśmy chcieli więc jeszcze jest piasek a ja powoli układam tą samą cegłę (klinkierowa brukowa) którą obłożyłem funkiolandię, z której zrobiłem ścieżkę od furtki do wejścia i z której chyba zrobię podjazd :-) ... ale faktycznie żonka czasami się tam opala.
Miiriam pisze:Ja w tym roku poczatkuję. Z ciekawością więc obejrzałam jak tworzy się inny ogród. Też mam hostowisko, tyle że pod wierzbą płaczącą. Bardzo podoba mi się twój ogródek.
Dziękuję i w takim razie będziemy równolegle rozwijali nasze ogródki.

Lady-r pisze: Wrzosowisko super firma ogrodnicza nie zrobiłaby lepiej
Dziękuję bardzo ale to dużaaaaa przesada :-) - chyba będę musiał opisać to zdjęcie - jakie odmiany wrzosów tam są.

Aha no i jakoś przykro mi, że nikomu nie udaje się odgadnąć co to jest to zielone, które pokazałem na kilku zdjęciach na 3 stronie tego wątku ..... no chyba, że właśnie o tym mówiłaś Karo?? Jeśli tak i jeśli jest potrzeba to mogę zrobić zbliżenia tylko napisz co potrzebujesz, listek, łodyszkę czy może stożek wzrostu?
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj!
czy mogę wykorzystać Twój pomysł z tą cegłą pod funkiolandią? Ja myslałam o płotku z drewna. ale Twój pomysł jest lepszy. :D I niesamowocie mi się podoba.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

Sylwku zastanawiam się na funkiami rosnącymi pod brzozą. Brzoza jest bardzo łakoma na wodę, potrafi osuszać glebę w odległości ok 12 m wokół pnia. Czy w tamtym miejscu, funkie nie będą miały za sucho, one lubią cień i wilgotną glebę.
Bardzo dobrze rosną posadzone w całkowitym cieniu, pod ścianą budynku od strony północnej, lub nad brzegiem oczek wodnych i kaskad również w zacienionych miejscach. Liście mają wtedy bardzo duże, ładnie wybarwione i obficie kwitną.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Sylwku, nie dziwię się, że nie znalazłeś śniadka, bo ta roslina nazywa się śniedek baldaszkowaty. Po kwitnieniu listki mu usychają i giną, ale na wiosnę pojawi się znowu, bo to roślina cebulowa. Sniedek rozmnaża się przez cebulki przybyszowe, ale też przez siew. Niekontrolowany moze zachwaścić cały ogród :lol:
Ta niezidentyfikowana dotąd roslinka przypomina mi jakiś wilczomlecz :? Moze zrobisz zbliżenie tych kwiatków?

Miło patrzeć, jak tworzysz swój ogród, bo idzie Ci całkiem dobrze ;:333 Juz masz ładnie, a jak jeszcze obsadzisz wolne miejsca... Duże brawa, za to, co zrobiliście z zoną do tej pory ;:63 ;:63 ;:63
sylwekw

Post »

Miiriam pisze:Witaj!
czy mogę wykorzystać Twój pomysł z tą cegłą pod funkiolandią? Ja myslałam o płotku z drewna. ale Twój pomysł jest lepszy. :D I niesamowocie mi się podoba.
Oczywiście, już pisałem, że będzie mi miło jeśli mój pomysł się komuś przyda .... tylko dwie sprawy weźcie pod uwagę .... trzeba by się trochę lepiej przyłożyć niż ja i trochę dokładniej (równiej) te cegły ułożyć ... :-). no i druga sprawa te moje to są cegły klinkierowe brukowe (z rozbieranego parkingu) nie wiadomo jak się spiszą (jak długo wytrzymają) takie zwykłe cegły.

P.S.

Dzisiaj mi przywieźli 10m3 drewna w wałkach do kominka - no i znów ogródek zawalony i znowu tydzień pracy z cięciem i rąbaniem tego drewna zanim będę mógł wrócić do prac w ogrodzie :-(
sylwekw

Post »

Pawel Woynowski pisze:Sylwku zastanawiam się na funkiami rosnącymi pod brzozą. Brzoza jest bardzo łakoma na wodę, potrafi osuszać glebę w odległości ok 12 m wokół pnia. Czy w tamtym miejscu, funkie nie będą miały za sucho, one lubią cień i wilgotną glebę.
Bardzo dobrze rosną posadzone w całkowitym cieniu, pod ścianą budynku od strony północnej, lub nad brzegiem oczek wodnych i kaskad również w zacienionych miejscach. Liście mają wtedy bardzo duże, ładnie wybarwione i obficie kwitną.
No własnie już mnie tu uświadomiono i cały czas się zastanawiam. Myślę nad sposobem aby tam było ciągle wilgotno ... nie chciałbym ich stamtąd zabierać bo bardzo mi to miejsce odpowiada i się podoba.
sylwekw

Post »

chatte pisze:Sylwku, nie dziwię się, że nie znalazłeś śniadka, bo ta roslina nazywa się śniedek baldaszkowaty. Po kwitnieniu listki mu usychają i giną, ale na wiosnę pojawi się znowu, bo to roślina cebulowa. Sniedek rozmnaża się przez cebulki przybyszowe, ale też przez siew. Niekontrolowany moze zachwaścić cały ogród :lol:
Ta niezidentyfikowana dotąd roslinka przypomina mi jakiś wilczomlecz :? Moze zrobisz zbliżenie tych kwiatków?

Miło patrzeć, jak tworzysz swój ogród, bo idzie Ci całkiem dobrze ;:333 Juz masz ładnie, a jak jeszcze obsadzisz wolne miejsca... Duże brawa, za to, co zrobiliście z zoną do tej pory ;:63 ;:63 ;:63
Dziękuję za info o Śniadku.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

sylwekw pisze: No własnie już mnie tu uświadomiono i cały czas się zastanawiam. Myślę nad sposobem aby tam było ciągle wilgotno ... nie chciałbym ich stamtąd zabierać bo bardzo mi to miejsce odpowiada i się podoba.
Wilgotno i cienisto, a tego brzoza Ci nie zapewni, ona w zasadzie nie daje cienia, drobne, rzadkie listki przy najmniejszym podmuchu wiatru są wyjątkowo ruchliwe.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Sylwku, to ŚNIEDEK, przez "e" :D
sylwekw

Post »

Pawel Woynowski pisze: Wilgotno i cienisto, a tego brzoza Ci nie zapewni, ona w zasadzie nie daje cienia, drobne, rzadkie listki przy najmniejszym podmuchu wiatru są wyjątkowo ruchliwe.
Brzoza nie ma zapewniać cienia. To miejsce jest cieniste od budynku - brzoza jest jakieś 3-4 metry od budynku ale po jego północnej stronie :-) ... chyba jednak pokażę ten plan działki :-)

chatte pisze: Sylwku, to ŚNIEDEK, przez "e"
O .... widzisz i może tu tkwił mój błąd ... kurcze to ja już taki ślepy jestem :-)
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Funkie o żółtych liściach potrzebują promieni słonecznych tzw.świetlistego półcienia aby się prawidłowo wybarwiły.Posadzone w głębokim cieniu stracą na urodzie bo po prostu zzielenieją .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”