Rabata bylinowa- dobór roślin

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
WIERNY OGRODNIK
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 maja 2012, o 09:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cześć ,

zaczynam komponować ogród. Niestety nie bardzo wiem jaka roślina mogłaby swobodnie wypływać z przedstawionych na zdjęciach kwietników :roll: Ziemia, która się wewnątrz znajduje to ok 30 cm tzw "ogrodnicza"
głębiej mniej ciekawa. Wyobrażam to sobie, że roślina wybija się do góry i swobodnie wypływa z kwietnika. Możecie poradzić mi co powinienem zasadzić w tak wyeksponowanym miejscu ? ...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: kwietnik

Post »

Chcesz rośliny jednoroczne czy wieloletnie??
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli chodzi o kwietnik to wypada dosypać do wysokości murka ziemię zostawiając z 3-4cm wolnego miejsca. Powiedz w jakich godzinach świeci w tym miejscu słońce.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Ja osobiście zamienił bym ten kwietnik na kaskadę wodną i dał tam kilka pływających roślin np. Hiacynt wodny lub Pistie
WIERNY OGRODNIK
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Woda w środku 8) , chyba jesteś sympatykiem :wink:

Tutaj chciałbym klasyk, angielski klasyk.

Nie chciałbym wysoko sypać ziemi, ponieważ zasypę w ten sposób dosyć drogie, trudne do dostania, ręcznie formowane cegły :roll: . Chyba, że będę musiał. Wówczas muszę też oddzielić cegłę od ziemi jakąś folią

Zdecydowanie rosliny wieloletnie.

Słońce świeci ostro od rana aż do popołudnia.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Jeśli angielski klasyk to na 100% muszą być róże herbaciane, lawenda i bukszpan. Pamiętaj że frontowe ogródki angielskie lubią symetrię
WIERNY OGRODNIK
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Róża i bukszpan są baardzo grzeczne, natomiast lawendy ci u mnie dostatek. chciałbym azeby z tych gazonów zieleń się wylewała. Chociaż róże byłyby ok. Tylko jakie

Kurcze,a może coś innego :?:

PS
Fajny masz ogród Piotr. Brawo za dobrą robotę.

Może mi doradzisz - trawnik zżółkł , jakby to był sierpień...

Pokrywa go duża ilość mniszka. Trawnik podlewany codziennie, koszony 1/tydzień. Mniszek jutro będę pędzelkował.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajny ten twój murek :D Roślin jest masa do wyboru , do koloru. To zależy od Twoich upodobań. Ja osobiście lubie eksperymentować i wsadzać różne nowinki, ale niektórzy wolą coś sprawdzonego, niekłopotliwego :) . Polecam:
1. Gipsówka (Łyszczec wiechowaty)
2.Perovskia 'Blue Spire'
3. Jakis powojnik botaniczny
4, Mydlnicę (saponaria ocymoides), dzwonek dalmatyński na najwyzszy murek, będą zwisać z tego murka
5. jakaś trawka (może pennisetum)
6. na samym dole niskie roślinki, może goździk siny lub pierzasty,
7. Dyptam jesiennolistny ( zwany: gorejacym krzewem mojżeszowym)
8. Rozchodnik okazały sedum spectabilis, aster dumosus ( akcent jesienny)
9. Jeżówka purpurowa ( trwały kwiat, roslina kępiasta, zwabia motyle)
10. Uzupełnieniem mogą być wiosenne rosliny jak: pierwiosnki, zawilce itp.
To takie podpowiedzi oczywiście trzeba uporządkować rosliny, bo tutaj wypisałem nie po kolei, jeśli chodzi o piętra tego murku.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
WIERNY OGRODNIK
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję ;:63 !. Muszę spokojnie przestudiować i przegadać z moją piękniejszą połową o wszystkich wymienionych propozycjach.

PS
Murek jest ok. Na razie wygląda jak parkan w zawodach hippicznych, lub trumienki 8-) . Zresztą jedna osoba już tam wpadła. Na szczęście do najniższego. aha , tam są tylko dwa pomiesczenia dla naszych ulubieńców.

Po wymianie priwów z Asią myślę też poważnie o różach, które zaproponował Maksymilian
magdalenca
100p
100p
Od: 26 paź 2011, o 12:43

Rabata z hortensjami w tle ? dobór roślin

Post »

Wiosną mam zamiar zabrać się za urządzanie rabaty. Jest to miejsce między ścianą domu a tarasem, wystawa zachodnia. Na razie zeszłej jesieni zostały posadzone hortensje (h.a. grandiflora) oraz kępa irysów. Hortensji jest kilka szt (4), z ich lewej strony ta kępa irysów. Teraz do zagospodarowania mam środek i przód. Niestety nie mam żadnego zdjęcia, więc liczę na Waszą wyobraźnię ;:oj Rabata ma kształt zbliżony do trójkąta (z zaokrąglonym dolnym bokiem); dłuższy bok przy ścianie domu to ok. 5 m, drugi prostopadły do niego ma 2 m i przylega do tarasu (wysokość od ziemi mw do kolan), trzeci to ten zewnętrzny, zaokrąglony :) Zarówno dom jak i taras są drewniane, ogólnie styl ma być ?naturalistyczno-rustykalny?, w tonacji biały-niebieski-róż/fiolet. Pomóżcie proszę dobrać odpowiednie byliny do środkowego i dolnego planu, żeby to miało ręce i nogi oraz żeby od wiosny do jesieni coś się na tej rabacie działo.

Wstępnie myślałam o takich roślinach:
Tył ? irysy, hortensje, pomiędzy hortensjami ostróżka niebieska i różowa, jeżówka różowa;
Środek ? odętka wirginijska biała i różowa, tojeść ?snow candles?, trzykrotka andersona niebieska;
Przód - przetacznik ząbkowany, głowienka, kocimiętka, dzwonek karpacki biały i niebieski, rozwar wielkokwiatowy różowy, dzwonek skupiony;

Ponadto, nie wiem jak obliczyć potrzebną ilość roślin; duże ? ostróżki, jeżówkę zamierzam kupić po 1 szt. ale co ze ?średniakami? i ?maluchami?? Nie wiem czy dobrze liczę, że mw po 2-3 szt wystarczy. Zakładam, że w ciągu 2-3 lat się rozrosną i nie chcę zaraz robić przemeblowania i rozsadzania. Szczególnie, że np. odętka podobno ekspansywna jest? Ewentualne ?dziury? w pierwszym roku uzupełnię sobie jednorocznymi ;)

Pomóżcie w wyborze i aranżacji ;) bo czas ucieka, zima się zaraz skończy i trzeba się przygotować do nowego sezonu ;:oj ;:3
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Re: Rabata z hortensjami w tle ? dobór roślin

Post »

Według książki "Pokochać ogród" Mai Popielarskiej (gęstość sadzenia):
Gęstość sadzenia bylin zależy od siły wzrostu. Szkółkarze przyjmują, że na 1m2 powinno się sadzić:
-duże, wys. do 1,2m-4 sztuki
-wys. 0,6-1 m-8-10 sztuk
-wys. 25-30cm-12-15 sztuk
-niskie, poniżej 25cm-25-40 sztuk
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Rabata bylinowa

Post »

Witam,chce założyć rabatę bylinową w miejscu które jest osłonięte żywotnikami,thujami itp tylko od północy.
Ile Rudbeki,Jeżówek,Złocieni(Margarytek) potrzebowałbym do obsadzenia odcinka o długości 3m?
Warto byłoby posadzić też jakieś tawuły,irysy i dzielżany?
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Re: Rabata naprzeciwko iglaków

Post »

No a jaką ma szerokość tem kawałek? Czy to mają być nasadzenia w pojedynczym rzędzie?
Z tawuły bym zrezygnowała, ale dałabym tam także trochę liliowców, kocimiętki i szałwi.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Ogólnie to jest taki długi(15-25m) gęsty żywopłot z różnych iglaków,thuji i naprzeciwko niego jest duży trawnik.Chce wzdłuż tego żywopłotu posadzić coś co by kwitło.Trochę się zastanawiam się czy sadzić wzdłuż całego pojedyncze byliny czy sadzić gęsto tak kawałkami 3-4m.
Najchętniej całość obsadziłbym gęsto ale to pewnie są spore koszty.
Jutro postaram się dać fotkę tego miejsca.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

To może zrób linię falistą, nie tylko równolegle wzdłuż iglaków. Wtedy w szerszych miejscach możesz posadzić krzew o jasnych pędach (w stanie bezlistnym na tle zieleni będzie także atrakcyjnie), który zajmie trochę miejsca, a przed nim byliny. Powiedzmy, że gęsto. W węższych miejscach możesz nie sadzić nic.
Dzięki krzewom uzyskach lepszy efekt, piętrowość, urozmaicenie. Tak będzie wyglądało naturalniej ;]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”