Wiosną mam zamiar zabrać się za urządzanie rabaty. Jest to miejsce między ścianą domu a tarasem, wystawa zachodnia. Na razie zeszłej jesieni zostały posadzone hortensje (h.a. grandiflora) oraz kępa irysów. Hortensji jest kilka szt (4), z ich lewej strony ta kępa irysów. Teraz do zagospodarowania mam środek i przód. Niestety nie mam żadnego zdjęcia, więc liczę na Waszą wyobraźnię

Rabata ma kształt zbliżony do trójkąta (z zaokrąglonym dolnym bokiem); dłuższy bok przy ścianie domu to ok. 5 m, drugi prostopadły do niego ma 2 m i przylega do tarasu (wysokość od ziemi mw do kolan), trzeci to ten zewnętrzny, zaokrąglony

Zarówno dom jak i taras są drewniane, ogólnie styl ma być ?naturalistyczno-rustykalny?, w tonacji biały-niebieski-róż/fiolet. Pomóżcie proszę dobrać odpowiednie byliny do środkowego i dolnego planu, żeby to miało ręce i nogi oraz żeby od wiosny do jesieni coś się na tej rabacie działo.
Wstępnie myślałam o takich roślinach:
Tył ? irysy, hortensje, pomiędzy hortensjami ostróżka niebieska i różowa, jeżówka różowa;
Środek ? odętka wirginijska biała i różowa, tojeść ?snow candles?, trzykrotka andersona niebieska;
Przód - przetacznik ząbkowany, głowienka, kocimiętka, dzwonek karpacki biały i niebieski, rozwar wielkokwiatowy różowy, dzwonek skupiony;
Ponadto, nie wiem jak obliczyć potrzebną ilość roślin; duże ? ostróżki, jeżówkę zamierzam kupić po 1 szt. ale co ze ?średniakami? i ?maluchami?? Nie wiem czy dobrze liczę, że mw po 2-3 szt wystarczy. Zakładam, że w ciągu 2-3 lat się rozrosną i nie chcę zaraz robić przemeblowania i rozsadzania. Szczególnie, że np. odętka podobno ekspansywna jest? Ewentualne ?dziury? w pierwszym roku uzupełnię sobie jednorocznymi ;)
Pomóżcie w wyborze i aranżacji ;) bo czas ucieka, zima się zaraz skończy i trzeba się przygotować do nowego sezonu