Moje kwiatki i inne zielsko :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p
Od: 16 maja 2012, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kwiatki i inne zielsko :)

Post »

Najlepiej go teraz zostaw żeby sobie zarósł, możesz mu ustawić tackę z kermazytem a do tego pryskać codziennie albo co dwa dni, żeby miał dużą wilgotność powietrza, to powinien zarosnąć zdecydowanie szybciej, a potem spróbuję Ci pomóc w kwestii obcinania :)
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Oto JA i moje roślinki :)
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok, tak zrobię ;:108
Awatar użytkownika
Takhisis
200p
200p
Od: 21 wrz 2010, o 23:30

Post »

Twoje sukulenty są śliczne.. bardzo dobrze, że ich nie wyrzuciłaś... Bardzo podoba mi się, że najstarzy kaktusik jest w wyróżnionej doniczce :) Howorcje natomiast mnie zachwyciły.. Wyglądają rewelacyjnie.. A ten z owocami.. hm ciekawe jak smakuje i czy nie jest trujący :)
Moje doniczkowce :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=52689" onclick="window.open(this.href);return false;
Kupię, sprzedam, wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=55268" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50

Post »

A ja mam takie pytanie do Ciebie Anna-eM, czy długo ukorzeniałaś fikusa i czy robiłaś to w wodzie i co ile wymieniałaś tę wodę, bo ja zaczęłam ukorzeniać 28 maja w wodzie, ale szczepki suszyłam tylko z 1,5 h, czy to nie za krótko? Czy nie zgniją mi teraz te szczepki w wodzie?? ;:145
Piękne i zdrowe masz roślinki :wit
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Witaj Olu :wit
fikusy ukorzeniają się różnie jeżeli chodzi o czas, zależy to od różnych czynników, przede wszystkim od pory roku, wieku gałązki, którą ukorzeniamy (w przypadku starszych zdrewniałych gałązek może to potrwać całkiem długo) i gatunku fikusa (najszybciej z mojego doświadczenia ukorzeniają się chyba benjaminy). Ja zwykle ukorzeniam grubsze gałązki, dlatego czekam tak koło miesiąca na korzonki, które nadawałyby się do wsadzenia w ziemię.

ja moje fikusy ukorzeniam w wodzie, jednak ważne, aby pojemnik z wodą był zaciemniony (jeżeli jest to słoik można owinąć go papierem, gazetą, lub pomalować na ciemno), wówczas gałązki lepiej i szybciej się ukorzeniają

jeżeli chodzi o wymienianie wody, to ja osobiście nigdy nie wymieniam wody podczas ukorzeniania kwiatów, tylko uzupełniam braki, gdy roślinki wypiją lub gdy wyparuje

co do zasuszania gałązek przed wsadzeniem do wody, to ja nigdy tego nie robiłam, ja wsadzam do wody zaraz po obcięciu, czasem nawet zdarza się, że ten sok który puszczają się ścina na wodzie, ale nie zdarzało mi się nigdy, żeby zgniły, także bądź dobrej myśli :)

powodzenia i pozdrawiam :uszy
Zajmować się biologią oznacza podglądać Boga przy akcie stworzenia. /Walter Nernst/
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p

Post »

Rany, pięknie Ci dziękuję za tak szczegółowe porady ;:196 teraz nic nie może pójść źle ;:138 jestem dobrej myśli.
Dam Ci znać, jak będą już efekty :wit
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

W takim razie czekam z niecierpliwością na jakieś info, na temat żywota Twojego fikusika :) jak się nie uda to mam dużo szczepek w trakcie ukorzeniania, więc mogę poratować :)
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p

Post »

Dziękuję pięknie Aniu ;:180
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Dawno nic tu nie wstawiałam, ale korzystając z okazji, że udało mi sie zrobić kilka nowych zdjęć to pochwalę się tym, co właśnie mi kwitnie :) a oto i one:

mój skrzydłokwiat, który w tym roku kwitnie całkiem obficie :)
Obrazek

Obrazek

i anturium, które ciągle wypuszcza kwiatki (nie wiem co to za odmiana, ale ma takie małe kwiatuszki) :)
Obrazek

Obrazek

no i na koniec pięknie kwitnąca kalla (zdjęcie nie oddaje dobrze jej koloru, a szkoda) :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

miłego oglądania :wit
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Bardzo ładne i zdrowe kwiatki i bardzo ładne doniczki ;:108
A kalla super, trzymałam taką w ręku w Obi ale nie kupiłam, a szkoda bo wiedzę że cudo ;:oj
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
oksi
1000p
1000p
Od: 18 lut 2012, o 18:21

Post »

:wit piękna kalia,antyrium ,i zazdroszcze skrzydłokwiata :D mój nie chce kwitnąć.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Bardzo ładne kwitnienia u Ciebie
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Piękne kwitnące, zwłaszcza skrzydłokwiat ;:138
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Dzięki wielkie Dziewczyny, zawsze jakoś tak niesamowicie mnie doładowują Wasze miłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
Anna_eM
50p
50p

Post »

Chciałabym przedstawić Wam mojego zupełnie nowego storczyka miniaturkę, uratowanego z auchan, za 4 zł... został ostatni, bez ceny, bez kwiatków...

Jest to mój pierwszy i jedyny storczyk po baaaaaaaaaaaaardzo długiej przerwie i niewielkich doświadczeniach zakończonych klęską... :( dlatego mam gorącą prośbę do osób, które znają się na storczykach o jakieś rady na temat tego co mam z nim zrobić, żeby go nie uśmiercić...
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
na razie jedyne co to go podlałam i postawiłam na parapecie..
nie wiem czy obciąć ten pęd przekwitnięty, czy zostawić?
jak często podlewać?
jest posadzony w jakimś mchu... przesadzić? czy zostawić jak jest na razie?
wszelkie rady będą dla mnie bardzo cenne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”