Czasami tak sie dzieje... tylko dlaczego? Temperatur minusowych to we Wroclawiu juz dawno nie bylo - wiec paki nie przemarzly...
Złotokap cięcie,kiedy ,jak
- dtlissa
- 200p

- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mi moj zlotokap chyba w tym roku nie zakwitnie
Czasami tak sie dzieje... tylko dlaczego? Temperatur minusowych to we Wroclawiu juz dawno nie bylo - wiec paki nie przemarzly...
Witam w ogrodzie... (NL1)
Dziękuję bardzo.
Zasadziłem go jako niewielki patyk i też się zastanawiałem kiedy będzie taki ładny jak na fotce w katalogu.
Jak pisałem, jesienią ubiegłego roku przyciąłem go w wielu miejsca.
W tym roku wypuścił bardzo dużo nowych pędów, ale kwiatów ma mniej kwiatów, niż rok temu.
Na pocieszenie dodam, gdy kwiaty zamienią się w ciemne strąki krzew staje się mniej atrakcyjny.
Zrobię fotki za kilka miesięcy.
Stan na dzisiaj:

To małe coś rosnące przed złotokapem to jednak inna roślina.
Liście ma inne, a kwiatki pojedyncze.
No, ale kwitnie w tym samym czasie i na żółto ;)
Zasadziłem go jako niewielki patyk i też się zastanawiałem kiedy będzie taki ładny jak na fotce w katalogu.
Jak pisałem, jesienią ubiegłego roku przyciąłem go w wielu miejsca.
W tym roku wypuścił bardzo dużo nowych pędów, ale kwiatów ma mniej kwiatów, niż rok temu.
Na pocieszenie dodam, gdy kwiaty zamienią się w ciemne strąki krzew staje się mniej atrakcyjny.
Zrobię fotki za kilka miesięcy.
Stan na dzisiaj:

To małe coś rosnące przed złotokapem to jednak inna roślina.
Liście ma inne, a kwiatki pojedyncze.
No, ale kwitnie w tym samym czasie i na żółto ;)
- kasama
- 100p

- Od: 9 wrz 2007, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne te wasze złotokapy.
Mój też zaczął kwitnąć. Ale ciąć go czy nie? - mam sprzeczne informacje. Gdy kupiłam działkę był obcięty - taki badyl... a teraz widzę, że to złotokap, tylko trochę mało tych kwiatów. Doradźcie: dalej go ciąć czy dać sobie spokój? Dodam tylko, że od ziemi ma dwa konary tworzące literę V.
Pozdrawiam
Kasia
"Zielonym do góry!"
Kasia
"Zielonym do góry!"
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- kryska
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Czy złotokap już o tej porze kwitnie? Dzisiaj oglądałam swój 2 letni złotokap i nie ma nawet jeszcze liści. Pączki na gałązkach wyglądają tak jakby za chwilę miały rozwinąć się liście. Czy to nie za późno. Boję się, że straciłam kolejną roślinę z mojego ogrodu.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- judyta

Krysko-on powinien już się rozwinąć.U mnie wszystko już wypuściło pąki kwiatowe czy liściowe, nawet ketmia i robinia-największe spóźnialskie w całej wsi.A złotokap ma chyba z 10 cm tegorocznego przyrostu.
Też wydaje mi się że coś za późno budzi się do życia twój złotokap, mój po raz pierwszy od 6 lat w tym roku zakwitnie bardzo obficie ma mnóstwo pączków , które już zaczynają powoli sie rozwijać. co roku zastanawiałam sie dlaczego nie kwitnie -jest to już drzewo około 2 metrowe i miał 1-3 kwiaty , w tamtym roku solidnie go przycięłam a wczesna wiosną podsypałam azofoską i podlałam gnojówką z pokrzyw , moje oczekiwania na kwiaty dały efekt, w tym roku zakwitnie najpiękniej od 6 lat.
Niebawem dośle wam jego zdjęcie.
Niebawem dośle wam jego zdjęcie.
- judyta

A ja słyszałam, że złotokapy nie lubią podcinania i tak chodzę obok swojego i taką mam ochotę mu to i owo obciąć, ale boję się, że się zbuntuje i wywinie mi jakiś numer w zamian
To jak to w końcu jest z tym cięciem