Zielona radość :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielona radość :)

Post »

Wpadłam do Ciebie z wizytą, pooglądalam i poczytałam, no i zastanowiło mnie jedno, a mianowicie piaskowanie trawnika. Dlaczego to robisz? Możesz trochę więcej napisać o zabiegach pielęgnacyjnych przeprowadzanych przez Ciebie na trawniku wiosną? Twój trawnik jest idealny, a mój zimą mocno oberwał. No i to piaskowanie mnie mocno intryguje.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

KLEO1 pisze:Wpadłam do Ciebie z wizytą, pooglądalam i poczytałam, no i zastanowiło mnie jedno, a mianowicie piaskowanie trawnika. Dlaczego to robisz? Możesz trochę więcej napisać o zabiegach pielęgnacyjnych przeprowadzanych przez Ciebie na trawniku wiosną? Twój trawnik jest idealny, a mój zimą mocno oberwał. No i to piaskowanie mnie mocno intryguje.
Witaj
Na początek chcę Ci podziękować że wpadłaś i za te pochwały które są trochę zawyżone :wink: . Główną przyczyną zamierania trawników było to że nie było śniegu i dopadł nas nagły mróz , do tego nie mały. Trawnik nie jest tak idealny jak ukazują zdjęcia, (chociaż ich nie obrabiałem), głównym problemem jest bluszczyk kurdybanek ale powoli sobie z nim radzę , tak to nie mam zastrzeżeń do jego wyglądu. Napiszę Ci szczegółowo jak traktuję go w ciągu całego sezonu wegetacyjnego oraz zimą. Koszenie wykonuję kilka razy w tygodniu , zdarza się że robię to do 4 razy , powód jest prosty. Nie lubię jak trawa jest nierówna i trawnik traci na atrakcyjności. Na szybki wzrost ma też wpływ mieszanka traw (ja akurat mam pastewną) , jest wytrzymała na ściskanie , deptanie, jeżdżenie samochodem itd lecz brązowieje na zimę. Odradza się w 2 tygodnie przy sprzyjających warunkach. Oprócz tego podlewanie , nawożenie i wiele innych czynników. Niestety mam u siebie glinę ale to w dalszej części.
Na sam początek wykonuję wałowanie , u mnie wałem o wym. 80x40 przy ciężarze 140kg. Wypełniony jest piaskiem zalanym do tego wodą. Do tego stosuję też kolce (przyspawane gwoździe do obejm) długości 15cm. Wstawię zdjęcie jeżeli chcesz.
Trawnik koszę na wysokość 2-3 cm , podczas koszenia powinno się usuwać nie więcej niż 1/3 wysokości źdźbła trawy. Koszenie przeprowadzam w godzinach porannych gdy trawa już obeschnie lub wieczornych około 18. Na wiosnę przeprowadzam aerację powierzchniową-wertykulację. Ten zabieg dzieli się na kilka innych: wertykulację płytką (do głębokości 3cm gdzie usuwam filc) , wertykulację głęboką (do głębokości 5cm , napowietrzam korzenie). Przed tymi zabiegami koszę nisko trawnik.
Aerację wgłębną przeprowadzam 3-4 razy w ciągu sezonu wegetacyjnego. Trawnik zaczyna wchłaniać w siebie i glebę powietrze, wodę i nawozy. Piaskowanie wykonuję wiosną po wcześniej wymienionych zabiegach. Rozluźnia mi glebę i zmusza roślinę (to chyba nieodpowiednie określenie) do rozbudowania silnego systemu korzeniowego, rozłogów i pędów oraz piasek w pewnym stopniu wyrównuje trawnik. Dzięki temu gleba staje się lżejsza i wnikają w nią lepiej nawozy, woda i powietrze.
Na jesieni robię wapnowanie , niestety w kilku miejscach jest podłoże torfowe.

Co do podlewania i nawożenia to nawóz rozkładam na siewy co 2 tygodnie. Rośliny przy intensywnym wzroście potrzebują dużo skł. pok. więc wolę stosować mniej a częściej. Podlewanie w godzinach porannych (do 9) lub wieczornych (po 17). Zimą jeżeli jest nawet trochę śniegu , staram się go równomiernie rozrzucić na całej powierzchni.
Trawa która zamiera u mnie na zimę daje mi więcej uciechy niż ta co jest zielona cały rok (trochę to nudne nie?). Lubię patrzeć na to jak zieleń się sama odnawia, jak się zieleni i robi się równy dywan w 2 tygodnie. Staram się zimą nie chodzić po trawie lecz trzeba dojść do garażu ...
Pewnie wiele osób powie że upadłem na głowę ale lubię to robić :roll:
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Piotrek - bardzo jestem Ci wdzięczna za tak dokładną instrukcję, oczywiście wklej fotki tego walca (sam go robiłeś czy kupiłeś? ). Wcale się nie dziwię, że lubisz to robić, ja też lubię kosić trawnik. Ja do tej pory napowietrzałam swój raz do roku, nawet mi nie przyszło do głowy, że można częściej. Ty piaskujesz swój trawnik bo masz częściowo gliniaste podłoże, ja mam piaszczyste i co roku na wiosnę rozrzucam trochę kompostu. Mam dość ubitą ziemię na trawniku, pod spodem rozrosły mi się korzenie brzozy, myślę, że takie napowietrzania kilka razy w roku dobrze zrobi mojej trawie. A czym nawozisz swój trawnik?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KLEO1 pisze:Piotrek - bardzo jestem Ci wdzięczna za tak dokładną instrukcję, oczywiście wklej fotki tego walca (sam go robiłeś czy kupiłeś? ). Wcale się nie dziwię, że lubisz to robić, ja też lubię kosić trawnik. Ja do tej pory napowietrzałam swój raz do roku, nawet mi nie przyszło do głowy, że można częściej. Ty piaskujesz swój trawnik bo masz częściowo gliniaste podłoże, ja mam piaszczyste i co roku na wiosnę rozrzucam trochę kompostu. Mam dość ubitą ziemię na trawniku, pod spodem rozrosły mi się korzenie brzozy, myślę, że takie napowietrzania kilka razy w roku dobrze zrobi mojej trawie. A czym nawozisz swój trawnik?

Walec kupiony na alledrogo , za 80zł (zimą cena spada o 60%). Kolce robiłem sam. Napowietrzanie zależy od tego czy często używany jest trawnik, w moim przypadku jeżdżą po nim samochody więc wiesz. Jeden chce wyjechać i jest zastawiony przez drugi. Z nawożeniem jest różnie, stosuję głównie azofoskę, i nawozy z dużą ilością potasu i żelaza. Kompostownika niestety nie mam ale w tym roku myślę że się dorobię i za dwa , trzy lata przejdę na nawozy organiczne (kompost). Jeżeli masz praktycznie sam piasek to dodaj trochę gliny (głównie zmielonej). Gleba zrobi się trochę zwięzła.
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje, na pewno przydzadzą mi się bardzo. Powiedz, gdzie można kupić taką sproszkowaną glinę?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KLEO1 pisze:Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje, na pewno przydadzą mi się bardzo. Powiedz, gdzie można kupić taką sproszkowaną glinę?
W niektórych ogrodniczych możesz dostać ale najprędzej na żwirowniach , wszędzie tam gdzie wydobywają kruszywa , glebę itd.
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Piotrze :wit Zachwytów tu na wątku tyle ,że starczyłoby dla 100 Piotrów . Oczywiście uzasadnione.Ogród piękny z przewagą krzewów i roślin wieloletnich ale pracy też nie brak!!!. Widać ,że mamy do czynienia z profesjonalistą . Gratulacje ;:138
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Piotrek, czy Twoje kaczuchy mają gniazda w ogrodzie? Bo u mojej koleżanki składały jajka na trawniku i tam wysiadywały. Zastanawiam się, czy moje też będą chciały złożyć jajka, czy tylko tak przylatują popływać w oczku.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewiczka52 pisze:Witaj Piotrze :wit Zachwytów tu na wątku tyle ,że starczyłoby dla 100 Piotrów . Oczywiście uzasadnione.Ogród piękny z przewagą krzewów i roślin wieloletnich ale pracy też nie brak!!!. Widać ,że mamy do czynienia z profesjonalistą . Gratulacje ;:138
Dziękuję ;:180 pracy jest masa ale wiosną , później tylko koszę trawnik którego mimo małej działki jest ho ho ...

KLEO1 pisze:Piotrek, czy Twoje kaczuchy mają gniazda w ogrodzie? Bo u mojej koleżanki składały jajka na trawniku i tam wysiadywały. Zastanawiam się, czy moje też będą chciały złożyć jajka, czy tylko tak przylatują popływać w oczku.
Kaczki przylatują się najeść , nie wytrzymały by w ogrodzie ze względu na kota który zabija wszystko co nazywa się gryzoniem i wszystko co lata :roll: , jeżeli miały by się osiedlić to nie mam nic przeciwko :wink:
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Wszystko elegancko, misternie wykończone, wychuchane, wypielęgnowane... jeżu!!! Ja nie mam tyle siły i determinacji!! Tylko pozazdrościć!!
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Witaj Misiaczekm :wit Tak właśnie powinno być, popracować a póżniej odpoczywać i cieszyć oko. Tak można w przypadku takiego ogrodu z tego typu zagospodarowaniem .Miłego weekendu w domowym ciepełku :;230 :;230
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Dziś okropna pogoda - nic się nie da zrobić w ogrodzie, pada deszcz ze śniegiem i jeszcze wieje zimny wiatr. Ale moje kaczuchy znów przyleciały i pływają sobie w oczku. I wiesz co Piotrze, chyba kaczuszka szuka miejsca na gniazdo, bo co jakiś czas wychodzi na brzeg i sobie spaceruje po krzaczkach.
Powiedz mi Piotrze jeszcze jedno - masz takie ładne wąskie kolumnowe tuje, co to za odmiana? Ja mam kilka miejsc gdzie chciałabym wsadzić tuje, ale właśnie takie wąskie, żeby nie rozrastały się zbyt szeroko.
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Zainteresowałam się ławeczką.
Czy pergola stanowi tylko element dekoracyjny?
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

misiaczekm, dziękuję za odwiedziny ;:136

KLEO1 pisze: I wiesz co Piotrze, chyba kaczuszka szuka miejsca na gniazdo, bo co jakiś czas wychodzi na brzeg i sobie spaceruje po krzaczkach.
Powiedz mi Piotrze jeszcze jedno - masz takie ładne wąskie kolumnowe tuje, co to za odmiana? Ja mam kilka miejsc gdzie chciałabym wsadzić tuje, ale właśnie takie wąskie, żeby nie rozrastały się zbyt szeroko.

Jeżeli szuka miejsca na gniazdo to trzeba się cieszyć , może uda Ci się je oswoić jak mojemu znajomemu ? ;:333 zostają u niego i nigdzie nie odlatują , dostają jeść i mają swój zbiornik .
Co do żywotników to mam dwie odmiany : "Columna" i "Smaragd"

Ewa05 pisze:Zainteresowałam się ławeczką.
Czy pergola stanowi tylko element dekoracyjny?
Jeżeli chodzi Ci o tą ławkę co jest pod żywopłotem i ma kratownicę to nic na niej nie rośnie :roll: szkoda mi zdejmować pnącze przy corocznym malowaniu :wink:
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Masz taki prześliczny i dojrzały ogród ,jak park,a z oczko to chyba wasza duma?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”