moja zieleń
- ewelina9977
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2012, o 15:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: moja zieleń
ja tez czekam na "rozwiązanie" 

- anabell
- 100p
- Od: 18 gru 2011, o 10:54
- Kontakt:
Pączki już pękły , jutro pokażę co się "urodziło" 

- Magdalenka88
- 100p
- Od: 12 maja 2012, o 23:21
- Kontakt:
Jakie masz piękne kwiaty! Co robisz, że kwitną tak obficie? A phalaenopsis equestris to już w ogóle poezja, mówisz, że kwitnie nieustannie? Widziałam ostatnio w OBI, tyle pąków miała, ale nie kupiłam, ale
ze mnie :/

- anabell
- 100p
- Kontakt:
Wszystkim dziękuję za odwiedziny . Dzisiaj chcę przedstawić moją niespodziankę czyli cattleya forbessi . To moim zdaniem bardzo prosta w uprawie roślinka dość częsta w kolekcjach , ładnie przyrasta i kwitnie bez "zachęty" . Podlewam , nawożę jak hybr. phal. , zimą gdy nie przestaje rosnąć przestawiam ją na chłodniejszy parapet i nie podlewam

- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
Ależ piękna ta Cattleya forbessi
Lubię zieleń, seledyn w kwiatach katlejek. Napisz nam Anabell jak trwałe będzie to kwitnienie. Czuję, że długo będziesz się nim cieszyć
Gratulacje dla Ciebie

Lubię zieleń, seledyn w kwiatach katlejek. Napisz nam Anabell jak trwałe będzie to kwitnienie. Czuję, że długo będziesz się nim cieszyć

Gratulacje dla Ciebie

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Katleja forbessi cudna,
moja tez ma pochewkę, ale pączka na razie nie widać. 

- anabell
- 100p
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny
Art kwiaty nie są zbyt trwałe ale rośnie już następny pąk i dwa przyrosty , które pewnie zakwitną
kasia74 na pewno doczekasz się pięknego kwitnienia
Martika68 zapraszam
Mariusz3357 wiem
też mi się podoba 

Zapraszam do mojego storczykowego okienka http://www.myorchids.bloog.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54237" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedaż http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=56706" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54237" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedaż http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=56706" onclick="window.open(this.href);return false;
- anabell
- 100p
- Kontakt:
Witam po dłuższej przerwie
. Cattleya forbessi już dawno przekwitła . Kwiaty na przyroście który pokazałam trzymały się jakieś dwa tyg. ;następny też zakwitł ale ostatni już nie . Teraz rosną jeszcze dwa ale czy zakwitną nie wiem ...
W czasie wakacji mam dla swoich roślin trochę mniej czasu
, nie bardzo jest też czas na zdjęcia ale wczoraj postarałam się uchwycić kilka kwitnień . Zdjęcia robione "w plenerze" ale i dendrobia mam na zewnątrz od maja.
Na początek Dendrobium Berry Oda w sumie mam je od wczesnej wiosny , to pierwsze kwitnienie u mnie .

Dendrobium typu nobile kwitnienie letnie i jego mieszkaniec

phalaenopsis equestris var alba

phalaenopsis cornu-cervi

i na koniec hybrydka phalaenopsis o dość drobnych kwiatach

W czasie wakacji mam dla swoich roślin trochę mniej czasu

Na początek Dendrobium Berry Oda w sumie mam je od wczesnej wiosny , to pierwsze kwitnienie u mnie .

Dendrobium typu nobile kwitnienie letnie i jego mieszkaniec

phalaenopsis equestris var alba

phalaenopsis cornu-cervi

i na koniec hybrydka phalaenopsis o dość drobnych kwiatach

Fajne zdjęcia,choć storczyki na tle aksamitek to dość oryginalne połączenie
.
Rozumiem,że na zewnątrz przebywają tylko dendrobia,phalaenopsis znalazły się tam jedynie na czas sesji zdjęciowej
.

Rozumiem,że na zewnątrz przebywają tylko dendrobia,phalaenopsis znalazły się tam jedynie na czas sesji zdjęciowej

Martika
- anabell
- 100p
- Kontakt:
Tak , tylko dendrobia i pewnie będą jeszcze gdzieś do końca września , przynajmniej 

Anabell, Gratuluję kwitnień
Phal. c - c, botaniczna, urocza 'perełka'.
Phal. equestris var alba, zauroczył mnie już u Dorotki. U Ciebie potwierdza się jego imponująco bogate kwitnienie
Dendrobium nobile, nie mam i tym bardziej podziwiam, gdy komuś uda się doprowadzić do kwitnienia.
I na koniec - bardzo pięknie prezentują się storczyki o zimnych kolorach na tle ognistych aksamitek. Świetny pomysł

Phal. c - c, botaniczna, urocza 'perełka'.
Phal. equestris var alba, zauroczył mnie już u Dorotki. U Ciebie potwierdza się jego imponująco bogate kwitnienie

Dendrobium nobile, nie mam i tym bardziej podziwiam, gdy komuś uda się doprowadzić do kwitnienia.
I na koniec - bardzo pięknie prezentują się storczyki o zimnych kolorach na tle ognistych aksamitek. Świetny pomysł

Pozdrawiam, Joanna
- anabell
- 100p
- Kontakt:
Dziękuję za odwiedziny
Art phal. c-c bardzo drobniutkie kwiaty ale dość długo się utrzymują na roślinie ,moją mam od siewki , kwitnie na trzech pędach , Dendrobium typu nobile na zdjęciach jest bardzo przyjemne w uprawie i kwitnie niezawodnie u mnie latem i zimą . Polecam ale zajmuje sporo miejsca a to czasem problem . To zimowe kwitnienie jest obfitsze . Od maja do pierwszych przymrozków jest na dworze , potrzebuje różnicy temp. dość sporej między dniem a nocą.Mam też ciemno różową wersję i już widzę , że jest trudniejsze , nawet nie przyrasta tak ładnie
ale zobaczymy co będzie...
Na koniec też w plenerze :
phalaenopsis hybryda o grubych woskowych kwiatach

i hybryda cattley- Potinara Burana Beauty
cała roślinka

i pachnące kwiatuszki

Na koniec też w plenerze :
phalaenopsis hybryda o grubych woskowych kwiatach

i hybryda cattley- Potinara Burana Beauty
cała roślinka

i pachnące kwiatuszki