Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach
Patasko, aż musiałam swój wątek przewertowac, żeby znaleźc
- siałam je około 15 kwietnia do kubeczków, 19 kwietnia zaczęły mi kiełkowac, do gruntu poszły przed 15 maja.

- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moje dynie reagują bardzo dobrze.tomek-warszawa pisze:Już zdjąłem swoje dynie z siatki i rosną na ziemi. Mam gnojówkę z pokrzywy co ile nią można podlewać dynie? Czy dynia na gnojówkę z pokrzywy dobrze zareaguje?
- Jankiel
U mnie owoców hokkaido (nasiona od Franta) już jest po kilka sztuk na każdym krzaku

a dzisiaj ucieszył mnie widok zawiązanego owocu Atlantic giant, również z zimowej akcji wymiany nasion od Aniop

a dzisiaj ucieszył mnie widok zawiązanego owocu Atlantic giant, również z zimowej akcji wymiany nasion od Aniop
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Paweł..
seksiłeś go czy same go pszczółki zapyliły..
Fajnie wygląda..
Ciekawe jak duża Ci urośnie..
i 1 tylko będziesz mieć na krzaku czy kilka..bo nie wiem jak się z dyniami postępuje..
Fajnie wygląda..
i 1 tylko będziesz mieć na krzaku czy kilka..bo nie wiem jak się z dyniami postępuje..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Nie zależy mi na dużych owocach. Będą mniejsze,ale wygodniejsze do spożycia.

Asia
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
kasiu, na kompostowniku sadziłaś? Moje dyńki są posadzone w ziemi ogrodowej kupionej w sklepie i w zwykłej nawożonej ziemi i wszystkie są wielkości ping ponga, niektóre krzaki mają cieniutkie łodygi i po pierwszej dyńce prawie w ogóle nie rosną
na jednym krzaku:

kolejne dwie na jednym krzaku, tym razem brodawkowe:

po kolei:

Dynia turbanowa, najbardziej okazała i ma ok 2,5 m:

na innym krzaku:

i jeszcze tykwa, widać jakąś zawiązkę, mam nadzieję, że zakwitnie i coś z tego do jesieni będzie...

pozdro

na jednym krzaku:

kolejne dwie na jednym krzaku, tym razem brodawkowe:

po kolei:

Dynia turbanowa, najbardziej okazała i ma ok 2,5 m:

na innym krzaku:

i jeszcze tykwa, widać jakąś zawiązkę, mam nadzieję, że zakwitnie i coś z tego do jesieni będzie...

pozdro

-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Kurka, myślałam, że nam temat zamknęli
a to tylko rozbicie 
Jeśli chodzi o te pierwsze owoce, to pisał o tym Mikel chyba, pierwsze zawiązki- jeśli przetrwają- bardzo obciążają roślinę i ona przez dłuższy czas nie rodzi kolejnych owoców, bo jej na to nie stać, jeśli rodzi, to odrzuca; nie jest to zasadą, przy dyniach o mniejszych gabarytach i wymaganiach, z krótszym okresem dojrzewania- pozostawienie pierwszego owocu nie wpływa aż tak bardzo na dalsze owocowanie; widzę to na swoich roślinach;
Wiem, że szkoda obrywać pierwsze zawiązki, które cieszą najbardziej, ale widzę, że warto, roślina się odwdzięczy.

Jeśli chodzi o te pierwsze owoce, to pisał o tym Mikel chyba, pierwsze zawiązki- jeśli przetrwają- bardzo obciążają roślinę i ona przez dłuższy czas nie rodzi kolejnych owoców, bo jej na to nie stać, jeśli rodzi, to odrzuca; nie jest to zasadą, przy dyniach o mniejszych gabarytach i wymaganiach, z krótszym okresem dojrzewania- pozostawienie pierwszego owocu nie wpływa aż tak bardzo na dalsze owocowanie; widzę to na swoich roślinach;
Wiem, że szkoda obrywać pierwsze zawiązki, które cieszą najbardziej, ale widzę, że warto, roślina się odwdzięczy.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
wegetarianka, otóż praktykuję obrywanie pierwszych zawiązków. Jeden krzak ma 5 metrów i jak dotąd sam zrzucił kilka jeszcze nie zakwitniętych kwiatów, jestem ciekaw, czy kiedyś w końcu mu jakiś żeński kwiat zakwitnie
Po prostu ta ziemia jest do bani i nawożenie nic zbytnio nie daje.

Po prostu ta ziemia jest do bani i nawożenie nic zbytnio nie daje.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ja również mam nasionka od Aniaop. Atlantic Giant pierwszą dyńkę straciła, chyba się nie zapyliła. Teraz jest nowy owoc trochę większy niż u Ciebie, ale ma inny kolor, jest żółty. I kilka zawiązków, z których jeszcze nie widać, czy coś będzie.Jankiel pisze: a dzisiaj ucieszył mnie widok zawiązanego owocu Atlantic giant, również z zimowej akcji wymiany nasion od Aniop
Roślina jest OGROMNA, w sobotę na długość miała 19 stóp rozmiaru 41 a na szerokość niewiele mniej. Wczoraj ja widziałam i mam wrażenie, że sporo urosła. Przed sadzeniem dostała 2 wiadra obornika, podlewana gnojówkami z pokrzyw, krowieńca, ostatnio z końskiej kupy. Hokkaido też ma dwie dyńki

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Jankiel
Nie zapylam dyń, głównie dlatego, że na działce jestem 2 razy w tygodniu. Pierwszy kwiat żeński nie zapylił się i zmarniał. Ten drugi szybko rośnie, więc musiał się zapylić.Rusalka pisze:Paweł..
Fajnie wygląda..
Atlantic giant traktuję jak sportsman ;), jeden owoc na krzak, usunę inne kwiaty żeńskie, skrócę pędy boczne i niech urośnie jeden duży owoc, oby jak najwiekszy. Przed sadzeniem podałem 3 wiadra ziemi kompostowej i podlewam pokrzywówką.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Patasko, moja gruszkowata rośnie pod płotem, w ziemi "potrawnikowej" tzn. jeszcze wiosną był tam trawnik
Nawożona była mało - raz doglebowo i raz dolistnie, bo mi nawozu pod pomidory trochę zostało. Dynia Atlantic rośnie na kompostowniku i... guzik z pętelką - zrzuca dyńki wielkości piłeczki pingponowej i nie mam ani jednej
boję się, że nawet jakby się jedna zapyliła, to czy ona do jesieni urośnie? 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
To moje dynie ozdobne turecki turban zapylałem je ręcznie
http://img148.imageshack.us/img148/5893/zdjcie0408i.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/4518/zdjcie0409k.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/7008/zdjcie0410s.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/7963/zdjcie0411.jpg
http://img148.imageshack.us/img148/5893/zdjcie0408i.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/4518/zdjcie0409k.jpg
http://img839.imageshack.us/img839/7008/zdjcie0410s.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/7963/zdjcie0411.jpg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
U mnie trzy Hokkaido już skonsumowane, następnych 12 czeka w kolejce.

Mam też dwa krzaczki Atlantic G z akcji i śmieszną sytuację z nimi związaną, otóż na jednym krzaku dynie są zielono-żółte, a na drugim tylko żółte - ktoś też tak ma? :P Moja największa Atlantic, jest już wielkości piłki lekarskiej
Dynie naprawdę rosną w oczach i właściwie nie jestem w stanie nad nimi zapanować, robią co chcą, jedna ulokowała się w truskawkach.., a niech tam

Mam też dwa krzaczki Atlantic G z akcji i śmieszną sytuację z nimi związaną, otóż na jednym krzaku dynie są zielono-żółte, a na drugim tylko żółte - ktoś też tak ma? :P Moja największa Atlantic, jest już wielkości piłki lekarskiej

Dynie naprawdę rosną w oczach i właściwie nie jestem w stanie nad nimi zapanować, robią co chcą, jedna ulokowała się w truskawkach.., a niech tam

pozdrawiam, Anita
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Witaj Asiu, no tak na czuja w sumie.. Były już takie mocno pomarańczowe i miały twardszą niż pozostałe skórkę.
A jaka jest Twoja Atlantic, żółta, czy żółto-zielona?
A, krzaczków mam dwa Hokkaido i dwie Atlantic

A jaka jest Twoja Atlantic, żółta, czy żółto-zielona?

A, krzaczków mam dwa Hokkaido i dwie Atlantic

pozdrawiam, Anita