Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)

Post »

Opis
Krokosmia jest rośliną cebulową, przywiezioną do Europy z Afryki. Z wyglądu przypomina mieczyka. Jej łodyga jest podłużna i sztywna. Kwiaty wyrastają z łodygi i wyglądają jakby się jeszcze nie rozwinęły. Jej wysokość dochodzi do 90cm. Kwiaty mają kolor pomarańczowy lub brązowy. Wielu ogrodników z całej Europy ceni sobie krokosmię za swój urok i piękno, a także za to, że nie jest bardzo trudna w uprawie.
Uprawa
Na wiosnę bulwy sadzimy do ziemi na głębokość ok. 10cm. Zasypujemy ziemią i lekko przyklepujemy. Wymaga gleby lekkiej i pulchnej. Stanowisko powinno być możliwie słoneczne. Krokosmię rozmnaża się przez bulwy, których rok do roku roślina wytwarza wystarczająco. Drugim sposobem jest posadzenie nasion kwiatu w pojemnikach, następnie przesadzenie do ziemi w stałe miejsce. Krokosmie można hodować do 2-3lat w tym samym miejscy bez konieczności przesadzania albo wykopywania bulw.
Zastosowanie
Roślinę sadzi się na rabatach w ogródkach przy krzewach. Świetnie wygląda w kompozycjach z innymi roślinami cebulowymi.
Okres kwitnienia
Krokosmia zaczyna kwitnąć pod koniec lata i kwitnie aż do pierwszych mrozów.
Zimowanie
Cebule jesienią wykopujemy z ziemi. Przechowujemy w temperaturze ok. 10-15 stopni Celsjusza. Można je także zostawić na zimę, ale trzeba je przykryć warstwą słomy albo liśćmi, gdyż nie lubią wtedy nadmiaru wody.
Uwagi
Włożony do wody ma zapach szafranu.

Źródło: http://www.swiatkwiatow.pl

b]zastosowanie: [/b]Krokosmię uprawia się na rabatach bylinowych, w ogródkach skalnych (formy drobnokwiatowe). Doskonała roślina na kwiat cięty ale po ścięciu należy od razu umieścić ją w wodzie bo zwiędnie!

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
(fot.Krycha)

Zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Grupa Trzymająca Władzę,na Olimpie, opychała się ambrozją i popijała nektarem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ambrozja_bylicolistna
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krokosmia

Post »

Chciałam odświeżyć temat krokosmii, bo zamówiłam i po świętach maja być. Chciałam zapytać też, jak z zimowaniem u tych, którzy nie wykopywali. Dajcie znać, jak coś wyjdzie z ziemi. :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja nie wykazuje jeszcze oznak życia...
Iwona85Czeladz
50p
50p
Od: 1 kwie 2010, o 11:28

Post »

Ja posadziłam krokosmię w połowie marca na działce :D i teraz czekam na efekty ... na razie nic :?
Pozdrawiam Iwona
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=33102
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32

Post »

Krokosmia , jako że, zaczyna kwitnienie pod koniec lata , wiosną później wychodzi :D
Carpe Diem...
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

Szczęście, że dotarłem na to właśnie forum ... tak długo szukałem nazwy roślin które rosły u mojej babci w ogrodzie ... jakieś 30 lat temu. Widziałem je i pamiętam z dzieciństwa, były żółto pomarańczowe, teraz postanowiłem szukać chociaż do tej pory bezskutecznie, już prawie się poddałem i byłem skłonny uwierzyć, że to były lliowce.
No i dzisiaj szczęśliwie dotarłem do tego tematu i już wiem, że chodziło mi o krokosmie, bardzo się cieszę.
Muszę teraz koniecznie poszukać możliwości nabycia cebul, chyba że ktoś z forum byłby skłonny mi odsprzedać.
Rysiek
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Moje krokosmie :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa

Post »

W poprzednim sezonie wsadziłam kilkanaście bulw krokosmi, po dość długim czasie wszystkie wypuściły liście, ale niestety zakwitła tylko jedna, czym to mogło być spowodowane, może bulwy były jeszcze za małe? Jakich jej bulwy powinny być rozmiarów?
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

A ja mam pytanie odnośnie cebul tej rośliny.
w jaki sposób odróżnić starą cebulkę od nowej? Czy jest prawdą, że starą się wyrzuca?
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Anna29 pisze:A ja mam pytanie odnośnie cebul tej rośliny.
w jaki sposób odróżnić starą cebulkę od nowej? Czy jest prawdą, że starą się wyrzuca?
Nowa cebula ma kiełki, a jeśli nie obrana do końca to suchą łodyżkę. Stara cebula jest bardzo drętwa, że się tak wyrażę, młoda ma delikatniejszą strukturę,Tak stara się w7yrzuca. Na młodej można zauważyć już oczka nowych cebulek.
Urtica pisze:W poprzednim sezonie wsadziłam kilkanaście bulw krokosmi, po dość długim czasie wszystkie wypuściły liście, ale niestety zakwitła tylko jedna, czym to mogło być spowodowane, może bulwy były jeszcze za małe? Jakich jej bulwy powinny być rozmiarów?
Jeśli to były cebule ode mnie to spowodowane to było zbyt późnym sadzeniem, albo cebulki były dłuższy czas w suchej ziemi i nie zdążyły urosnąć. Cebulki kupowane w sklepach są prawdopodobnie zbyt przesuszone i nie mają siły, czy wody w cebuli matecznej do wzrostu. Ale jeżeli w zeszłym roku na jesieni wykopałaś cebulki w tym roku nie będzie z nimi problemu, chyba że też zbyt przesuszyłaś przechowując.

Wcześnie posadzone powinny zakwitnąć wszystkie nawet te wielkości paznokcia wskazującego u ręki.
Awatar użytkownika
Urtica
200p
200p
Od: 23 sie 2010, o 22:20

Post »

Dziękuję za odpowiedź :) dużo mi ona wyjaśniła, cebulki były kupione w sklepie a poza tym wygląda na to, że nie dałam im szansy bo i u mnie były na dość suchym stanowisku ;:224 wykopałam je i posadzę w tym roku w innym miejscu
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Krysiu,czekamy na sygnał,że już można sadzić cebulki krokosmi. ;:109
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Raczku jeszcze na pewno czas na sadzenie w kwietniu będzie można o tym pomyśleć.

Alionuszka piękne te Twoje Lucifery, ja w zeszłym roku kupiłam jedna cebulkę za 3 zł, wydawała mi się bardzo droga. Zakwitła ślicznie. Też słyszałam że zimuje, ale nie chciałam ryzykować i wykopałam. Rozmnożyła mi się tylko na dwie nowe cebulki i jeszcze nie oglądałam jak przezimowała.
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Moja Krokosmia 'Lucifer' poprzednią zimę spędziła w ogrodzie i super przezimowała, więc nie wahałem się jej również zostawić i w tym sezonie. Oczywiście jest lekko zabezpieczona ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”