Co by tu ugotować, czyli kuchnia w pytaniach...
Re: Co by tu ugotować, czyli kuchnia w pytaniach...
Naleweczkoale mi narobiłaś apetytu z tymi makowymi pierogami.Jak nie pojadę do lasu to jutro zrobię na obiadek.Mam puszke maku,,na czarną godzinę,, i chyba ta godzina wybiła hihi.Z czym podawałaś?ze smietaną czy bułeczką tartą???
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podsmażone w maśle. Na lekko rumiano, bez niczego, tylko sam aromat masła i rodzynek w środku.
No, to nie jest zły pomysł na deser, mam mak, mam rodzynki, może zrobić naleśniki z makiem?
Z mielonych dzisiaj nici, bo w sklepie już nie było dobrego mielonego, a moja maszynka od roku jak padła, tak nadal nie działa... więc własnoręcznie mogłabym zrobić tylko siekańce albo pasztet na gorąco. Ale to za dużo roboty...
Jutro będą
No, to nie jest zły pomysł na deser, mam mak, mam rodzynki, może zrobić naleśniki z makiem?
Z mielonych dzisiaj nici, bo w sklepie już nie było dobrego mielonego, a moja maszynka od roku jak padła, tak nadal nie działa... więc własnoręcznie mogłabym zrobić tylko siekańce albo pasztet na gorąco. Ale to za dużo roboty...
Jutro będą

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Dobrze, że pojawił się temat z mielonymi, bo dzisiaj przy planowaniu zakupów na weekend mój chłopak zaproponował "a może mielone?".
Ciekawie brzmią te z marchewką, na pewno wypróbuję, jednak jutro polecą raczej takie "standardowe" w naszym wykonaniu, czyli jakieś mięsko (tym razem wołowinka), "wprasowany" czosnek (duuużo
), zioła prowansalskie, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz i jajko, by wszystko "trzymało się kupy". Dalej robimy dość małe, płaskie kulki (płaskie, a więc nie kulki
) i obtaczamy grubo w bułce tartej i jajku (dla mnie panierka jest najważniejsza, musi być jej dużo, a za samym kotletem raczej nie przepadam
). I to na olej słonecznikowy (że się robi mielone w piekarniku, to też rzecz godna przetestowania
). Kajzerki nie dodajemy, bo to raczej jest sposób na "oszukane" kotlety, a walorów smakowych też raczej nie podnoszą. Do tego ziemniaczki purée i marchewka z groszkiem. 

-
- 500p
- Od: 18 wrz 2010, o 09:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mielone z marchewką wyszły super 

- Dyshia
- 1000p
No, no, widzę że inspiracja popchnęła Cię szybko do czynów. 

-
- 500p
- Kontakt:
Teraz szukam pomysłu na jutro . Mogę gotować jak wiem co najgorz
ej jak w domu pytam co ma być na obiad a tu cisza.

- Dyshia
- 1000p
Taaak, ja też tego nie lubię. Wymyślanie jest męczące i czasochłonne. Niedawno uswiadomiłam mojemu facetowi, że jak się w wymyślanie obiadów nie zaangażuje, to dla własnej wygody będę robić codziennie to samo.
No i poskutkowało, teraz podrzuca mi tak finezyjne pomysły jak mielone na jutro i pierogi na dzisiaj
(kupne oczywiscie, robienie pierogów to zajęcie zdecydowanie nie dla mnie).

-
- 500p
- Kontakt:
Nie przepadam za robieniem pierogów ale uwielbiam ie jeść (to moje ulubione danie) więc je robię tylko dużo na raz i do zamrażarki.

- Dyshia
- 1000p
Już po pierogach.
Czy może mnie ktoś poinstruować, jak się robi taką brązową cebulkę do polania z tłuszczem? Już któryś raz z kolei próbowaliśmy i nie udało się, wychodzi po prostu szklista, a nastepnie robią się prażone skwarki
Smażymy na najmniejszej mocy na oleju, ciagle mieszając. Co trzeba zrobić, żeby była taka brązowa i mięsista? Na innym tłuszczu? Kiedyś próbowałam na maśle i nie było różnicy. 

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Mocno rozgrzej dość dużo oleju, wrzuć na dużym ogniu cebulkę, zamieszaj, smaż chwilę (krótko, a dość mocno, żeby się nie dusiła na szklisto, a smażyła) i zdejmij patelnię z ognia. Cebulka "dojdzie" sama.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Jeszcze chwila do obiadu, więc dorzucę i ja swoje trzy grosze. Od pewnego czasu panieruję wszelkie kotlety nie w bułce tartej, lecz w otrębach pszennych. Doprawiam je pieprzem, odrobiną soli czy ziół, jeśli mają to być schabowe. Surowych schabowych nie solę w ogóle, tylko to, co w panierce.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
-
- 500p
- Kontakt:
Kochane dziewczynki może podrzucicie jakiś pomysł na obiad? 

żurek śląski z jajkiem ziemniaczkami i kiełbaską 

-
- 500p
- Kontakt:
Pesteczko na Ciebie zawsze mogę liczyć . Ale niestety moje kochane dzieci zupek nie jadają.