Co by tu ugotować, czyli kuchnia w pytaniach...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Co by tu ugotować, czyli kuchnia w pytaniach...

Post »

Naleweczkoale mi narobiłaś apetytu z tymi makowymi pierogami.Jak nie pojadę do lasu to jutro zrobię na obiadek.Mam puszke maku,,na czarną godzinę,, i chyba ta godzina wybiła hihi.Z czym podawałaś?ze smietaną czy bułeczką tartą???
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podsmażone w maśle. Na lekko rumiano, bez niczego, tylko sam aromat masła i rodzynek w środku.

No, to nie jest zły pomysł na deser, mam mak, mam rodzynki, może zrobić naleśniki z makiem?

Z mielonych dzisiaj nici, bo w sklepie już nie było dobrego mielonego, a moja maszynka od roku jak padła, tak nadal nie działa... więc własnoręcznie mogłabym zrobić tylko siekańce albo pasztet na gorąco. Ale to za dużo roboty...

Jutro będą :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Dobrze, że pojawił się temat z mielonymi, bo dzisiaj przy planowaniu zakupów na weekend mój chłopak zaproponował "a może mielone?". :D Ciekawie brzmią te z marchewką, na pewno wypróbuję, jednak jutro polecą raczej takie "standardowe" w naszym wykonaniu, czyli jakieś mięsko (tym razem wołowinka), "wprasowany" czosnek (duuużo :D ), zioła prowansalskie, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz i jajko, by wszystko "trzymało się kupy". Dalej robimy dość małe, płaskie kulki (płaskie, a więc nie kulki ;:216 ) i obtaczamy grubo w bułce tartej i jajku (dla mnie panierka jest najważniejsza, musi być jej dużo, a za samym kotletem raczej nie przepadam :lol: ). I to na olej słonecznikowy (że się robi mielone w piekarniku, to też rzecz godna przetestowania :wink: ). Kajzerki nie dodajemy, bo to raczej jest sposób na "oszukane" kotlety, a walorów smakowych też raczej nie podnoszą. Do tego ziemniaczki purée i marchewka z groszkiem. :D
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mielone z marchewką wyszły super :heja
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

No, no, widzę że inspiracja popchnęła Cię szybko do czynów. :D
beatann
500p
500p
Kontakt:

Post »

Teraz szukam pomysłu na jutro . Mogę gotować jak wiem co najgorz :wit ej jak w domu pytam co ma być na obiad a tu cisza.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Taaak, ja też tego nie lubię. Wymyślanie jest męczące i czasochłonne. Niedawno uswiadomiłam mojemu facetowi, że jak się w wymyślanie obiadów nie zaangażuje, to dla własnej wygody będę robić codziennie to samo. ;:216 No i poskutkowało, teraz podrzuca mi tak finezyjne pomysły jak mielone na jutro i pierogi na dzisiaj :D (kupne oczywiscie, robienie pierogów to zajęcie zdecydowanie nie dla mnie).
beatann
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nie przepadam za robieniem pierogów ale uwielbiam ie jeść (to moje ulubione danie) więc je robię tylko dużo na raz i do zamrażarki. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Już po pierogach. :D Czy może mnie ktoś poinstruować, jak się robi taką brązową cebulkę do polania z tłuszczem? Już któryś raz z kolei próbowaliśmy i nie udało się, wychodzi po prostu szklista, a nastepnie robią się prażone skwarki :oops: Smażymy na najmniejszej mocy na oleju, ciagle mieszając. Co trzeba zrobić, żeby była taka brązowa i mięsista? Na innym tłuszczu? Kiedyś próbowałam na maśle i nie było różnicy. ;:224
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Mocno rozgrzej dość dużo oleju, wrzuć na dużym ogniu cebulkę, zamieszaj, smaż chwilę (krótko, a dość mocno, żeby się nie dusiła na szklisto, a smażyła) i zdejmij patelnię z ognia. Cebulka "dojdzie" sama.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Aha, czyli odwrotnie. :oops: dziękuję. ;:196
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Jeszcze chwila do obiadu, więc dorzucę i ja swoje trzy grosze. Od pewnego czasu panieruję wszelkie kotlety nie w bułce tartej, lecz w otrębach pszennych. Doprawiam je pieprzem, odrobiną soli czy ziół, jeśli mają to być schabowe. Surowych schabowych nie solę w ogóle, tylko to, co w panierce.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
beatann
500p
500p
Kontakt:

Post »

Kochane dziewczynki może podrzucicie jakiś pomysł na obiad? :wit
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

żurek śląski z jajkiem ziemniaczkami i kiełbaską ;:137
beatann
500p
500p
Kontakt:

Post »

Pesteczko na Ciebie zawsze mogę liczyć . Ale niestety moje kochane dzieci zupek nie jadają. ;:223 ;:223 ;:223
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”