Sianie pigwowca.

Drzewa owocowe
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sianie pigwowca.

Post »

Powietrze powinno być. Czasem trzymałem tak nasiona w woreczku, robiąc parę dziurek, słoika nie próbowałem. Jak słoik to nie głęboki, nasiona na dole będą miały kłopot.
Jak stratyfikuje się w skrzynkach w jakimś torfowym podłożu, przewiewnym przecież, to co jakiś czas należy przemieszać, by te dolne nie cierpiały...
Sprawdza się podobno taki "oddychający" worek plastykowy ( np. na pieczywo czasem stosowane) - może by takim słoik zakryć?

dodaję - nie siałem pigwowca, to o nasionach ogólnie. Pigwowca zaraz siał będę, ale na grządkę. Ile się męczyć można, a nasion pełno. Kiedyś siały mi się same. ;)
:wit
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Pigwowca to można po prostu posiać i już, na pewno odbije. Nie trzeba stratyfikować, nic. Ja swojego posiałem, sporo zrobiłem w tych białych kubkach do napojów, trzymając je w schowku na działce, ziemia jak było wilgotna to była, jak nie to nie. I tyle mi tego wyrosło, że nie miałem pomysłu gdzie to sadzić. Więc spokojnie.
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Mam parę nasion, to staram się zrobić to dobrze by nie zepsuć i nie zmarnować tych paru nasion.
A jak ktoś ma na zbyciu nasiona i mógłby wysłać pocztą to chętnię przyjmę :)
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Podaj adres na pw, jeszcze leżą pod ręką :D
Owoc nie jakiś wielki, ale ładnie kwitnie, może z nasion też będzie ładny.
:wit
treborx
200p
200p

Post »

Poszło, z góry dziękuję :)
perelka123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lis 2011, o 12:28

Post »

Ja osobiście wole rozsadzać z odrostów bo wtedy szybciej zaczyna owocować. Jeśli moge to z każdym owocem tak robię.
treborx
200p
200p

Post »

Jakbym miał dostęp do rozrostów to też tak bym zrobił. Niestety nie mam :(
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

bez przesady- jak ma papu to kwitnie 3 lata od wysiewu- 4-5 letnie krzaczki maja b.przyzwoite owocki a masz pewność ze nie masz jakichś zdegenerowanych roślin bowiem rośliny z siewu nie dziedziczą chorób nawet po zarażonych rodzicach :idea: :!: nawet w przypadku chorób wirusowych spada co prawda siła kiełkowania nasion, ale nowo wyrosłe rośliny są zdrowe :idea: :)
teodor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2011, o 20:58

Post »

To są zdjęcia mojego kwitnącego pigwowca Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

teodor Masz bardzo ładnego pigwowca.Ile ma lat?
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

No grubo :D Ja osobiście nie dopuszczam do takich gigantów, mi wystarczają dwa, trzy krzaczki takie małe by mieć 20/30 owoców i tyle soków do herbaty mam że na całą zimę starcza.
Zatem wydaje mi się że przetworów to masz konkretnie, co z nich robisz :)
teodor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2011, o 20:58

Post »

Pigwowce mają kilkanaście lat.Z pigwowca robię soki do herbaty i nalewki.Mam dużo znajomych chętnych na owoce,nic się nie marnuje.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Mój krzak ma prawie pół metra, ale jest to jedna gałąź. Jak myślicie czy jeśli go podetnę to się rozkrzwi? Chyba powinienem tak zrobić co?
Awatar użytkownika
anador
200p
200p
Od: 6 lut 2011, o 10:01

Post »

Marku-BB nic nie tnij bo Ci się położy.Na pewno wypuści nowe gałązki z ziemi ,sam się zagęśći.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
wera95
50p
50p
Od: 8 maja 2007, o 22:23

Post »

A propos rozmnażania pigwowca. Po pierwsze chcę zrobić sadzonki, po drugie jednak chciałbym uratować istniejącego.
Rzecz ma się tak, że mam stary egzemplarz (ok. 20 lat). Tak od dwóch lat kwitnie coraz słabiej, liści ma coraz mniej a o owocach lepiej nie mówić. Przybywa martwych pędów.
Co do pielęgnacji to nic się nie zmieniło od lat - dostaje zawsze trochę obornika i tyle. jest podlewany w upał.
Teraz ma może trochę - ale tylko trochę - mniej słońca bo okoliczne krzaki się rozrosły. Na pewno nie jest zacieniony.
Czy macie jakiś pomysł co mu może dolegać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”