Storczyki Maczka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

Ależ Masz ciekawe okazy w swojej kolekcji, bardzo różnorodne.
Mi ludisie i Macodesy podobają się, ze wzglę na cudne liście. Kwiatki są ładne, ale mogłyby byc ładniejsze ;)
Marzy mi się posadzić kiedyś w jednej doniczce kilka odmian o różnych liściach. Widok byłby niesamowity...

I widzę, na jednym ze zdjęć, kwitnącego MM. To teraźniejsze kwitnienie? Mogę prosić o jego fotkę ;:108 Uwielbiam go, to numer jeden, dla mnie, wśród falków :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Powtórzę za Koleżanką wspaniały wątek się zapowiada :wink: Fajnie, że zechciałeś podzielić się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem ;:108
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

makosiu pisze:Dusiu, ja aktualnie z botanicznych to tylko mam pąki na Phal tetraspis-ie, mini mark-u oraz equestris. Sadzonki trzymam w orchidarium. Prażą sie w "solarium". :tan
Na pewno będą ci ładnie kwitły tetraspisik i te inne :). A sadzoneczki trzymam na parapecie, tak jak inne Phal. Mam nadzieję, że będzie im dobrze. Odkąd je kupiłam, już im zesztywniały listka, bo byly bardzo wiotkie.
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

justus27, na stronie 2 mojego wątku jest kilka zdjęć MM. Jest to kwitnienie z kwietnia tego roku. Aktualnie u MM rośnie następny pęd kwiatowy. Jak zakwitnie to się pochwalę.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Witaj Maczku fajnie ze pokazałeś swoje storczyk, Vandy i botaniki cudowne. Vandy są na liście moich chciejst ale dopiero najwcześniej na wiosnę może o coś się postaram bo to okres u mnie urodzinowo-imieninowy wiec coś sobie zażyczę. Co do belliny to fajnie ze opisałeś jak to u Ciebie z nią się działo, moja stoi od lipca kupiłam ją z zapowiadającym się pączkiem, który niestety zasuszyła i na tym koniec, ale widzę ze muszę uzbroić się w cierpliwość bo może za jakiś czas ruszy
makosiu
100p
100p

Post »

Kasiu co do Belliny to jest bardzo wrażliwa na zmiany warunków uprawy. Twój zaschnięty pąk kwiatowy to dobry przykład tego. Czy wiesz w jakich warunkach była hodowana przed zakupem? Ty swoją trzymasz na parapecie czy w orchidarium (akwarium). Moja Bellina mimo tego że jest hodowana w orchidarium gdzie wilgotność ok 70-76% to i tak ma bardzo zaschnięte (pomarszczone) korzenie powietrzne. Dla porówniania Phal venosa który jest hodowany w tych samych warunkach (taka sama wielkość doniczki, takie same podłoże, tak samo często podlewane). Może to taki urok tej odmiany.

A teraz coś co przywiozłem dzisiaj z wystawy w Łodzi, troszeczkę Wam pozazdrościłem i kupiłem sobie

Phal. Penang Girl

Obrazek

Obrazek

oraz Aerangis articulata x biloba (roślinka posiada malutki pęd kwiatowy, także jeśli się uda to niedługo zobaczymy jak kwitnie)

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Maczku, dziękuje Ci za wyczerpującą odpowiedź ja swoją kupiła w OG nie wiem gdzie oni tam trzymają rośliny u mnie natomiast stoi na parapecie ale wilgotność jest dość duża do tego ostatnio zrobiłam jej kołderkę ze spagnum i spryskuje co dziennie więc może za jakiś czas ruszy.
Nowości z wystawy bardzo ładne szczególnie Penang Girl, tez mam takiego niestety w transporcie ułamał mu się najmłodszy jeszcze rozwijający się liść, ale widzę ze jeszcze rośnie ta końcówka co została więc może nie będzie tak źle
pozdrawiam
Kasia
makosiu
100p
100p

Post »

Dzisiaj już nie będę dzielił storczyków na grypy tylko przedstawię je wg alfabetu. Kwitnienia z tego roku. Miłego ogladania.

Bifrenaria aureofulva

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bulbophyllum macroleum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ceratostylis rubra

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cischweinfia dasyandra

Obrazek

Obrazek

Cymbidium (nie wiem jaka to odmiana ponieważ kupiłem ją w styczniu tego roku z przeceny)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Już zerknęłam na MM ;) Śliczny i czekam na przyszłe kwitnienie ;)

Śliczne nowości Kupiłeś na łódzkiej wystawie. Aerngisy zaczynają mi się podobać, ale konkretnego, ulubionego jeszcze nie mam na liście chciejstw.

Cudny Penang Girl. Błyszczące, woskowe kwiaty, czyli to, co najbardziej uwielbiam u falków ;:108

Kwitnienia Masz niesamowite, nawet cymbidium Ci zakwitło, to wielki sukces, gratuluję ;:63
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Ja też gratuluję kwitnienia cymbidium ;:180 piękne nowości z wystawy Penang girl też przez chwilę trzymałam w ręce ale wygrała bellina ;:108
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Oglądam Twoje rośliny i jestem pod wrażeniem tak wielkim, że nawet nie wiem co napisać :shock: :shock: Dawno nie było takiego wejścia na forum jak Twoje :shock:
Powiedz coś o Ceratostylis rubra - jak go prowadzisz itd? :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystko cudne, ale mi się najbardziej podoba Phal. penang girl, jest przepieknie wybarwiony :).
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Maczku czy Bifrenarię aureofulva trzymasz w pojemniku lub miejscu o podwyższonej wilgotności? zastanawia mnie dlaczego moja nie chce do końca otworzyć kwiatów: czy to wynik zbyt małej ilości światła (nie doświetlam jej teraz) czy może zbyt niskiej wilgotności? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Awatar użytkownika
stella85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 paź 2010, o 23:01

Post »

Witaj:) Zdradź proszę sekret, jak doprowadziłeś do kwitnienia Cymbidium:) Jak długo było u Ciebie zanim zaczęło odwdzięczać się pąkami? Czy wystawiałeś je na zewnątrz w czasie lata na różnicę temperatur pomiędzy nocą a dniem?
Podziel się radami bo widzę, że masz złotą rękę do kwiatów:)
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Witaj, fajnie że trafiłam do Ciebie, tyle masz ciekawych okazów i pomysłów .Będę Cię odwiedzać i podziwiać Twoje storczyki i ich kwitnienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”