W Bretonskiej kuchni u Gosi

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

U mnie z imbirem też raczej niema problemu, ale ja z wygody a może z zapominalstwa często używam takiego z torebki sproszkowanego .Za niedługo podam ci jeszcze przepis na ciasto z dyni jest może troszkę tłustawe ale nawet moje koleżanki które notorycznie się odchudzają zajadają je ze smakiem jak zrobię.Gosiu a ja czekam na dalsze przepisy z cukinij .Kto by pomyślał że jeszcze kilka lat wstecz nie lubiłam tego warzywa :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4584
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu donoszę że upiekłam ciastko z jabłkami .Syn zachwycony ;:138
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1716
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

gosia07 pisze:Gosiu donoszę że upiekłam ciastko z jabłkami .Syn zachwycony ;:138
:wit :wit Też upiekłam, pychotka.
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

:tan :tan Dziewczyny genialnie !!!!
Zaczynam nowy tydzień z dobrymi wiadomościami !
katarzynka575
1000p
1000p
Posty: 3241
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu, nabyłam wreszcie ciasto francuskie i dzisiaj na kolację będzie kisz :D Zaraz pędzę do kuchni...
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1716
Od: 15 mar 2007, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

katarzynka575 pisze:Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?
Mnie nie, piekłam na papierze ;:108
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

ulina pisze:
katarzynka575 pisze:Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?
Mnie nie, piekłam na papierze ;:108
Ja tez pieke na papierze , a ty Kasiu jak ?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

To z jabłkami zrobiłam już 3 razy i w sobotę znowu zrobię. Raz piekłam na folii aluminiowej i to był koniec świata, obskubać nie mogłam. Na papierze elegancko się piecze i nic nie przywiera.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Upiekłam na papierze :) Ależ to pyszne! Bardzo wszystkim smakowało, akurat jeszcze gość się trafił i też bardzo chwalił. Super prosty kisz, a jaki efekt ;:138
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

HO HO HO ! super ciesze się ze się ciasta udały ! ;:138 ;:138

Nie mam Żadnej reklamacji ?! :tan :tan
Tula, dobrze ze zrezygnowałaś z aluminium na rzecz papieru ;:224 ; Zrobiłaś aż 3 razy ! super !

Dzis proponuje :

Kisz z cukinii i wędzonym łososiem

ciasto francuskie
3 cukinie
4 jajka
20cl śmietany
200g wędzonego łososia
sol, pieprz
oliwa na patelnie. Ja używam oliwę z oliwek, daje ona bardzo dobry smak.
koperek
gałka muszkatołowa

Pokroić cukinie na kawałki smażyć w oliwie prze 5 min. Posolić, popieprzyć.

Pokroić łososia, ubić jajka, dodać śmietanę + gałkę + koperek. Ja uwielbiam koperek wiec daje dużo.
Na ciasto wyłożyć cukinie i wylać resztę preparacji.
Piec w piekarniku ok180° przez ok 30min


Kisz z lososia z puszki i pomidorami

Ciasto francuskie
2 cebule poszatkowane
1 puszka łososia (może być tuńczyk)
1 małe opakowanie śmietany
2/3 pomidory, pokrojone w plasterki
tarty ser

Na ciasto wyłożyć łososia + cebule + śmietanę ładnie ja rozsmarować na całej blaszce + pomidory rozłożone na całej powierzchnii
Na koniec tarty ser.

Piec tak by kisz był ładnie spieczony.


Na koniec potrawa z

piersi z kurczaka z pieczarkami, suszonymi rodzynkami i curry ! PYCHA !

4 cebule pokrojone na małe kawałki
Pierś z kurczaka. Pokroić na kawałki. Ja daję 4 na 4 osoby :D
pieczarki, jak nie w sezonie to daje z puszki. Podsmażyć. Ile, to zależy od każdego. :wink:
garstka suszonych rodzynek
śmietana
curry

Usmażyć cebulę, dodać mięso. Jak mięso będzie podsmażone dodać curry i rodzynki. Na koniec śmietanę tyle by mięso było "przykryte" no i grzyby.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Zapomniałam dodać ze każdy kisz jem ze sałatą, pycha !
Jutro , zrobię kisz z buraków :roll: na życzenie Pana M hihi.
Oczywiście przyjęłam wyzwanie taki ze mnie wojownik.Tutaj puszczam okrzyk Tarzana. :;230
Rezultat wtorek wieczorem. ;:88 ;:88
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1343
Od: 10 lut 2009, o 22:43
Lokalizacja: prawie Wrocław

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Gosiu- idea kiszu baaardzo mi się podoba. Aż złamię dzisiaj swoją zasadę, że do sklepu jeździ się raz w tygodniu (sobota) i pojadę do Tesco po ciasto francuskie i łososia. ;:108
Jakie kisze lubią dzieciaki? Masz może jakiś fajny przepis na COŚ z rabarbarem? Muszę zebrać pierwsze rabarbarowe zbiory...
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1263
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Francja/ Bretania

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

Dagmaro moje dzieci jedzą wszystkie kisze, mój chłopiec po miesiacu na stołówce szkolnej nie chce jeść grzybów. Mam nadzieje ze mu przejdzie. Moja dziewczynka nie przepada za łososiem wędzonym ale zje tego naturalnego z puszki. :roll: Ale najbardziej lubią tego zwykłego z boczkiem jajkami i serem.
Miałam gdzieś przepis na "tarte" , ciastko z rabarbaru. Będę szukać...
Miłego dzionka.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1565
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Fr

Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi

Post »

A u nas gosiu były wczoraj na kolację Twoje galettes z bekonem, jajkami i serem. Miodzio! Jeszcze trzy zostały na dzis ! Mniam, mniam. A na obiad zrobiłam zwykły gulasz. Może jakiś przepisik, zwłaszcza dla mięsożernych Gosiu ? Ciasta jakoś mnie nie porywają, chociaz malutką tartoletkę z malinkami to bym nawet zjadła. :D
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”