
W Bretonskiej kuchni u Gosi
-
- 1000p
- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
U mnie z imbirem też raczej niema problemu, ale ja z wygody a może z zapominalstwa często używam takiego z torebki sproszkowanego .Za niedługo podam ci jeszcze przepis na ciasto z dyni jest może troszkę tłustawe ale nawet moje koleżanki które notorycznie się odchudzają zajadają je ze smakiem jak zrobię.Gosiu a ja czekam na dalsze przepisy z cukinij .Kto by pomyślał że jeszcze kilka lat wstecz nie lubiłam tego warzywa 

- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4584
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lublin
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu donoszę że upiekłam ciastko z jabłkami .Syn zachwycony 

- ulina
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1716
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
gosia07 pisze:Gosiu donoszę że upiekłam ciastko z jabłkami .Syn zachwycony


Pozdrawiam, Halina
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi


Zaczynam nowy tydzień z dobrymi wiadomościami !
-
- 1000p
- Posty: 3241
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu, nabyłam wreszcie ciasto francuskie i dzisiaj na kolację będzie kisz
Zaraz pędzę do kuchni...

- ulina
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1716
- Od: 15 mar 2007, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Mnie nie, piekłam na papierzekatarzynka575 pisze:Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?

Pozdrawiam, Halina
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Ja tez pieke na papierze , a ty Kasiu jak ?ulina pisze:Mnie nie, piekłam na papierzekatarzynka575 pisze:Ja też tartę z jabłkami upiekłam bardzo wszystkim smakowała,mam jednak pytanie czy wam też spód trochę przywiera czy ja coś zrobiłam źle?
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
To z jabłkami zrobiłam już 3 razy i w sobotę znowu zrobię. Raz piekłam na folii aluminiowej i to był koniec świata, obskubać nie mogłam. Na papierze elegancko się piecze i nic nie przywiera.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3917
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kraków
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Upiekłam na papierze
Ależ to pyszne! Bardzo wszystkim smakowało, akurat jeszcze gość się trafił i też bardzo chwalił. Super prosty kisz, a jaki efekt 


- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
HO HO HO ! super ciesze się ze się ciasta udały !
Nie mam Żadnej reklamacji ?!
Tula, dobrze ze zrezygnowałaś z aluminium na rzecz papieru
; Zrobiłaś aż 3 razy ! super !
Dzis proponuje :
Kisz z cukinii i wędzonym łososiem
ciasto francuskie
3 cukinie
4 jajka
20cl śmietany
200g wędzonego łososia
sol, pieprz
oliwa na patelnie. Ja używam oliwę z oliwek, daje ona bardzo dobry smak.
koperek
gałka muszkatołowa
Pokroić cukinie na kawałki smażyć w oliwie prze 5 min. Posolić, popieprzyć.
Pokroić łososia, ubić jajka, dodać śmietanę + gałkę + koperek. Ja uwielbiam koperek wiec daje dużo.
Na ciasto wyłożyć cukinie i wylać resztę preparacji.
Piec w piekarniku ok180° przez ok 30min
Kisz z lososia z puszki i pomidorami
Ciasto francuskie
2 cebule poszatkowane
1 puszka łososia (może być tuńczyk)
1 małe opakowanie śmietany
2/3 pomidory, pokrojone w plasterki
tarty ser
Na ciasto wyłożyć łososia + cebule + śmietanę ładnie ja rozsmarować na całej blaszce + pomidory rozłożone na całej powierzchnii
Na koniec tarty ser.
Piec tak by kisz był ładnie spieczony.
Na koniec potrawa z
piersi z kurczaka z pieczarkami, suszonymi rodzynkami i curry ! PYCHA !
4 cebule pokrojone na małe kawałki
Pierś z kurczaka. Pokroić na kawałki. Ja daję 4 na 4 osoby
pieczarki, jak nie w sezonie to daje z puszki. Podsmażyć. Ile, to zależy od każdego.
garstka suszonych rodzynek
śmietana
curry
Usmażyć cebulę, dodać mięso. Jak mięso będzie podsmażone dodać curry i rodzynki. Na koniec śmietanę tyle by mięso było "przykryte" no i grzyby.


Nie mam Żadnej reklamacji ?!


Tula, dobrze ze zrezygnowałaś z aluminium na rzecz papieru

Dzis proponuje :
Kisz z cukinii i wędzonym łososiem
ciasto francuskie
3 cukinie
4 jajka
20cl śmietany
200g wędzonego łososia
sol, pieprz
oliwa na patelnie. Ja używam oliwę z oliwek, daje ona bardzo dobry smak.
koperek
gałka muszkatołowa
Pokroić cukinie na kawałki smażyć w oliwie prze 5 min. Posolić, popieprzyć.
Pokroić łososia, ubić jajka, dodać śmietanę + gałkę + koperek. Ja uwielbiam koperek wiec daje dużo.
Na ciasto wyłożyć cukinie i wylać resztę preparacji.
Piec w piekarniku ok180° przez ok 30min
Kisz z lososia z puszki i pomidorami
Ciasto francuskie
2 cebule poszatkowane
1 puszka łososia (może być tuńczyk)
1 małe opakowanie śmietany
2/3 pomidory, pokrojone w plasterki
tarty ser
Na ciasto wyłożyć łososia + cebule + śmietanę ładnie ja rozsmarować na całej blaszce + pomidory rozłożone na całej powierzchnii
Na koniec tarty ser.
Piec tak by kisz był ładnie spieczony.
Na koniec potrawa z
piersi z kurczaka z pieczarkami, suszonymi rodzynkami i curry ! PYCHA !
4 cebule pokrojone na małe kawałki
Pierś z kurczaka. Pokroić na kawałki. Ja daję 4 na 4 osoby

pieczarki, jak nie w sezonie to daje z puszki. Podsmażyć. Ile, to zależy od każdego.

garstka suszonych rodzynek
śmietana
curry
Usmażyć cebulę, dodać mięso. Jak mięso będzie podsmażone dodać curry i rodzynki. Na koniec śmietanę tyle by mięso było "przykryte" no i grzyby.
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Zapomniałam dodać ze każdy kisz jem ze sałatą, pycha !
Jutro , zrobię kisz z buraków
na życzenie Pana M hihi.
Oczywiście przyjęłam wyzwanie taki ze mnie wojownik.Tutaj puszczam okrzyk Tarzana.
Rezultat wtorek wieczorem.

Jutro , zrobię kisz z buraków

Oczywiście przyjęłam wyzwanie taki ze mnie wojownik.Tutaj puszczam okrzyk Tarzana.

Rezultat wtorek wieczorem.


Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Gosiu- idea kiszu baaardzo mi się podoba. Aż złamię dzisiaj swoją zasadę, że do sklepu jeździ się raz w tygodniu (sobota) i pojadę do Tesco po ciasto francuskie i łososia.
Jakie kisze lubią dzieciaki? Masz może jakiś fajny przepis na COŚ z rabarbarem? Muszę zebrać pierwsze rabarbarowe zbiory...

Jakie kisze lubią dzieciaki? Masz może jakiś fajny przepis na COŚ z rabarbarem? Muszę zebrać pierwsze rabarbarowe zbiory...
- gosia22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1263
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Francja/ Bretania
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
Dagmaro moje dzieci jedzą wszystkie kisze, mój chłopiec po miesiacu na stołówce szkolnej nie chce jeść grzybów. Mam nadzieje ze mu przejdzie. Moja dziewczynka nie przepada za łososiem wędzonym ale zje tego naturalnego z puszki.
Ale najbardziej lubią tego zwykłego z boczkiem jajkami i serem.
Miałam gdzieś przepis na "tarte" , ciastko z rabarbaru. Będę szukać...
Miłego dzionka.

Miałam gdzieś przepis na "tarte" , ciastko z rabarbaru. Będę szukać...
Miłego dzionka.
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1565
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Fr
Re: W Bretonskiej kuchni u Gosi
A u nas gosiu były wczoraj na kolację Twoje galettes z bekonem, jajkami i serem. Miodzio! Jeszcze trzy zostały na dzis ! Mniam, mniam. A na obiad zrobiłam zwykły gulasz. Może jakiś przepisik, zwłaszcza dla mięsożernych Gosiu ? Ciasta jakoś mnie nie porywają, chociaz malutką tartoletkę z malinkami to bym nawet zjadła. 
