Impregnacja drewna
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Impregnacja drewna
Witam
Chcę zrobić tymczasowe ogrodzenie do nowo posadzonego lasu (sadzonki sosny i modrzewia).
Słupki będą drewniane, wkopane w ziemię. Jak myślicie ile wytrzymają lat jeśli wkopię i nie zaimpregnuję?
A jeśli mam impregnować to czym, żeby było w miarę niedrogo? Proszę o odpowiedź.
Chcę zrobić tymczasowe ogrodzenie do nowo posadzonego lasu (sadzonki sosny i modrzewia).
Słupki będą drewniane, wkopane w ziemię. Jak myślicie ile wytrzymają lat jeśli wkopię i nie zaimpregnuję?
A jeśli mam impregnować to czym, żeby było w miarę niedrogo? Proszę o odpowiedź.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czytaj tu:
- Słupki drewniane okorowane jak zabezpieczać przed wkopaniem
- Deski tarasowe - spis gatunków drewna najlepszych na słupki ogrodzeniowe...
- Słupki drewniane okorowane jak zabezpieczać przed wkopaniem
- Deski tarasowe - spis gatunków drewna najlepszych na słupki ogrodzeniowe...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Magnolcia
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 lut 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja spotkałam się z pozytywnymi opiniami (w tym doświadczonych w tym temacie) na temat Altaxinu - impregnatu do drewna. Właśnie zakupiłam 10 l. takowego i zobaczymy jak i ile czasu będzie się prezentował na sztachetach.
Polecam do impregnacji naturalny preparat oparty na XV recepturze. Składa się ze smoły drzewnej, oleju lnianego i terpentyny balsamicznej. Można kupić taki gotowy lub zrobić samemu. Jak kto woli.
Jest jakiś skuteczny specyfik, który ochroniłby taras? Gdzieś w jakimś artykule wyczytałam o olejach do drewna, tylko nie wiem na ile był on rzetelny, a na ile sponsorowany przez producentów. We własnym zakresie natrafiłam na olej letonkinois gdzie zapewniają o wytrzymałości, nawet na jachtach, pokładach statków itp., więc pewnie i na tarasie też by się sprawdził. Używał ktoś może tego oleju i mógłby potwierdzić jego solidność?
zamiast impregnować słupki - bo stoją one w najbardziej niekorzystnych warunkach (ziemia, wilgoć). - kupić słupki akacjowe - te nawet nie impregnowane stoją bardzo długo nawet 30 lat.
-
- Od: 21 lis 2018, o 20:46
Witam. Kupiłem ostatnio żerdzie sosnowe po starej budowie no i były one pomalowane olejem przepalonym. A teraz bym chciał je zaimpregnować czymś normalnym. Czy wgl warto impregnować? Żerdzie będę używać do budowy tunelu foliowego.
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Moim zdaniem nawet trzeba, dobrze byłoby mieć powłokę hydrofobową, fajne do tego są oleje tarasowe ( przerabiałem v33 i tikkurila - oba są fajne), nienarażone na deszcz takie oleje długo powinny wytrzymać.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 21 lis 2018, o 20:46
A wgl jakiś impregnat będzie się trzymać takiego drewna potraktowanego olejem przepalonym ? Czy trzeba szlifować je aż do czystego ? A może tylko delikatnie papierem przetrzeć ?
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Przepalony olej mógł wejść głęboko, "zużyła" się wierzchnia warstwa, ja bym spróbował na jakim testowym fragmencie nałożyć coś na bazie oleju, raczej się nie pogryzą a zabezpieczysz właśnie już nie chroniona zewnętrzna warstwę. Możesz i jakaś lakierobejce ale polecam jakaś malutka puszkę i test zrobić.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 3 kwie 2013, o 16:19
Dzień dobry. Mam stary mebel z litego drewna, w ciemnym kolorze. Chciałabym go odświeżyć i przeznaczyć na drobiazgi dla córki. Będzie stał w domu. Czym najlepiej pomalować?

Asia