Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Kocham Ciemierniki za takie widoki na początku marca.... ;:138
Moja Aucuba.....stoi w pracy....zimuje...znaczy się rośnie już...wypuszcza nowe liście....
Bo jednak skusiłem się jesienią....i mam... :tan
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

w końcu wiosnę widać wyraźnie :D :D super :D
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

dala pisze: Obrazek
Moc czakramu...najpierw uwierzyłam na słowo a teraz aż trochę mi wstyd, że poddałam w wątpliwość to przekonanie :oops:
Aukuba przezimowała! A jak dobrze wygląda! Pozostałe rośliny w równie dobrej kondycji, są powody do radości :lol: :lol: :lol:
Cieszę się razem z Tobą. Cóż tam dzisiaj nowego?
PS. Jak kwitnie Aukuba?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Dalu piękna u Ciebie wiosna ,pewnie też dziś biało , ale zdjęcia super . Aukubę widzę po raz pierwszy i chyba trzeba wpisać ją na listę zakupową , przebiśniegi masz już większe od moich .
Cyklamen u mnie tez przezimował ,choć nie jest aż tak okazały jak Twój .Też jestem ciekawa jak wygląda kwiat aukuby

Genia :wit
x-d-a

Post »

Geniu, dzisiaj rzeczywiście jest dosyć chłodno (4 stopnie), co jakiś czas popaduje rzadki śnieżek, ale momentalnie topnieje i biało na szczęście nie jest.
Aukuba jest śliczną, atrakcyjną rośliną, ale w naszym klimacie rzadko zimuje - właściwie tylko w zachodniej Polsce. Można ją uprawiać w donicach i wynosić na zimę do ogrzewanego pomieszczenia. Natomiast -mimo że mam ją parę lat- nigdy nie widziałam, żeby kwitła :(

Wiktorio, ta aukuba była już sporym , rozrośniętym krzaczkiem, ale po każdej ostrej zimie część pędów przemarza i musi się -biedaczka- odradzać od nowa. Nie ma też szczęścia do psów i gapowatych ludzi, bo kilka razy miała połamane gałązki :( Na szczęście łatwo się ukorzenia, więc zawsze mam jedną roślinkę "na zapas" w donicy. A czakram? Cóż, chyba rzeczywiście działa, bo czytałam na forum, że niektóre aukuby wymarzły w tym roku nawet we Wrocławiu.

Isiu, widać ślady wiosny, widać, choć dzisiaj to się nie bardzo chce ich wypatrywać - jest zimno i wieje brzydki wiatr :evil:

Grzesiu, jeśli Twoja aukuba jest malutka, to jeszcze w tym roku potrzymaj ją w doniczce...Niech się wzmocni i urośnie - dopiero wtedy wsadż ją do ziemi :lol:

Gosiu, u mnie już ani śladu śniegu, choć jest bardzo zimno...

Sylwek, no właśnie - ta pogoda! Nic nie zapowiada, aby się poprawiła do weekendu, więc chyba z prac ogrodowych nici :|

Taruś, miło Cię powitać w moim ogródku :P Ja -na szczęście- dotąd nie zauważyłam śladów ani kretów, ani nornic...Odpukać :!: :!: :!:

Aniu, byłoby przyjemniej, gdyby się troszkę ociepliło, bo ciągle nie mogę się zabrać do prac ogrodowych - jest wietrznie i zimno.

Ale pokażę jeszcze troszkę wiosenki czyli roślinek, które pokazały się gdy spłynął śnieg.
Runianka jest całkiem zieloniutka

Obrazek
Wrzos po zimie w niezłej kondycji

Obrazek
...a rozchodniki już rozpoczęły wegetację

Obrazek
Oczar bardzo nieśmiało, ale chyba kwitnie :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj, witaj :)
Dobrze ,że znowu mamy możliwość podziwiania ogrodu u stóp Ślęży...
Dalu, sądząc po zdjęciach troszkę u Ciebie cieplej niż w Poznaniu. W moim ogrodzie śladów wiosny można szukać z lupą w ręku...
Ale nic to - poczekam cierpliwie, choć nosi mnie już i pogrzebałabym grabkami w trawniku ...Tymczasem pogoda podła i nie bardzo ma sens wychodzenie do ogrodu , bo raz słońce co prawda , ale zaraz potem deszcz lub grad :(

Nie wiem , czy przeoczyłam , czy też artykuł , o którym pisałaś jeszcze się nie ukazał ?
Pozdrawiam cieplutko ;:196
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Dalu,mieszkamy nie daleko od siebie a mam wrażenie że to nie ta sama część kraju:)
Cebule wystają wysoko ponad ziemię,u mnie dopiero pokazały łebki...
Wszystko u ciebie jakoś do przodu :)Chyba dla ciebie jaśniej i mocniej słonko świeci...
Ale cóż się dziwić....sama bym świeciła mocniej nad takim ogrodem ;:167
x-d-a

Post »

Ewelinko, bardzo się cieszę, że znowu mogę Cię gościć w moim ogródku :lol:
Rzeczywiście wiosnę już u mnie widać, a to głównie za sprawą pięknej pogody w zeszłym tygodniu :P
Niestety, od kilku dni wegetacja się zatrzymała, ponieważ zrobiło się bardzo zimno i wietrznie :(
Też już chętnie pogrzebałabym w ziemi, ale na razie chwilkę trzeba poczekać ;:65

Lamio, może to ta moc czakramu na Ślęży :?: A może specyficzny mikroklimat? Te zdjęcia, które pokazuję teraz robiłam w zeszłą sobotę - dzisiaj jest już więcej oznak wiosny, choć pogoda nieco się popsuła...

Igorze, bardzo lubię rozchodniki - są wdzięczne i niezawodne przez cały sezon wegetacyjny :lol:

Ale, żeby nie było mi tak wesoło, są też w ogrodzie straty - n.p. z pięknego suchodrzewu pekińskiego, który posadziłam jesienią, niewiele zostało
Obrazek
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Dalu, suchodrzew u mnie wygląda tak po każdej zimie, dla niego to na plus, zetnij to i odbije, jeszcze w tym sezonie doczekasz się znów pół metrowego krzaka.:)
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

U mnie z suchodrzewu zostało tyle samo.. ciekawe czy odbije po przycięciu?
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Ciekawe, jak daleko sięga moc ślężańskiego czakramu :-) Bo w Twoim ogródku bezsprzecznie widać jego pozytywne oddziaływanie. ;:3
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
x-d-a

Post »

100krotko, mam wrażenie, że czakram działa najwyżej w promieniu kilku kilometrów - żeby poczuć jego moc trzeba przyjechać w okolice Ślęży :P Liczne plemiona pogańskie osiedlały się tu, w tych okolicach, tutaj też można spotkać ich rzeżby kultowe, materialne dowody obrzędów i wierzeń...

Ewo, Sylwek pisze, że suchodrzew najczęściej odbija - miejmy więc nadzieję :lol:

Sylwek, pocieszyłeś mnie; zresztą coś tam zielonego widać, więc chyba nie wszystko stracone!

Dzisiaj chłodny, ale całkiem ładny słoneczny dzień. Ale w nocy był mróz, więc na razie roślinki nie spieszą się z wegetacją...
Dobrze, że te domowe cieszą oczy

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Daisy pisze:U mnie z suchodrzewu zostało tyle samo.. ciekawe czy odbije po przycięciu?
Suchodrzew świetnie znosi nawet bardzo silne ciecie - takie " na jeża" :) . Ja , nawet jeśli nie przemarznie , co 2-3 lata ścinam cały krzew , by go odmłodzić i uporządkować po prostu, bo po tym czasie robi się ogromniasty i splątany.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Piękny ten kwitnący okaz :D
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dalu! Moje suchodrzewy też podobnie wyglądają, znów będzie ostre cięcie... A oczar także nieśmiało otwiera pąki.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”